'Gluur'n bi'j de Buur'n'

Vechtdal / Reestdal

Wandelen
14 km

Vanaf de 19e eeuw is dit gebied compleet op de schop gegaan toen het land werd ontgonnen. De oorspronkelijke natuurwaarden van de bovenloop in het Reestdal zijn nog het beste bewaard gebleven in het Schrapveen en de Esbosjes. Kom eens gluren op de grens van Drenthe en Overijssel.

Toegankelijkheid

Mooie, volledig gemarkeerde route (pijl: bruin) over (bos)paden, (gras)struinpaden en buurtwegen. Let op de instructies voor de juiste looprichting.

Startpunt

Parkeerplaats Hotel Ter Linde, Ommerweg 68, 7921 TE Zuidwolde. Horeca: elke dag vanaf 10 uur geopend. Alternatief startpunt: bij Rustpunt in Nolde / Den Oosterhuis (selfservice 't hele jaar geopend) tenzij het vriest. Extra: ommetje Linde 3.4 km en twee winterroutes (bij een te natte periode). Let op instructies. OV reiziger: Lijnbus 31 rijdt tussen NS station Hoogeveen (over Zuidwolde) en station Ommen (over Balkbrug). Stap uit bij halte Linde, Ommerweg 37. Start naar rechts de wandeling.

Highlights op deze route:

 • Hotel Ter Linde, Zuidwolde

  Horeca open (dagelijks vanaf 10 u). Start op het fietspad en loop richting de bushalte. Bij afslag links markering (pijl: bruin) door het Recreatieschap Drenthe. Tips tot o.a. een kort ommetje, lees de (i) instructie(s).

 • Hotel Ter Linde

  Pauzeren op een sfeervolle ambiance op de grens van het Reestdal. Het restaurant heeft de nostalgie van een boerderij uit de 17e eeuw. Dagelijks geopend vanaf 10 uur.

  Hotel Restaurant Ter Linde
 • 1

  Bosjes op de Linderesch

  Linderesch

  Een groot deel van de bosjes op de Linderesch stammen van ver voor 1900. Met name in de periode dat de essen door fosfaatgebrek (‘ziekte der essen’) slecht produceerden, werden delen met eikenhakhout bebost. Deze bosjes waren nuttig als leverancier van geriefhout en voor de zogeheten Eekschillers.

  Eekschillers

  Bij het eekschillen draaide het allemaal om de schors van de jonge eikenboom, want daar zat looizuur in. Dit looizuur werd gebruikt voor het leerlooien. Dit deed men meestal in het voorjaar, de sapstroom kwam dan sterk op gang en daardoor kon men de schors gemakkelijk van de stam losmaken.

 • Knooppunt 83 - Sjoert

  Ga op dit punt naar links richting knooppunt 67. Volg de markering (pijl: bruin) tot instructie knooppunt 67.

 • 2

  Esbosjes Zuidwolde

  De Esbosjes - natuurreservaat

  Op en rond de stuwwal van Zuidwolde beheert Het Drentse Landschap verspreid liggende bosjes, maar ook enkele kleine akkers en wat schraallanden. Een waardevol, kleinschalige cultuurlandschap met bijbehorende karakteristieke natuurwaarden. Het bosgebied is rijk aan dierenleven, waaronder de das.

  Familieburchten dassen

  De ruigste delen van deze bosjes bieden een goede uitvalsbasis voor dassen. Er liggen grote familieburchten in het gebied. Wanneer dassen eenmaal ergens wonen, blijven ze het liefst er generaties lang zitten. Het gebied is rijk afwisselend, de dassen kunnen zo het hele jaar rond iets te eten vinden.

  De das, panda van 't Reestdal?
 • Het Kabouterwoud

  Bij horeca 'Het Kabouterwoud' kun je terecht voor een drankje. lunch en diner. Voor de kinderen is er veel te beleven, ook buiten in het bos. Klik op de link voor de recente (weekend) openingstijden.

  Restaurant Het Kabouterwoud
 • 3

  Het Nolderwoud

  Geschiedenis 'Het Nolderwoud'

  'Het Nolderwoud' was vroeger Kamp Linde. Het werd in 1940 gesticht als werkkamp voor werklozen. Zij hebben de bossen in deze omgeving aangeplant. Twee jaar later diende dit kamp voor opvang van Joden. Onder de link: Barak Linde wordt omgetoverd tot expositieruimte.

