Ontwikkelingen in de dassenburcht

De das.. Iedereen heeft er wel eens van gehoord. Het grootste (land)roofdier van Nederland. Dassen zijn schuw en vooral rond schemertijd en in de nacht actief. Daarom hebben weinig mensen ooit een echte das gezien. Jammer, want de das is een prachtig dier, dat absoluut thuishoort in de Nederlandse natuur. Daarom heeft Landschap Overijssel de Dasmobiel ontwikkeld: een geur- en geluidsdichte hut, nog geen tien meter naast een bewoonde dassenburcht. De Dasmobiel staat op een landgoed van Stichting IJssellandschap. In verband met de coronamaatregelen is het al enige tijd niet mogelijk om een avond in onze dassen-kijkhut te boeken. Onze vrijwilliger Harry Jansen houdt de leefomstandigheden van de dassen goed in de gaten en geeft je een update over de recente ontwikkelingen in de dassenburcht.

Wildcamera: dasmobiel

De dassen bereiden zich voor op de winter

Het gaat goed met de dassen. De 4 dassen die op de burcht leven zien er goed en gezond uit. Onze vrijwilliger Harry constateert dat de burcht zich verder uitbreidt. De dassen zijn druk met het vinden en zoeken van voedsel, foerageren zoals dat we dat met een chique woord noemen. Het foerageren wordt gedaan om voldoende vetreserves op te bouwen, zodat ze de komende winterperiode kunnen overbruggen. Dassen houden geen winterslaap maar 'genieten' wel van een winterrust omdat er in deze periode weinig tot geen voedsel voor ze te vinden is. De agrariërs in de omgeving hebben ons laten weten dat de dassen van het maïs op hun velden snoepen. Echt schade richten de dassen gelukkig niet aan.

Steun onze Regge actie!

Met de aanleg van kruidige kernen stimuleren we de biodiversiteit in het Reggedal én wordt het gebied door alle kleurrijke bloemen een lust voor het oog.