Het Hilligenpad - Zwerven door Twente

Cecile van Landschap Overijssel in gesprek met Suzanne van der Beek over het Hilligenpad

Ochtendgloren, Nico Kloek

Het Hilligenpad

Het landschap van Twente bevat verschillende plekken die te maken hebben met geloof en bijgeloof van mensen. Van prehistorische grafheuvels en middeleeuwse kastelen tot landschapselementen uit het katholieke geloof, zoals Mariakapellen en kloosterpaden. Maar ook langs plekken met verhalen die je misschien nog niet kent, zoals de mythes rond de ‘duivelssteen’ en de ‘hellehond’. Ook relatief nieuwe plekken komen voorbij, zoals een hedendaagse bezinningstuin. De beschrijvingen zijn gebaseerd op feiten, maar vaak ook op legendes en sagen. Want dat is de cultuur van de ‘oale grond’ van Twente die nog steeds leeft, ook nu in de 21e eeuw.

Het Hilligenpad is een prachtige en afwisselende wandelroute van 100 km, die je het beste verspreid over 5 dagen kunt lopen. De verschillende verhalen over geloof en landschap zijn op deze route nauw met elkaar verbonden. Een wandelroute die voor veel verschillende mensen van betekenis kan zijn. Voor liefhebbers van natuur en landschap, klein erfgoed maar ook voor mensen die op zoek zijn naar rust of bezinning. Veel mensen zijn tegenwoordig op zoek naar hun identiteit en met deze route wordt tevens ingespeeld op de toenemende interesse in zingeving en spiritualiteit. Ook wordt hiermee het klein erfgoed in stand gehouden, zoals bijvoorbeeld de verschillende kapelletjes die je op de route tegenkomt.

In gesprek over het Hilligenpad met de Camino Academie

Cecile van Landschap Overijssel ging in gesprek met Suzanne van der Beek, Universitair docent aan de Universiteit Tilburg en lid van de Stuurgroep van de Camino Academie. Zij promoveerde in 2018 met “New Pilgrim Stories: Narratives, Identities, Authencity”. In onderstaande video gaan zij, beide vanaf hun eigen werkplek, het gesprek aan over het Hilligenpad.

Hier staat de bijzondere koepel van Tanfana, waar interessante verhalen over te lezen zijn. En natuurlijk het schitterend uitzicht!
Cecile Bögels

De Camino Academie

De Camino Academie is een platform waar wetenschap en pelgrims elkaar vinden in gedeelde academische interesse rondom het fenomeen pelgrimage. Pelgrimeren is populairder dan ooit. Op de route naar Santiago de Compostella (de ´camino´) lopen jaarlijks al zo’n tweehonderdduizend pelgrims. Maar ook bestemmingen als Lourdes, Fatima en Rome zijn in trek. Wat bezielt mensen om honderden of duizenden kilometers bedevaart af te leggen? Wat zijn hun motieven en wat zegt de populariteit van pelgrimeren over onze hedendaagse cultuur? Deze en andere vragen zijn onderwerp van maatschappelijk debat en uiteenlopend academisch onderzoek. De Camino Academie wil rondom de Camino kennis bundelen, ontwikkelen en delen. Ze biedt een toegankelijk podium waar academici, onderzoekers en praktijkexperts (pelgrims) elkaar ontmoeten en inspireren. Daarbij is ze tevens een instrument om een breder publiek te bereiken.

De Camino Academie doet komende maanden onderzoek naar pelgrimeren in tijden van Corona. Vanuit dit project ('Pelgrimage opnieuw uitvinden’) worden Nederlandse pelgrimspaden belicht, omdat reizen naar het buitenland nu niet wenselijk of mogelijk is. Als eerste in de reeks komt het Hilligenpad aan bod, onze vijfdaagse bezinningsroute door Twente met verhalen over geloof en landschap.

Loop het pad met behulp van de routeapp

Het Hilligenpad is een route die voor veel verschillende mensen van betekenis kan zijn. Het pad is interessant voor liefhebbers van natuur en landschap, klein erfgoed maar ook voor mensen die op zoek zijn naar rust of bezinning. Veel mensen zijn tegenwoordig op zoek naar identiteit en zingeving. Met deze route wordt het klein erfgoed in stand gehouden, zoals bijvoorbeeld een kapel maar ook ingespeeld op de toenemende interesse in spiritualiteit. Volgens Cecile Bögels van Landschap Overijssel betreft het hoogtepunt van de route letterlijk het hoogste punt van de Tankenberg.

Download de gratis app ‘wandelen in Overijssel’ voor de route van het Hilligenpad. Op deze route worden 50 punten aangeduid die mogelijk interessant zijn. Uiteraard bepaal je als bezoeker zelf wat voor jou van waarde is.

Bekijk de route hier

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?