De Groene Delta langs de Doorbraak

Een bloemrijk terrein

Groene Delta, Lia van Looij

Tekst: Lia van Looij

Langs De Doorbraak is de bouw van een enorm businesspark in volle gang. In samenwerking met Landschap Overijssel werden een aantal hectares ervan ingericht als een bloemrijk terrein dat mooi aansluit bij het aangrenzende natuurgebied.

Aan de zuidkant van Almelo stroomt De Doorbraak. Al kronkelend baant de 13 kilometer lange beek zich een weg door het landschap. Aan weerszijden vind je prachtige natuur, waarin planten en dieren kunnen migreren tussen Twente en Salland. Aangrenzend aan dit natuurgebied, dat dezelfde naam draagt als de beek, wordt volop gebouwd aan het grootschalige XL Businesspark, ingeklemd tussen de rijksweg A35 in het noorden, het Twentekanaal in het westen en De Doorbraak in het zuiden. Om een goede invulling te geven aan de compensatieplicht, onder meer voor de bomenkap die onvermijdelijk was voor de bouw, ging de eigenaar van het bedrijventerrein, Port of Twente/XL Businesspark, een samenwerking aan met Landschap Overijssel om 12 hectare van het terrein in te richten als groen gebied.

Waar eerst landbouwgrond was, is inmiddels een heel gevarieerd gebied ontstaan.
Rick Staudt

Voor een impressie van het gebied, bekijk onderstaande foto's. Benieuwd hoe de inrichting van dit gebied tot stand is gekomen en hoe het beheer van dit gebied wordt gedaan? In het magazine van Natuurlijk Overijssel uitgave juni '21, lees je het volledige artikel. Dit item is nu ook te downloaden via de button hieronder.

Groene Delta, Lia van Looij
Gehakkelde aurelia, Mark Zekhuis
Bloemenveld, Michiel Poolman

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?