Dorpslandschappen

Inwoners halen unieke verhalen op in en rond de Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal. Ben je enthousiast geworden of wil je nog meer weten over dit project?

Meld je aan

Jouw leefomgeving kent een rijke geschiedenis, mooie verhalen, unieke landschappen en veel herinneringen. Voor het project Dorpslandschappen gaat Landschap Overijssel met inwoners van het gebied rond Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en het Twents Reggedal op zoek naar die bijzondere verhalen, om ze vast te leggen en te bewaren voor de toekomst.

Bijzondere verhalen

We halen met enthousiaste en trotse inwoners van het gebied rond Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en het Twents Reggedal unieke verhalen op over de buurt. Samen brengen we het streekeigen landschap in beeld en delen we herinneringen en verhalen in korte filmpjes. Zo kan iedere inwoner de geschiedenis van zijn woonomgeving ontdekken. Het is een kans om jouw herinneringen te delen, maar ook verborgen parels te ontdekken. Je wordt als buurtbewoners volop ondersteund door professionals: ecologen en archeologen van Landschap Overijssel.

Gerke Brouwer werkt als projectleider bij Landschap Overijssel en is enthousiast over de waarde van dit initiatief. “Als je als buurtbewoners samen door de omgeving fietst, dan valt je ineens die mooie lindeboom op. Midden op het land, op een plek waar je die niet zou verwachten. Als je er over in gesprek raakt met elkaar, blijkt jouw tachtigjarige buurman daar geboren te zijn. In een boerderijtje, dat zo’n 30 jaar geleden is gesloopt. De buurman neemt jullie mee in de geschiedenis en deelt zijn herinneringen. De plek krijgt daardoor veel meer betekenis.”

Ineens valt die lindeboom je op, midden op het land. Jouw tachtigjarige buurman blijkt daar geboren te zijn. De plek krijgt zo meer betekenis.
Gerke Brouwer, projectleider Dorpenlandschappen

Wil jij met buurtgenoten en kenners van Landschap Overijssel op ontdekkingstocht in jouw omgeving? Welke mooie (oude) verhalen zijn er te vertellen over je woonomgeving? Hoe is het landschap opgebouwd en wat maakt het uniek? Het project vindt plaatst binnen de nieuwe begrenzing van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal. Woon je hier en wil je onderdeel zijn van het project Dorpenlandschappen? Ja, ik meld me aan. Het project bestaat uit 5 stappen, deze worden hieronder kort uitgelegd.

Overzicht gebied Dorpenlandschappen Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal
stap 1

Kennismaking en introductie

We beginnen met een kennismaking. Daarna vertellen we over de geschiedenis en het ontstaan van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal aan de hand van de Landschapsbiografie. We bespreken ook de stappen die we samen willen zetten om jouw leefomgeving in de komende maanden te ontdekken en op een unieke manier vast te leggen.

Lees de Landschapsbiografie
stap 2

Samen op de fiets

We stappen samen op de fiets en maken een tocht door de omgeving. Met de methode Landschap in Zicht leer je met andere ogen naar je directe woonomgeving te kijken. We stoppen op een aantal punten en schrijven op wat we om ons heen waarnemen en horen. Door vervolgens met elkaar in gesprek te gaan over dat wat we hebben waargenomen leren we het landschap te lezen en komen de mooie en inspirerende verhalen naar boven. Resultaat van de ochtend is een kaart met daarop de plekken in jullie omgeving die jullie waardevol vinden en waar kansen liggen voor verbetering. Het vormt een eerste aanzet van mooie verhalen over je eigen leefomgeving.

Voorbeeld minikroniek. Bron:www.minikronieken.nl
stap 3

Korte film

De vervolgstap is het maken van een korte Minikroniek (filmpje) onder leiding van stichting Rakonto. Eerst werken jullie een verhaallijn uit. Medewerkers van Landschap Overijssel kunnen ondersteunen bij het aanleveren van interessante informatie over (de historie van) het landschap. De film bouwen jullie op aan de hand van een interview met een inwoner. Het resultaat is een filmpje van circa 10 minuten.

Bekijk hier een voorbeeld van een Minikroniek
Minikronieken verbinden en geven mensen nieuwe perspectieven. Ze houden verhalen van inwoners van een buurtschap, dorp of streek levend.
Gerke Brouwer, projectleider Dorpenlandschappen
stap 4

Naar de film

Dan is het tijd om de resultaten te delen. We organiseren een filmavond! Hiervoor richten wij een zaaltje in in een bioscoopsetting. Iedereen die geïnteresseerd is, is welkom!

stap 5

Schop in de grond

Tijdens de fietstocht en bij het opstellen van de Minikronieken wordt gesproken over de oude landschapskenmerken en bijzondere plekken. In deze fase overleggen we met elkaar of er plekken zijn die we graag samen willen versterken. Hiermee gaan we concreet aan de slag!

Ben je enthousiast geworden of wil je nog meer weten over dit project?

Kom met ons in contact

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?