De natuur in tijdens de feestdagen?

Wees welkom, heb respect vóór de natuur en wees lief voor elkaar

Misschien wel meer dan ooit hebben we behoefte aan natuur: aan een frisse neus, aan een weids uitzicht in plaats van een beeldscherm, aan vogelgeluiden, aan de geur van een nat bos. Wij en alle andere terrein beherende organisaties met ons, verwachten tijdens de lockdown en in het bijzonder tijdens de feestdagen, drukte in de natuur. Om die in goede banen te leiden en iedereen de ruimte te geven, vragen wij de hulp en medewerking van jou als bezoeker.

Tips voordat je op pad gaat
De drukste dagen in de natuur zijn de dagen dat iedereen vrij is: de zaterdag, zondag en de feestdagen. Ook positieve weersvoorspellingen zorgen ervoor dat de drukte toeneemt. Wandel eens op een ander tijdstip, bijvoorbeeld vroeg in de ochtend. Het is menseigen om juist die plekken te bezoeken, waar je altijd graag wandelt of fietst. Er zijn zoveel andere mooie terreinen. Kijk eens naar een alternatief en controleer vooraf of er specifieke maatregelen van kracht zijn. Kies alvast voor tweede alternatieve locatie als je voorkeurslocatie te druk blijkt. Is de parkeerplaats vol? Parkeer niet in de berm maar rijd verder. BOA’s zullen hier op handhaven omdat het de doorgang voor hulpdiensten belemmert en het gevaarlijke situaties kan veroorzaken.

Geniet, maar met respect voor de natuur
Blijf tijdens het wandelen altijd op de wegen en paden, om de dieren in de natuurterreinen zo weinig mogelijk te verstoren. Vooral reeën hebben in deze tijd hun rust nodig, want het voedselaanbod is schaars en ze moeten daarom zuinig met hun energie omgaan. Vluchten voor mensen en loslopende honden is daarbij funest. Neem je afval mee naar huis, neem een zakje mee om het in op te bergen. Wil je de natuur écht een plezier doen, neem dan ook zwerfafval mee als je dat tegenkomt.

Wees lief voor elkaar
Geef andere recreanten de ruimte en houd altijd anderhalve meter afstand van elkaar. Tegenliggers op een smal wandelpad? Stap even van het pad af zodat de ander gemakkelijk kan passeren. Houd ook rekening met andere gebruikers: wandel niet op een mountainbikepad en houd er als mountainbiker rekening mee dat wandelaars je niet zien of horen aankomen.

Vermijd kwetsbare terreinen
Ontzie vooral in deze tijd de kwetsbare veengebieden. Het veengebied is nat en zompig en de paden zijn doorgaans smaller. Deze doorgaans weinig bezochte gebieden hebben, zonder voorzieningen, bevatten weinig variatie in wandelroutes.

Bezoek onze landgoederen
Liever zelf je route bepalen? Onze landgoederen lenen zich hier uitstekend voor. Ze zijn voorzien van verharde en brede lanen en kunnen doorgaans meer hebben. Of stap vanuit huis op je fiets en maak gebruik van onze uitgebreide fietsnetwerk. De fietsroute langs de Regge is een prachtig voorbeeld, bovendien is fietsen met de huidige temperaturen erg goed te doen. Wist je dat je op de fiets zelfs sneller opwarmt dan tijdens een wandeling?

Winterwandelingen
Routenetwerk

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?