Bestel hier je akkerbloemenmengsel!

fotograaf, familie  Akkerman

Rode klaprozen, blauwe korenbloemen en geurige kamille tussen het graan spreken nog altijd tot de verbeelding. Je denkt er zo een fietstocht met je familie op een mooie lome zomerdag bij. Helaas zien we steeds minder graanakkers met akkerbloemen in ons landschap. Ze zijn namelijk niet alleen mooi om te zien, maar zijn ook heel waardevol voor allerlei dieren in het Overijsselse landschap.

'Bestel een zakje akkerkruiden en draag bij aan een goed thuis voor mens, plant en dier!

  • Als Postcode Loterij deelnemer krijg je 1 euro korting!
  • 1 zakje zaaigoed is geschikt voor 10 m2
image11

Wat zijn akkerbloemen?

Akkerbloemen zijn echte pioniers, planten (meestal eenjarig) die zich gespecialiseerd hebben om zich net als graansoorten snel op pas omgewerkte grond te ontwikkelen. Vandaar dat zij zich heel goed thuis voelen op akkers die regelmatig, met bijvoorbeeld een jaarlijkse cyclus, bewerkt worden. Als de cyclus doorbroken wordt zullen de akkerbloemen vaak verdwijnen.

Waar komen ze vandaan?

Veel soorten akkerbloemen zijn met de komst van de landbouw naar onze streken, vanaf 5300 voor Christus al, vanuit andere delen van de wereld zoals Zuid- en Oost Europa en Azië met granen en andere gewassen meegelift. Omdat ze al vele eeuwen in Nederland voorkomen rekenen we ze vaak tot de inheemse flora.

Algemeen?

Vroeger zag je in Overijssel op de akkers tussen het graan veel soorten bloemen waaronder volop korenbloemen en klaprozen De korenbloemen zie je niet zo veel meer en de klaprozen zijn uitgeweken naar braakliggende gronden en wegbermen. Een vroeger echte akkerplant met prachtige paarse langgespoorde bloemen is de wilde ridderspoor. Tegenwoordig zie je 'm vooral in heemtuinen.

Ook akkerleeuwenbekjes waren een mooie verschijning aan de rand van de akkers. Evenals het akkerviooltje dat ook veel voorkwam in Overijsselse akkers. Deze laatste vind je nu vooral in de wegberm.

Giftig

Een bijzondere verschijning is de bolderik. Deze schoonheid is ondermeer verdwenen doordat mensen hard hun best deden om het giftige zaad niet tussen het graan te krijgen. Als de zaden per ongeuk meegebakken werden met het brood kon dat namelijk tot accute vergiftiging leiden en ernstige maag- en darmklachten tot gevolg hebben. Vanwege hun schoonheid worden de bloemen regelamtig gezaaid in wegbermen.

Nat Postcode Loterij 3rdWorld RGB zw 1pt1

Waarom verdwijnen ze?

Net als veel andere inheemse plantensoorten hebben akkerbloemen het moeilijk in Nederland doordat de leefomgeving met name de laatste 100 jaar drastisch verandert. Akkerbloemen zijn van oudsher gebonden aan de graanakkers. Schaalvergroting, overbemesting, de teelt van andere gewassen zoals mais en onkruidverdelgingsmiddelen zorgen ervoor dat akkerbloemen vrijwel verdwenen zijn van de akkers.

Bestel een zakje akkerkruiden en draag bij aan een goed thuis voor mens, plant en dier!

Naam *
Adres *
Postcode en woonplaats *
IBAN *
Telefoonnummer *
E-mailadres *
 
Aantal zakjes a € 4,50 per stuk
Verzendkosten: € 1,54
Voordeelcode kortingscoupon

Totaal prijs: € 0,-

Terug naar draag je steentje bij!