Winterwandelingen

Veel mag er niet deze kerstvakantie maar wandelen gelukkig wel! Dus, ga lekker op stap met één wandelpartner. Om je aan te moedigen, hebben we een aantal routes voor je op een rij gezet.

Veel mag er niet deze kerstvakantie maar wandelen gelukkig wel! Dus, ga lekker op stap met één wandelpartner. Om je aan te moedigen, hebben we een aantal routes voor je op een rij gezet. En om te zorgen voor spreiding zijn het er lekker veel.. Want, ook buiten geldt: zorg voor 1,5 meter afstand en vermijdt drukke plekken. Ga bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of juist laat in de middag. En kies een route bij jou in de buurt, dan blijft het reisverkeer beperkt.

Verhalende routes
Eigenlijk zit in al onze routes een verhaal. Verhalen over geschiedenis, natuurbeheer, over bewoners. Maar in de ene route zitten meer verhalen dan in de andere. Echte streekverhalen vind je bijvoorbeeld in deze routes:
Raalte: Van kerk naar kasteel;
Lennips-pad, langs de grens (bij Hardenberg);
Verhalenroute Vriezenveen.

Met kinderen op pad
Met (kleine) kinderen op stap? Porbeer eens een beleef- of speurroute:
Luttenberg belevingsroute;
(Spook)mythes op De Wildenberg (speurroute);
Bas de Das (bij Balkbrug).

Lekker lang wandelen – meerdaagse wandelingen
Wil je langer dan een dag op pad? Kies dan voor een van deze routes:
Hilligenpad - een vijfdaagse beziningsroute door Twente van Hof Espelo naar Zenderen (100 km);
Overijssels Havezatenpad - van Oldenzaal naar Steenwijk (270 km);
Idyllisch Reestdal - tweedaagse rondom Balkbrug (40 km).

Wandelen in onze Natura 2000-gebieden
Sommige van onze natuurgebieden zijn zo bijzonder, dat ze extra bescherming nodig hebben. Een aantal van deze gebieden is erg populair bij wandelaars. Om bezoekers te spreiden, noemen we hier een aantal routes in de wat minder drukke N2000-gebieden:
Dal van de Mosbeek (bij Mander);
Aamsveen (Twente Zuid);
Lonnekermeer (bij Enschede).

Routes langs hersteld erfgoed
Het Twentse kent veel karakteristieke elementen die wat vertellen over de manier van leven door de eeuwen heen. We noemen ze ook wel 'klein erfgoed'; objecten zoals hooibergen, grenspalen en schaapskooien. Een aantal van die objecten zijn onlangs hersteld. Ben je benieuwd naar het verhaal achter dit erfgoed?
Umfassungsweg Twickel (langs een herplaatste grenspaal);
Langs de kloosterput (langs een herstelde kloosterput in Sibculo);
Of - op de fiets - Schaapskooiroute Markelo (langs herstelde schaapskooien en een hooiberg).

Tips voor ‘op stap met de app’
In onze routeapps vind je deze en nog veel routes. Heb jij de apps al op je telefoon? De wandelapp heet ‘wandelen in Overijssel’ en voor fietsers is er ‘fietsen in Overijssel. Hier vind je ze >>


Winterwandelen

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?