Balkbrug: Beleef Haardennen

Vechtdal / Reestdal

Wandelen
5 km

Deze stoere kinder/gezinswandeling komt door het natuurgebied de Haardennen en het Heuveltjesbos, gelegen in het prachtige Reestdal. Beide gebieden laten unieke (natuur)pareltjes zien (o.a. water, bos, zand, heide). Wil je graag speuren, neem dan een vergrootglas en verrekijker mee.

Toegankelijkheid

Een beetje klimmen? Met stoere buitenkleding (o.a. laarzen voor als het buiten nat is) lukt dit zeker. Let op instructies voor juiste looprichting!

Startpunt

Startpunt: MFC 't Trefpunt, Meppelerweg 34, 7707 CN Balkbrug of aan De Haar 5 (A25). OV reiziger: Lijnbus 29/83 rijdt tussen NS station Zwolle en Coevorden. Lijnbus 31 rijdt tussen NS station Hoogeveen en Station Ommen. Stap uit bij halte Balkbrug Centrum. Start bij wandelknooppunt A10 (oranje lijn). Horeca: In Balkbrug Centrum of onderweg bij de campings aan De Haar no. 5 of no. 7. Het beschermd dorpsgezicht Balkbrug/Ommerschans (7.5 km) ontdekken? Lees de instructie bij knooppunt A10.

Highlights op deze route:

 • Bushalte Balkbrug Centrum

  Stap uit bij halte Balkbrug Centrum. Loop naar wandelknooppunt A10. Kies de route: 1: Balkbrug: Beleef Haardennen: wandel linksaf (oranje lijn) tot A19. Lees start-instructie. 2: Oude voetsporen in Ommerschans: Steek N377 over, lees instructie A10.

 • 1

  Wandelknooppunt A10 - infobord

  Wandelknooppunt A10

  Raadpleeg het informatiebord A10 'Startpunt Balkbrug' voor de looprichting (markering) wandelnetwerk Reestdal (pijl: verschillende kleuren).

 • Lunchroom bakkerij Oegema

  Van harte welkom op het terras of binnen in de sfeervolle lunchroom (voor koffie, thee, gebak en/of eenvoudige lunch). Openingstijden: ma t/m vrijdag: 8 tot 18 uur. Op zaterdag: 8 tot 16 uur.

  Lees meer...
 • A10: Ommerweg naar Boslaan 92.

  Wandelknooppunt A10: Om de route 'Oude voetsporen in Ommerschans' te starten (circa 8 km), loop je Ommerweg in (oranje lijn) langs de winkel PLUS. Lees de instructie Boslaan.

 • 2

  Geschiedenis Balkbrug

  Negentiende eeuw en verder

  Vroeger was dit een onafzienbare vlakte, bedekt met heide en in de lagere delen veenplassen, lag open voor turfwinning. Wijken (waterwegen in het veengebied) werden gegraven om het veen te ontwateren en gestoken turf af te voeren. Er ontstond bebouwing langs De Dedemsvaart. Link: meer archieffoto's.

  Balkbrug, een speciale functie

  Eén van de drie belangrijke wegen die van het zuiden naar het noorden van ons land liep, moest vanwege de aanleg van kanaal De Dedemsvaart van een brug voorzien worden. De brug kreeg een speciale functie, namelijk een beweegbare balk; 'de balkbrug'. Zo komt het dorp aan zijn historische naam.

  Beeldbank Avereest
 • Boslaan, startpunt Oude...

  Sla rechtsaf, Boslaan in. Schakel over op de wandelroute-app 'Oude voetsporen in Ommerschans' en wandel tot Boslaan no. 92. Sla linksaf, Dronkemanslaantje. Ontdek het beschermde dorpsgezicht Balkbrug / Ommerschans om te eindigen bij de winkel PLUS.

 • 3

  Rijksmonumenten in Balkbrug

  Historie Limiethuisjes

  Boslaan 92 laat het laatste zogeheten Limiethuisje van de kolonie Ommerschans zien, een Rijksmonument. De 17 huisjes, bewoond door bewakers en hun gezinnen, die moesten voorkomen dat kolonisten konden ontsnappen. De Limiethuisjes stonden op strategische plekken (grens) in het 700 ha grote gebied.

  Rijksmonument Boslaan/Ommerweg

  Aan de Boslaan 13-35 en Ommerweg 7-17 en 10-28 staat nog een aantal zogeheten dienstwoningen, rond 1910 ontworpen door gevangenisarchitect Metzelaar voor medewerkers van Rijksopvoedingsgesticht Veldzicht.

  Dronkemanslaantje

  Deze naam stamt uit de periode van de Maatschappij van Weldadigheid. Langs deze afgelegen weg gingen dronken kolonisten, na bezoek aan het café, terug naar de kolonie. Ondanks koloniegeld, alleen te gebruiken in de Ommerschans, lukte het sommigen toch om elders aan geld te komen voor drank.

