Balkbrug: Beleef Haardennen

Vechtdal / Reestdal

Wandelen
5 km

Deze stoere kinder/gezinswandeling komt door het natuurgebied de Haardennen en het Heuvelenbosch, gelegen in het prachtige Reestdal. Beide gebieden laten unieke (natuur)pareltjes zien (o.a. water, bos, zand, heide). Wil je graag speuren, neem dan een vergrootglas en verrekijker mee.

Toegankelijkheid

Een beetje klimmen? Met stoere buitenkleding (o.a. laarzen voor als het buiten nat is) lukt dit zeker. Let op instructies voor juiste looprichting!

Startpunt

Startpunt: MFC 't Trefpunt, Meppelerweg 34, 7707 CN Balkbrug of aan De Haar 5 (A25). OV reiziger: Lijnbus 29/83 rijdt tussen NS station Zwolle en Coevorden. Lijnbus 31 rijdt tussen NS station Hoogeveen en station Ommen. Stap uit bij halte Balkbrug centrum en loop richting wkp A19 (oranje lijn). Let op: i.v.m. de aanleg tunnel N377 volg je vanaf de bushalte de aanwijzingen 'voetganger' via de borden! Horeca: In Balkbrug centrum of onderweg bij de campings aan De Haar no. 5 of no. 7.

Highlights op deze route:

 • Lunchroom bakkerij Oegema

  Lunchroom bakkerij Oegema: voor koffie, thee, gebak en/of eenvoudige lunch. Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 8 tot 18 uur. Op zaterdag: 8 tot 16 uur.

  Lees meer over de bakkerij
 • 1

  Halte Balkbrug Centrum

  Halte Centrum Balkbrug

  OV-reiziger: in verband met de aanleg tunnel over de N377 kan deze bushalte verplaatst zijn? Volg de borden voor de 'voetganger' en bewandel de aanlooproute (oranje lijn) richting de omhooglopende POI-nummering en knooppunten voor de juiste looprichting.

  Meer routes: dag of meerdaagse
 • 2

  Geschiedenis Balkbrug

  Negentiende eeuw en verder

  Vroeger was dit een onafzienbare vlakte, bedekt met heide en in de lagere delen veenplassen, lag open voor turfwinning. Wijken (waterwegen in het veengebied) werden gegraven om het veen te ontwateren en gestoken turf af te voeren. Er ontstond bebouwing langs De Dedemsvaart.

  Balkbrug, een speciale functie

  Eén van de drie belangrijke wegen die van het zuiden naar het noorden van ons land liep, moest vanwege de aanleg van kanaal De Dedemsvaart van een brug voorzien worden. De brug kreeg een speciale functie, namelijk een beweegbare balk; 'de balkbrug'. Zo komt het dorp aan zijn historische naam.

  Beeldbank Avereest (HVA) Beeldbank De Ommerschans
 • MFC 't Trefpunt

  Loop bij knooppunt A19 het bos in en volg voor de juiste looprichting de omhooglopende nummering. Wijkt de route van het wandelnetwerk Reestdal af (markeringspijl: verschillende kleuren), lees onderweg de instructies! Campinghoreca aan De Haar. .

 • 3

  Oude verbindingswegen

  Een oude verbindingsweg

  Het is moeilijk voor te stellen dat de weg van Ommen richting het noorden, via de Ommerschans naar Zuidwolde, regelmatig moeilijk begaanbaar was om zowel zomers en 's winters te kunnen gebruiken. De zandruggen waren destijds meer dan welkom om de voeten in de moerassige venen droog te houden.

  Katingermolen

  Aan deze verbindingsweg door buurtschap Den Kaat vestigde zich ook de eerste molen. De Katingermolen is de oudste molen van de voormalige gemeente Avereest. De molen werd waarschijnlijk gebouwd tussen medio 1647. Meer historie over de Hoogeveensche weg en de Katingermolen, klik op de link.

  Lees meer
 • Wandelkeuzepunt A19

 • Start vanaf gebouw 't Trefpunt

  Waar het gemarkeerde pad rechtdoor gaat, wandel jij naar rechts. Blijf de routelijn volgen tot de achteringang Heuveltjesbosbad. Het heuvelige pad eindigt op een T-splitsing. Sla rechtsaf. Lees verderop de instructie 'voormalige trambaan'.

 • Heuveltjesbosbad bezoeken?

  Heuveltjesbosbad bezoeken na de wandeling? Volg de oranje lijn naar de achteringang van het zwembad tot de hoofdingang..

