Pareltjes aan cultuur en kunst rond De Wijk: Naast open oud cultuurlandschap en de landgoederen Dickninge & Havixhorst, bos en weides met ooievaars nabij Buitenstation De Lokkerij. Idyllische doorkijkjes naar het meanderende riviertje de Reest, de natuurlijke grens tussen Drenthe en Overijssel.
Toegankelijkheid
Merendeels onverharde, goed toegankelijke (bos) weidepaden. Route: 95 % gemarkeerd (pijl:bruin). Let op de instructies m.b.t. de juiste looprichting.
Startpunt
Startpunt: TIP De Wijk onder De Wieker Meule, Dorpsstraat 65a, 7957 AS De Wijk. OV: er rijdt een (buurt)bus tussen NS Meppel en NS Hoogeveen over De Wijk. Stap uit bij halte Vijverweg. Let op: Deze route loopt door de provincie Drenthe. Het kan bij knooppunt 46 met 6 km verlengd worden naar Overijssel. Lengte 17 km volgen? Download thuis 'Kuieren rond Ywehorst: deel 1'. NB: de knooppunten wandelnetwerk Recreatieschap Drenthe staan niet op de routekaart, maar als een instructie.
Highlights op deze route:
-
De Wijk: Reest & Landgoederen
Startpunt: Tourist Info de Wijk onder De Wieker Meulen. Welkom, ook voor koffie/thee/wc. Loop over het klinkerpaadje naar de Dorpsstraat. Steek over, loop Julianaweg in en wandel tot de instructie Prins Clauslaan.
-
1
Historie De Wijk
Geschiedenis van De Wijk
De eerste bewoning rond het riviertje de Reest dateert uit omstreeks 1200. Er was toen sprake van een Hof te Dickninge, dat eigendom was van het klooster van Ruinen. De vroegere rijkdom kunt u terugzien in de statige huizen op de landgoederen Dickninge en de Havixhorst en de monumentale boerderijen.
De Wieker Meule
De Wieker Meule is een achtkante stellingmolen daterend uit 1829. De molen is bijna geheel met riet gedekt en heeft een wiekenomvang van 22,5 meter. De molen is iedere zaterdagmiddag te bezichtigen van 13.00 - 17.00. De molen is dan in bedrijf. U kunt er allerlei soorten meel kopen.
Lekker recept met molenmeel
Verwen jezelf met dit lekkere molenmeel recept. Klik op de link voor meer...
Recept met molenmeelTIP De Wijk
Wilt u graag meer weten over de omgeving of tips krijgen voor de mooiste wandelingen en fietstochten, bezoek dan het kantoor van de TIP in De Wijk. Dit is tevens het startpunt van deze fietsroute. Op het kantoor of voor de molen u kunt thee of koffie drinken of even gebruik maken van het toilet.
De TIP is alle dagen geopend van 10.00 tot 12.30 uur, behalve op zondag. Van april t/m september op maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 15.00 uur.
Alle toeristische informatie. -
Prins Clauslaan
Sla linksaf. Loop tot de kruising met het onverharde (grit)pad. Volg dit naar rechts tot instructie knooppunt 47.
-
2
Ooievaars in De Wijk
Ooievaars in De Wijk
Ooievaars nestelen van nature in bomen. Dat kun je hier op dit paadje, met de blik naar boven, aanschouwen. In 1969 heeft Vogelbescherming Nederland een project op touw gezet om het dier in ons land te herintroduceren. 10 jaar later kwam er in De Wijk een buitenstation 'De Lokkerij'.
Een anekdote over een ooievaar -
Knooppunt 47 - Haalweidigerweg
Sla linksaf. Volg Haalweidigerweg en de markering (pijl: bruin en bordje Landgoederen De Wijk route) naar knooppunt 48. NB: de route wordt voor 95% gemarkeerd zoals op de foto wordt weergegeven. Let op de instructies m.b.t. de juiste looprichting.
-
3
Haalweidigerweg
Haalweidigerweg
De Haalweidigerweg was vroeger de belangrijkste verbindingsweg tussen het dorp De Wijk en buurtschap De Stapel.
-
Knooppunt 48
Ga bij knooppunt 48 rechtsaf en volg de markering (pijl: bruin en bordje ANWB Landgoederen De Wijk route) naar 46. Op de foto staat hoe de rondwandeling 11 km ook gemarkeerd kan zijn! Let op de instructies voor de looprichting.
-
4
Natuurbeleving
Loop van de Reest
Op de grens van Overijssel en Drenthe stroomt het riviertje de Reest dat een uniek dal heeft gevormd met oude houtwallen, hooiland, heide, bosgebieden en akkers. De Reest is een voor ons land zeldzaam type rivier met stromend, ijzerhoudend veenwater. Bijzonder is de meanderende loop van de rivier.
