De Wijk: Reest & Landgoederen

Vechtdal / Reestdal

Wandelen
11 km

Deze prachtige cultuurhistorische wandeling rond De Wijk voert over de oude landgoederen Dickninge & Havixhorst en De Lokkerij. Open oud cultuurlandschap, bos, weides met ooievaars en regelmatig doorkijkjes naar het kronkelende riviertje de Reest. De natuurlijke grens tussen Drenthe en Overijssel.

Toegankelijkheid

Merendeels onverharde, goed toegankelijke (bos-) en weidepaden.

Startpunt

Startpunt: TIP De Wijk onder De Wieker Meule, Dorpsstraat 65a, 7957 AS De Wijk. OV: er rijdt een (buurt)bus tussen NS Meppel en NS Hoogeveen over De Wijk. Let op: Deze route loopt helemaal door Drenthe. De Drentse wandelknooppunten staan niet in de app. In de instructiepunten staan, daar waar nodig, wel de nummers van de Drentse wandelknooppunten.

Highlights op deze route:

 • TIP De Wijk

  Steek bij de molen de Dorpsstraat over. Dan links langs de Dorpsstraat, daarna direct rechts, Julianaweg.

 • 1

  Historie De Wijk

  Geschiedenis van De Wijk

  De eerste bewoning rond het riviertje de Reest dateert uit omstreeks 1200. Er was toen sprake van een Hof te Dickninge, dat eigendom was van het klooster van Ruinen. De vroegere rijkdom kunt u terugzien in de statige huizen op de landgoederen Dickninge en de Havixhorst en de monumentale boerderijen.

  De Wieker Meule

  De Wieker Meule is een achtkante stellingmolen daterend uit 1829. De molen is bijna geheel met riet gedekt en heeft een wiekenomvang van 22,5 meter. De molen is iedere zaterdagmiddag te bezichtigen van 13.00 - 17.00. De molen is dan in bedrijf. U kunt er allerlei soorten meel kopen.

  Lekker recept met molenmeel

  Verwen jezelf met dit lekkere molenmeel recept. Klik op de link voor meer...

  Recept met molenmeel
  Alles over historie en werking

  TIP De Wijk

  Wilt u graag meer weten over de omgeving of tips krijgen voor de mooiste wandelingen en fietstochten, bezoek dan het kantoor van de TIP in De Wijk. Dit is tevens het startpunt van deze fietsroute. Op het kantoor of voor de molen u kunt thee of koffie drinken of even gebruik maken van het toilet.

  De TIP is alle dagen geopend van 10.00 tot 12.30 uur, behalve op zondag. Van april t/m september op maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 15.00 uur.

  Alle toeristische informatie.
 • Prins Clauslaan

  Op de Julianaweg eerste weg linksaf (prins Clauslaan). Bij het onverharde pad rechtsaf (Oosterwijkerweg)

 • 2

  Ooievaars in De Wijk

  Ooievaars in De Wijk

  Ooievaars nestelen van nature in bomen. Dat kun je hier op dit paadje, met de blik naar boven, aanschouwen. In 1969 heeft Vogelbescherming Nederland een project op touw gezet om het dier in ons land te herintroduceren. 10 jaar later kwam er in De Wijk een buitenstation 'De Lokkerij'.

  Een anekdote over een ooievaar
 • Haalweidigerweg

  Ga bij wandelknooppunt 47 linksaf richting knooppunt 48

 • 3

  Haalweidigerweg

  Haalweidigerweg

  De Haalweidigerweg was vroeger de belangrijkste verbindingsweg tussen het dorp De Wijk en buurtschap De Stapel.

 • Knooppunt 48

  Ga bij knooppunt 48 rechtsaf richting wandelknooppunt 46. In het bos kunt u een klein extra ommetje te maken door daar de bordjes van de Landgoederenroute te volgen.

 • 4

  Natuurbeleving

  Loop van de Reest

  Op de grens van Overijssel en Drenthe stroomt het riviertje de Reest dat een uniek dal heeft gevormd met oude houtwallen, hooiland, heide, bosgebieden en akkers. De Reest is een voor ons land zeldzaam type rivier met stromend, ijzerhoudend veenwater. Bijzonder is de meanderende loop van de rivier.

