Advies over een natuurlijk erf

Wil je van jouw erf een natuurlijk erf maken waar niet alleen jijzelf maar ook allerlei dieren van profiteren? Wij helpen je daar graag bij, met een inrichtingsadvies en tips voor uitvoering!

Mijn natuurlijke erf

Een natuurlijk erf is een erf of tuin met verschillende natuurlijke elementen zoals een poel, takkenril of bloemenweide. Dit zijn waardevolle elementen voor dieren zoals egels, kikkers, vlinders en muizen, die er hun voedsel vinden of nestgelegenheid. Landschap Overijssel geeft advies over hoe je jouw plek natuurlijker kunt inrichten om dieren op en rondom jouw erf te helpen en daarmee de biodiversiteit te vergroten.

Het aantal dieren in het landelijk gebied neemt af. Dit komt deels omdat erven en tuinen steeds netter worden. Gaten en kieren worden dichtgestopt en rommelige overhoekjes opgeruimd. Dieren zoals egels, eekhoorns, steenuilen en vleermuizen zijn daardoor steeds minder op erven te vinden. Jammer, want ze moeten ergens wonen en het zijn leuke buren om te hebben!

Met kleine maatregelen zijn dieren vaak al gebaat. Landschap Overijssel geeft daarom advies om jouw erf of tuin natuurlijker in te richten, om dieren op en rondom jouw erf te helpen en daarmee de biodiversiteit op het platteland te vergroten. Natuurlijke erven kunnen namelijk een belangrijke stapsteen of zelfs een volledig leefgebied vormen voor bijzondere, maar ook voor gewone diersoorten.

Wat wij je bieden

Een advies gebaseerd op jarenlange ervaring en kennis van natuur in jouw streek, een praktisch advies waarmee je direct aan de slag kunt, een netwerk van betrouwbare groenleveranciers en vakkundige vrijwilligers en prijsvoordelen bij een selectie deskundige leveranciers!

Ik wil graag meer informatie over de mogelijkheden in advies

Wil je een natuurlijk erf? Onze adviseur komt graag langs. Je kunt kiezen uit drie soorten advies:

Mondeling advies: 175 euro

Onze adviseur komt bij je langs en geeft ter plekke een advies. Hij laat documentatie achter met praktische tips voor uitvoering.

Schriftelijk advies:Op basis van een offerte.

Onze adviseur komt bij je langs en stelt samen met jou een advies op. Hij verwerkt dit advies in een plan met kaart en tips voor de uitvoering.

Langjarig beheerplan: op basis van offerte

Als extra op het schriftelijke advies maakt de adviseur een langjarig beheerplan, met concrete stappen om jouw erf natuurlijk te houden.

Nazorgabonnement

Zodra jouw erf natuurlijker is ingericht, zie je hopelijk snel meer dieren verschijnen. Zij zullen je dankbaar zijn voor de nieuwe natuurelementen op jouw erf. Voor de dieren op jouw erf, maar ook voor jezelf is het fijn als jouw plek goed onderhouden wordt en met de soorten ‘meegroeit’! Het is daarom mogelijk om een nazorgabonnement af te sluiten.

Nazorgabonnement: 150 euro
Het nazorgabonnement is een jaarabonnement. Als deelnemer van een nazorgabonnement ontvang je jaarlijks:

  • Een bezoek van jouw adviseur om samen naar jouw erf te kijken en aandachtspunten en verbeterpunten te bespreken.
  • Tweemaal per jaar een digitale nieuwsbrief met handige feitjes en tips om jouw erf winterklaar te maken en in de zomer meer te kunnen genieten van de erfbewoners.
  • Je kunt zelf kiezen wanneer in het jaar je het bezoek met een adviseur wil inplannen.

heb je andere groene vragen?

Neem dan contact op met het Groenloket. Het Groenloket Overijssel is hét loket waar inwoners van de provincie Overijssel terecht kunnen met al hun groene vragen. Het Groenloket heeft als doel inwoners van Overijssel die groene plannen hebben, te inspireren én je op weg te helpen.

Neem contact op met het Groenloket