Mijn natuurakker

Zaai je eigen natuurakker of bloemenweide en draag bij aan de biodiversiteit!

Fotograaf: I. Akkerman

Zaai je eigen natuurakker of bloemenweide en draag bij aan de biodiversiteit!

De bloemrijkdom in het buitengebied neemt al jarenlang sterk af en daarmee leefgebied voor insecten, boerenlandvogels en andere dieren. Steeds meer particulieren zaaien (een deel van) hun grond in met een bloemenmengsels. Wij ondersteunen het aanleggen van bloemrijke plekken door collectieve inkoop van zaaigoed en door het verspreiden van kennis over aanleg, ontwikkeling en beheer. Bestel een van onderstaande zaaimengsels en ga aan de slag!

Zaaimengsels waar je uit kunt kiezen zijn:

  • Akkerbloemen: een mengsel van 1-jarige akkerbloemen
  • Natuurakker: een mengsel van 1- en 2-jarige akkerbloemen en granen
  • Bloemenweide: een mengsel van meerjarige bloemen

Zaaigoed bestellen?

Je kunt tot en met woensdag 13 maart zaaigoed bestellen. Vul daarvoor het bestelformulier onderaan deze webpagina in en verstuur het formulier. Het zaaigoed wordt de week erna gemengd en verpakt en verzonden op vrijdag 22 maart. Je ontvangt een mail zodra je bestelling is verstuurd.

Voorwaarden bestelling

  • Je bent grondeigenaar of grondgebruiker in Overijssel
  • Jouw natuurakker, bloemenweide of bloemenrand heeft een minimale oppervlakte van 100 m2

Download hieronder meer info over aanleg en beheer

Collectieve inkoop

De biodiversiteit in Overijssel is pas echt gebaat bij bloemen die van nature thuishoren in Overijssel (inheemse soorten) en zaden die zoveel mogelijk gekweekt zijn in Nederland (autochtoon). Wij werken dan ook samen met zaaigoedleverancier de Cruydt-Hoeck. De mengsels die zij ons leveren zijn geheel inheems en de zaden die zij leveren kweken zij vrijwel allemaal zelf op. Twee keer per jaar kopen we collectief zaaigoed in bij hen. Door deze collectieve inkoop krijgen we korting en wordt het aanleggen van een ecologisch waardevolle natuurakker of bloemenweide betaalbaar.

Foto: Nico Kloek

Jouw voordeel

* Unieke inheemse en autochtone zaaimengsels afgestemd op de Overijsselse natuur. * Korting door collectieve inkoop. * Gratis verzending van het zaaigoed. * Persoonlijk advies * Mogelijkheid tot het volgen van een bijpassende cursus.

Bestelling zaaigoed

Heb je andere groene vragen?

Neem dan contact op met het Groenloket. Het Groenloket Overijssel is hét loket waar inwoners van de provincie Overijssel terecht kunnen met al hun groene vragen. Het Groenloket heeft als doel inwoners van Overijssel die groene plannen hebben, te inspireren én je op weg te helpen.

Ga naar het Groenloket