Diepenheim Westerflier

Zuid Twente

Wandelen
9 km

Een afwisselende wandeling langs kastelen, door parken en bossen. Het Westerflier behoort tot het Landgoed Nijenhuis en Westerflier. De route gaat o.a. langs Huize Diepenheim en Huize Westerflier. Een prachtig gebied met mooie slingerende zandpaden en bospaden.

Toegankelijkheid

Lichtglooiend. Over zandpaden, verharde wegen en bospaden. Niet rolstoel toegankelijk

Startpunt

Wandeling start bij Cultuurcentrum Herberg "De Pol" in het centrum van Diepenheim. Hier is ook de plaatselijk VVV gevestigd. En voldoende parkeergelegenheid.

Highlights op deze route:

 • Herberg de Pol

  Start Diepenheim Toerist info Cultuurcentrum Herberg De Pol. Vanaf Herberg De Pol loopt u linksaf de Raadhuisstraat in, richting het gebouw van de Kunstvereniging. U neemt de 1e weg rechts de Middenstraat. U wandelt door het Rosarium via de brug over het riviertje de Regge richting Johanneskerk. In het Rosarium staan tientallen soorten rozen die in de zomer prachtig bloeien.

 • Cafe Restaurant de Viersprong

  Restaurant - uitspanning. Bekend om de pannenkoeken en appeltaart

 • Start

  Vanaf Herberg De Pol loopt u linksaf de Raadhuisstraat in, richting het gebouw van de Kunstvereniging. U neemt de 1e weg rechts de Middenstraat. U wandelt door het Rosarium richting Johanneskerk.

 • Einde

 • Johanneskerk 1652

  Voorbij de Johanneskerk begint de Lochemseweg. U vervolgt de Lochemseweg en slaat na het huis met de rood-witte vensterluiken (pachter Huis te Diepenheim) linksaf de Odammerweg in richting begraafplaats.

 • Rabatten

  Let op het weiland links van u. U ziet daar een patroon van smalle akkertjes met sloten daar tussen. Rabatten heten die akkertjes. Op deze rabatten teelde men vroeger eikenhakhout. Om de 10 - 15 jaar werd dit in mei gekapt.

 • Kasteel Warmelo

  Tegenover de kerk ligt de laan naar kasteel Warmelo, bekend om haar prachtige tuinen en haar bewoning (1952 - 1971) door Prinses Armgard, de moeder van Prins Bernard.

 • Oude Begraafplaats

  U passeert de oude begraafplaats. De begraafplaats is omzoomd door een beukenhaag. De bladeren van de beukenhaag worden wel gegeten door de meikever. De larven van de meikevers worden engerlingen genoemd.

 • Nieuwe Begraafplaats

  Aan uw linkerhand ziet u in verte door de bomen de havezate Warmelo te zien. De nieuwe begraafplaats ligt even verderop aan de rechterkant. U komt over de parkeerplaats van het kerkhof en loopt hier rechtdoor.

 • Waterrententiegebied

  U loopt nu op een smal wandel en fietspad. U loopt dit helemaal uit tot aan een smalle verharde weg. Aan het einde van het pad ziet u aan de overzijde van de weg een breed beekdal. Waterretentiegebied

 • Brinkmansdiek

  Bij boerderij linksaf. Onverhard pad opgaan (Brinkmansdiek). U loopt nu het landgoed Westerflier in. Het landgoed Westerflier is evenals het landgoed Nijenhuis, eigendom van de familie Schimmelpenninck.

 • De Goede Aarde

  De weg maakt op een gegeven moment een scherpe bocht naar rechts. Na de brug over de Boven Regge gaat u linksaf, een brede laan in . Aan de rechterkant staat een huis met de mooie naam "De Goede Aarde". U loopt de laan uit tot aan de verharde weg.

 • Huize Westervlier

  De havezate Westerflier wordt al in het jaar 1046 genoemd. Dit gebouw dateert echter van 1729. Het lag strategisch, namelijk op de kruising van de eens belangrijke handelswegen de Regge, de Schipbeek en de Hessenweg naar Deventer en en Duitsland.

 • Houboer

  Net voorbij Erve Houboer, gaat de Deventerdijk over in Westerflierweg (grindweg). U neemt nu het eerste pad linksaf. Het pad maakt eerst bocht naar links dan naar rechts. U loopt nu parallel aan de Schipbeek!

 • Schipbeek

  U loopt nu parallel aan de Schipbeek, een beek rond 1400 gegraven om de Hanzestad Deventer een verbinding over water te geven met Duitsland en Twente. Goederen werden over Schipbeek en Regge vervoerd met kleine vrachtboten z.g. zompen en potten.

 • Brug over de Schipbeek

  Het pad blijven volgen. U komt links 2 zomerhuisjes tegen en even later een boerderijtje. Na het boerderijtje slaat u direct rechtsaf. Voordat u echter rechtsaf gaat kunt u misschien een kijkje gaan nemen op de brug over de Schipbeek (links).

 • Boswachtershuis

  Het pad, waarop u nu loopt, volgt u geheel rechtdoor tot op een splitsing. Links ziet u een weiland, later bos en rechts staan dennen. Na enige tijd passeert u het boswachtershuisje. Op de splitsing links aanhouden tot aan half verharde (grint).

 • Westervlierweg

  Aangekomen op de halfverharde (grint)weg gaat u linksaf. De mooie beukenlaan aan de overzijde laat u rechts liggen. U bent nu weer op de Westerflierweg. Na ca. 200 meter ziet u links een opgegraven zwerfkei. Een relict uit de 3e IJstijd.

 • Viersprong

  Volg de weg tot café de Viersprong. Loop even naar de voorzijde. En bekijk de prachtige gevel met een majestueuze kastanjeboom. U vervolgt uw route, door bij het café over het erf tussen huis en schuur door te lopen.

 • Lochemseweg

  De grindweg loopt u uit. U gaat rechtsaf de geasfalteerde weg op. U volgt deze tot de weg Diepenheim - Lochem. Hier kunt u even oversteken (goed uitkijken) en aan de linkerzijde van de weg doorlopen in de richting Diepenheim. (rechtsaf).

 • Landgoed Huize Diepenheim

  Na ongeveer 300 meter slaat u linksaf een weggetje in (net voor de parkeerplaats). U wandelt het landgoed Huis te Diepenheim binnen. Na weer 300 meter slaat u rechtsaf. Dit is de oude weg van Diepenheim naar Lochem. Kooidijk.

 • Moeras

  U loopt door het voormalige moerasgebied dat vroeger de Burcht van Diepenheim aan de westzijde beschermde. Nu bestaat het vnl. uit Wilgen, Elzen en Berkenbroekbos, met onder meer zwarte els, zachte berk, wilgenstruweel, vuilboom en vogelkers.

 • Huize Diepenheim

  U komt nu in een Beukenlaan. Op de kruising rechtdoor, langs de gracht. Tot de poort van Huis te Diepenheim en richting de kerk. Bij de kerk loopt u de kasteellaan uit en bent u weer op de verharde weg, de Grotestraat. U gaat hier linksaf.

 • Kunstvereniging

  U volgt de Grotestraat tot aan het gebouw van de kunstvereniging. Hier worden met regelmaat interessante exposities gehouden. U gaat linksaf de Raadhuisstraat in en loopt terug naar het startpunt, Herberg De Pol.

Colofon: IVN Diepenheim
Deel deze pagina