Nationale Molendag bij watermolens Bels en Frans

15 mei 2022 - Dal van de Mosbeek

Evenement
Het hele gezin Evenement Bij bezoekerscentrum Dal van de Mosbeek

Zelf een handje graan malen? Kom zondag 15 mei tijdens de Nationale Molendag naar Watermolens Frans en Bels. Vrijwillige molenaars demonstreren vanaf 13.00 uur hoe de molens werken en vertellen de boeiende geschiedenis. Beide watermolens zijn open van 12.00 tot 17.00 uur, toegang is gratis. Het is en blijft indrukwekkend om de watermolens van Frans en Bels in actie te zien. Het water van de Mosbeek laat het rad draaien en de molenstenen malen het grove graan tot meel.

De watermolens zijn al ruim 300 jaar oud, maar onze voorouders hebben het mechanisme heel slim gemaakt en ook vandaag de dag werken ze nog prima. In Watermolen Frans kun je het binnenrad en de maalstenen van alle kanten bekijken. Kinderen kunnen met schepnetjes ontdekken wat er in de molenkolk leeft of zelf met de hand proberen graan te malen. Omdat het feest is, krijgen ze een gratis bouwplaat mee naar huis. Nieuwsgierig hoe de molens werken, waarvoor ze zoal gebruikt zijn en waarom ze Frans en Bels heten? Kom en luister naar het verhaal van de molenaars.

Nationale Molendagen
Dit jaar bestaat het Gilde van Vrijwillige Molenaars 50 jaar en daarom is 2022 het Jaar van de Molenaar. Extra bijzonder dus om een molenaar te bezoeken. Zaterdag 14 en zondag 15 mei zijn de Nationale Molendagen. Veel authentieke molens zijn voor het publiek opengesteld, waaronder ook een groot aantal in Twente.

Watermolen Bels ligt aan de Bergweg 9 in Mander, Watermolen Frans ligt even verderop aan de Oosteriksweg 26 in Mander. Vanaf 13.00 uur starten de maaldemonstraties. De auto kun je parkeren bij het naastgelegen Infocentrum IJs & Es, Bergweg 8. Vanaf hier is een paar minuten lopen naar de molens.

Over deze activiteit

Nationale Molendag bij watermolens Bels en Frans

Dal van de Mosbeek

 • 15 mei 2022, 13:00 - 17:00

 • € 0,00 per donateur
  € 0,00 per persoon

 • Het hele gezin

  Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin

 • Evenement

  Deze activiteit vindt plaats op één locatie

 • Bij bezoekerscentrum Dal van de Mosbeek

  Bij bezoekerscentrum Dal van de Mosbeek, Bergweg 8 in Mander

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?