Balkbrug: Beleef Haardennen

Vechtdal / Reestdal

Wandelen
5 km

Deze stoere kinder/gezinswandeling komt door het natuurgebied de Haardennen en het Heuveltjesbos, gelegen in het prachtige Reestdal. Beide gebieden laten unieke (natuur)pareltjes zien (o.a. water, bos, zand, heide). Wil je graag speuren, neem dan een vergrootglas en verrekijker mee.

Toegankelijkheid

Soms moet je een beetje klimmen, maar met stoere buitenkleding (o.a. laarzen voor als het buiten nat is) lukt dit zeker.

Startpunt

Startpunt autobezitters: parkeerplaatsen Molenweg, 7707 CD Balkbrug. Startpunt OV reizigers: Zwolseweg bij wandelknooppunt A10 bij halte Balkbrug Centrum. Route volgt voor 80% wandelnetwerk Reestdal. Let op instructies voor looprichting. Horeca: lunchroom bakkerij Oegema, Meppelerweg. Halverwege de route: campings aan De Haar. Beschermd dorpsgezicht Balkbrug/Ommerschans ontdekken?... verleng dan 7,5 km met de app 'Oude voetsporen in Ommerschans' .

Highlights op deze route:

 • Parkeerplaatsen aan Molenweg

  Verlaat Molenweg naar rechts langs winkel PLUS. Na het oversteken van de kruising, verkeerslicht naar links nemen tot wandelkeuzepunt A10. Volg op Meppelerweg de markering (pijl: groen) richting A19 tot instructie (1) Heuveltjesbosbad.

 • 1

  Geschiedenis Balkbrug

  Negentiende eeuw en verder...

  Een onafzienbare vlakte, bedekt met heide en in de lagere gedeelten veenplassen zonder weg of voetpad, lag open voor turfwinning. Jaren daarna werden er wijken gegraven om het veen te ontwateren en gestoken turf af te voeren. Er ontstond bebouwing langs De Dedemsvaart.

  Balkbrug, een speciale functie

  Eén van de drie belangrijke wegen die van het zuiden naar het noorden van ons land liep moest, wegens de aanleg van kanaal De Dedemsvaart, van een brug voorzien worden. De brug kreeg een speciale functie; namelijk een beweegbare balk 'De Balkbrug'. Zo komt het dorp aan zijn historische naam.

 • 2

  Wandelknooppunt A10 - infobord

  Wandelknooppunt A10

  Raadpleeg het informatiebord A 10 'Startpunt Balkbrug' voor de looprichting wandelnetwerk Reestdal (pijl: verschillende kleuren).

 • Lunchroom bakkerij Oegema

  In september 2018 werd de lunchroom bakkerij Oegema Balkbrug feestelijk geopend. Van harte welkom op het terras of binnen in de sfeervolle lunchroom (voor koffie, thee, gebak en/of eenvoudige lunch). Openingstijden: ma t/m vrijdag: 8 u tot 18 u. Op zaterdag: 8 u tot 16 uur.

  Lees meer...
 • 3

  Oude verbindingswegen

  Een oude verbindingsweg

  Het is moeilijk voor te stellen dat de weg van Ommen richting het noorden, via de Ommerschans naar Zuidwolde, regelmatig moeilijk begaanbaar was om zowel zomers en 's winters te kunnen gebruiken. De zandruggen waren destijds meer dan welkom om de voeten in de moerassige venen droog te kunnen houden.

 • Wandelkeuzepunt A19

 • Heuveltjesbosbad

  Op eerste splitsing rechtsaf. Blijf rechtdoor lopen. Tweede pad rechts tot kruising met schelpenpaadje. (rechtsaf achteringang Heuveltjesbosbad.) Rechtdoor over heuvelig pad tot T-splitsing. Rechtsaf tot instructiepunt voormalige trambaan.

 • 4

  Heuveltjesbosbad

  Toen: recreatieplas/kanovijver

  Balkbrug: het Heuveltjesbosbad werd in 1937 aangelegd als kanovijver in de prachtige bosrijke omgeving genaamd Heuvelenbosch. Een prachtplek voor een zwembad dat in de beginjaren 50 zich ontwikkelde als het Heuveltjesbosbad Balkbrug tot het prachtige, hedendaagse zwembad.