  LAW Loop van de Reest
 • 5

  Dunniger Es

  Dunninger Es

  In de middeleeuwen was er op deze plek al bewoning. De es ligt op een zandrug. Het hoger gelegen land kon verbouwd worden in tegenstelling tot de natte gebieden rond de Reest. Ooit was hier landgoed Dunningen met een havezate. Een havezate is een versterkt huis (burcht), hofstede, hof of hoeve.

 • 6

  Zicht op het Reestdal

  Zicht op Reestdal en IJhorst

  Vanaf de hoger gelegen es ziet u de loop van de Reest. In de verte staat het oude kerkje van IJhorst met zijn losstaande klokkentoren.

  Reeën in het grasland

  Met een beetje geluk kunt u in dit gebied,vooral in de vroege ochtend en tegen de avond, reeën spotten. Neem even de tijd en ga op het bankje tegen de wal zitten.

  Natte hooilanden

  Langs de Reest beheren Landschap Overijssel en Het Drentse Landschap een groot aantal hectares aan grasland. De landjes werden tijdens overstromingen van de Reest - vaak in de winter - bemest met slibdeeltjes. Het gras en de vele kruiden groeien er goed. De bloeitijd is een beleving op zich.

  Hooilanden langs de Reest
 • Knooppunt 46

  Bij knooppunt 46: steek de verharde weg over en ga rechtdoor richting knooppunt 45

 • Wandelknooppunt 45

  Ga na de spoorbielzen linksaf. U kunt langs de es lopen of loop even iets naar rechts en loop door het beukenlaantje. Loop rechtdoor tot u bij een vijfsprong komt.

 • Witte hekken

  Op de vijfsprong aangekomen, ga dan direct linksom door de hoge witte hekken met de poort. Aan het einde van het pad rechtsaf het bruggetje over. U loopt nu langs de Reest.

 • 7

  Landgoed Dickninge

  Het landgoed Dickninge

  Het landgoed Dickninge bij De Wijk bestaat uit cultuurgronden en prachtige bossen. Temidden hiervan staat het monumentale huis Dickninge, In de middeleeuwen stond hier het benedictijner klooster Dikninge.

  Benedictijner klooster

  Het klooster bestond uit een rentmeestershuis en een kerk. Na de hervorming werd het klooster nog tot 1652 bewoond door nonnen. Daarna raakte het in verval. Eind 18e eeuw werd alles afgebroken.

  Benictijner klooster Dickninge

  Bosuil

  Als u geluk heeft, kunt u de bosuil op het landgoed spotten. Bosuilen komen algemeen voor in bossen, parken en tuinen. Bosuilen jagen vrijwel alleen in de schemering en 's nachts. Overdag houden de vogels zich schuil in de top van een boom. De bosuil heeft een spanwijdte van 80 tot 95 cm.

 • 8

  De Reest en monumentale bomen

  Grensriviertje de Reest

  De Reest, die hier rond het landgoed Dickninge stroomt, vormt de grens tussen de provincies Drenthe en Overijssel. Het Reestdal is vrijwel in natuurlijke staat en de Reest kan vrij meanderen. De rivier is ongeveer 35 km lang. De oorsprong ligt in de buurt van Slagharen. Eindpunt is Meppel.

  Monumentale bomen

  Op het landgoed staan veel monumentale bomen zoals paardenkastanjes en eeuwenoude beuken. De beuken werden geplant om het herenhuis te beschermen tegen de wind. De rode beuk werd vroeger ook geplant als teken van rijkdom.

 • 9

  Stinzenflora, stuw & vistrap

  Stinzenplanten

  Op Dickninge bloeien verschillende stinsenplanten. Stins is Fries voor een versterkt, stenen huis. De bollen van deze planten werden aangeplant om te verwilderen. In het voorjaar tref je hier een bloemenzee aan. In februari bloeien sneeuwklokjes, daarna de bosanemonen.