 • MFC 't Trefpunt

  Loop bij A19 het bos in. De rondwandeling volgt merendeels de gemarkeerde paden (pijl: verschillende kleuren) van het wandelnetwerk Reestdal. Lees onderweg de instructies voor de juiste looprichting. Campinghoreca aan De Haar. .

 • 4

  Oude verbindingswegen

  Een oude verbindingsweg

  Het is moeilijk voor te stellen dat de weg van Ommen richting het noorden, via de Ommerschans naar Zuidwolde, regelmatig moeilijk begaanbaar was om zowel zomers en 's winters te kunnen gebruiken. De zandruggen waren destijds meer dan welkom om de voeten in de moerassige venen droog te kunnen houden.

 • Wandelkeuzepunt A19

 • Start vanaf gebouw 't Trefpunt

  Looprichting start: Sla rechtsaf. Kies het 2e pad rechts. Steek de kruising met schelpenpaadje over. (Rechtsaf achteringang Heuveltjesbosbad.). Het heuvelige pad eindigt op een T-splitsing. Sla rechtsaf. Lees de instructie 'voormalige trambaan'.

 • 5

  Heuveltjesbosbad

  Toen: recreatieplas/kanovijver

  Balkbrug: het Heuveltjesbosbad werd in 1937 aangelegd als kanovijver in de prachtige bosrijke omgeving genaamd Heuvelenbosch. Een prachtplek voor een zwembad dat in de beginjaren 50 zich ontwikkelde als het Heuveltjesbosbad Balkbrug tot het prachtige, hedendaagse zwembad.

  Mooiste zwembad Nederland 2015

  Heuveltjesbosbad Balkbrug
 • 6

  Entree Heuveltjesbosbad

  Mooiste openluchtbad Nederland

  Het zwembad bestaat sinds 1937. Schitterend gelegen in een bosrijke omgeving en voorzien van alle attributen om u een heerlijke zwemdag te bezorgen. Dit prachtig gerenoveerde zwembad is in 2015 verkozen tot het mooiste openluchtbad in Nederland.

 • Voormalige trambaan

  Ga op het verhoogde pad rechtsaf. (Een voormalige trambaan.) Loop dit pad uit. Ga op het fietspad kort naar links tot over het brugje Huizingerwijk. Lees bij het klaphekje de instructie.

 • 7

  Voormalige trambaan

  Historie trambaan

  Waar je nu op loopt, een hoger gelegen recht (ruiter)pad, lag vroeger een trambaan (archieffoto's HVA). Er ging van 1905 een tram vanuit Balkbrug richting De Wijk/Meppel. Door de opkomst van de vrachtwagens werd rond 1947 de D.S.M. en de Spoorwegmaatschappij Balkbrug-Meppel opgeheven.

 • Klaphekje

  Na het klaphekje een kronkelend (ruiter)pad tot A26. Aan dit bospad is heel veel te speuren. Kijk dus goed om je heen. Bij A26, sla linksaf. Bij A25 gestart, dan is dit het eindpunt. Gestart bij 't Trefpunt, sla linksaf en vervolg de route...

 • 8

  Natuurbelevingspad

  Natuurbelevingspad

  Aan dit pad, na de winter weer vol varens en mossen, hangen her en der verspreid nestkastjes aan de bomen. Een initiatief van NWG de Reest in samenwerking met Landschap Overijssel. Aan de rand van het bos zijn soms reeën te spotten.

  Natuurwerkgroep de Reest
 • Wandelkeuzepunt A26

 • 9

  Historie Schapenstreek

  Betekenis 'Schapenstreek'

  Dit brede zandpad was vroeger een belangrijk verbindingspad voor de schaapsherder. Het gaat hier om een zogenaamde schapendrift of schapenstreek. Over dit pad dreef de schaapherder zijn kudde naar de heide Westerhuizingerveld.

  Oude landwegen Avereest

  De schapendrift was één van de vele oude landwegen in en rond Avereest en diende voornamelijk als verbinding tussen de boerderijen en gebruiksgronden. Dit zandpad laat nog iets van toen zien. Aan weerszijden zie je nog een greppel of hoge aarden wal die de schapen op het rechte pad moest houden.

 • 10

  Camping Si-Es-An

  Over camping Si-Es-An

  Welkom bij Camping Si-Es-An, startpunt van verschillende (gps)wandel- speur- en fietsroutes van zowel de camping als Landschap Overijssel. De Brasserie en speeltuin zijn het gehele jaar geopend. Klik op de link over de recente openingstijden.