  Mooiste zwembad Nederland 2015

  Heuveltjesbosbad Balkbrug
 • 5

  Entree Heuveltjesbosbad

  Mooiste openluchtbad Nederland

  Het zwembad bestaat sinds 1937. Schitterend gelegen in een bosrijke omgeving en voorzien van alle attributen om u een heerlijke zwemdag te bezorgen. Dit prachtig gerenoveerde zwembad is in 2015 verkozen tot het mooiste openluchtbad in Nederland.

 • Voormalige trambaan

  Ga op het verhoogde pad rechtsaf. Loop dit pad uit. Ga op het fietspad naar links over 't brugje Huizingerwijk. Loop parallel aan de Meppelerweg tot de afslag zand-/fietspad, keuzepunt A27. Sla linksaf. Volg de keuzepunten tot instructie Haardennen.

 • 6

  Voormalige trambaan

  Historie trambaan

  Waar je nu op loopt, een hoger gelegen recht (ruiter)pad, lag vroeger een trambaan. Er ging van 1905 een tram vanuit Balkbrug richting De Wijk/Meppel. Door de opkomst van de vrachtwagens werd rond 1947 de D.S.M. en de Spoorwegmaatschappij Balkbrug-Meppel opgeheven.

 • Wandelkeuzepunt A27

 • Wandelkeuzepunt A26

 • 7

  Historie Schapenstreek

  Betekenis 'Schapenstreek'

  Dit brede zandpad was vroeger een belangrijk verbindingspad voor de schaapsherder. Het gaat hier om een zogenaamde schapendrift of schapenstreek. Over dit pad dreef de schaapherder zijn kudde naar de heide Westerhuizingerveld.

  Oude landwegen Avereest

  De schapendrift was één van de vele oude landwegen in en rond Avereest en diende voornamelijk als verbinding tussen de boerderijen en gebruiksgronden. Dit zandpad laat nog iets van toen zien. Aan weerszijden zie je nog een greppel of hoge aarden wal die de schapen op het rechte pad moest houden.

 • Wandelkeuzepunt A25

 • 8

  Camping 't Reestdal & Outdoor

  Speeltuin

  Welkom bij Camping 't Reestdal, met een leuke speeltuin naast horeca Proefkamer het Reestdal. Liever het stoere werk? Maak dan kennis met de trailruns van Landschap Overijssel, zie app 'Trailrunnen in Overijssel', en 'Het Motorikpark' van Reestdal Outdoor met sportieve spelelementen voor ieder.

  Camping 't Reestdal
 • Proefkamer het Reestdal

  Een sfeervolle pleisterplaats direct aan de rode route van landschap Overijssel. Daniel Poolman heeft de ambitie om het Reestdal culinair op de kaart te zetten. De kennis van Daniel, op het gebied van gezonde en natuurlijke voeding, sluit perfect aan bij de activiteiten van Reestdal Outdoor. U kunt bij hun ook Trailrun-apps starten van Landschap Overijssel.

  Proefkamer het Reestdal
 • 9

  Camping Si-Es-An

  Historie camping Si-Es-An

  Welkom bij Camping Si-Es-An, startpunt van verschillende gps-wandel- speur en fietsroutes van zowel de camping als Landschap Overijssel starten hier. De Brasserie en speeltuin zijn het gehele jaar geopend. Klik op de link over de recente openingstijden.

  Brasserie De Boerderij

  Brasserie De Boerderij

  Brasserie 'De Boerderij' stamt uit de periode van ontginningen rond 1950. Voor de bodemgesteldheid en de ruimtelijke ontwikkeling van het landschap rond Avereest buiten het beekdal, vonden in de 19e en 20e eeuw grootschalige heide- en veenontginningen plaats.

 • Brasserie De Boerderij

  Brasserie De Boerderij (gerealiseerd eind 2015) is gehuisvest in een karakteristieke boerderij uit eind 1800 en vormt het knusse harte van camping Si-Es-An heeft een ware metamorfose ondergaan. Naast het verzorgen van grote feesten (tot 120 personen) ook van harte welkom als individuele bezoeker voor een kop koffie/thee, een broodje of een ijsje. We serveren ook streekgerechten. Bekijk onze recente openingstijden via de link. Vanaf onze locatie start een verscheidenheid aan app-routes (wandelen, fietsen, speuren) van Landschap Overijssel. Er zijn ook fiets-/wandelarrangementen mogelijk.

