Archemerberg - gezinsroute

Vechtdal / Reestdal

Wandelen
4 km

Lekker een uur wandelen door bos en heide. Grillige jeneverbesstruiken, vogels en soms ook schapen begeleiden je op de tocht. Met de wandelapp kun je zien waar de schaapskudde zich bevindt! Ook geschikt voor kinderen.

Toegankelijkheid

Heuvels en hobbelige weggetjes

Startpunt

Start: ingang Oude Raalterweg, Giethmen. De ingang van deze zandweg bevindt zich aan de Dalmsholterweg tegenover 't Voshuus op nummer 2. Parkeergelegenheid in de buurt.

Highlights op deze route:

 • 1

  Reuzen?

  Het ontstaan van..

  Aan oude verhalen over het ontstaan van de Lemelerberg en de Archemerberg is geen gebrek. Zo woonde er vroeger, volgens de overlevering, in Pruisen (tegenwoordig onderdeel van Duitsland) een familie reuzen.

  Zuiderzee dempen

  Op een goede dag gaf vader reus zijn zoon opdracht de Zuiderzee te dempen. De jongen pakte een enorme zak, stopte hem vol zand en ging op weg naar de Zuiderzee.

  Gat in de zak

  Onderweg scheurde de zak en langzaam maar zeker liep al het zand eruit. Vlak bij Lemele merkte de jonge reus dat de zak steeds lichter werd en ontdekte hij het gat. Teleurgesteld schudde hij op die plek ook het laatste zand uit de zak. Het resultaat daarvan is de Lemelerberg.

 • 2

  Lammetjes

  Kraamschudden

  De geboorte van de honderden lammetjes in februari is elk jaar weer een feest. Eind maart is iedereen van harte welkom om te komen kraamschudden op de lammetjesdag. Op deze zaterdag mogen de kinderen de lammetjes aaien en zijn er allemaal leuke activiteiten rond de schaapskooi.

  De berg op

  Zodra de lammetjes groot genoeg zijn, gaan ze met de herder de berg op. De herder stuurt de kudde met hulp van een bordercollie. De schapen eten het gras, heide en jonge boompjes. Hierdoor verjongt de heide zich en ontstaat er geen bos. De kudde is eigenlijk een levende maaimachine.

  Help mee!

  De schapen kunnen het echter niet alleen. Ook vrijwilligers zijn nodig, om boompjes die te groot zijn voor de schapen uit te steken. O.a. kinderen van basisscholen uit de buurt helpen jaarlijks mee. Ook een keer helpen? Dat kan tijdens de landelijke natuurwerkdag: elke eerste zaterdag van november.

  Herder

  De herder van Landschap Overijssel kan niet alles alleen. Vandaar dat zij sinds 2012 ondersteund wordt door een aantal vrijwillige herders. Zij verzorgen de schapen en trekken ook de berg op met de kudde.

  Meehelpen met heidebeheer?
 • 3

  Zendmast

  Militaire zendmast

  De zendmast op de Archemerberg was vroeger een station van het Militair Straalverbindingsnet. Naast een antennefundering is er ook een verdiept houten gebouw en een ondergrondse schuilkelder.

  Aanslag door actiegroep RaRa

  Op 9 februari 1987 werd hier een aanslag gepleegd, uit protest tegen een NAVO-oefening. Volgens een voormalig agent was GroenLinks-Kamerlid Duyvendak aanwezig bij die aanslag; hij werd op 9 februari 1987 in elk geval gesignaleerd '..in de buurt van de Lemelerberg'.

  Steutelrol

  Op 15 aug 2008 schreef De Telegraaf: 'Het donderdag teruggetreden GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak, heeft niet alleen ingebroken en zich schuldig gemaakt aan indirecte bedreiging en intimidatie, hij zou ook een ‘sleutelrol’ hebben gespeeld binnen terreurgroep RaRa.'

  Torenvalk

  Gelukkig is het hier nu vrediger. Bovenin de mast zie je een nestkast. Daar broedt elk jaar de torenvalk. Op de foto zie je drie jongen in 2014, net voordat ze uitvliegen. Torenvalken deden het net als de uil goed in 2014. Dat komt omdat er volop veldmuizen waren, het voedsel voor uilen en valken.

 • 4

  Rijksdriehoeksmeting

  Prachtig uitzicht

  De top van de Archemerberg ligt 77,9 meter boven zeeniveau. En doordat de berg omring is door vlak land, lijkt het een echte berg. Vanaf hier kun je met helder weer Duitsland zien liggen.