 • 4

  Heuveltjesbosbad

  Toen: recreatieplas/kanovijver

  Balkbrug: het Heuveltjesbosbad werd in 1937 aangelegd als kanovijver in de prachtige bosrijke omgeving genaamd Heuvelenbosch. Een prachtplek voor een zwembad dat in de beginjaren 50 zich ontwikkelde als het Heuveltjesbosbad Balkbrug tot het prachtige, hedendaagse zwembad.

  Mooiste zwembad Nederland 2015

  Heuveltjesbosbad Balkbrug
 • 5

  Entree Heuveltjesbosbad

  Mooiste openluchtbad Nederland

  Het zwembad bestaat sinds 1937. Schitterend gelegen in een bosrijke omgeving en voorzien van alle attributen om u een heerlijke zwemdag te bezorgen. Dit prachtig gerenoveerde zwembad is in 2015 verkozen tot het mooiste openluchtbad in Nederland.

  Heuveltjesbosbad Balkbrug
 • Voormalige trambaan

  Ga op het verhoogde pad rechtsaf. (Een voormalige trambaan.) Loop dit pad uit. Ga op het fietspad kort naar links tot over het brugje Huizingerwijk. Lees bij het klaphekje de instructie.

 • 6

  Voormalige trambaan

  Historie trambaan

  Waar je nu op loopt, een hoger gelegen recht (ruiter)pad, lag vroeger een trambaan (archieffoto's HVA). Er ging van 1905 een tram vanuit Balkbrug richting De Wijk/Meppel. Door de opkomst van de vrachtwagens werd rond 1947 de D.S.M. en de Spoorwegmaatschappij Balkbrug-Meppel opgeheven.

 • Klaphekje

  Na het klaphekje een kronkelend (ruiter)pad tot A26. Aan dit bospad is heel veel te speuren. Kijk dus goed om je heen. Bij A26, sla linksaf. Bij A25 gestart, dan is dit het eindpunt. Gestart bij 't Trefpunt, sla linksaf en vervolg de route...

 • 7

  Natuurbelevingspad

  Natuurbelevingspad

  Aan dit pad, na de winter weer vol varens en mossen, hangen her en der verspreid nestkastjes aan de bomen. Een initiatief van NWG de Reest in samenwerking met Landschap Overijssel. Aan de rand van het bos zijn soms reeën te spotten.

  Natuurwerkgroep de Reest
 • Wandelkeuzepunt A26

 • 8

  Historie Schapenstreek

  Betekenis 'Schapenstreek'

  Het brede zandpad was vroeger, komende vanaf buurtschap Den Huizen, een belangrijk verbindingspad voor de schaapsherder. Het gaat hier om een zogenaamde schapendrift of schapenstreek. Over dit pad dreef de schaapherder zijn kudde naar de heide Westerhuizingerveld.

  Oude landwegen Avereest

  De schapendrift was één van de vele oude landwegen in en rond Avereest en diende voornamelijk als verbinding tussen de boerderijen en gebruiksgronden. Dit zandpad laat nog iets van toen zien: aan weerszijden zie je nog gedeeltelijk de hoge aarden wal die de schapen op het rechte pad moest houden.

 • 9

  Camping Si-Es-An

  Over camping Si-Es-An

  Welkom bij Camping Si-Es-An, startpunt van verschillende (gps)wandel- speur- en fietsroutes van zowel de camping als Landschap Overijssel. De Brasserie en speeltuin zijn het gehele jaar geopend. Klik op de link over de recente openingstijden.

  Brasserie De Boerderij

  Historie campingboerderij

  Brasserie 'De Boerderij' staat in het hart van de camping en stamt uit de periode van ontginningen rond 1950. Voor de bodemgesteldheid en de ruimtelijke ontwikkeling van het landschap rond Avereest buiten het beekdal, vonden in de 19e en 20e eeuw grootschalige heide- en veenontginningen plaats.

  Subsidieproject happy bee

  Natuurbeleving is een kernwaarde van de toeristische ervaring. Samen met camping Rheezerwold in Heemserveen hebben wij i.s.m. Landschap Overijssel en het waterschap Drents Overijsselse delta de kwaliteiten van de omgeving op een speelse en spannende wijze onder de aandacht gebracht in 2020.