  Brasserie De Boerderij
 • 10

  Geritsel in de struiken

  Geritsel en gekwetter

  Links en rechts van het pad bevinden zich allerlei verschillende soorten struiken, ook ter hoogte van de campings. Dat levert voedsel en schuilgelegenheid op voor allerlei vogels. Als je even oplet, beweegt er van alles en hoor je zacht gekwetter.

  Soorten

  Het zachte tikken van de roodborsten en winterkoninkjes, roepjes van allerlei mezensoorten, de alarmroep van de merels. Vaak zie je een eindje voor je op de paden troepjes vinken een kostje bij elkaar scharrelen.

 • Wandelkeuzepunt A23

 • 11

  Vipera verbindt

  Dennen op hoogte

  Je loopt hier natuurgebied De Haardennen in. Het woordje 'haar' betekent hoogte en zoals je ziet staan op de armere zandgronden die iets hoger liggen inderdaad dennen. In de Haardennen heeft de afgelopen jaren het project 'Vipera verbindt' plaatsgevonden.

  Bedreigde soorten krijgen kansen

  Tijdens het project zijn heide en hoogveentjes weer met elkaar verbonden door bos te kappen. Zo is het leefgebied van bedreigde diersoorten uitgebreid. bijzondere soorten als adder (vipera), levendbarende hagedis, kamsalamander, heideblauwtje en klokjesgentiaan profiteren hiervan.

 • Wandelkeuzepunt A22

 • Haardennen, keuzepunt A22.

  Bij A22 naar links tot eerste afslag. Rechtsaf het heidepaadje op. In het bos naar rechts tot de eerste markering van het wandelnetwerk. Ga hier linksaf. Na het Huizingerbrugje, keuzepunt A21, rechtsaf tot instructiepunt (4) Heuveltjesbosch.

 • 12

  Historie Haardennen

  Waarom de naam 'Haardennen'

  Waarom dit natuurgebied de naam 'Haardennen' kreeg laat zich gemakkelijk raden. 'Haar' betekent 'hoogte' en met de dennenbomen er op ontstond de naam 'Haar'dennen.

  Stuifduinen 'Haardennen'

  Doordat de heidevelden werden overbegraasd en er teveel werd afgeplagd ontstond hier een voedselarm milieu waar zand aan de oppervlakte kwam. Door de wind verplaatste het zand en vormde zo stuifduinen. Maar 'Haardennen' is ook een uniek stukje bos met (natte)heide, vennetjes en zandruggen.

 • 13

  Speuren naar...

  Ik zie, ik zie wat jij niet...

  In elk seizoen is aan dit paadje wel iets anders te speuren, niet alleen verschillende planten maar hoor je ook de vogelgeluiden? Psssst, hoorde jij het ook dat geritsel ergens in de struiken? Was dat nu een eekhoorntje of een vogeltje?

  Een Varen, een oerplant?

  Vind je het ook zo interessant om te bekijken hoe het blad van een varen uit de kale grond groeit? Het ziet er wel heel erg 'OER' uit. Speur maar eens langs het pad: je ziet eerst een opgerold bolletje (net de tong van een...) en wanneer dit gaat groeien komt er zo'n prachtig gevederd blad uit.

  Rottende boomstammen dood?

  Wanneer een omgevallen boomstam gaat rotten, denk je al gauw 'die is dood'. Maar echt niet!. Er wonen binnen in die stam en er-om-heen vele micro-organismen (kleine plantjes met het blote oog niet te zien). Zoek eens zo'n rottende boomstronk op en kijk maar eens goed met je vergrootglas. Wat zie je?

 • Heuveltjesbosch

  Kies links het glooiende bospaadje! Voor hoge heuvel, op viersprong, rechtsaf. Na de tweede kruising rechtdoor! Loop 3/4 om de vijver, die houd je links tot strandje. Klim bij boomwortels omhoog. Volg het wandelnetwerk tot A18. Lees instructie 5.

