Fiets mee & proef 't Reestdal!

Vechtdal / Reestdal

Fietsen
27 km

Een prachtige fietsroute door het Reestdal, waarin je ingrediënten kunt verzamelen voor het maken van Tansy pancakes!

Toegankelijkheid

Grotendeels over geasfalteerde fietspaden

Startpunt

Startpunt: Hemels uitzicht/ Aalstal nabij Kerkweg 10, 7955 AA, IJhorst, Overijssel

Highlights op deze route:

 • Kerkweg 10, IJhorst en recept

  TANSY PANCAKES (dit recept is voor 4 pers.) 50 gr bloem 3 eieren 11/2 dl slagroom 1 el suiker 4 verkruimelde kokosmakronen 1 tl geraspte sinaasappelschil 2 tl gehakte jong boerenwormkruidblad 2 el sherry 1 el gesmolten boter 50 gr boter om te bakken

 • 1

  Aalstal

  Hemels uitzicht

  Aan zo'n mooie plek zit vast een mooi verhaal! En dat klopt. In IJhorst hebben buurtbewoners de reeds lange tijd verdwenen aalstal gereconstrueerd en weer een nieuwe functie gegegeven. Vroeger hadden adel en kerk het voorrecht om paling te vangen met een aalstal in de Reest.

  Parkeer je fiets en neem een kijkje.

  Fuik/aalstal

  De aalstal is een soort fuik die even breed is als de rivier. Door deze in de Reest te laten zakken en weer omhoog te halen ving men vis. Tegenwoordig kan de aalstal gebruikt worden om ecologisch onderzoek te doen naar de visstand.

 • 2

  De Reest

  Idyllisch riviertje

  Je passeert hier de veenbeek de Reest. De kronkelende grens tussen Overijssel en Drenthe. Om grensconflicten te vermijden is de Reest ontkomen aan de kanalisatie. Overal in het landschap is te zien hoe de eeuwenlange verwevenheid van mens en omgeving tot zeer gevarieerde landschap heeft geleid.

  Vernatten

  De Reest kampt met verdroging. Door van het beekdal een geheel te smeden, willen Landschap Overijssel, Het Drentse Landschap en het Waterschap Reest het gebied weer natter maken. Het waterschap heeft maatregelen genomen in een deel van het gebied en de eerste prachtige resultaten zijn zichtbaar.

  Otter

  Zo is er voor het eerst in 50 jaar een otter gesignaleerd en komen zeldzame vissoorten verder stroomopwaarts voor. Dit jaar hebben we de kans om nog 16 hectare ontbrekende schakels grond langs de Reest aan te kopen. Zo kunnen we het bijzondere Reestdal behouden voor toekomstige generaties.

  Kleurige bloemen en vlinders

  Naast dotterbloemen komen op de hooilanden het moerasviooltje en moeraskartelblad, ook wel de orchidee van het Reestdal genoemd, voor. Deze flora is naast een hogere waterstand ook gebaat bij periodiek overstromingen in de winter waarbij voedselrijk slib wordt afgezet.

  Ook vlinders als groot dikkopje en zilveren maan, vogels als kwartel en kwartelkoning, maar ook de ringslang en de boomkikker houden van deze natte natuur. Niet alleen neemt de biodiversiteit toe ook mensen profiteren volop van het kleinschalige kleurige landschap met z'n akkertjes en hooilandjes.

 • 3

  Informatiecentrum 't Ende

  Informatiecentrum 't Ende

  Dit informatiecentrum van Het Drentse Landschap bevindt zich in het achterste gedeelte van de prachtige boerderij ‘t Ende. Tot in de jaren ’90 werd hier nog geboerd. Hier kun je meer te weten komen over het Reestdal waar Het Drentse Landschap net als Landschap Overijssel veel gebieden beheert:

  de sfeervolle landgoederen, het indrukwekkende hoevenlandschap, de prachtige heidevelden en de Reest die op zijn geheel eigen wijze door dit bijna onaangetaste landschap stroomt. Vaak is er ook een wisseltentoonstelling te zien en worden er lezingen, excursies en kinderactiviteiten georganiseerd.

 • 4

  Bezoekerscentrum De Wheem

  Bezoekerscentrum De Wheem

  Bezoekerscentrum 'De Wheem' van Landschap Overijssel is een goed begin- of eindpunt van een middagje Reestdal. In deze fraaie boerderij, midden in het Reestdal, is van alles te beleven. Behalve mooie exposities vind je er een leuke winkel en kun je er terecht voor een kopje koffie met wat lekkers.

  Reestdal havermout-appeltaart

  Een specialiteit van De Wheem is de overheerlijke havermout-appeltaart, bekend onder de naam 'Reestdalkoek'.

  Speelnatuur

  Kinderen kunnen zich hier vermaken in de dassenburcht of op het spannende Speelnatuurpad achter De Wheem. Regelmatig zijn er bij De Wheem leuke (kinder) activiteiten!

  Openingstijden De Wheem
 • 5

  Molen De Star

  De Star

  De Star stond oorspronkelijk aan het kanaal de Dedemsvaart in het centrum van Balkbrug aan de Molenweg. De molen stond tevens aan de Koloniewijk die vanaf de Ommerschans tot aan De Dedemsvaart liep en vlak bij De Star in het kanaal uitmondde.

  Aanvoer

  Het graan kon hierdoor worden aangevoerd over de weg en het water. Er kon met een puntertje in de molen worden gevaren om het graan te lossen.

  Bliksem

  Zoals zoveel molens werd ook de Star getroffen door de bliksem op 25 maart 1882. De molen brandde tot stellinghoogte af, maar werd direct weer opgebouwd door Roelof ten Kate met gebruikmaking van een molen die in Deventer stond.

  Restauratie

  In het najaar van 2010 is de restauratie van de wieken gestart en op 5 maart 2011 is de molen weer opgeleverd waarna weer gedraaid kon worden.

  Meel van de molen

  Koop hier je basisingrediënt voor de Tansy pancakes!

 • 6

  Het landschap steunen?

  Landschap Overijssel

  Je bent op deze route te gast op terrein van Landschap Overijssel. Landschap Overijssel beschermt, beheert en ontwikkelt natuur & landschap met kwaliteit voor mens, plant en dier zodat het er goed leven is.

  Help mee!

  Help mee bij de bescherming en ontwikkeling van het landschap in Overijssel en het onderhoud van wandel- en fietsroutes, zodat je kunt blijven genieten van dit mooie, afwisselende Sallandse landschap!

  sms & doneer eur 2,50

  Klik op de doneerknop en je steunt het landschap met eur 2,50. Het bedrag wordt eenmalig afgeschreven via je telefoonrekening. Alvast hartelijk dank voor de steun!

 • Eindpunt & recept

  Bereidingswijze Tansy pancakes: Alles mengen, behalve de 50 gram boter. Dien op met suiker en schijfje sinaasappel. Tansy is boerenwormkruid.

Colofon: Landschap Overijssel wil mensen inspireren om er vaker op uit te gaan en nog meer te ontdekken in en te genieten van natuur&landschap.
Deel deze pagina