Groene Twinkeling, kroon op het werk van Overesch

20121130VHF48191

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Groene Twinkeling 2017 is de bijhorende award uitgereikt aan Overesch. Het ecologische landbouwbedrijf uit Raalte wint de Groene Twinkeling omdat zij aandacht voor biodiversiteit weet te stimuleren, kennis deelt en succesvolle resultaten boekt ter verbetering van biodiversiteit. Volgens de jury is het gemengde bedrijf, dat bestaat uit een varkenshouderij met akkerbouw en groenteteelt, een voorbeeld voor de agrarische sector.

Overesch wint de prijs onder meer omdat zij hun gedachtengoed overdraagt en daarbij op een moderne manier een brug slaat tussen bodem, gezondheid en de landbouw. Ook zet zij op innovatieve wijze varkens in bij bosbeheer en draagt hiermee bij aan de ecologische kwaliteit van natuurgebieden. Daarnaast betrekt Overesch het brede publiek bij hun ecologisch gedachtegoed met een bezoekerscentrum en belevingspad.

Groene kroon op het werk

Jan Overesch is verheugd met de prijs: “We zagen de vruchtbaarheid van onze grond zienderogen achteruit gaan en werden steeds meer afhankelijk van kunstmest, het gif van bestrijdingsmiddelen en van genetische manipulatie. Dat is een van de redenen waarom we destijds zijn overgegaan naar een biologische manier van produceren. We boeren in harmonie met de natuur, daar werken we hard voor. Dat dit gezien en erkend wordt, daar zijn wij ontzettend blij mee. Deze prijs is een groene kroon op ons werk.”