Lemelerberg

lemelerberg tony ruiter

Beklim de Lemelerberg

Tussen heide en jeneverbessen staan, even klimmen naar zo’n 78 meter hoogte en dan ... heel Overijssel kunnen overzien tot in Duitsland. Hoe bijzonder is dat? Tijdens een bezoek aan dit grootste natuurterrein van Landschap Overijssel maak je kennis met stille heideterreintjes, mystiek jeneverbesstruweel, loofbos, sprankelende bronnen en stuivende zandvlaktes. Dit veelzijdige terrein nodigt uit om lekker te wandelen, fietsen, paardrijden of mountainbiken. Genieten dus. En  laat je in het voor- en najaar eens verrassen door een ontmoeting met onze schaapskudde.

Het natuurterrein Lemelerberg bestaat uit de Lemelerberg, Archemerberg, Park 1813, delen van landgoed Archem en de natuurontwikkelingsgebieden Archemermaten en Vossenbelt.

Krenten uit de pap

  • Ooit zo dicht bij een leeuw gestaan? Bezoek het levensgrote beeld van de Leeuw.
  • Klim omhoog naar het hoogste punt (77.9 m + N.A.P.) en geniet van het weidse uitzicht
  • Zoek de Dikke Steen, een gigantische zwerfkei met een prachtig verhaal
  • Laat je verwonderen door de bronnetjes langs de bronnenroute
  • Ontmoet in voor- of najaar de schaapskudde met Veluwse heideschapen

Er op uit

De Lemelerberg zien en beleven? Ga dan mee met een excursie begeleid door een enthousiaste gids. Op de activiteitenkalender staan alle excursies en activiteiten op Lemelerberg. Dit unieke gebied met hoogteverschillen en steeds weer verrassende natuur nodigt veel mensen uit om actief te genieten. Geniet van de veelzijdigheid van de Lemelerberg en kijk welke route het best bij jou past. Keuze genoeg. Er zijn verschillende wandelroutes, maar ook routes voor fietsers, mountainbikers en ruiters. .

Vrijwilligerswerk

Zelf als vrijwilliger actief zijn op de Lemelerberg? Ook jouw hulp is van harte welkom. Voor excursies, maar ook voor veldwerk kunnen we enthousiaste vrijwilligers goed gebruiken. Meld je aan en kijk hoe je jouw kennis en kunde in kunt zetten voor natuur&landschap. Lees verder>>

Rolstoelpad

Mindervalide of met een kinderwagen op pad? Genieten kan van bos, heide en een mooi uitzicht. Pas op voor overstekende zandhagedissen. Volg het verharde pad vanaf het Theehuis De Lemelerberg.

Park 1813

In 1913 is op de Lemelerberg een bijzonder park aangelegd ter ere van het honderdjarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. Het beeld van de leeuw kent iedereen wel. Het verhaal er achter is minder bekend. De leeuw maakt deel uit van Park 1813, net als de lanen met namen van de begunstigers van dit park en het sterrenbos: acht paden komen samen bij een middelpunt en vormen zo een ster. In het midden van de ster ligt de gedachtenishoek. Daar kon je een boom planten en die noemen naar een gestorven familielid of naar jezelf. Het sterrenbos met daarin de gedachtenishoek worden weer in ere hersteld. In 2013 zal de gedachtenishoek weer in gebruik genomen worden.

Download de brochure over Park 1813

Download de flyer over de gedachtenishoek

Bekijk de projectkaart met de werkzaamheden op de Lemelerberg >>

Faciliteiten


Toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens Honden aangelijnd toegestaan Voldoende parkeerplaats Route is bewegwijzerd
De dikke steen
dikke steen siem huisman
Een spannend boek van Siem Huisman. Johan en Peter gaan op survival op de Lemelerberg. Ze stuiten op een stelletje criminelen die proberen de dikke steen van de Lemelerberg
te stelen.
Beleef de Lemelerberg
dikke steen siem huisman
Ontdek het verhaal achter de bronnen van eeltje en de Dikke Steen. Bekijk Beheerder Hans, speel zoekspelletjes en ontdek nog veel meer op de Lemelerberg.
Restaurant de Lemelerberg
dikke steen siem huisman
Koffie met een heerlijk stuk appeltaart?
Werk in uitvoering Lemelerberg
dikke steen siem huisman
Reuring op de Lemelerberg
Activiteiten deze week
dikke steen siem huisman