Geloof in je Landschap

Hilligen Huesken: fotograaf Nico Kloek

Wandelend door het Overijsselse landschap, geniet je vooral van de rust en ruimte. Maar ongemerkt loop je door een wereld vol prachtige verhalen. Alle elementen die de mens in de loop der eeuwen aan het landschap heeft toegevoegd, hebben een eigen verhaal. Geloof en bijgeloof spelen hierin vaak een interessante rol.

koepel tankeberg fotograaf Nico Kloek

Het landschap is een reflectie van onze samenleving. Zo heeft ook elk religie en geloof zijn sporen achtergelaten in het landschap. Denk aan begraafplaatsen, kerken en kloosters, plekken met een religieuze betekenis, en tradities die in het landschap plaatsvinden. Dit alles geeft het landschap mede haar identiteit. Mensen voelen zich hierdoor verbonden met het landschap en hun geloof.

Landschap Overijssel wil dat mensen geloven in hun landschap. We zijn tenslotte ‘slechts’ rentmeesters en moeten de aarde goed overdragen aan de generaties na ons. Niet alleen de planten en dieren die erin leven, maar ook de historie en verhalen die erbij horen. Het landschap vertelt onze verhalen en bepaalt onze identiteit en die willen we niet kwijt. We moeten geloven in ons landschap!

Mariakapelletje Lutter in Losser Angel Pinxten1

“Het is heel opmerkelijk hoeveel elementen in ons landschap te maken hebben met geloof en spiritualiteit”, vertelt Eibert Jongsma van Landschap Overijssel. “Elk element vertelt een eigen verhaal. Denk aan kerkenpaden, begraafplaatsen, heilige huisjes, kapelletjes, landkruisen en grafheuvels. Door de verhalen bij al die elementen te vertellen, kunnen we mensen het landschap op een andere manier laten beleven. Je brengt een extra gelaagdheid aan en kunt daar ook zingeving aan toevoegen.”

Samen met geloofsgemeenschappen

Landschap Overijssel wil graag samen met diverse geloofsgemeenschappen samenwerken in het project. We willen mooie activiteiten organiseren, deze kunnen heel divers zijn, die invulling geven aan het thema ‘Geloof in je Landschap’.

Bent je geïnspireerd en wil je met ons in overleg om te bekijken wat we voor elkaar kunnen betekenen? Neem dan contact op met Eibert Jongsma, eibert.jongsma@landschapoverijssel.nl of 0529 – 408 376