Dalfsen-Ommen: unieke plekjes

Vechtdal / Reestdal

Wandelen
20 km

Dalfsen staat super 'groen' op de kaart, en nog meer door de Merovingische vondsten in het jaar 2015. Rivier de Vecht, met vele herstelde vechtarmen, zwaait al eeuwen de scepter in het Vechtdal. Ommen werd in het jaar 2013 als wandelgemeente op de kaart gezet. Een route met veel unieke plekjes.

Toegankelijkheid

Goed begaanbare wandelpaden en/of (fiets)wegen. De route volgt merendeels het Wandelnetwerk Vechtdal.

Startpunt

Startpunt is treinstation Dalfsen, Stationsweg 4, 7722 HA Dalfsen. Vrij parkeren en bereikbaar per bus en trein. Na aankomst in Ommen: per trein terug reizen naar Dalfsen of verleng de APProute met de tweedaagse Beleef Ommen! Deel 1 en 2. Langer verblijf In Ommen of Lemele kan in B&B, hotel of natuurcamping.

Highlights op deze route:

 • Dalfsen-Ommen: unieke plekjes

  Loop vanaf de voorkant stationsgebouw links. Ga bij KP W10 naar rechts. Volg markering (pijl: wit/blauw) richting de Vecht. Wandel door uniek Dalfsen tot Instructie Brinkweg. Je komt na circa 5 km aan bij Hotel / Restaurant De Barones.

 • Grandcafé het Oude Station

  Gelegenheid voor koffie/thee, een maaltijd en toiletgebruik. Vanaf onze locatie starten deze wandelroute-apps van Landschap Overijssel: Uniek Dalfsen: op avontuur (1) en (2) en "Dalfsen-Ommen: unieke plekjes". Meer weten, welkom! Zo ook de fietsroute-app "Uniek Dalfsen: Vechtgezichten".

  Grandcafé Het Oude Station
 • 1

  Treinstation Dalfsen

  Historie 'Het Oude Station'

  De buitenzijde van Het Oude Station is nog steeds in originele staat en heeft de karakteristieke stationsuitstraling die je ook in Ommen, Mariënberg en Gramsbergen terug ziet. Het stationsgebouw in Dalfsen werd in 1902 voltooid. Over het ontwerp: Architect Eduard Cuypers koos voor een...

  ...functioneel gebouw met decoratieve elementen. De gevels werden uitgevoerd in rode baksteen met houtwerk in frisse kleuren: rood, wit en groen. De plaatsnaamaanduiding werd uitgevoerd in sectieltegels, een groot aantal tegels vormt tezamen een voorstelling. Het betreft hier de Jugendstil.

  Bouwstijl Amsterdamse School

  De Zwevende Kei

  Dalfsen kent, naast de in het oog springende bouwwerken in de dorpskern, ook dé blikvanger nabij station Dalfsen. Het kunstwerk 'De Zwevende Kei', een artistieke schepping van Bas Maters, die je ook kunt aanschouwen wanneer de trein tussen Zwolle / Emmen, station Dalfsen passeert.

  NS op de Emmerlijn - Dalfsen
 • Wandelkeuzepunt W10

 • Wandelkeuzepunt W11

 • 2

  Historie Vechtbrug & herberg

  Scheepvaart Dalfsen-Ommen

  Rond 1900 vervoerden de schippers hun vracht tussen Dalfsen en Ommen via de Vecht. Bij Ommen lag de Vecht eerder droog dan in Dalfsen, het water liep te snel weg naar Zwolle. Stuwen werden gebouwd om het water te beheersen en er werden meanders afgesneden.

  Geschiedenis De VII Deugden

  Brasserie de VII Deugden, op de hoek Prinsenstraat-Vechtdijk, is altijd al een gezellige pleisterplaats geweest. De benaming 'herberg' veranderde in 'hotel'. Eigenaresse van 'Hotel van Kuik', tante Margje Schoenmaker, was in die tijd een begrip in Dalfsen.

  De blauwe kamer boven was in die tijd gereserveerd voor leden van de familie Van Dedem die op dat moment niet terecht konden op Huize Den Berg of Den Aalhorst. Na weer een wisseling van eigenaars verdween de hotelfunctie, Henk Krol en zijn vrouw, gingen boven wonen.

