Positieve afsluiting Baanbrekend Landschap in Enschede

13 april 2017

Uitreiking certificaat van deelname door wethouder Patrick Welman 1 Aanplant bessenstruik door deelnemer en wethouder Patrick Welman 1

Enschede – Een gemotiveerde groep mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn in het kader van Baanbrekend Landschap de afgelopen vier maanden aan de slag geweest in het landschap van Enschede. Het traject bracht deze acht deelnemers een stapje dichter naar het werkveld. Uit de groep hebben vijf van de acht deelnemers zicht op een baan. Op één van de laatste werkdagen van de ploeg werd een feestelijke afsluiting georganiseerd bij boerderij de Viermarken in Enschede, één van de werklocaties in dit traject.

De deelnemers werkten onder begeleiding vier dagen per week met onderhoud en beheerwerkzaamheden in het landschap van Twente. Door het werk in de natuur ervaren veel deelnemers ruimte in hun hoofd en door de fysieke arbeid voelen ze zich fitter.

 

 

Terugblik

Gezamenlijk werd teruggeblikt op uitgevoerde werkzaamheden van de werkgroep en werden ervaringen vanuit de deelnemers, werkbegeleiders en de gemeente Enschede gedeeld. Als symbool van de bijzondere samenwerking werd door Patrick Welman, wethouder Economie en Werk van de gemeente Enschede en deelnemer Danny Steffens een bessenstruik aangeplant.

 

Ervaring wethouder en deelnemers

Een van de deelnemers aan het woord: “Voor ik bij Baanbrekend Landschap terecht kwam, heb ik veel andere trajecten doorlopen die mij niet verder hielpen. Ik had dan ook mijn bedenkingen toen ik hier begon. Een onderdeel van het traject is jezelf leren kennen, in gesprek gaan over je sterktes en zwaktes. Het was niet altijd even makkelijk, maar het heeft mij verder geholpen in mijn ontwikkeling. Zo begin ik straks met mijn baan bij een groenaannemer.”

Wethouder Patrick Welman over het traject: “Ik heb bewondering voor de ontwikkeling die de deelnemers van Baanbrekend Landschap hebben doorgemaakt. Ze hebben wel de motivatie gehad om aan het werk te gaan, maar niet de juiste handvatten gevonden om aan een werkplek te komen. In dit traject wordt ook aandacht besteed aan de persoonlijke ontwikkelingen van elk individu. Ik vind het knap dat deze jongens de stap hebben gezet om dit traject aan te gaan. Ze mogen trots zijn op het resultaat dat ze hiermee hebben behaald.”

Samenwerking

Baanbrekend landschap is een project van diverse gemeenten, groenaannemers, AOC Oost en Landschap Overijssel. De gedachtegang achter deze samenwerking is dat het landschap van waarde is voor mensen en dat mensen van waarde zijn voor het landschap. In het traject krijgen mensen met een bijstandsuitkering de kans om opnieuw werkritme op te doen en zich te ontwikkelen naar een duurzame baan.

Logo Baanbrekend LandschapEen gemotiveerde groep mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn in het kader van Baanbrekend Landschap de afgelopen vier maanden aan de slag geweest in het landschap van Enschede.

Terug naar nieuws