  Stinzenflora op Dickninge

  De holwortel

  De meest bijzondere en zeldzame stinsenplant is de holwortel. Eind maart, begin april kleurt de holwortel wit, roze en lila. Waarschijnlijk is de holwortel door de monniken geplant vanwege de geneeskrachtige stoffen die in de wortel zitten.

  Stuw & Vistrap

  De stuw die je hier ziet liggen, stamt oorspronkelijk nog uit de middeleeuwen. De vistrap is in 2011 aangelegd. De vistrap maakt het voor vissen mogelijk de stuw te passeren en om het grote hoogteverschil te overbruggen.

  De duiventil

  Verderop staat een duiventil. Het recht om duiven te mogen houden - het recht van duivenslag - was vroeger voorbehouden aan de adel en de geestelijkheid.

 • Dickninge uit over de brug

  Ga na de witte brug rechtsaf. Rechts van u ziet u de havezate Dickninge. Als u weer op de vijfsprong bent, gaat u linksaf de es over.

 • 10

  Huize Dickninge

  Huize Dickninge

  Tegenwoordig zijn er appartementen gevestigd in landhuis 'Huize Dickninge'. De gracht rond het statige landhuis wordt van water voorzien door de stuw in de Reest.

 • 11

  Tolhuisje

  Tolhuisje

  Vroeger liep de belangrijkste weg van Staphorst naar De Wijk over het landgoed Dickninge. Om hun inkomen wat aan te vullen hieven de baronnen van Steenwijk de Vos tol voor deze weg. In het huisje woonde vroeger de tolwachter. Foto: Historische Vereniging de Wijk-Koekange.

 • Tolhuis

  Even voorbij het tolhuisje bij knooppunt 44 rechtsaf richting knooppunt 57

 • 12

  Hooilanden

  De hooilanden langs de Reest

  De weilanden langs de Reest zijn erg vruchtbaar. Het land mag pas na half juni worden gemaaid. Daardoor kent dit gebied een grote rijkdom aan planten zoals de dotterbloem en de echte koekoeksbloem. De meest bijzondere plant is de reestdalorchidee ofwel het moeraskartelblad.

  moeraskartelblad
 • 13

  Het landschap steunen?

  Landschap Overijssel

  Je bent op deze route (deels) te gast op terrein van Landschap Overijssel. Landschap Overijssel beschermt, beheert en ontwikkelt natuur & landschap met kwaliteit voor mens, plant en dier zodat het er goed leven is.

  Help mee!

  Help mee bij de bescherming en ontwikkeling van het landschap in Overijssel en het onderhoud van wandel- en fietsroutes, zodat je kunt blijven genieten van het mooie, afwisselende landschap in dit Reestdal.

  sms & doneer eur 2,50

  Klik op de doneerknop en je steunt het landschap met eur 2,50. Het bedrag wordt eenmalig afgeschreven via je telefoonrekening. Alvast hartelijk dank voor de steun!

 • Wandelknooppunt 57

  Ga bij wandelknooppunt 57 linksaf tot u na ongeveer 600 meter aan uw linkerhand de havezate De Havixhorst ziet liggen.

 • Ingang Havixhorst

  Als u links de Havixhorst ziet liggen, loopt u naar de ingang. Ga over het bruggetje en rechtsaf. U komt nu in de gratis toegankelijke beeldentuin. Ga na een rondje door de tuin weer het bruggetje over en sla dan rechtsaf.Bij de t-splitsing rechtsaf.

 • 14

  Havixhorst en beeldentuin

  Havezate De Havixhorst

  De Havixhorst wordt voor het eerst genoemd in 1371. Het huis zoals het er nu staat dateert van 1753. Tot 1963 is de havezate in particulier bezit geweest van o.a. de familie De Vos van Steenwijk. In 1982 kwam de havezate in het bezit van het Drents Landschap. Nu is nu een hotel/restaurant.

  Dikke Reint

  Reint Hendrik Baron de Vos van Steenwijk woonde in de tweede helft van de 19 de eeuw op de Havixhorst. De ongetrouwde Reint Hendrik werd in de volksmond 'Dikke Reint' genoemd vanwege zijn zwaarlijvig postuur. Lees meer over deze excentrieke baron op onderstaande website.

