Vluchtelingen vrijwillig aan de slag in natuur en landschap

13 november 2014

2014 09 VWON Landschap Overijssel 0441

Landschap Overijssel en VluchtelingenWerk Oost Nederland hebben de handen ineen geslagen. Vluchtelingen met een verblijfsvergunning zoeken volop naar manieren om te participeren in de Nederlandse maatschappij. Vrijwilligerswerk samen met anderen is een goede stap. Landschap Overijssel beheert en ontwikkelt natuur&landschap in de hele provincie Overijssel met oog voor mens, plant en dier. Dat doet zij met vrijwillige werkgroepen. In het Carstenbos in het Reestdal gaat nu een werkgroep aan de slag van vluchtelingen en andere landschapsvrijwilligers.

In oktober hebben zij een kennismaking en introductie gehad en donderdag 13 november was de eerste werkdag van deze bijzondere werkgroep.

Natuur voor iedereen

“Natuur en landschap moet voor iedereen te beleven zijn,”aldus Jessica Winter, hoofd communicatie en vrijwilligerswerk bij Landschap Overijssel. “Stadsmens of plattelander, allochtoon of autochtoon, jong of oud, of je een beperking hebt of niet, we willen graag alle inwoners van Overijssel de mogelijkheid bieden de natuur in te gaan. Dat deze nieuwe werkgroep aan de slag gaat in het Carstenbos vind ik fantastisch, een volgende stap naar een Divers Landschap!”

Integratie door samen te werken

José Reijntjens, Consulent Integratie bij VluchtelingenWerk Oost Nederland voegt toe: “Voor de integratie en taalbeheersing van vluchtelingen is het goed dat zij zo veel mogelijk mee doen in de Nederlandse samenleving. Deze werkgroep biedt daartoe mooie kansen. Ook de wederzijdse kennisuitwisseling over mens en natuur vind ik waardevol. ”

Taal

Voor de 15 vrijwilligers van Landschap Overijssel was het spannend, want hoe geef je duidelijke veiligheidsinstructies aan iemand die de taal niet helemaal machtig is. Een boom op zijn hoofd wil niemand. In de praktijk bleek het taalprobleem mee te vallen. Slechts voor één persoon, die nog maar heel kort in Nederland was, werden de instructies ook in het Engels gegeven. Verder kwamen de landschapsvrijwilliger een heel eind met handen en voeten en zo nu en dan wat extra uitleg. Voor alle aanwezigen en de natuur is deze samenwerking een mooie verrijking die hopelijk op meer plekken een vervolg kan krijgen.


Terug naar nieuws