Natuur Anders-wandeling Hilligenpad

Hilligenpad   archief

vrijdag 8 september

Op vrijdag 8 september 2017 organiseert Landschap Overijssel in samenwerking met voormalig retraitehuis De Zwanenhof een ‘Natuuranders’-wandeling. De route volgt een deel van het Hilligenpad; een nieuw, gemarkeerd pad door Twente langs 50 plekken die te maken hebben met geloof, bijgeloof en spiritualiteit van mensen door de eeuwen heen. Een moderne pelgrimswandeling voor mensen die Santiago net iets te ver vinden.

Zintuigen op scherp

Tijdens een ‘Natuur Anders’-wandeling zet je je zintuigen op scherp onder begeleiding van een gids, opgeleid aan het NatuurCollege van Irene van Lippe-Biesterfeld. Horen, zien, ruiken, voelen en proeven staan centraal en je wordt uitgedaagd de gebaande paden te verlaten. Figuurlijk, maar soms ook letterlijk. Al wandelend hoort je hoe de bladeren ritselen, hoe zacht het mos voelt onder je voeten en je ruikt hoe het seizoen haar entree maakt. Als je wilt, kun je bovendien onderzoeken hoe jouw voelsprieten reageren op plekken waar oud volksgeloof en -devotie nog zichtbaar en tastbaar zijn.

Programma en aanmelden

  • Startpunt: voormalig retraitehuis De Zwanenhof, Retraitehuisweg 6 in Zenderen;
  • O.l.v. Natuur Anders-gids Gé Westgeest;
  • Prijs: €29,50 inclusief haal- en brengservice, lunchpakket en koffie/thee bij vertrek;
  • Programma: 9.30 verzamelen met koffie/thee en krentewegge, 10.00 vertrek naar startlocatie en wandelen, terugkomst op De Zwanenhof tussen 16.00 en 17.00 met afsluiting.
  • Deelnemen aan de ‘Natuur Anders’-wandeling op 8 september? Graag aanmelden via: acco@zwanenhof.nl

Hilligenpad: moderne pelgrimage met rust en reflectie

Landschap Overijssel heeft in samenwerking met uitgeverij Matrijs en voormalig retraitecentrum De Zwanenhof een vijfdaagse wandelroute met bijbehorend boekje ontwikkeld met de titel ‘Hilligenpad - Zwerven door Twente’. De route laat zich wandelen als een moderne pelgrimage langs 50 spirituele plekken in het landschap en geeft de wandelaar een bijzondere ervaring; de band tussen de bewoner van het landschap en zijn grond is bijna voelbaar, net als zijn gehechtheid aan gebruiken en traditie. De route voert langs plekken waar (oud) volksgeloof nog zichtbaar is; van grafheuvels en sporen van middeleeuwse burchten tot Mariakapellen en landkruisen. Het boek ‘Het Hilligenpad, Zwerven door Twente’ is o.a. verkrijgbaar via dit formulier.

Meer informatie over het Hilligenpad >>

Pelgrimage Hilligenpad
pletkoel
Een prachtige wandeling langs verstilde plekken in Twente.