  Lees meer over dit project
 • Wandelkeuzepunt A25

 • Startpunt De Haar (A25)

  Route volgen vanaf een camping aan De Haar? Start dan bij wandelknooppunt A25. Volg de markering (pijl: rood) richting knooppunt A23. Afhankelijk van de gekozen rondwandeling, het vervolg aan instructies voor de juiste looprichting.

 • 10

  Camping 't Reestdal & Outdoor

  Speeltuin

  Camping 't Reestdal heeft een leuke speeltuin naast horeca Proefkamer Het Reestdal. Liever het stoere werk? Maak dan kennis met 'Het Motorikpark' van Reestdal Outdoor met sportieve spelelementen en de trailruns van Landschap Overijssel. Download hiervoor de app 'Fietsen in Overijssel'.

  Camping 't Reestdal Proefkamer Het Reestdal Reestdal Outdoor Trailruns Landschap Overijssel
 • Proefkamer het Reestdal

  Een sfeervolle pleisterplaats direct aan de rode route van landschap Overijssel. Daniel Poolman heeft de ambitie om het Reestdal culinair op de kaart te zetten. De kennis van Daniel, op het gebied van gezonde en natuurlijke voeding, sluit perfect aan bij de activiteiten van Reestdal Outdoor. U kunt bij hun ook Trailrun-apps starten van Landschap Overijssel.

  Proefkamer het Reestdal
 • Brasserie & camping Si-Es-An

  Brasserie De Boerderij: voor koffie, thee, lunch of diner op het terrein van camping Si-Es-An in Balkbrug. Naast kamperen of het huren van een chalet is er ook een mogelijkheid tot B&B. Informeer naar de mogelijkheden. .

  Brasserie De Boerderij
 • 11

  Geritsel in de struiken

  Schuilplekken

  Links en rechts van het pad bevinden zich allerlei verschillende soorten struiken, ook ter hoogte van de campings. Dat levert voedsel en schuilplekken op voor allerlei vogels.

  Geritsel en gekwetter

  Als je even oplet, beweegt er van alles en hoor je gekwetter. Het zachte tikken van de roodborst en het winterkoninkje, het roepen van allerlei mezensoorten, de alarmroep van de merels. Soms zie je even verderop op de paden groepjes vinken hun kostje bij elkaar scharrelen.

 • Wandelkeuzepunt A23

 • 12

  Vipera verbindt

  Dennen op hoogte

  Je loopt hier natuurgebied De Haardennen in. Het woordje 'Haar' betekent hoogte en zoals je ziet staan op de armere zandgronden, die iets hoger liggen, inderdaad hoge dennen. Zo ontstond de naam 'Haardennen'. In dit natuurgebied heeft de afgelopen jaren het project 'Vipera verbindt' plaatsgevonden.

  Lees meer

  Bedreigde dieren en planten

  Tijdens het project zijn heide en hoogveentjes weer met elkaar verbonden door bos te kappen. Zo is het leefgebied van bedreigde diersoorten uitgebreid. bijzondere soorten als adder (vipera), levendbarende hagedis en kamsalamander. Ook het heideblauwtje en klokjesgentiaan (foto) profiteren hiervan.

  Lees meer
 • Wandelkeuzepunt A22

 • Haardennen, knooppunt A22.

  Bij A22 rode pijl naar links volgen tot eerste afslag. Ga rechts het heidepaadje op en het bos in. Op de T-splitsing rechtsaf en loop dit pad uit. Lees instructie brugje Huizingerwijk.

 • 13

  Speuren naar...

  Ik zie, ik zie wat jij niet...

  In elk seizoen is aan dit paadje wel iets anders te speuren, niet alleen verschillende planten maar hoor je ook de vogelgeluiden? Psssst, hoorde jij het ook dat geritsel ergens in de struiken? Was dat nu een eekhoorntje of een vogeltje?

  Een Varen, een oerplant?

  Vind je het ook zo interessant om te bekijken hoe het blad van een varen uit de kale grond groeit? Het ziet er wel heel erg 'OER' uit. Speur maar eens langs het pad: je ziet eerst een opgerold bolletje (net de tong van een...) en wanneer dit gaat groeien komt er zo'n prachtig gevederd blad uit.

  Rottende boomstammen dood?

  Wanneer een omgevallen boomstam gaat rotten, denk je al gauw 'die is dood'. Maar echt niet!. Er wonen binnen in die stam en er-om-heen vele micro-organismen (kleine plantjes met het blote oog niet te zien). Zoek eens zo'n rottende boomstronk op en kijk maar eens goed met je vergrootglas. Wat zie je?

