Geef voor kruidige kernen in het Reggedal

Koninginnepage, Jacob van der Weele

Langs de Regge willen we tussen Enter en Ommen 50 kruidige kernen aanleggen, van in totaal 2 hectare groot. Voor dit project hebben we ruim € 70.000 nodig. Met de aanleg van kruidige kernen stimuleren we de biodiversiteit in het Reggedal én wordt het gebied door alle kleurrijke bloemen een lust voor het oog. Ecoloog Jacob van der Weele: “We kiezen bewust voor kruiden omdat deze zorgen voor variatie in de vegetatie en dat is weer gunstig voor insecten, vogels en andere dieren. Alleen hebben ze moeite om hier spontaan te groeien. De graszoden zijn te dicht gegroeid. Wij moeten de kruiden daarom een handje helpen.”

Speciaal Reggemengsel

Voor de kruiden is gekozen voor het Reggemengsel. Ecoloog Jacob van der Weele heeft dit mengsel samengesteld. "Wij kiezen bewust voor inheemse mengsels. Deze zijn het meest gunstig voor Nederlandse insecten. Het Reggemengsel bestaat uit bijen- en bloemrijke mengsels met heel veel verschillende soorten kruiden geschikt voor zowel vochtige gronden, als schrale en voedselrijke gronden. Denk aan de minder zeldzame kruiden als fluitenkruid, duizendblad, smalle weegbree, margriet, wilde peen, pinksterbloemen, valeriaan, koekoeksbloem, kamille, wilgenroosje en wilde kattenkruid aangevuld met soorten die echt bij een rivier horen als tripmadam, grote tijm en steenanjer.”

Goed voor alle dieren
Door de grote variatie in kruiden, profiteren alle insecten hiervan. En hoe meer insecten, hoe meer vogels. Jacob: “Dat kunnen zowel gewone vogels als lijsters en mezen zijn, maar zeker ook zeldzamere als de wielewaal en grauwe klauwier. Deze laatste is zeldzaam, maar past heel goed in de Regge natuur met kruidige graslanden en verspreid staande bosschages. Wat betreft vlinders, zullen de koninginnepage en het icarusblauwtje het hier ook goed naar hun zin krijgen. De koninginnepage is heel schaars, maar ziet er prachtig uit. Het icarusblauwtje komt vaker voor en is een hele goede ambassadeur voor kruidenrijke graslanden.”

Parelsnoer
De kruidige kernen worden kleinschalig op diverse plekken langs de Regge aangelegd. Ze vormen zo als het ware een parelsnoer van Enter tot Ommen. De kernen zijn praktisch in onderhoud. Jacob: “Koeien en pony’s begrazen het gebied en onderhouden zo het landschap. Door de kleinschalige aanpak is het makkelijk om enkel de ingezaaide stukken met rasters af te zetten. De kruiden krijgen zo optimaal de kans om te groeien en zich te verspreiden.”

Afhankelijk van giften
Als de kruidige kernen eenmaal aanslaan, zullen ze de Regge nog mooier en diverser maken. Er is wel een maar. Om deze plannen uit te kunnen voeren, zijn wij afhankelijk van giften. Daarvoor zijn we de Regge-actie gestart. Helpt u ons met een gift? Samen kunnen we zorgen voor een kruidenrijk en nog mooier en diverser Reggegebied! Met onderstaande link kun je doneren via iDEAL.

Geef ook voor het Reggedal

Doneer gemakkelijk via iDEAL

Hoe werkt het aanleggen van kruidige kernen?

Stap 1. We openen de grond.
Stap 2. We zaaien kruiden die van nature in het gebied voorkomen (de typische beekdalflora).
Stap 3. We rasteren de gebieden af, zodat de kruiden de rust en tijd krijgen om te groeien.
Stap 4. Na een aantal jaar halen we de rasters weg en is het eindresultaat een bloeiende, kruidenrijke natuur.

De Regge, Gonny Sleurink

Wilde tijm, Mark Zekhuis

Icarusblauwtje, Jacob van der Weele

Zwolse anjer, Mark Zekhuis