LAW Loop van de Reest -
5
Dunniger Es
Dunninger Es
In de middeleeuwen was er op deze plek al bewoning. De es ligt op een zandrug. Het hoger gelegen land kon verbouwd worden in tegenstelling tot de natte gebieden rond de Reest. Ooit was hier landgoed Dunningen met een havezate. Een havezate is een versterkt huis (burcht), hofstede, hof of hoeve.
-
6
Zicht op het Reestdal
Zicht op Reestdal en IJhorst
Vanaf de hoger gelegen es ziet u de loop van de Reest. In de verte staat het oude kerkje van IJhorst met zijn losstaande klokkentoren.
Lees meer...Reeën in het grasland
Met een beetje geluk kunt u in dit gebied,vooral in de vroege ochtend en tegen de avond, reeën spotten. Neem even de tijd en ga op het bankje tegen de wal zitten.
Natte hooilanden
Langs de Reest beheren Landschap Overijssel en Het Drentse Landschap een groot aantal hectares aan grasland. De landjes werden tijdens overstromingen van de Reest - vaak in de winter - bemest met slibdeeltjes. Het gras en de vele kruiden groeien er goed. De bloeitijd is een beleving op zich.
Hooilanden langs de ReestZicht op begraafplaats De Wijk
-
Knooppunt 46 - verlenging 6 km
Steek de verharde weg over, Volg op voetpad de markering (pijl: bruin en bordje) naar 45 richting 44 tot instructie Witte hekken. Route 17 km: Sla linksaf. Loop na Kerkbrug tot 11 (Overijssel). Sla rechtsaf. Volg 6 km 'Kuieren in Ywehorst: deel 1'.
-
7
Kunst aan de Reest
Grensloos Kunst Verkennen
2018: Het dorp De Wijk zet zich al tien jaar goed op de kaart: hun jaarlijkse 'Grensloos Kunst Verkennen' (in het veld of bij particulieren) trekt kunstenaars uit vele regio's. Ook aan of in het grensriviertje de Reest is vanaf de Kerkbrug 'kunst' te bewonderen!
Lees meer...Hoe de kunstroute te volgen?
In de laatste drie weken van september kan de route ook gevolgd worden vanaf een tweetal Tourist Info Punten - TIP de Wijk en TIP IJhorst. In de boekjes (tegen betaling) worden deelnemende kunstenaars er uitgelicht. Er staat ook een routekaart in voor de fietser en wandelaar.
-
Knooppunt Y11 - Kuieren deel 1
Knooppunt Y11: Sla rechtsaf, een zandpad. Onderweg informatie over de omgeving. Rondwandeling 'deel 1' wordt 100% gemarkeerd door het wandelnetwerk Overijssel (pijl: paars met klaverblad). Aangekomen bij Y11 - bij 46 vervolg Landgoedroute.
-
Knooppunt 45 - Reest
Ga op dit punt naar links. Je krijgt zicht op de Reest. Volg het wandelnetwerk (pijl: bruin) richting knooppunt 44 tot instructie Witte hekken Dickninge.
-
Witte hekken Dickninge
Ga vóór de asfaltweg naar links naar het witte hek. Open de smalle deur met klink (a.u.b. ook weer sluiten). Vervolg het wandelnetwerk (pijl: bruin) langs het riviertje de Reest tot na de robuuste witte brug. Lees instructie Havezate Dickninge.
-
8
Landgoed Dickninge
Het landgoed Dickninge
Het landgoed Dickninge bij De Wijk bestaat uit cultuurgronden en bossen. Te midden hiervan staat nu het monumentale huis Dickninge, in de middeleeuwen stond hier het benedictijner klooster Dickninge. Toen Cornelis Pronk het klooster in 1732 tekende, stond alleen het oude brouwhuis nog overeind.
Meer historie...Benedictijner klooster
Het klooster bestond uit een rentmeestershuis en een kerk. Na de hervorming werd het klooster nog tot 1652 bewoond door nonnen. Daarna raakte het in verval, eind 18e eeuw werd alles afgebroken.
Lees meer...Bosuil
Als u geluk heeft, kunt u de bosuil op het landgoed spotten. Bosuilen komen algemeen voor in bossen, parken en tuinen. Bosuilen jagen vrijwel alleen in de schemering en 's nachts. Overdag houden de vogels zich schuil in de top van een boom. De bosuil heeft een spanwijdte van 80 tot 95 cm.