  Vele jaren later zwaaiden Frieda Niens, Marco de Vries en Marc Koggel met hun partners de scepter tot november 2014. Toen splitste de zaak zich. Marc en Jolanda Koggel gingen naar het landgoed Gerner, hotel Haersolte en restaurant De Barones.

  Brasserie de Zeven Deugden Hotel / Restaurant De Barones

  Lopen & fietsen met een app

  Wie meerdere dagen in Dalfsen verblijft, kan ook middels andere wandel- en/of fietsroute App van Landschap Overijssel er op uit trekken (Download de app 'wandelen in Overijssel of klik op de link).

  APProutes Landschap Overijssel

  Klik voor een natuurwandeling in Dalfsen op 'Green Shoes'.

  Green Shoes

  Kies een stadswandeling bij de 'Historische Kring Dalfsen'.

  Historische Kring Dalfsen

  Een culinaire wandeling? Aanspreekpunt De Barones.

  Restaurant De Barones

  Belangstelling voor de gedichtenroute Schat van Dalfsen?

  Lees meer...
 • De Zeven Deugden

  In het monumentale pand, met uitzicht over de Vecht, vindt u gevarieerde gerechten met smaak in huiselijke gezelligheid. Natuurlijk ook van harte welkom voor een kop koffie of thee (met of zonder gebak). Wij staan zeven dagen voor u klaar van 's morgens vroeg tot 's avonds laat.

  Brasserie De VII Deugden
 • Wandelkeuzepunt V55

 • 3

  Verhalenpalen in het Vechtdal

  Verhalenpalen in het Vechtdal

  De verhalen over het ontstaan van de Lemelerberg, de Witte Wieven in Dalfsen of de smokkelaars in Vilsterborg worden verteld door bekende Vechtdallers. Het kan dus zomaar voorkomen dat u naar een verhaal luistert dat is ingesproken door Jeroen Krabbé of Erik Hulsebosch.

  Verhalenpalen in het Vechtdal
 • Brinkweg tot Langkamp

  Na het gebouw Hiawatha linksaf. Kies het voetpad links tot rotonde. Steek over, Welsummerstraat. Volg Wilhelminastraat naar rechts. Steek Thomas á Kempislaan over en volg het voetpad (links een vijver). Het voetpad volgen tot instructiepunt Langkamp.

 • Langkamp

  Bij rotonde: Steek Langkamp over en blijf op het voetpad. In de smalle bosstrook rechterpad aanhouden. Pad loopt parallel aan de weg Koesteeg. In de bocht naar links kom je in een woonwijk. Instructiepunt zorgboerderij Kakelbont.

 • Zorgboerderij Kakelbont

  Let op: Ga bij het speelveld rechts-/linksaf om het terrein tot Winkelkamp. Loop rechts deze straat in, en weer uit. Sla rechtsaf. Steek bij de rotonde Koesteeg over, Haersholterweg. Bij KP v51 rechtsaf. Volg (pijl: groen) tot Instructie KP v54

 • Wandelkeuzepunt V51

 • 4

  Landgoed Gerner & hotel

  Historie Landgoed Gerner

  Wie het huidige hotel restaurant De Barones bezoekt kan een rijke geschiedenis ontdekken. Rond 1600 werd Gerner gebouwd en weer afgebroken in 1818. De fundamenten liggen nog onder de hal van de voormalige drukkerij Eshuis. Baron van Haersolte kon hier flink stappen in de bossen...

  Meer informatie...

  Geschiedenis hotel

  Vanaf de bovenverdieping van het prachtige landhuis tuurde men over de Gerner Es naar kasteel Rechteren. Veel later werd het pensioenfonds van de Heidemij eigenaar, er kwam een camping. In 2012 werden Marc en Jolanda Koggel de eigenaren van restaurant en hotel De Barones.

 • De Barones

  De Barones is een mooie plek voor een hapje of drankje. Hier overnachten kan ook. Vanaf deze locatie starten meerdere App-routes van Landschap Overijssel en de' gedichtenroute behorende bij de Schat van Dalfsen. Informeer binnen naar de mogelijkheden.

  Hotel Restaurant De Barones
 • Wandelkeuzepunt V53

 • 5

  De Schat van Dalfsen

  Grafveld & Trechterbekers

  Archeologen hebben in Ooster-Dalfsen in 2015 een spectaculair grafveld uit het Steenen Tijdperk ontdekt tijdens het bouwrijp maken voor woningbouw. Het gaat volgens de onderzoekers om het grootste grafveld van West-Europa. Een unicum voor Nederland.

