Bergen en dalen route, Haarle

Salland

Paardrijden
16 km

Genieten van de unieke Sallandse heuvelrug met toppen tot 80 meter; met bossen en uitgestrekte heidevelden. Deze ruiterroute heeft het allemaal. De paden zijn allemaal onverhard met kleine delen mul zand. Vanwege de lengte in combinatie met de hoogtemeters is de route middel zwaar.

Toegankelijkheid

Deze route is het gehele jaar te rijden.

Startpunt

Vanaf de N35 neem je tussen Raalte en Nijverdal de afslag Haarle. Je rijdt het dorp in en gaat bij de kruising linksaf. Nadat je restaurant De Haarlerberg bent gepasseerd, sla je op de T-splitsing bij de kerk rechtsaf de Molenweg in. Na circa 500 meter sla je linksaf de Oude Deventerweg in. Je passeert boerderij De Pas en even later zie je aan je rechterhand de parkeerplaats. De eerste inrit is bij droog weer een mooie weide, ideaal om met de trailer (of meerdere) te staan.

Highlights op deze route:

 • Parkeerplaats De Pas

  Vertrek en eindpunt bij Informatieschuur de Pas. De weide is bij droog weer een prima parkeerplek voor veel combinaties. Als het nat is kan je beter doorrijden naar de algemene (verharde) parkeerplaats maar die kan in het weekend wel druk bezet zijn.

 • Veldschuur De Pas

  Openingstijden De informatieschuur ligt bij boerderij De Pas aan de Molenweg 2 in Haarle (op de kruising met de Oude Deventerweg). De Pas is in principe onbemensd en is tijdens excursies, in de weekenden en tijdens vakanties van 9.00-16.00 geopend. In de zomermaanden (van 1 mei tot 23 oktober) staan er op zondagmiddagen van 13.00-16.00 vrijwilligers voor je klaar om koffie of thee te schenken en je wegwijs te maken in het gebied. Ook kun je bij hen terecht om wandel- of fietskaarten van het gebied te kopen.

  Molenweg 2, 7448 RE, Haarle
 • 1

  Vergezichten vanaf 75 M hoogte

  Schitterend uitzicht!

  Vanaf het hoogste punt heb je een schitterend uitzicht. Bij helder weer kan je richting het westen de Veluwe zien en naar het oosten zelfs Duitsland. Kijkend naar het noorden zie je goed de Lemelerberg en naar het zuiden kan je de skyline van Deventer zien.

 • 2

  Jeneverbes

  Jeneverbes

  Op de Sallandse Heuvelrug zijn nog relatief veel Jeneverbessen te vinden. In dit gedeelte zijn ze goed te zien vanaf het ruiterpad. Bij mistig weer werden de jeneverbessen aangezien voor Witte Wiev'n...

 • Bistro de 'Oale Stè

  De bistro is niet het gehele jaar geopend. In ieder geval gedurende het kampeerseizoen wel.

  Bistro de 'Oale Stè
 • 3

  Korhoenders

  Korhoendergebied

  In dit gebied leven nog de laatste Korhoenders van Nederland. De kans om deze te zien is niet groot maar als je in de maanden maart, april en mei, 's morgens heel vroeg in dit gebied bent, kan je ze spontaan tegenkomen of horen 'knorren'.

 • Eindpunt De Pas

Colofon: Peter Grobbée (Haarle gem. Hellendoorn)
Deel deze pagina

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?