Souvenirs van de Woeste Grond

4 juli 2014

kunstenlab

projecttentoonstelling van Hans Jungerius en Heidi Linck

26 juni t/m 27 juli in de projectruimte

'Souvenirs van de Woeste Grond' is een samenwerkingsproject van Landschap Overijssel en het Kunstenlab waarbij kunstenaars Hans Jungerius en Heidi Linck op pad zijn gegaan om de verhalen in en over het landschap op te halen en te behouden voor de volgende generatie. Landschap, natuur- en landschapsontwikkeling, cultureel erfgoed, geschiedenis, verhalen, kunst en souvenirs worden op een betekenisvolle manier aan elkaar gekoppeld en de lokale identiteit van acht plekken in Overijssel van een drager voorzien.

In de tentoonstelling laten Hans Jungerius en Heidi Linck zien wat er tijdens hun verblijf op elk vier verschillende locaties in Overijssel op hun pad is gekomen.

Jungerius zal tijdens de tentoonstelling een gedeelte van de ruimte inrichten als 'situation room' met centraal de kaart van Overijssel omgeven door foto's en notities. Het beeld dat zo ontstaat lijkt veel op wat je kent uit detectiveseries; een centraal beeld (foto van een slachtoffer) met daaromheen foto's en notities van vondsten, verdachten enz.

Linck laat in de tentoonstelling haar conclusies zien. Dit doet ze door plekken waar objecten verdwenen zijn met elkaar te combineren in een archief van foto's en projecties.
Linck: "Het was fantastisch om met (oud-) veehouders, fabrieksarbeiders, soldaten, melkmeisjes, heideplaggers en boswachters verhalen op te halen. Ruilverkavelingen, kleurentransformaties, de opkomst en ondergang van de textielindustrie, de manifestatie van religie in het landschap en de aanleg van autowegen heb ik in 40 verhalen gekoppeld aan concrete plaatsen in het gebied. Deze transformaties van het landschap hebben geleid tot VERDWIJNINGEN van objecten, gebouwen, structuren en typen landschap en meestal ook tot het verschijnen van weer nieuwe objecten. Die verdwijningen heb ik in een archief verzameld, dat ik presenteer als installatie."

Opening
Op donderdag 10 juli om 17.00 uur is de opening van de tentoonstelling'. Je bent van harte welkom!

Souvenirs
Geïnspireerd door de opgehaalde verhalen van Hans Jungerius en Heidi Linck en het Overijsselse landschap hebben de kunstenaars Hellen Abma, Loes ten Anscher & Margreet Hajee, Floor Coolsma, Harco Rutgers, Lobke Meekes, Hans Jungerius, Bob Lejeune en Marcel Smink een bijzonder souvenir ontworpen. Deze zijn tijdens de tentoonstelling te zien en te koop. De prijzen liggen tussen de 10 en de 50 euro.

Overijssels verhalenproject
Doel van het project 'Souvenirs van de Woeste Grond' is om de verhalen over de grote veranderingen in het Overijsselse landschap op te halen en aan de vergetelheid te onttrekken en op deze wijze plekken van een verhaal te voorzien. Het resultaat is te zien op een online platform. 'Souvenirs van de Woeste Grond' is een project van Landschap Overijssel en het Kunstenlab en wordt mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel

Openingstijden Tentoonstellingsruimte
Donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur


Terug naar nieuws