  Beelden van de opgravingen

  In totaal zijn er 120 graven met bijzondere grafgiften en zelfs een aarden monument uit de tijd van de Hunebedbouwers blootgelegd. Het onderzoek werpt volgens de archeologen nieuw zicht op de ‘oer-Nederlander’, de eerste mensen die zich hier permanent vestigden.

  Meer informatie...
 • knooppunt v54 - Keizersteeg

  Let op: Ga bij knooppunt v54 linksaf Keizersteeg in. Vanaf dit punt volg je weer de markering Vechtdalpad (pijl: wit/blauw) tot het Parkbos in Vilsteren, instructie Sterrenbos.

 • Wandelkeuzepunt V54

 • 6

  De Vecht & Kasteel Rechteren

  Dijkbeheer langs de Vecht

  De Overijsselse Vecht heeft, tot ver in de 19e eeuw, een belangrijke rol gespeeld in de scheepvaart. De rivier had een onregelmatig afvoer, waardoor in de zomermaanden de waterstand wel eens extreem laag kon zijn. De rivier was toen vooral goed bevaarbaar in waterrijke periodes.

  In de zomermaanden viel de bochige rivier bijna droog en lag de scheepvaart soms weken achtereen stil. De vaartijd van Zwolle naar Nordhorn was ongeveer 6 dagen, terwijl een schipper in 2 dagen van Amsterdam naar Zwolle voer. De zompen die men daarvoor gebruikt waren hierop aangepast.

  Lees meer over de Vecht

  kasteel Rechteren

  Kasteel Rechteren kent een lange voorgeschiedenis aan adellijke geslachten, maar ook als monumentaal gebouw. Helaas is het niet te bezichtigen. Vanaf de Rechterense dijk, ten zuiden van Vecht, heb je er een mooi zicht op. Zeker het ontdekken waard met de App Uniek Dalfsen: op avontuur (2).

  Kastelen in Overijssel
 • Haringweg - Uitkijktoren

  Ga bij Haringweg linksaf het bos in (je verlaat het wandelnetwerk). Volg het bospad tot de asfaltweg. Sla rechtsaf, Frankenweg. Aan het einde staat rechts de uitkijktoren. Vervolg naar links het wandelnetwerk Vechtdal.

 • 7

  De Vecht en uitkijktoren

  Rivier de Vecht

  De rivier heeft een belangrijke stempel gedrukt op de ontwikkeling van het landschap rond de Oer-Vecht (voorlaatste ijstijd). Pas in de Middeleeuwen is met de bedijking van de Vecht begonnen. Wie meer wil lezen over de Vecht is de cultuurhistorische Atlas van de Vecht een aanrader.

  Atlas van de Vecht

  Uitkijktoren "De Stokte"

  Uitkijktoren "De Stokte" is de klim meer dan waard. Je wordt beloond met een riant uitzicht over de rivier de Vecht en haar omgeving. Het bos met loofbomen, waarin de uitkijktoren staat, ligt op de overgang van de hogere dekzandgronden naar het dal van de Vecht.

  Kunstenaars vertellen...

  Nabij de Uitkijktoren en verderop langs het Vechtdalpad niet alleen een aantal bijzondere Kunstwerken, maar ook een verscheidenheid aan bankjes. Je hebt aldaar een prachtig zicht op de Vecht en een afgedamde Vechtarm.

 • Wandelkeuzepunt V41

 • Mooi Rivier

  Mooi Rivier, een inspirerend hotel aan de Vecht in Dalfsen. Prachtige plek aan het water en terras met uniek uitzicht. Vanaf deze locatie kunt u ook de wandelroute-app van Landschap Overijssel "Dalfsen-Ommen: unieke plekjes" starten. Wandel vanaf de hoofdingang naar de Vecht en volg de route tot station Ommen (7km). Met de trein naar Dalfsen en wandel vanaf station Dalfsen tot het eindpunt hotel Mooi River (14km). Totale lengte wandelroute-app 21 km.

  Hotel-Restaurant Mooirivier
 • Wandelkeuzepunt V40

 • Wandelkeuzepunt V44

 • Wandelkeuzepunt S25

 • 8

  Scheepvaart & stuwen.

  Goed toeven bij de stuw.