Lees meer... -
9
De Reest en monumentale bomen
Grensriviertje de Reest
De Reest, die hier rond het landgoed Dickninge stroomt, vormt de grens tussen de provincies Drenthe en Overijssel. Het Reestdal is vrijwel in natuurlijke staat en de Reest kan vrij meanderen. De rivier is ongeveer 35 km lang. De oorsprong ligt in de buurt van Slagharen. Eindpunt is Meppel.
Monumentale bomen
Op het landgoed staan veel monumentale bomen zoals paardenkastanjes en eeuwenoude beuken. De beuken werden geplant om het herenhuis te beschermen tegen de wind. De rode beuk werd vroeger ook geplant als teken van rijkdom.
-
10
Stinzenflora, stuw & vistrap
Stinzenplanten
Op Dickninge bloeien verschillende stinsenplanten. Stins is Fries voor een versterkt, stenen huis. De bollen van deze planten werden aangeplant om te verwilderen. In het voorjaar tref je hier een bloemenzee aan. In februari bloeien sneeuwklokjes, daarna de bosanemonen.
Stinzenflora op DickningeDe holwortel
De meest bijzondere en zeldzame stinsenplant is de holwortel. Eind maart, begin april kleurt de holwortel wit, roze en lila. Waarschijnlijk is de holwortel door de monniken geplant vanwege de geneeskrachtige stoffen die in de wortel zitten.
Stuw & Vistrap
De stuw die je hier ziet liggen, stamt oorspronkelijk nog uit de middeleeuwen. De vistrap is in 2011 aangelegd. De vistrap maakt het voor vissen mogelijk de stuw te passeren en om het grote hoogteverschil te overbruggen.
De duiventil
Verderop staat een duiventil. Het recht om duiven te mogen houden - het recht van duivenslag - was vroeger voorbehouden aan de adel en de geestelijkheid.
-
Havezate Dickninge - Tolhuis
Let op: Volg de app-route naar rechts met zicht op de havezate Dickninge. (Het wandelnetwerk gaat na de brug linksaf.) Op de eerste splitsing scherp links (bord verboden voor auto's). Na de es langs het Tolhuis tot instructie knooppunt 44.
-
11
Huize Dickninge
Huize Dickninge
Tegenwoordig zijn er appartementen gevestigd in landhuis 'Huize Dickninge'. De gracht rond het statige landhuis wordt van water voorzien door de stuw in de Reest.
-
12
Tolhuisje
Tolhuisje
Het Tolhuisje is een rijksmonument. Vroeger liep de belangrijkste weg van Staphorst naar De Wijk over het landgoed Dickninge. Om hun inkomen wat aan te vullen hieven de baronnen van Steenwijk de Vos tol voor deze weg. In het huisje woonde vroeger de tolwachter. Foto: Hist. Ver. de Wijk-Koekange.
Lees meer... -
Knooppunt 44 - Tolhuisje
Ga na het Tolhuis en de sluitboom rechtsaf. Volg het wandelnetwerk (pijl: bruin) tot instructie knooppunt 57.
-
13
Hooilanden
De hooilanden langs de Reest
De weilanden langs de Reest zijn erg vruchtbaar. Het land mag pas na half juni worden gemaaid. Daardoor kent dit gebied een grote rijkdom aan planten zoals de dotterbloem en de echte koekoeksbloem. De meest bijzondere plant is de reestdalorchidee ofwel het moeraskartelblad.
moeraskartelblad -
14
Het landschap steunen?
Landschap Overijssel
Je bent op deze route (deels) te gast op terrein van Landschap Overijssel. Landschap Overijssel beschermt, beheert en ontwikkelt natuur & landschap met kwaliteit voor mens, plant en dier zodat het er goed leven is.
Help mee!
Help mee bij de bescherming en ontwikkeling van het landschap in Overijssel en het onderhoud van wandel- en fietsroutes, zodat je kunt blijven genieten van het mooie, afwisselende landschap in dit Reestdal.
sms & doneer eur 2,50
Klik op de doneerknop en je steunt het landschap met eur 2,50. Het bedrag wordt eenmalig afgeschreven via je telefoonrekening. Alvast hartelijk dank voor de steun!
-
Knooppunt 57 - Havixhorst
Volg het fietspad naar links. Volg het bordje 'Landgoederen De Wijk route' tot instructie rondwandeling Havixhorst.
-
Rondwandeling Havixhorst
Ga schuin links de klinkerweg op. Ga na de grachtbrug rechtsaf door de toegangspoort Beeldenpark. De jaarlijkse, wisselende expositie bekeken? Loop terug tot na de grachtbrug. Sla linksaf. Lees verderop instructie Rondje landgoed.
