Aan de voet van de Haarlerberg

Salland

Paardrijden
7 km

Mooie afwisselende route door gemengd bos en een stuk heide. Deels smalle en brede ruiterpaden leiden je door licht glooiend gebied. Het gehele jaar door een mooie route!

Toegankelijkheid

De route bestaat uit zandpaden die het gehele jaar te rijden zijn. De route is uit te breiden (zie ook "doorsteekje") met de openbare zandpaden

Startpunt

Naar Haarle rijdt u via de weg Nijverdal-Raalte (N35). Vanaf Raalte neemt u de tweede afslag naar Haarle. Komt u vanaf Nijverdal dan slaat u bij de eerste afslag Haarle af. U rijdt door het dorp heen. Ongeveer 400 m na de bebouwde kom ligt boerderij De Pas aan uw linkerhand. U slaat hier links af, de Paltheweg in. Na 200 meter ligt aan de rechterkant de parkeerplaats die bestaat uit een grote weide. Als de weide te nat is kan je de reguliere parkeerplaats gebruiken 100 meter verder.

Highlights op deze route:

 • Bergweg Haarle

  Twee parkeeropties dichtbij startpunt aanwezig; zowel voor nat als droog weer.

 • Afslag links ruiterpad

  Hier linksaf het bos in.

 • 1

  Bospad

  Bospad

  Het eerste deel van de tocht gaat door de bossen. Je rijdt enkele honderden meters over een brede zandweg licht omhoog de Haarlerberg op. Daarna sla je linksaf.

 • 2

  De Marke Haarle

  Jong bos

  Het gebied was sinds de Middeleeuwen vooral begroeid met heide, ook waren er lokaal zandverstuivingen. De heuvels zijn vanaf het eind van de negentiende eeuw voor het grootste deel herbebost om verstuiving tegen te gaan. Er werden vooral productiebossen met naaldbomen aangeplant.

 • 3

  Heide

  Uitzicht over heidevelden

  Heide zoals het hele gebied er vroeger uitgezien moet hebben. Van 1 december tot eind maart kun je hier ook de schaapskudde treffen.

 • 4

  Schaapskooi

  Schaapskooi

  Deze schaapskooi is slechts 10 jaar in gebruik geweest. Rond 1960 verdiende hier een herder nog zijn karige boterham. De schapen graasden op de heide van de Koningsbelten.

 • Kruising met MTB

  Hier steek je het MTB-pad over, opletten dus!

Colofon: Route gemaakt door Peter Grobbée (Haarle gem. Hellendoorn)
Deel deze pagina

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?