 • Wandelkeuzepunt A21

 • 14

  Het Heuvelenbosch

  Ontdek het Heuveltjesbosch

  Je staat nu in het Heuveltjesbosch. Zie jij ook het verschil in bos met de Haardennen? Eigenlijk laat het zich gemakkelijk raden. De zogeheten 'Veentjes' zie je in het Heuveltjesbosch niet meer zo goed. Daarom leggen we het uit... Wat je hier wel goed kunt doen, is... boomtikkertje! Zin?

  Voorveentjes en Achterveentjes

  In beide bossen waren er kleine veengebiedjes, met een vrij dikke veenlaag, bekend onder de naam Voorveentjes en Achterveentjes. Die veenlaag was soms met wel meer dan een meter met zand onder gestoven, waardoor het onderliggende veen werd samengeperst. Dit leverde turf op van goede kwaliteit.

 • 15

  Zandafgraving is nu visvijver

  Zandafgraving

  Voor het dempen van het kanaal De Dedemsvaart, waarover nu de dubbele verkeersweg N377 ligt, werd uit de huidige visvijver zand gehaald. Nu is het een verpacht viswater waar het goed toeven is.

  Kanaal De Dedemsvaart

  Voor 1967 zag de Zwolseweg (N377) er compleet anders uit. Toen voeren vele grote vrachtschepen, meestal geladen met turf, tussen Dedemsvaart en Hasselt over dit brede kanaal. Die moesten vaak wachten voor de brug in Balkbrug. (archieffoto HVA)

  Hist.Ver. Avereest
 • 16

  Speuren langs de waterkant...

  Ontdek de waterkant...

  Zie je die gele lis met z'n voeten in het water staan? Maar weet jij wanneer de bloemen van deze waterplant (want dat is ie ten voeten uit) gaat bloeien? Een kleine hint, dit is meestal rond de maand mei. En wat zie je wanneer je de kelk (dat is binnenin de bloem) van heel dichtbij bekijkt?

  De Lijsterbes

  Wij zagen tussen al die andere bomen ook de 'Lijsterbes' staan. Vind je dit ook zo'n vreemde naam? Maar die naam heeft deze grote struik gekregen omdat hij met zijn rode bessen heel veel vogels aantrekt, vooral de lijster. Daarom werd hij 'Lijsterbes' genoemd. De bloei trekt vele insecten aan.

 • 17

  Boomsoorten

  Welke boomsoorten staan hier?

  In de omgeving van het bankje (dit staat heel hoog) kun je ook vele boomsoorten en struiken aan de waterkant waarnemen. Sommige bomen hebben een heel rechte, slanke stam (zie je ze?) en er staan ook bomen met een heel dikke stam. Weet jij de naam van deze struik? (foto).

  Aha, dan zie je nog een berk. De berk is een bladverliezende boom die van iets vochtige voeten houdt. Bloeit de boom in het voorjaar, dan zie je katjes. Er zijn vier verschillende soorten berken en hebben allen een ander soort bast (dat is de buitenkant van de boomstam). Zie jij ook de verschillen?

 • A18 tot eindpunt Molenweg

  Bij keuzepunt A18 rechtsaf en loop het fietspad over de voormalige trambaan uit. Op Zwolseweg linksaf tot A10. Steek rechts dubbele verkeersweg over, volg markering (pijl: blauw/paars). Sla na winkel PLUS linksaf (Molenweg). Eindpunt.

 • Wandelkeuzepunt A18

 • 18

  Tramlijn & De Dedemsvaart

  Stoommonsters rond 1939

  De aanleg van de tramlijn - Balkbrug / Meppel - verliep met de nodige strubbelingen. Enkele boeren stagneerden de plannen, met als gevolg dat de tramlijn ter plaatse moest worden omgeleid door de heidevelden van boeren in Oud-Avereest. Station Balkbrug was tevens postkantoor en café.

  Kanaal De Dedemsvaart

  De Dedemsvaart was de levensader van Balkbrug. Door de aanleg van het 40 km lange kanaal De Dedemsvaart tussen Hasselt en Ane ontstonden nieuwe nederzettingen aan het water. Zo ook het dorp Balkbrug met haar winkeltjes, scholen en monumentale panden van de wat rijkere mensen.

 • Molenweg Balkbrug

Colofon: Groep Reestdal Mystiek: Hennie de Jong en Tineke Poortman.
Deel deze pagina