Al meer dan 85 jaar zet stichting Landschap Overijssel zich in voor het landschap in Overijssel, voor jou en met jou. Alleen zo kan het landschap ons blijven geven wat wij nodig hebben en houden we zijn bijzondere natuur en streekeigen historie dichtbij, voor huidige en toekomstige generaties. Wij zijn dankbaar en blij met elke gift.
Mogelijkheden
Je hebt meerdere mogelijkheden om na te laten aan Landschap Overijssel. Bijvoorbeeld:
- Je maakt je familie en vrienden erfgenaam. Aan Landschap Overijssel laat je een geldbedrag of (on)roerend goed na (‘legaat’).
- Je benoemt Landschap Overijssel tot (mede-)erfgenaam. Landschap Overijssel krijgt dan een deel of je gehele erfenis. Als alle rechten van anderen van de nalatenschap zijn afgetrokken (legaten, boedelkosten en overige schulden), krijgen de erfgenamen hun erfdeel zoals je in je testament hebt bepaald ('erfstelling').
Heb je besloten om na te laten aan Landschap Overijssel? Laat dan een notaris een testament opstellen. De notaris kent de laatste stand van de wettelijke regels en kan je adviseren over jouw specifieke situatie.
Neem je ons op in je testament? Dan stellen wij het op prijs wanneer je dit - geheel vrijblijvend uiteraard - aan ons laat weten.
Specifieke bestemming
Als je een specifieke bestemming voor je nalatenschap aan Landschap Overijssel in gedachten hebt, dan is het verstandig om vooraf met ons te overleggen of deze bestemming voor ons realiseerbaar is. Dan weet je ook zeker dat je nalatenschap besteed wordt zoals jij dat wilt.
Executeur
Je kunt Landschap Overijssel benoemen tot executeur. Wij zorgen er dan voor dat je nalatenschap zorgvuldig wordt afgewikkeld. Voorwaarde hiervoor is wel dat Landschap Overijssel een substantieel legaat uit de nalatenschap krijgt. Vooraf overleg met ons hierover is noodzakelijk, omdat dit veel verantwoordelijkheid met zich meebrengt.
Vermogen overdragen tijdens je leven
Wil je al tijdens je leven planmatig en fiscaal vriendelijk een deel van je vermogen overdragen aan Landschap Overijssel? Denk dan eens aan periodiek schenken, een Fonds op Naam bij leven of Estate Planning.

Een eeuwenoude nalatenschap
In de voorlaatste ijstijd, ruim 150.000 jaar geleden, kwamen metersdikke gletsjers vanuit Scandinavië onze kant op en duwden de bodem op tot hoge stuwwallen, waaronder de Lemelerberg. De Dikke Steen op de Lemelerberg stamt uit die tijd. De eigenaar heeft de steen, en de grond waar deze op lag, nooit aan ons willen verkopen. Na zijn overlijden werd duidelijk waarom: de eigenaar schonk de grond - met daarop de bijzondere Dikke Steen - aan Landschap Overijssel vanuit zijn nalatenschap.