Jong dementerenden

Buiten zijn in de natuur is gezond, dat is bekend. De natuur kan een medicijn zijn. Maar wat kan werken
in de natuur betekenen voor mensen die op jonge leeftijd dementieklachten ervaren? Veel, heel veel, zo ontdekten Carintreggeland en Landschap Overijssel in het project Zorgend Landschap: van meer eigenwaarde en positieve gevoelens, tot conditie en kleur op de wangen. Tel daar de winst voor de natuur bij op en een succes is geboren!

Twee werklocaties
In 2016 startten Landschap Overijssel en Carintreggeland voorzichtig met het project Zorgend Landschap op Hof Espelo, met subsidie van de Provincie. Een groep van vijf á zes mensen gaat inmiddels onder begeleiding één dag per week aan de slag in de natuur. Doordat de resultaten op Hof Espleo zo positief zijn, is in Bornerbroek, bij Erve Peeze per februari 2020 gestart met een tweede dagprogramma in de natuur.

Bijzondere verhalen
De eerste deelnemer was Jan Tiernego, de vader van Saskia Jongsma. Zij vertelt: “Mijn vader woont op een afdeling, waar hij met zijn 65 jaar één van de jongsten is.Natuurlijk nam ik mijn vader regelmatig mee om te wandelen, maar dat is anders. Mijn vader ziet zijn dag in de natuur echt als werk en dat is een groot verschil. Hij voelt zich weer waardevol.” Lees onderstaand de verhalen van deelnemers aan dit project.

Foto: Nico Kloek

Het verhaal van Jan

Saskia ziet haar vader opleven als hij in de natuur is. “Het mooie van de natuur is, dat je er niet hoeft op te boksen tegen de gehaaste wereld. Je hoeft jezelf niet te bewijzen en dat is precies wat mijn vader nodig heeft. Mijn vader is depressief, maar daar merk je in de natuur heel weinig van. Ik hoorde hem nooit meer praten, maar daar kletst hij met de andere deelnemers. Hij wist vroeger al veel van planten en daar vertelt hij nu van alles over. De begeleiding gaat ook heel goed met hem om...

Lees verder

Het verhaal van Sjef

‘Heb je koffiepauze Sjef, of zit je weer te roken?’ vraagt begeleider Teun met een knipoog. Sjef Lormans (64) is net gaan zitten aan de bosrand op zijn meegebrachte vouwstoeltje. Hij heeft zojuist met een flinke zaag een dode boom aan de bosrand omgezaagd. Een ambitieuze klus voor Sjef, die COPD heeft, een chronische longziekte. Hij moet even op adem komen. Toch is hij fysiek alweer een stuk sterker dan een paar jaar geleden. De wekelijkse werkdagen op de hei hebben hier zeker bij geholpen, vertelt Sjef. Hij is er altijd bij, weer of geen weer. Desnoods komt hij in zijn regenpak. Hier kan hij zich nuttig maken. ‘Het geeft me voldoening en zelfwaardering.'...

Lees meer

Aanmelden voor deze dagvoorziening? Bekijk de webpagina van Carintreggeland?

Zorgend Landschap dagvoorziening

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?