  Dikke Reint.

  Rondleiding

  Het is voor groepen mogelijk een rondleiding op de Havixhorst te krijgen. Neem hiervoor contact op met de Havixhorst.

  Chateauhotel en -restaurant

  Beeldentuin

  De tuin rond de Havixhorst is aangelegd in barokstijl en is in gebruik als beeldentuin en kruidentuin. De tuin is vrij te bezichtigen. In de beeldentuin staan sculpturen van bekende kunstenaars zoals Charlotte van Pallandt, Nic Jonk en Piet Esser.

 • Havixhorst

  Havixhorst: voor koffie, thee, lunch of diner.

 • Eind van de akker Havixhorst

  Aan het eind van het pad rechtsaf. De route om de Havixhorst wordt ook met paaltjes met een paarse top aangegeven.

 • 15

  De Lokkerij

  Beheerboerderij Landschap

  Voor de toegang tot het informatiecentrum De Lokkerij staan informatiepanelen over het beheer en natuurlijk het wel en wee van de ooievaars. De boerderij bij het buitenstation is eigendom van Het Drents Landschap.

  OoievaarsBuitenstation

  Eind jaren zestig was de ooievaar nagenoeg uit Nederland verdwenen. De Vogelbescherming heeft toen een aantal buitenstations opgericht waaronder De Lokkerij. Het landschap van het Reestdal is erg geschikt als leefgebied voor de ooievaar.

  Buitenstation De Lokkerij
 • Lokkerij

  U komt bij het ooievaarsstation "De Lokkerij". Bij de ingang staan informatieborden. Keer terug op het pad door het bos en ga linksaf. Zodra u het bos uitkomt gaat u rechtdoor tot u weer bij de ingang van de Havixhorst staat.

 • Terug naar Ingang Dickninge

  Loop nu vanaf de ingang van de Havixhorst weer terug naar het fietspad en sla daar rechtsaf.

 • De poort van Dickninge

  Aan uw rechterhand ziet u de ingang van Dickninge. Loop naar de rijweg, loop langs de rechterkant van de weg door de berm. Steek de Hessenweg over. Loop het zandpad aan de overkant in. Volg het pad.

 • Oude trambaan

  Ga bij de viersprong rechtsaf.Dus volg het bordje van de Landgoederenroute. Bij routepaal 56 rechtdoor richting routepaal 55.

 • 16

  Oude trambaan

  Voormalige trambaan

  In 1908 werd de trambaan Balkbrug-Meppel geopend. De trambaan kwam ook door De Wijk. De lijn was 21 km lang en bevatte 70 bochten. Dat was erg veel voor een tram. Door de opkomst van de auto was de lijn niet langer rendabel. In 1939 werd de lijn opgeheven.

  Resten

  De trambaan liep hier vroeger langs. Na opheffing van de lijn werd vrijwel alle materiaal direct verwijderd. De enige zichtbare resten zijn enkele betonnen paaltjes. Probeer ze maar eens op te sporen.

  Historische Ver. De Wijk
 • Huize Voorwijk

  Steek de Dorpsstraat over en ga linksaf het fietspad op. Blijf de Dorpsstraat volgen tot u weer bij de molen bent. Dit is het einde van de wandeling.

 • 17

  Huize Voorwijk

  Huize Voorwijk

  Huize Voorwijk is een monumentaal herenhuis met aan weerszijden koetshuizen. Deze koetshuizen zijn door een muur aan het hoofdgebouw verbonden, waardoor een mooi, besloten voorplein ontstond. Het werd in 1791 gebouwd. Tegenwoordig is het in bezit van de familie De Vos van Steenwijk.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Voorwijk
 • Grand café, pizzeria Mulino

  Grand café, pizzeria Mulino voor koffie, lunch, borrel of Italiaans ijs. Adres: Dorpsstraat 51 te de Wijk

  Grand café, pizzeria Mulino
 • TIP De Wijk

Colofon: Groep Reestdal Mystiek: Tineke Poortman en Bea van Oenen van TIP De Wijk.
Deel deze pagina