  Rijksdriehoeksmeting

  Op het hoogste punt van de Archemerberg staat een zogenaamde RD-pijler: rijksdriehoekspijler. De rijksdriehoekmeting vormt de basis van het Kadaster. RD-pijlers vind je overal in Nederland op 20-30 km van elkaar.

  Satellieten

  De steen die hier staat, is een van de vaste meetpunten. Aan het eind van de 19e eeuw werd Nederland zo in kaart gebracht. Tegenwoordig gebruiken we satellieten voor het meten.

 • 5

  Top: oriëntatietafel

  Oriëntatietafel

  Op de kale top kun je zien dat de Archemerberg een geheel vormt met de Lemelerberg. Er staat een markeringssteen van de Rijks Driehoeksmeting: een netwerk van markeringen door geheel Nederland met behulp waarvan ons land exact in kaart kon worden gebracht. Ook is hier een handige oriëntatietafel.

  Hoogste punt

  Tussen heide en jeneverbessen staan, even klimmen naar zo’n 78 meter hoogte en dan... heel Overijssel kunnen overzien tot in Duitsland. Vanaf hier kun je het doorsteekje nemen als verkorte route terug naar het startpunt.

 • 6

  Waterpomp

  Drinkplaats voor de paarden

  De Stichting Hippisch Toerisme Nederland heeft hier een bijzondere waterpomp geplaatst. Op deze plek kunnen de paarden hun dorst lessen en even rusten. Op de Lemelerberg zit het grondwater nogal diep en er is geen elektriciteit. Vandaar dat de Stichting zocht naar een mechanische pomp.

  Afrika

  Die werd gevonden in Afrika. In veel ontwikkelingslanden worden dit soort pompen gebruikt. De pomp op de Lemelerberg bij de schuilhut en paddock - het omheinde stukje voor de paarden - is een Volanta pomp, gemaakt door de firma Jansen-Venneboer in Wijhe.

  Brandweerrood

  De originele uitvoering van de pomp is brandweerrood. In een Afrikaans dorp, waar het de trots van de gemeenschap is, is dat logisch en functioneel. In een Nederlands bos past het minder goed. Daarom is deze pomp groen geverfd. De pomp is trouwens oersterk en bijna onderhoudsvrij.

  Water voor iedereen

  De pomp voorziet niet alleen de paarden van water. Ook passerende wandelaars, joggers, en honden drinken van het water. Tijdens hele hete zomers zelfs ook de schapen van de kudde en vogels en insecten. Op de ruwe rand van de trog drinken de bijen van het water dat daar blijft staan.

 • 7

  Schaapskudde

  Veluwse heideschapen

  De schapen van de kudde op de Lemelerberg zijn Veluwse heideschapen. Dit is een zeldzaam huisdierras, waar maar een aantal kuddes van bestaan in Nederland. Ze zorgen onderling voor de instandhouding van het ras. De schaapskooi hier vlakbij, is in de winter hun thuisbasis.

  Goed uitgerust

  De Veluwse heideschapen doen het prima op de schrale heide. Ze eten de grassen en de jonge boompjes zodat de heide meer ruimte krijgt. Ook zorgen ze voor verjonging van de heide.

  In de schaapskooi

  In de wintermaanden verblijft de schaapskudde van Landschap Overijssel in de schaapskooi. De ooien en hun lammetjes blijven tot en met maart in en rond de kooi. De lammetjes worden al in februari in de warme kooi geboren.

 • 8

  Het landschap steunen?

  Landschap Overijssel

  Je bent op deze route te gast op terrein van Landschap Overijssel. Landschap Overijssel beschermt, beheert en ontwikkelt natuur & landschap met kwaliteit voor mens, plant en dier zodat het er goed leven is.

  Help mee!

  Help mee bij de bescherming en ontwikkeling van het landschap in Overijssel en het onderhoud van wandel- en fietsroutes, zodat je kunt blijven genieten van dit mooie, afwisselende Sallandse landschap!

  sms & doneer eur 2,50

  Klik op de doneerknop en je steunt het landschap met eur 2,50. Het bedrag wordt eenmalig afgeschreven via je telefoonrekening. Alvast hartelijk dank voor de steun!

Colofon: Route gemaakt door Landschap Overijssel
Deel deze pagina