  Brasserie De Boerderij

  Historie campingboerderij

  Brasserie 'De Boerderij' stamt uit de periode van ontginningen rond 1950. Voor de bodemgesteldheid en de ruimtelijke ontwikkeling van het landschap rond Avereest buiten het beekdal, vonden in de 19e en 20e eeuw grootschalige heide- en veenontginningen plaats.

 • Wandelkeuzepunt A25

 • Startpunt De Haar (A25)

  Start je vanaf een campinghoreca de rondwandeling 'Balkbrug: Beleef Haardennen' (circa 4.5 km)? Volg dan vanaf De Haar, bij wandelknooppunt A25, de markering (pijl:rood) richting knooppunt A23. Let ook op de instructies voor de juiste looprichting.

 • 11

  Camping 't Reestdal & Outdoor

  Speeltuin

  Welkom bij Camping 't Reestdal, met een leuke speeltuin naast horeca Proefkamer het Reestdal. Liever het stoere werk? Maak dan kennis met 'Het Motorikpark' van Reestdal Outdoor met sportieve spelelementen en de trailruns van Landschap Overijssel. Download hiervoor de app 'Fietsen in Overijssel'.

  Camping 't Reestdal
 • Proefkamer het Reestdal

  Een sfeervolle pleisterplaats direct aan de rode route van landschap Overijssel. Daniel Poolman heeft de ambitie om het Reestdal culinair op de kaart te zetten. De kennis van Daniel, op het gebied van gezonde en natuurlijke voeding, sluit perfect aan bij de activiteiten van Reestdal Outdoor. U kunt bij hun ook Trailrun-apps starten van Landschap Overijssel.

  Proefkamer het Reestdal
 • Brasserie De Boerderij

  Brasserie De Boerderij is gehuisvest in een karakteristieke boerderij uit eind 1800 en vormt het knusse harte van camping Si-Es-An. Ook als je geen campinggast bent, is het een mooie plek voor een kop koffie/thee, een broodje of een ijsje. Er worden tevens streekgerechten geserveerd. De locatie is een goede start voor allerlei app-routes (wandelen, fietsen, speuren) van Landschap Overijssel. Met een overnachting maak je er een heerlijk fiets-/wandelarrangement van.

  Brasserie De Boerderij
 • 12

  Geritsel in de struiken

  Geritsel en gekwetter

  Links en rechts van het pad bevinden zich allerlei verschillende soorten struiken, ook ter hoogte van de campings. Dat levert voedsel en schuilgelegenheid op voor allerlei vogels. Als je even oplet, beweegt er van alles en hoor je zacht gekwetter.

  Soorten

  Het zachte tikken van de roodborsten en winterkoninkjes, roepjes van allerlei mezensoorten, de alarmroep van de merels. Vaak zie je een eindje voor je op de paden troepjes vinken een kostje bij elkaar scharrelen.

 • Wandelkeuzepunt A23

 • 13

  Vipera verbindt

  Dennen op hoogte

  Je loopt hier natuurgebied De Haardennen in. Het woordje 'Haar' betekent hoogte en zoals je ziet staan op de armere zandgronden, die iets hoger liggen, inderdaad hoge dennen. Zo ontstond de naam 'Haardennen'. In dit natuurgebied heeft de afgelopen jaren het project 'Vipera verbindt' plaatsgevonden.

  Lees meer

  Bedreigde dieren en planten

  Tijdens het project zijn heide en hoogveentjes weer met elkaar verbonden door bos te kappen. Zo is het leefgebied van bedreigde diersoorten uitgebreid. bijzondere soorten als adder (vipera), levendbarende hagedis en kamsalamander. Ook het heideblauwtje en klokjesgentiaan profiteren hiervan.

 • Wandelkeuzepunt A22

 • Haardennen, knooppunt A22.

  Bij A22 rode pijl naar links volgen tot eerste afslag. Ga rechts het heidepaadje op en het bos in. Op de T-splitsing rechtsaf en loop dit pad uit. Lees instructie brugje Huizingerwijk.

 • 14

  Speuren naar...

  Ik zie, ik zie wat jij niet...

  In elk seizoen is aan dit paadje wel iets anders te speuren, niet alleen verschillende planten maar hoor je ook de vogelgeluiden? Psssst, hoorde jij het ook dat geritsel ergens in de struiken? Was dat nu een eekhoorntje of een vogeltje?

  Een Varen, een oerplant?

  Vind je het ook zo interessant om te bekijken hoe het blad van een varen uit de kale grond groeit? Het ziet er wel heel erg 'OER' uit. Speur maar eens langs het pad: je ziet eerst een opgerold bolletje (net de tong van een...) en wanneer dit gaat groeien komt er zo'n prachtig gevederd blad uit.

  Rottende boomstammen dood?

