Landschap Overijssel verliest haar op één na kleinste landgoed

17 mei 2018

eik te weldam1

Door de storm van afgelopen januari hebben we ons op één na kleinste landgoed verloren, namelijk Eik Weldam. Dit ‘landgoed’ bestond uit slechts één eik, Eik Weldam. Niet zomaar een eik, maar eentje van naar schatting zeker 300 jaar oud.

In 1977 verkreeg Landschap Overijssel via de Provincie het erfpacht over Eik Weldam. De eik maakte onderdeel uit van Landgoed Weldam en stond in een rij van meerdere eiken. De reden dat de stichting alleen de eik in erfpacht kreeg, had te maken met de uitbreiding van de weg. De boom vormde een bedreiging voor de provinciale weg en Landgoed Weldam wilde niet het risico dragen.

In 1979 heeft firma Copijn de eik grondig gerestaureerd zodat het weer jaren mee zou kunnen. ,,Helaas bleek dat korter dat we hadden gehoopt,” vertelt Gerrit Pastink, rentmeester bij Landschap Overijssel. ,,Door de zware storm van januari jl. was een forse tak uitgescheurd. Hierdoor kwam er teveel gewicht op één zijde van de boom. Daarop hebben wij de boom goed laten snoeien om het gewicht weer te verdelen. Een zware bui van enkele weken geleden bleek echter alsnog teveel voor de eik waardoor de boom nu ter ziele is. Omdat in 1977 was afgesproken dat het erfpacht zou lopen zolang de boom er stond, is het recht van opstal nu ook verlopen en mogen wij er geen nieuwe boom voor in de plaats planten.”

Dit betekent voor voor ons het einde van het bezit van het op één na kleinste terrein. Eik Weldam was naar schatting ruim 300 jaar oud. De omtrek was bijna zes meter.


Terug naar nieuws