  De Vecht heeft, tot ver in de 19e eeuw, een belangrijke rol gespeeld in de scheepvaart. De rivier was eigenlijk alleen goed bevaarbaar in de waterrijke tijd, ongeveer van oktober tot april. Door o.a. de kanalisatie daalde het water in de rivier naar een laag niveau en moest men stuwen bouwen.

  Stuw bij Vilsteren
 • Wandelkeuzepunt R12

 • 9

  Oude meander van de Vecht

  Oude meander van de Vecht

  Het water dat u ziet, is een oude meander van de Vecht. Eind 19e, begin 20e eeuw werd de rivier gekanaliseerd en zijn veel bochten afgesneden. De lengte van het Nederlandse deel van de Vecht werd ca. 30 km korter. Deze meander is zo'n bocht, maar werd gelukkig niet afgesneden.

 • Wandelkeuzepunt R11

 • 10

  Huis Vilsteren

  Buitenverblijf

  Het huidige 'Huis Vilsteren' stamt uit 1906 en is een ontwerp van architect Eduard Cuypers. De bouwstijl is neorenaissance. De voorganger van dit huis stond ook op deze plek, maar was veel soberder uitgevoerd. Dit huis was gedurende enkele generaties een buitenverblijf.

  Comfortabeler wonen

  De opeenvolgende eigenaren van het landgoed woonden in die tijd in Zwolle. Toen Gellius Pathuis Cremers en zijn vrouw Hermance begin 20e eeuw permanent op het verouderde en weinig comfortabele buitenverblijf wilden gaan wonen, besloten ze het oude huis te slopen en het huidige huis te bouwen.

  Lees meer...
 • Restaurant & Herberg De klomp

  De ernaast gelegen 'De Nieuwe Ruif', BBQ restaurant en café, kent andere openingstijden. Klik op de link voor beide locaties. Vanaf of nabij deze horeca in Vilsteren starten meerdere wandel-/fietsroute apps van Landschap Overijssel. Zie: http://www.landschapoverijssel.nl/routes of via de app naar routes rond Vilsteren.

  De Klomp & De Nieuwe Ruif
 • Wandelkeuzepunt R10

 • 11

  Parkbos Vilsteren

  Engelse Landschapsstijl

  Het parkbos, de wandelpaden en de uitzichtpunten hier zijn typisch voor de zogenaamde Engelse landschapsstijl. Het reliëf in het landschap is deels door mensenhanden gemaakt en deels natuurlijk. Kijk goed om je heen, er zijn vele pareltjes te ontdekken! Onder de link, monumentale geschiedenis...

  Parkaanleg Vilsteren
 • Sterrenbos (pijl: wit/rood)

  Let op: Bij knooppunt r15 ga je linksom en rechtdoor bij de cirkel Sterrenbos (bankje rond monumentale boom). Volg vanaf dit punt nu deze markering (pijl: wit/rood en geel) tot Instructie Laarbrug.

 • Wandelkeuzepunt R15

 • Wandelkeuzepunt R16

 • Wandelkeuzepunt R17

 • Wandelkeuzepunt R18

 • Lopen langs Beneden Regge

  Laarbrug: Bekijk waterstand Beneden Regge. Liever geen (zompige) paden, vervolg de markering (pijl: wit/blauw) over het fietspad tot in het Laarbos, knooppunt m58. Hoofdroute: Bij m60 scherp rechts (foto). Volg de paarse pijl tot instr. stapstenen.

 • Stapstenen & gedenknaald

  Ga na de stapstenen linksaf (geen gemarkeerd pad). Na het bos naar rechts tussen sloot (links) en omheinde weiland (rechts). Dit schouwpad kan drassig zijn. Ga na de talud linksaf tot m58 (info bij gedenknaald). Sla rechtsaf, volg de paarse pijl.

 • Wandelkeuzepunt M58

 • 12

  Grand Canal als zichtlijn

  Grand Canal

  Het Grand Canal is recht op het huis geplaatst en doorsnijd het park in de volle lengte. Vanuit de brug kijk je als het ware rechtstreeks het huis in. Aan de andere kant zie je het Reggedal en de gedenknaald. Het is het einde van de zichtlijn en ook uitkijkpunt.

  Takkenbrug

  Als vervanging voor de oude vervallen takkenbrug is hier een nieuw ontwerp geplaatst. Lees meer onder de link 'Ruimte voor de rivier', waarvan de aanpassingen op landgoed Het Laar onderdeel zijn.

