Zeldzame roofvogel rode wouw duikt op in provincie Overijssel

Mark Zekhuis, foto RTV Oost

De rode wouw keert terug op Overijsselse bodem. De zeldzame roofvogel dook voorheen slechts zelden op in ons land, maar heeft nu al voor het tweede achtereenvolgende jaar succesvol nieuwe jongen grootgebracht. In de regio Deventer zijn drie kuikens geringd. “Een mooi succes”, zegt Mark Zekhuis, ecoloog van het Landschap Overijssel.

De kuikens werden gisteravond geringd in de buurt van Deventer. Om de vogels rust te gunnen, houdt Zekhuis de exacte locatie geheim.

Schaars
Volgens Zekhuis was de rode wouw altijd uiterst schaars voor ons land. “Sinds de zeventiger jaren werd er slechts heel incidenteel gebroed.”

Comeback
Maar sinds een aantal jaren is de roofvogel bezig aan een comeback. Die werd met name ingezet in Zuid-Duitsland en België. “Daar gaat het goed met de vogel. Theorie is dat door de opwarming van het klimaat de boeren in het middelgebergte zoals Eifel en Ardennen vaker gras kunnen maaien, waardoor er meer veldmuizen komen. Dé prooi voor de rode wouw.”

De rode wouwen die nu in deze provincie zijn gesignaleerd, zijn afkomstig uit Zuid-Duitsland en België.

Drie maal raak
Nadat er vorig jaar in Overijssel al sprake was van drie nesten, is het dit broedseizoen opnieuw drie maal raak. “Met drie jongen als resultaat, wat veel is.” Zekhuis tempert echter al te hoge verwachtingen. Omdat het slechts om geringe aantallen gaat, is de kans ook groter dat het weer mis kan gaan. “Maar drie jonge rode wouwen is in ieder geval erg positief en hoopgevend.”

Bron: RTV Oost

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?