-
15
De Havixhorst en beeldenpark
Havezate De Havixhorst
De Havixhorst wordt voor het eerst genoemd in 1371. Het huis zoals het er nu staat dateert van 1753. Tot 1963 is de havezate in particulier bezit geweest van o.a. de familie De Vos van Steenwijk. In 1982 kwam de havezate in het bezit van Het Drentse Landschap. Nu is nu een hotel/restaurant.
Havixhorst - Drents LandschapRondleiding
Het is voor groepen mogelijk een rondleiding op de Havixhorst te krijgen. Neem hiervoor contact op met de Havixhorst.
Chateauhotel en -restaurantBeeldenpark De Havixhorst
Lees meer...De tuin rond de Havixhorst is aangelegd in barokstijl en is in gebruik als beeldenpark en kruidentuin. De tuin is vrij te bezichtigen. In de beeldentuin staan sculpturen van bekende kunstenaars zoals Charlotte van Pallandt, Nic Jonk en Piet Esser.
Dikke Reint
Reint Hendrik Baron de Vos van Steenwijk woonde in de tweede helft van de 19 de eeuw op de Havixhorst. De ongetrouwde Reint Hendrik werd in de volksmond 'Dikke Reint' genoemd vanwege zijn zwaarlijvig postuur. Lees meer over deze excentrieke baron op onderstaande website.
-
Havixhorst
Havixhorst: voor koffie, thee, lunch of diner.
-
De Lokkerij bezoeken?
Verlaat het pad en loop richting de informatiepanelen over buitenstation De Lokkerij. Vervolg de gemarkeerde route over het landgoed De Havixhorst tot instructie Vervolg route.
-
16
De Lokkerij
Beheerboerderij Landschap
Voor de toegang tot het informatiecentrum De Lokkerij staan informatiepanelen over het beheer en natuurlijk het wel en wee van de ooievaars. De boerderij bij het buitenstation is eigendom van Het Drents Landschap.
OoievaarsBuitenstation
Eind jaren zestig was de ooievaar nagenoeg uit Nederland verdwenen. De Vogelbescherming heeft toen een aantal buitenstations opgericht waaronder De Lokkerij. Het landschap van het Reestdal is erg geschikt als leefgebied voor de ooievaar.
-
Rondje landgoed - De Lokkerij
Sla linksaf. Volg vanaf dit punt de markering (pijl: bruin en paal met paarse kop) over het landgoed. Onderweg informatiepanelen over De Lokkerij. Aan het einde van de landgoedroute buigt het, na de gracht, linksaf. Lees instructie Vervolg route.
-
Vervolg route - Dickninge
Loop rechtdoor tot op het fietspad. Sla rechtsaf. Volg de bordjes Landgoederen De Wijk route. Wandel, na het passeren knooppunt 57, tot instructie 'De poort van Dickninge'.
-
De poort van Dickninge
Rechts toegang tot landgoed Dickninge. Verlaat naar links het fietspad. Steek de weg over. Loop naar rechts over de berm tot de Hessenweg. Steek over en loop het zandpad op. Volg de markering (pijl: bruin) naar links tot instructie Knooppunt 56.
-
Knooppunt 56 - De Wijk
Volg de markering (pijl: bruin) naar knooppunt 55 en richting 47. De route volgt ook de bordjes van de 'Landgoederen De Wijk route' tot het eindpunt. Welkom terug bij tourist info de Wijk onder de Wieker Meule.
-
17
Oude trambaan
Voormalige trambaan
In 1908 werd de trambaan Balkbrug-Meppel geopend. De trambaan kwam ook door De Wijk. De lijn was 21 km lang en bevatte 70 bochten. Dat was erg veel voor een tram. Door de opkomst van de auto was de lijn niet langer rendabel. In 1939 werd de lijn opgeheven.
Resten
De trambaan liep hier vroeger langs. Na opheffing van de lijn werd vrijwel alle materiaal direct verwijderd. De enige zichtbare resten zijn enkele betonnen paaltjes. Probeer ze maar eens op te sporen.
Historische Ver. De Wijk -
18
Huize Voorwijk
Huize Voorwijk
Huize Voorwijk is een monumentaal herenhuis met aan weerszijden koetshuizen. Deze koetshuizen zijn door een muur aan het hoofdgebouw verbonden, waardoor een mooi, besloten voorplein ontstond. Het werd in 1791 gebouwd. Tegenwoordig is het in bezit van de familie De Vos van Steenwijk.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Voorwijk -
Grand café, pizzeria Mulino
Grand café, pizzeria Mulino voor koffie, lunch, borrel of Italiaans ijs. Adres: Dorpsstraat 51 te de Wijk
-
TIP De Wijk