  Lees meer

  Aan het einde van de tweede wereldoorlog werd dit voormalige kamp gebruikt voor opvang van evacués. De huidige eigenaars, Freek en Wilma Fieten, hebben in 1996 het terrein verbouwd tot een groepsaccommodatie en bungalowpark, hotelkamers, welness en restaurant, Sinds 2020 ook een eigen visvijver.

  Lees meer
 • Knooppunt 67 - Hooiweg

  Loop naar rechts richting knooppunt 66, 65, 64 tot Rustpunt Achter 't Koeienpad in Nolde. Lees de instructie knooppunt 64. Ommetje Linde volgen. (oranje lijn.) Volg rechtdoor de markering (pijl: bruin) naar 71 richting 83 tot het eindpunt.

 • 4

  Esbosjes Nolde

  Boscomplex Nolde - reservaat

  Bospercelen die later in deze omgeving toegevoegd zijn, werden ingeplant met naaldhout of Amerikaanse eik. Omdat de 'moderne' boer zijn afrasteringspalen, timmerhout en hanenbalken van de handel betrekt, kunnen de bomen in de bosjes van Het Drentse Landschap tegenwoordig ongestoord oud worden.

  Lees meer...

  Oud schoolpad

  Het is moeilijk te herleiden, maar je loopt nu nog steeds over het gedeelte van een oud schoolpad. Dit werd vroeger door de plaatselijke boerengezinnen intensief gebruikt tussen het buurtschap Nolde en Linde. Voordat het Nolderbosje werd aangeplant met jonge boompjes, werden aardappels verbouwd.

 • 5

  Buurtschap Nolde

  Boerderij 'Het Reestdal'

  Nu: Vakantiewoning ‘Boerderij het Reestdal’ heeft een weids uitzicht en is gelegen op een particulier boerenerf. Toen (foto boven): hoe het ooit is geweest aan Nolderweg 5. Het huidige gastenverblijf (niet naar binnen gluren) is geschikt voor 8 personen en heeft 4 slaapkamers en een ruime woonkamer.

  Lees meer...

  Historie buurtschap Nolde

  Buurtschap Nolde bestond rond 1800 uit vijf naast elkaar gelegen boerderijen met omringende esgronden (akkers). Op de lager gelegen gronden langs de Reest bevonden zich de wei- en hooilanden. Tot 1900 grotendeels in gebruik door de gemeenschappelijke heidevelden, waar schapen graasden.

  Nolde ligt op het laatste puntje van de stuwwal richting Zuidwolde. De es van het gehucht lag als een soort schiereiland in het beekdal van de Reest. Je ervaart daar nu maar weinig meer van omdat in het landschap bosjes en boomsingels verschenen en de vergezichten verdwenen.

 • Startpunt Nolde - knooppunt 64

  Vanaf knooppunt 64 naar links het erf op naar Rustpunt Achter 't Koeienpad. Volg de markering (pijl: bruin) over het campingterrein. Voor de bosrand rechts en na hekje pijlrichting 63, 68 richting 36. Lees het startpunt Den Oosterhuis!

 • 6

  Minicamping Achter t Koeienpad

  Boerdeijcamping en B&B

  Achter de boerderij ligt een kampeerveldje tussen oude eiken en linden, met uitzicht op het boerenland. Er is op de boerderijcamping plek voor 14 caravans of tenten. Ook zijn er in de boerderij twee slaapzolders voor B&B gasten. Voor gasten en wandelaars en fietsers is er een Rustpunt op het erf.

  Achter 't Koeienpad

  Rustpunt Achter 't Koeienpad

  Rustpunt Achter 't Koeienpad in Nolde biedt nog meer dan alleen maar een selfservice op het erf voor (warme) drankjes. Rond de boerderij graast weidevee. Aan het boerenlandpad (omheind) kun je ze van nabij bekijken.

 • Rustpunt Achter 't Koeienpad

  Rustpunt Achter 't Koeienpad, op het erf van het gelijknamige SVR Boerderijcamping, is een selfservicepunt (prijslijst aanwezig) en het gehele jaar geopend (warme/koude dranken, koeken of zomers ijs). Toilet aanwezig.

  Rustpunt & Boerderijcamping
 • 7

  Stuwwal Zuidwolde

  Suudwoldiger Rug

  Op dit punt kun je, achteromkijkend en recht voor je, goed zien dat het buurtschap Nolde hoog ligt. De es van dit gehucht lag als een soort schiereiland (kaart 1900) in het beekdal van de Reest. Je ervaart daar nu maar weinig meer van omdat overal in het landschap bosjes verschenen zijn.