  Wanneer een omgevallen boomstam gaat rotten, denk je al gauw 'die is dood'. Maar echt niet!. Er wonen binnen in die stam en er-om-heen vele micro-organismen (kleine plantjes met het blote oog niet te zien). Zoek eens zo'n rottende boomstronk op en kijk maar eens goed met je vergrootglas. Wat zie je?

 • Brugje Huizingerwijk

  Op de T-splitsing, bij een wandelmarkering, linksaf. Na het brugje over de Huizingerwijk, bij knooppunt A21, rechtsaf. Negeer het eerste zijpad het bos in, loop rechtdoor tot instructiepunt Heuveltjesbosch.

 • Heuveltjesbosch

  Beklim links het bospaadje (4 paaltjes overdwars). Ga voor de tweede heuvel rechtsaf. Blijf rechtdoor lopen en maak een 3/4 rondje om de grote visvijver tot het strandje (voor de blootliggende boomwortels). Lees de instructie 'naar het eindpunt'.

 • Wandelkeuzepunt A21

 • 15

  Het Heuvelenbosch

  Ontdek het Heuveltjesbosch

  Je staat nu in het Heuveltjesbosch. Zie jij ook het verschil in bos met de Haardennen? Eigenlijk laat het zich gemakkelijk raden toch? De zogeheten 'veentjes' zie je in het Heuveltjesbosch niet meer zo goed. Daarom leggen we het uit... Wat je hier wel goed kunt doen, is... boomtikkertje! Zin?

  Voorveentjes en Achterveentjes

  In beide bossen waren er kleine veengebiedjes, met een vrij dikke veenlaag, bekend onder de naam Voorveentjes en Achtenveertjes. Die veenlaag was soms met wel meer dan een meter met zand onder gestoven, waardoor het onderliggende veen werd samengeperst. Dit leverde turf op van goede kwaliteit.

  Lees meer
 • 16

  Speuren langs de waterkant...

  Ontdek de waterkant...

  Zie je die gele lis met z'n voeten in het water staan? Maar weet jij wanneer de bloemen van deze waterplant (want dat is ie ten voeten uit) gaat bloeien? Een kleine hint, dit is meestal rond de maand mei. En wat zie je wanneer je de kelk (dat is binnenin de bloem) van heel dichtbij bekijkt?

  De Lijsterbes

  Wij zagen tussen al die andere bomen ook de 'Lijsterbes' staan. Vind je dit ook zo'n vreemde naam? Maar die naam heeft deze grote struik gekregen omdat hij met zijn rode bessen heel veel vogels aantrekt, vooral de lijster. Daarom werd hij 'Lijsterbes' genoemd. De bloei trekt vele insecten aan.

 • 17

  Boomsoorten

  Welke boomsoorten staan hier?

  In de omgeving van het bankje (dit staat heel hoog) kun je ook vele boomsoorten en struiken aan de waterkant waarnemen. Sommige bomen hebben een heel rechte, slanke stam (zie je ze?) en er staan ook bomen met een heel dikke stam. Maar weet jij de naam van deze struik? (foto).

  Aha, dan zie je nog een berk. De berk is een bladverliezende boom die van iets vochtige voeten houdt. Bloeit de boom in het voorjaar, dan zie je katjes. Er zijn vier verschillende soorten berken en hebben allen een ander soort bast (dat is de buitenkant van de boomstam). Zie jij ook de verschillen?

 • Naar het eindpunt

  Klim voor de boomwortels omhoog. Loop rechtdoor. Bij A18 naar links tot A20. Sla rechtsaf. Route bij 't Trefpunt gestart? Wandel het pad uit tot A19. Route aan De Haar gestart? Kies het eerste pad links, volg de startinstructie vanaf 2e regel.

 • 18

  Zandafgraving is nu visvijver

  Zandafgraving

  Voor het dempen van het kanaal De Dedemsvaart, waarover nu de dubbele verkeersweg N377 ligt, werd uit de huidige visvijver zand gehaald. Nu is het een verpacht viswater waar het goed toeven is aan de waterkant.

  Kanaal De Dedemsvaart

  Voor 1967 zag de Zwolseweg (N377) er compleet anders uit. Toen voeren vele grote vrachtschepen, meestal geladen met turf, tussen Dedemsvaart en Hasselt over dit brede kanaal. Die moesten vaak wachten voor de brug in Balkbrug (zie archieffoto HVA, kruising Balkbrug Centrum).

  Hist.Ver. Avereest
 • Wandelkeuzepunt A18

 • Wandelkeuzepunt A20

 • MFC 't Trefpunt

Colofon: Groep Reestdal/Vechtdal in samenwerking met Landschap Overijssel en camping Si-Es-An. (Archief)foto's: privé en de Hist. Ver. Avereest.
Deel deze pagina