Restauratie Fresco’s Plaskerk afgerond

Thomas Klomp

Raalte - Na vijf maanden van restauratie en conservatie zijn de restauratie- en conservatiewerkzaamheden van de fresco’s, die eigenlijk secco’s zijn, in de Raalter Plaskerk afgerond. De bijzondere schilderingen en nieuwe ontdekkingen zijn tijdens de Stöppelhaene van 23 tot 26 augustus te bewonderen door het publiek. Tevens wordt een tentoonstelling ingericht waar mooie verhalen over de relatie tussen kerk, adel, ontstaansgeschiedenis van het landschap en het leven in het landschap rondom het Boeteler- en Heeterveld en landgoed Schoonheeten te zien zijn.

In april van dit jaar begonnen de restaurateurs van bureau OU-OU met de conservatie van de plafondschilderingen. Daarvoor moest een grote steiger in de kerk worden gebouwd. Al snel bleek dat de oudste secco’s rond 1450 gedateerd konden worden, wat ze ruim 550 jaar oud maakt. Op de plafonds werden ook nieuwe delen ontdekt die de al bekende schilderingen nog beter kunnen duiden. Ruim 250 mensen hebben de werkzaamheden van de restaurateurs op de steigers kunnen volgen. De secco’s zijn schoongemaakt en waar nodig ‘vastgezet’ aan het plafond met als resultaat dat het er weer prachtig uitziet.

Om de secco’s te kunnen behouden is een samenwerking ontstaan tussen de Protestantse gemeente Raalte, Stichting Archivariaat Bentinck - Schoonheten en Landschap Overijssel. Samen met vrijwilligers en onder begeleiding van de IJsselacademie hebben zij verhalen van het landschap van bewoners en oudbewoners van het Boeteler- en Heeterveld opgehaald. Deze verhalen en andere boeiende informatie, waaronder een documentaire over het leven in beide gebieden en op landgoed Schoonheten worden ook tijdens de Stöppelhaene getoond.

Met het terugplaatsen van de kerkbanken en de stoelen wordt dus gewacht tot na Stöppelhaene. Naast de werkzaamheden aan de secco’s is ook de restauratie van de grafsteen van baron Rudolf Floris Carel Bentinck afgerond. De deksteen is inmiddels op het graf op landgoed Schoonheten teruggeplaatst. De conservatie van de secco’s, de restauratie van het graf en het ophalen van de verhalen van het landschap zijn mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Overijssel, de gemeente Raalte, de IJsselacademie en vele anderen.

In periode augustus 2017 tot maart 2019 vormen de Protestantse gemeente Raalte die kerkt in de 900 jaar oude Plaskerk, Stichting Archivariaat Bentinck - Schoonheten en Landschap Overijssel een projectgroep die samen met inwoners van Raalte het bijzondere verhaal wil vertellen van een protestantse enclave in katholiek Raalte, waar kerk, landgoed, agrarisch gebied en natuur onlosmakelijk door de geschiedenis en de verhalen met elkaar verbonden zijn. Tevens worden de eeuwenoude fresco’s in De Plaskerk geconserveerd zodat ook toekomstige generaties dit prachtige erfgoed kunnen beleven.

Het project wordt onder andere mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel, de gemeente Raalte en de drie initiatiefnemers.