  Terugtrekkende gletsjers

  De terugtrekkende gletsjers (voorlaatste ijstijd) lieten grondmorene achter in de vorm van een laag keileem van wisselende dikte met daarop smeltwaterafzettingen. De Rug van Zuidwolde ligt 16 m +NAP. Over deze rug liep een oude verbindingsweg door het Reestdal via de Ommerschans naar het Vechtdal.

  Vanaf de Middeleeuwen

  In de Middeleeuwen ontstond de nederzetting Zuidwolde te midden van uitgestrekte moerasgebieden. Op kleinere zandkoppen eromheen esgehuchten. Verandering geschiedde door de grootschalige verveningen vanaf de 17e eeuw op initiatief van de familie Van Echten. Hierdoor ontstonden nieuwe buurtschappen.

 • Winter-route 1 (oranje lijn)

  Veel regenval, te nat gras? Tip: Kies bij 68 (de tunnel is nu achter jou) niet het graspad naar rechts. Loop rechtdoor richting 69 tot de instructie winter-route 2 bij de afslag Schrapveen no. 9. Volg de oranje lijn naar links richting knooppunt 26.

 • 8

  Waterberging Nolderveld

  Waterberging Nolderveld

  In het gebied 'Nolderveld-Jodenvonder' bij Zuidwolde is in 2011 gestart met de omvorming van landbouwgronden tot natuur. Vroeger graasden hier de Limousinrunderen van stichting Het Drentse Landschap. Privéfoto routemaker: opgegraven kienhout.

  Ecologische verbindingen

  Voor dit gebied in de bovenloop van het Reestdal was - naast het herstel van de natuurwaarden en aanleg van ecologische verbindingen - waterberging als doelstelling geformuleerd. Het herstelproces vond plaats in overleg met o.a. het Waterschap Reest en Wieden.

  De Loop van de Reest

  De lange afstandswandeling 'De Loop van de Reest' tussen Meppel en Hoogeveen vertelt circa 160 km het verhaal van de geschiedenis van het Reestdallandschap. Vrijwel nergens in Nederland vind je een beek die zo goed bewaard is gebleven als de Reest.

  Lees meer

  Hooilanden

  De hooilanden waren in het verleden belangrijk voor de gemeenschap. In de late middeleeuwen zijn de meeste hooilanden privébezit geworden, veel eerder dan de zogenaamde 'meenten' (gemeenschappelijke weilanden). Tegenwoordig worden de hooilanden beheerd door het Drentse en Overijsselse Landschap.

  Ecoloog van der Weele vertelt
 • 9

  Het Jodenvonder

  Vonders over de Reest

  Over de Reest ligt een aantal vonders (smalle bruggen van planken) die er vroeger voor zorgden dat de mensen aan de verschillende zijden van het grensriviertje de Reest, contact met elkaar konden hebben. Herstel van dit brugje 'Het Jodenvonder' was in 1997.

  Het Jodenvonder

  De naam 'Jodenvonder' zou zijn ontstaan nadat een joodse marskramer op deze plek in de Reest verdronk. Tussen de 17e en 20e eeuw trokken deze zogenaamde 'kiepkerels' door Noord-Nederland met hun koopwaar in een mand op de rug ('kiep' is Nedersaksisch voor mand).

 • 10

  Ooievaars

  Hoogbenige Eibers

  In het voorjaar zien de hooilanden aan de Overijsselse kant van de Reest niet alleen geel van de dotterbloemen, maar ook laten de vele klepperende ooievaars (Eibers) van zich horen. Het paalnest, voorheen na de grensoversteek, staat sinds 2020 bij De Kruidenhoeve.

  Boomnestelaars of toch niet?

  Bouwden ooievaars oorspronkelijk hun nest in bomen, de afgelopen eeuwen zien we dat ze vooral gebruik maken van daken, torens en paalnesten. En, leuk om te weten, ooievaars zijn trouw aan hun nestplaats maar niet aan hun partner.

  Opgroeiende eibers

  Een ooievaar legt gemiddeld 3 tot 5 eieren die gedurende 33 dagen worden bebroed. Bij de geboorte weegt het jong ruim 60 gram en na 20 dagen is dit toegenomen tot circa 1,5 kilo. Ze consumeren per dag zo'n 500 gram voedsel. Na ruim twee maanden worden ze geringd.

  Het ringen van de eibers

  Vrijwilligers van de stichting Stork moeten bij het ringen van de jonge ooievaars hoog klimmen om ze te kunnen vangen. Vervolgens worden ze geringd op de 'begane grond'. Ze worden gewogen, gemeten en geringd met een uniek nummer. De jongen vliegen na circa 9 weken uit.