  Ruimte voor de rivier
 • Het Laar tot station Ommen

  Ga na het houten brugje linksaf tot splitsing meerdere paden. Sla rechtsaf tot voor de gracht. Koers links, eerste kruising rechtsaf. Volg de asfaltweg naar rechts. Verderop vervolg je het wandelnetwerk tot het eindpunt, treinstation Ommen.

 • Wandelkeuzepunt M57

 • Bezoek ijskelder

  Graag de voormalige ijskelder bekijken? Loop dan na de dam naar rechts het smalle bospaadje op. Aan het brede zandpad zicht op de toegangsdeur, nu een vleermuizenkelder. Naar links en rechtsaf over het fietspad tot station Ommen, het eindpunt.

 • 13

  Huis Het Laer

  Het Laer

  Het Laer wordt al in 1382 genoemd en heeft niet alleen verschillende gedaantewisselingen ondergaan, maar is zelfs verplaatst. Het oude Laer bevind zich bij de Laarbrug aan de Regge en is een archeologisch monument. Voor Het Laer was een lange oprijlaan die uitkwam op de Stationsstraat.

  Lees meer...

  Het huidige Laer is streng neoclassicistisch van opzet. En heeft aan de rechterzijde een uitbouw waardoor het bouwwerk niet volledig symmetrisch is. Boven in de gevel bevind zich een duidelijke tempelvorm.

  Landgoed Het Laer
 • Wandelkeuzepunt M56

 • 14

  IJskelder

  IJskelder

  Deze (inmiddels zeldzame) kelders treft men vooral bij landgoederen aan. In de winter werd het ijs opgeslagen. Voor een goede conservering lag de ijskelder boven het grondwaterniveau, bedekt met aarde en beschermd door bomen. De ingang lag op het noorden en meerdere deuren dienden als klimaatbuffer.

  IJswinning

  Het ijs werd hoogstwaarschijnlijk gewonnen in de speciaal aangelegde poel tegenover deze kelder. De poel bezit een waterinlaat vanuit de Besthmenerleiding.

  Vleermuizen

  Op dit moment wordt de kelder (zeer succesvol) gebruikt als winterslaapplaats voor vleermuizen. Deze ijskelder valt onder een rijksmonument, hierover informatie ter plekke.

  IJskelders gemeente Ommen
 • Wandelkeuzepunt M63

 • Wandelkeuzepunt M50

 • Wandelkeuzepunt M00

 • 15

  Treinstation Ommen

  Standaardstation tweede klasse

  Architect Eduart Cuyperes ontwierp de stations voor de Noordwesterlocaalspoorweg-Maatschappij kortweg NOLS. Vanuit een standaardontwerp zijn er verschillende gebouwen vorm gegeven. Allemaal zijn ze gebouwd tussen 1901 en 1910. Helaas werd een aantal van deze karakteristieke gebouwen afgebroken.

  Late Jugendstil

  De stijl wordt omschreven als 'late Jugendstil'. Het decoratieve 'Jugendstil' is vooral zichtbaar in het prachtig vormgegeven plaatsnaambord met de gestileerde rozen.

  Historie station Ommen
 • In Ommen

  Horeca Spoor 7, in het stationsgebouw, is niet altijd geopend; zie website. Dichtbij het station, aan de route, zijn meerdere mogelijkheden aanwezig. Archieffoto OudOmmen.nl: Hotel / Pension S. Kuijt ten noorden van het station Ommen. Nu horeca 'De Wildzang'.

  Horeca in station Ommen
 • Treinstation Ommen

 • Hampshire Hotel Paping Ommen

  Dichtbij station Ommen en merendeels geopend. Actuele openingstijden, zie website.

  Hampshire Hotel & Spa - Paping
 • Alternatief pad bij hoog water

  Ga voor knooppunt v40 rechtsaf. De toegang tot het hotel/restaurant Mooi Rivier. Ga voor de Vecht linksaf. Na de voetgangerssluis rechtsaf over de stuw richting Vilsteren. Bij hoog water in de Vecht, vervolg dan rechtuit het wandelnetwerk bij v40.

Colofon: Groep Vechtdal . Archieffoto's: Historische Kring Dalfsen en OudOmmen.nl.
Deel deze pagina

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?