 • Brugje Huizingerwijk

  Op de T-splitsing, bij een wandelmarkering, linksaf. Na het brugje over de Huizingerwijk, bij knooppunt A21, rechtsaf. Negeer het eerste zijpad het bos in, loop rechtdoor tot instructiepunt Heuveltjesbosch.

 • Heuveltjesbosch

  Beklim links het bospaadje (4 paaltjes overdwars). Ga voor de tweede heuvel rechtsaf. Blijf rechtdoor lopen en maak een 3/4 rondje om de grote visvijver tot het strandje (voor de blootliggende boomwortels). Lees de instructie 'naar het eindpunt'.

 • Wandelkeuzepunt A21

 • 14

  Het Heuvelenbosch

  Ontdek het Heuveltjesbosch

  Je staat nu in het Heuveltjesbosch. Zie jij ook het verschil in bos met de Haardennen? Eigenlijk laat het zich gemakkelijk raden toch? De zogeheten 'veentjes' zie je in het Heuveltjesbosch niet meer zo goed. Daarom leggen we het uit... Wat je hier wel goed kunt doen, is... boomtikkertje! Zin?

  Voorveentjes en Achterveentjes

  In beide bossen waren er kleine veengebiedjes, met een vrij dikke veenlaag, bekend onder de naam Voorveentjes en Achtenveertjes. Die veenlaag was soms met wel meer dan een meter met zand onder gestoven, waardoor het onderliggende veen werd samengeperst. Dit leverde turf op van goede kwaliteit.

  Lees meer
 • 15

  Speuren langs de waterkant...

  Ontdek de waterkant...

  Zie je die gele lis met z'n voeten in het water staan? Maar weet jij wanneer de bloemen van deze waterplant (want dat is ie ten voeten uit) gaat bloeien? Een kleine hint, dit is meestal rond de maand mei. En wat zie je wanneer je de kelk (dat is binnenin de bloem) van heel dichtbij bekijkt?

  De Lijsterbes

  Wij zagen tussen al die andere bomen ook de 'Lijsterbes' staan. Vind je dit ook zo'n vreemde naam? Maar die naam heeft deze grote struik gekregen omdat hij met zijn rode bessen heel veel vogels aantrekt, vooral de lijster. Daarom werd hij 'Lijsterbes' genoemd. De bloei trekt vele insecten aan.

 • 16

  Boomsoorten

  Welke boomsoorten staan hier?

  In de omgeving van het bankje (dit staat heel hoog) kun je ook vele boomsoorten en struiken aan de waterkant waarnemen. Sommige bomen hebben een heel rechte, slanke stam (zie je ze?) en er staan ook bomen met een heel dikke stam. Maar weet jij de naam van deze struik? (foto).

  Aha, dan zie je nog een berk. De berk is een bladverliezende boom die van iets vochtige voeten houdt. Bloeit de boom in het voorjaar, dan zie je katjes. Er zijn vier verschillende soorten berken en hebben allen een ander soort bast (dat is de buitenkant van de boomstam). Zie jij ook de verschillen?

 • Naar het eindpunt

  Klim voor de boomwortels omhoog. Loop rechtdoor. Bij A18 links. Bij A20 rechtsaf. Route bij 't Trefpunt gestart? Wandel het pad uit tot knooppunt A19. Route aan De Haar gestart? Kies het eerste pad links! Lees daar de instructie!

 • 17

  Zandafgraving is nu visvijver

  Zandafgraving

  Voor het dempen van het kanaal De Dedemsvaart, waarover nu de dubbele verkeersweg N377 ligt, werd uit de huidige visvijver zand gehaald. Nu is het een verpacht viswater waar het goed toeven is aan de waterkant.

  Kanaal De Dedemsvaart

  Voor 1967 zag de Zwolseweg (N377) er compleet anders uit. Toen voeren vele grote vrachtschepen, meestal geladen met turf, tussen Dedemsvaart en Hasselt over dit brede kanaal. Die moesten vaak wachten voor de brug in Balkbrug (zie archieffoto HVA, kruising Balkbrug Centrum).

  Hist.Ver. Avereest
 • Wandelkeuzepunt A18

 • Wandelkeuzepunt A20

 • MFC 't Trefpunt

Colofon: Reestdalgroep i.s.m. Landschap Overijssel en camping Si-Es-An. (Archief)foto's: privé en de Hist. Ver. Avereest.
Deel deze pagina

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?