Bollenbank Wilde narcis opgericht

Maart 2017

Ieder jaar rond deze tijd geven Wilde narcissen weer kleur aan veel tuinen in Staphorst en Rouveen. De gemeente Staphorst is een van de weinige plekken in Nederland waar deze soort nog te vinden is. Net als de klederdracht en de rieten daken, hoort de Wilde narcis bij het straatbeeld van Staphorst. Om te voorkomen dat deze soort uit de tuinen verdwijnt, hebben Landschap Overijssel, de Natuurbeschermingsvereniging IJhorst-Staphorst e.o. en de Gemeente Staphorst een bollenbank opgericht.

Van oorsprong groeide de Wilde narcis in Overijssel in beekdalen en aan de randen van veengebieden. Omdat de mooie lichtgele bloemen al vroeg in het voorjaar bloeien werd de plant in het verleden vaak uitgestoken om vervolgens in de tuin te worden aangeplant. Op de oorspronkelijke groeiplaatsen is de soort tegenwoordig verdwenen, maar in tuinen in de regio komt de wilde narcis nog voor. Ook in de tuinen staat de soort echter steeds meer onder druk, de opgerichte bollenbank moet ervoor zorgen dat de soort voor de streek behouden blijft.

Door herinrichting en modernisering van tuinen en erven, en de opkomst van steeds meer gekweekte varianten, verdwijnt de Wilde narcis uit steeds meer tuinen. In de bollenbank kunnen bollen die vrijkomen bij de herinrichting van tuinen tijdelijk worden

bewaard, om deze later op een andere geschikte locatie weer een plaats te geven. Zo wordt voorkomen dat bollen verloren gaan. Ook wordt binnen de bollenbank geëxperimenteerd met het vermeerderen van bollen en het opkweken van narcissen uit zaad.

Het aantal bollen in de bollenbank is op dit moment nog laag, maar op termijn zullen er naar verwachting steeds meer bollen beschikbaar komen voor bewoners die de soort een plek in hun tuin willen geven. Zo kan de soort aan de streek weer de prominente plek in het straatbeeld in gaan nemen. Iets waar ook de gemeente Staphorst zich sterk voor maakt, onder andere door bij het beheer van bermen, waar de Wilde narcissen nog spaarzaam groeien, rekening te houden met de soort.

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?