  Ooievaars in Nederland
 • 11

  Atelier Marie Louise Minke

  Ateliertuin Marie Louise Minke

  Voordat je de verrassende belevingstuin van beeldend kunstenaar Marie Louise Minke gaat bezoeken, graag even aanbellen bij de voordeur. In de ruimtelijke ateliertuin staan objecten die gemaakt zijn van natuurlijk materiaal dat voor een bijzondere sfeer zorgt.

  Lees meer
 • Startpunt Den Oosterhuis

  Loop over het halfverharde pad naar de weg. Bij knooppunt 36 (Ov) linksaf naar 69. Let op de markering (pijl: bruin) door Recreatieschap Drenthe. In Schrapveen richting knooppunt 68. Lees de instructie winterroute Schrapveen / Nolderweg.

 • 12

  De Kruidenhoeve

  De Kruidenhoeve

  Van juni tot september (op dinsdag/woensdag van 12 tot 17 uur) zijn de natuurvriendelijke sier-(kruiden)tuinen van stichting De Kruidenhoeve geopend. De grote natuurtuin van de boerderij grenst aan het unieke natuurgebied 'Het Reestdal'.

  Tuinen en B&B De Kruidenhoeve Natuurgebied 'Het Reestdal' Wandelnetwerk Drenthe
 • Rustpunt De Kruidenhoeve

  Een bezoek brengen aan het Rustpunt De Kruidenhoeve? Loop dan na het kleine houten toegangshekje (graag ook weer sluiten) rechtdoor naar de groene kast (overdekt) bij het Theehuis. Maak gebruik van de selfservice (prijzen koffie/thee/soep/fris etc., zie lijst). Dit Rustpunt is het hele jaar door open, tenzij het streng vriest (i.v.m. water tappen). Toilet in het halletje Theehuis (bij de bel).

  Rustpunt De Kruidenhoeve
 • 13

  Buur(t)schappen ...

  Buur(t)schappen ...

  In Nederland kennen we van oudsher het 'buurtschap' als naam voor een verzameling huizen of boerderijen zonder formele zeggenschap. Een 'buurschap' of 'boerschap' heeft een andere betekenis: een gehucht waar de heer of boer zeggenschap heeft. Tegenwoordig worden de termen vaak door elkaar gebruikt.

  Buurschap Den Oosterhuis

  In het Reestdal ontstonden in het verleden veel buurschappen. De naam van het huidige buurschap 'Den Oosterhuis' is ontleend aan een 'hoevenaam'; de naam van de boerderij waarvan de boer het voor het zeggen had. In het Reestdal kom je regelmatig dit soort hoevenamen tegen.

  Buurschap Schrapveen

  Het huidige buurtschap 'Schrapveen' is afgeleid van de Friese persoonsnaam 'Schrappe'. Een paar eeuwen terug, zo rond 1570, had dit buurschap de naam 'Schrappinckvene'. Schrapveen ligt in de provincie Drenthe, het gelijknamige natuurgebied gebied valt onder het beheer van Het Drentse Landschap.

  Lees meer

  De Kiefte: keuterboerderij

  De oude kaart laat zien hoe onherbergzaam in het gebied 'De Kiefte' was tegen het einde van de 19e eeuw. Het Schrapveen was een groot moeras dat overliep in de Reest. Na de drooglegging werd het gebied De Kiefte ontgonnen (gele cirkel). Boerderij De Kiefte is nu erfgoedlogies van Drents Landschap. .

 • 14

  Grensoversteek de Reest

  Grensoversteek Schrapveen

  Wanneer je op dit bruggetje staat, heb je rechts zicht op de steeds smaller wordende Reest, stroomopwaarts richting de bron. Links kijk je uit op natuurreservaat Schrapveen. De Reest is een van de weinige echte hoogveenbeken in Nederland.

  Lees meer...

  Onbeduidend slootje

  De oorsprong van de bovenloop van de Reest ligt ten noorden van Dedemsvaart in het buurtschap De Tippe (Ov). De afgedamde rechte sloot bij de oorsprong wordt verrijkt met kwelwater en stroomt als een onbeduidend slootje richting Schrapveen.

  Moerassprinkhaan

  De Reest ligt in (natuur)gebied Schrapveen-Nolderveld-Jodenvonder. Het grensriviertje kenmerkt zich door grote contrasten op korte afstand. Kleinschalig (boeren)landschap wordt afgewisseld met stuifduinen en (moerassige) hooilanden. O.a. de moerassprinkhaan voelt zich hier thuis.

