Mijn natuurakker

Zaai je eigen natuurakker of bloemenweide en draag bij aan de biodiversiteit!

Fotograaf: I. Akkerman

Zaai je eigen natuurakker of bloemenweide en draag bij aan de biodiversiteit!

De bloemrijkdom in het buitengebied neemt al jarenlang sterk af en daarmee leefgebied voor insecten, boerenlandvogels en andere dieren. Steeds meer particulieren zaaien (een deel van) hun grond in met een bloemenmengsels. Wij ondersteunen het aanleggen van bloemrijke plekken door collectieve inkoop van zaaigoed en door het verspreiden van kennis over aanleg, ontwikkeling en beheer. Bestel een van onderstaande zaaimengsels en ga aan de slag!

Zaaimengsels waar je uit kunt kiezen zijn:

  • Akkerbloemen: een mengsel van 1-jarige akkerbloemen (1 gr/m2)
  • Natuurakker: een mengsel van 1- en 2-jarige akkerbloemen en granen (ca 5 gr/m2)
  • Bloemenweide: een mengsel van meerjarige bloemen (1 gr/m2)

Zaaigoed bestellen?

LET OP: in het najaar van 2019 wordt vanwege financiële redenenen geen collectieve bestelling georganiseerd door Landschap Overijssel. In 2020 hopen wij weer in voor- én najaar een collectieve bestelling te kunnen organiseren. Er zal dan onderaan deze pagina een bestelformulier verschijnen. In de gemeente Hof van Twente zal dit najaar wel een zaaigoedactie plaatsvinden, om mee te doen met deze collectieve bestelling, kijk op www.hofvantwente.nl/inwoners.

Let op: je ontvangt een automatische bevestigingsmail na het plaatsen van je bestelling. Heb je deze niet ontvangen, dan is er mogelijk iets mis gegaan met het insturen van het formulier. Neem dan even contact met ons op.

Voorwaarden bestelling

  • Je bent grondeigenaar of grondgebruiker in Overijssel
  • Jouw natuurakker, bloemenweide of bloemenrand heeft een minimale oppervlakte van 100 m2 (deze minimale hoeveelheid geldt voor ieder mengsel dat besteld wordt)

Download hieronder meer info over aanleg en beheer

Collectieve inkoop

De biodiversiteit in Overijssel is pas echt gebaat bij bloemen die van nature thuishoren in Overijssel (inheemse soorten) en zaden die zoveel mogelijk gekweekt zijn in Nederland (autochtoon). Wij werken dan ook samen met zaaigoedleverancier de Cruydt-Hoeck. De mengsels die zij ons leveren zijn geheel inheems en de zaden die zij leveren kweken zij vrijwel allemaal zelf op. Door collectief in te kopen krijgen we korting en wordt het aanleggen van een ecologisch waardevolle natuurakker of bloemenweide betaalbaar.

Foto: Nico Kloek

Jouw voordeel

* Unieke inheemse en autochtone zaaimengsels afgestemd op de Overijsselse natuur. * Korting door collectieve inkoop. * Gratis verzending van het zaaigoed. * Persoonlijk advies * Mogelijkheid tot het volgen van een bijpassende cursus.