Bas de Das

Vechtdal / Reestdal

Wandelen
1 km

Leuke en leerzame route voor het hele gezin! Ontdek wie er logeert in het insectenhotel en waarom de kikker van ondiep water houdt. Klim op speeltoren of nestel je in het mezennest. Veel plezier!

Toegankelijkheid

Route met smalle paden, gras, heuveltjes. Soms drassig/modderig.

Startpunt

Start: Bezoekerscentrum de Wheem, Oud Avereest 22, Balkbrug. Parkeren achter de boerderij. De route 'Bas de Das' wordt vanaf het startpunt gemarkeerd door een houten paal met dassenkop.

Highlights op deze route:

 • 1

  Bezoekercentrum de Wheem

  Kom in de dassenburcht!

  In bezoekerscentrum De Wheem vind je een grote dassenburcht, met allerlei informatie over de das. Voordat je de Bas de Das route gaat lopen, leer je hier alvast van alles over dit grote landdier. Daarna volg je de uit hout gesneden dassenkoppen om bij bijzondere plekjes te komen. Succes!

  Bezoekerscentrum De Wheem
 • Bas de Das, speelnatuurpad

  Welkom bij het Speelnatuurpad 'Bas de Das' van Landschap Overijssel. Pal achter boerderij De Wheem staat hierover een informatiebord. Je volgt vanaf het dassenhol de gemarkeerde route Bas de Das (houten paal met dassenkop) bij de Vlindermuur.

 • 2

  De vlindermuur

  De vlindermuur

  Op de parkeerplaats van De Wheem staat wel een bijzondere muur. Op het bordje staat voor wie dit muurtje is gemaakt. De foto is gemaakt na de aanleg, zie jij nu precies hetzelfde muurtje? Daar tegenover staat ook het kleinste hotel. Voor wie is dit gemaakt?

 • 3

  Insectenhotel

  Logeren in het insectenhotel?

  Dit 'hotel' is speciaal gebouwd voor insecten. Doordat er verschillende materialen zijn gebruikt, kunnen lieveheersbeestjes, vlinders, oorwormen en pissebedden hier prima logeren. Soms zitten er ook bijen en wespen.

  Gaatjes

  Je ziet dat er veel boomstammetjes worden gebruikt bij dit insectenhotel. Daar zijn gaatjes in geboord, zodat er gangen ontstaan waarin de insecten kunnen overwinteren. In de natuur doen ze dit veelal in oude, dode bomen.

  Beschutte plaats

  Doel van dit hotel is het bieden van een warme en beschutte plek, waardoor insecten hier goed kunnen schuilen. En het is een leuk 'gebouw' om naar te kijken: het is zo gemaakt dat je de insecten goed ziet, maar van binnen is het donker genoeg voor de insecten om zich er prettig te voelen.

  Dankbaar

  Weet je dat insecten je dankbaar zullen zijn als je ook in je eigen tuin wat dode stammetjes laat liggen? Of misschien vind je het zelf wel leuk om een eigen insectenhotel te bouwen.

  Hoe bouw ik een insectenhotel?
 • 4

  Kikkerpoel

  Een kijkje bij de kikkerpoel.

  Kikkers voelen zich thuis in kleine, ondiepe waterplassen. In een kikkerpoel vinden ze eten en kunnen ze zich voortplanten. Water trekt insecten aan; het favoriete voedsel van de kikker.

  Padden, salamanders, libellen

  Het is een kleine poel, maar op sommige plekken is het water toch dieper dan één meter. Naast kikkers zitten er ook padden en salamanders in. Ook voor sommige andere dieren, zoals libellen, is de poel een geschikte omgeving.

 • 5

  Speeltoren

  Klim in de toren!

  In deze hoge speeltoren ben je voor heel even een specht. De gaten zie je nog in de toren zitten. Kijk er maar eens doorheen!

  Egelhut

  Op deze speelplaats loop je ook over een boomstam, slinger je met een touw over de slangenkuil, speel je in de egelhut en ondertussen kunnen de volwassenen even uitrusten op een bankje.

 • 6

  Koolmezennestkast

  Kijken in een nestkastje

  Wel eens in een vogelhuisje geweest? Nog niet? Nu kan het, want in dit levensgrote vogelhuisje kun je binnen kijken en je proberen voor te stellen hoe een vogel woont. Hoe leuk is dat!

 • 7

  Speelplek

  Bouw je eigen hut

  Op de speelplek kun je naar hartenlust spelen, klimmen, klauteren, sjouwen, hutten bouwen; het mag en kan allemaal! Ben je al moe na deze ontdekkingsreis? Dan kun je ook even uitrusten op het bankje.

 • Bezoekerscentrum De Wheem

Colofon: Route gemaakt door Landschap Overijssel.
Deel deze pagina

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?