  Ecoloog v der Weele vertelt...
 • 15

  Natuurreservaat Schrapveen

  Planten als vertellers

  Reservaat Schrapveen heeft vanwege haar moerassige hooilanden een grote natuurwaarde. De zeldzame planten vertellen stuk voor stuk iets over de plek waar ze groeien en worden daarom nauwlettend gevolgd door de beheerder Het Drentse Landschap. Vanwege de kwetsbaarheid is het gebied niet toegankelijk.

  Natuurreservaat Schrapveen

  Moeraskartelblad

  In het Reestdal groeit een bijzondere plant die het gemis van de orchidee ruimschoots compenseert: 'Moeraskartelblad'. Deze plant bloeit in het voorjaar en houdt van de drassige, matig voedselarme grond van reservaat Schrapveen.

  Moeraskartelblad
 • Winter-route 2 (oranje lijn)

  Veel regenval, te nat gras? TIP: wandel dan bij Schrapveen no. 9 naar rechts (oranje lijn). Verderop, bij Schrapveen no. 7, sluit de schouwpad-route aan en wordt rechtdoor de (wandel)weg weer gemarkeerd (pijl: bruin). Lees instructie knooppunt 26.

 • Knooppunt 68 - schouwpad

  Kies voor de stuw, bij knooppunt 68, het gemarkeerde schouwpad (pijl: bruin) naar rechts. U komt verderop uit bij Schrapveen no. 7. Naar links komt de markering (pijl: bruin) uit op het fietspad bij knooppunt 26. Lees daar de instructie.

 • Schrapveen no. 7

  De lange en winter-route 'Gluur'n bi'j de Buur'n' voegen zich bij huisnummer 7 samen (pijl: bruin) richting knooppunt 26 aan de Linderweg.

 • Knooppunt 26 - Linderweg

  Volg op dit punt het fietspad naar links (pijl: bruin) naar knooppunt 70, 30, 29, 28 op het landgoed Linde. Lees de instructie knooppunt 28. Boerenland goed begaanbaar? Volg rechtuit de boerensloot (die ligt rechts). Ga op de klinkerweg rechts.

 • Knooppunt 28 - Landgoed Linde

  Let op: ga op dit punt niet haaks linksaf maar schuin links naar de poel. Loop er links omheen en volg de markering (pijl:bruin) over het landgoed Linde tot knooppunt 73.

 • 16

  Landgoed Linde

  Landgoed Linde

  Landgoed Linde is een particulier bos, en in 2003 aangelegd. Gewezen boeren konden, met behulp van subsidie, hun groenlanden laten beplanten met jonge boompjes. Wilden zij een poel aanleggen, dat mocht wel, maar daar werd geen subsidie over verstrekt. Ieder jaargetijde vergde een andere vegetatie.

  Lees meer...

  Planten en dieren

  Wanneer je heel bewust over dit landgoed wandelt, dan ontdek je in elk seizoen wel iets verrassends. Je loopt in afwisseling van bos, poelen en open vlaktes en waar vele (bijzondere)planten en dieren zich thuis voelen. Speur en tuur in het rond.

 • Knooppunt 73 - Linderweg

  Sla op dit punt rechtsaf. Volg de markering (pijl: bruin) naar knooppunt 72 (linksaf over het viaduct) naar 71 (Ommerweg). Volg het fietspad naar rechts richting 83. Bij Hotel Ter Linde het eindpunt. Heeft u genoten, vertel het verder...

 • 17

  Ecoduct Stiggeltie

  Ecoduct Stiggeltie

  Om de Sallandse Heuvelrug en het Drents Plateau beter met elkaar te verbinden, werd in 2012 Ecoduct Stiggeltie gerealiseerd. De twee grote natuurgebieden werden op deze manier met elkaar verbonden zodat er uitwisseling kon ontstaan tussen planten en dieren aan weerskanten.

  Door de aanleg van ecoduct Stiggeltie is de verbinding aan de zuidzijde van de N48 verbeterd. In het natuurgebied, dat in beheer is van Het Drentse Landschap, grazen ook vleeskoeien van de boeren.

 • Knooppunt 71 - Ommerweg

  Hotel Ter Linde (elke dag geopend vanaf 10 uur) is het eindpunt van de ondernemers-buurtschappenroute door het gevarieerde Reestdal op de grens van Drenthe/Overijssel. We hopen dat je hebt genoten.

 • Hotel Ter Linde, Zuidwolde

Colofon: Een aantal ondernemers uit het Reestdal (Overijssel/Drenthe) omgeving Den Oosterhuis & Linde/Nolde laten u meegenieten op hun route.
Deel deze pagina

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?