Deze route langs Haaksbergs erfgoed neemt ons mee langs erven met soms wel heel bijzondere huisnamen en natuurlijk door onze mooie natuur. Ook woningen zonder bord op deze route willen we benoemen met huisnaam (hoesnaam) of bijnaam.
Toegankelijkheid
Fietsen en wandelen.
Startpunt
7481 HS Markt 3 Haaksbergen. Hier is tevens de Historisch Kring Haaksbergen gevestigd. Voor het centrum geld de blauwe parkeerzone.
Highlights op deze route:
-
Historische Kring Haaksbergen
?
-
Richting Spoorstraat
Richting Spoorstraat
-
RA op rotonde
rechtsaf op rotonde en na fietsstalling links aanhouden.
-
LA Kortenaerstraat RA na 100m
Linksaf Kortenaerstraat en rechtsaf Trompstraat.
-
RA Veldmaterstraat LA spoor
Rechtsaf Veldmaterstraat linksaf voor spoorovergang Maatweg.
-
1
Veldzicht
Veldzicht
Het erf is ooit gebouwd door Fredrik Amelong een gepensioneerd militair rond 1800. Bewoner in 1825 is Frederik Amelong in echt met leida Waarbeeke.
-
LA Veldzichtweg eind weg RA
Linksaf Veldzichtweg eind weg rechtsaf Kolenbranderweg.
-
2
Klomphutte later Steenbraok
Klomphutte later Steenbraok
Klomphutte later dus Steenbraok. Bewoner en eigenaar in 1825 is Frederik Amelong in echt met Aleida Sprakelhorst. Met de komst van de familie Morsink wordt het dan Steenbroak. Zie ver het bord wat iets eerder staat bij de ingang naar de vijver.
-
RA na rotonde Haarweg
Rechtsaf na ovonde Haarweg.
-
3
De Haar of Haman
De Haar of Haman
De Haar ook wel Haman genoemd. Bewoner en eigenaar in 1825 is Hendrik Wevers in echt met Geertruid Roetgerink. Rond 1904 afgebrand en weer herbouwd. Vroeger werd de grens van buurtschappen door middel van palen afgebakend en op de foto is staat een paal.
-
LA Oude Boekeloseweg
Linksaf Oude Boekeloseweg.
-
4
Jordaanshoeve
Jordaanshoeve
Jordaanshoeve is gebouwd rond 1909 maar eerst als schuur en later uitgebreid met woning in opdracht van fabrikant Derk Jordaan. Zie verder het bord wat hier is geplaatst.
-
5
Keunekamp
Keunekamp
Keunekamp was evenals Jordaanshoeve eigendom van Hendrik Jordaan. Bewoner circa 1860 is Gerrit Geuvers in echt met Eva Teutelink. Een latere bewoner was tevens knecht op de Jordaanshoeve.
-
6
Essenhuis ook Knepper
Essenhuis nu Knepper
Middenin het Stepelerveld werd vóór 1615 een klein stukje ontgonnen door boer Wissink. Eén van deze boerderijtjes is het Essenhuis nu Knepper (Michorius). De nazaten van de familie Michorius wonen nog steeds op het erve.
-
7
Witbreuk (Steen)
Witbreuk (Steen)
Gebouwd in 1916 Gerrit Jan Witbreuk (Steen) in echt met Berendina Beukert. Opvolger was zijn zoon die nog als metselaar aan de Bonifatiuskerk heeft gewerkt. Thans is hier de modernste varkenshouderij gevestigd.
-
RA Hazenweg oversteken
Rechtsaf Hazenweg en Enschedestraat oversteken, wordt Kattenstaartweg.
-
8
Erve Hanenberg
Erve Hanenberg
Erve Hanenberg wordt al genoemd in 1652 en ligt aan de overkant van het spoorwegviaduct. Eigenaar in 1825 was de Markte van Haaksbergen en bewoner Roelof Zaadnoordink en later de familie Polman.
-
9
Oude en Nieuwe Haasjes
Oude en Nieuwe Haasjes
Links en rechts liggen hier de Oude en Nieuwe Haasjes die vroeger een bestemming als cafƩ hadden.
Naast het Oude Haasje stond vroeger een tolhuisje dat later werd omgebouwd tot woonhuis. Gerhardus Roerink 1816-1891 zal waarschijnlijk tolgaarder hier zijn geweest want hij woonde naast het tolhuisje.
-
10
Eskeshuis ook Haar Jan
Eskeshuis ook Haar Jan
Eskeshuis werd in latere jaren Haar Jan genoemd. Eigenaar en bewoner in 1825 is Jan Eskes. Deze woning zou gebouwd zijn met materiaal van een woning uit Duitsland.
-
RA Oude Enschedeseweg
Rechtsaf Oude Enschedeseweg.
-
11
Sprinkhaan
Sprinkhaan
Aaltje was van ''n Sprinkhaan Jan Hendrik Mors was eigenaar van de opstallen. De ondergrond was van de marke Haaksbergen. Bewoner in 1825 Jan Hendrik Mors in echt met Janna Nijhuis.
-
LA Steenhaarweg LA circa 400m
Linksaf Steenhaarweg linksaf na circa 400 m Steenhaarweg.
-
12
Knoef
De Knoef
Het oude erve De Knoef is thans in bezit van Natuurmonumenten. In latere jaren woonde hier de familie van de Kolk die hier was aangesteld als jachtopziener.
-
LA Knoefweg
Linksaf Knoefweg.
-
13
Slatman
Slatman
Bewoners van de erve familie Wielens kregen de bijnaam Slatman mee.
-
RA Stendermolenweg
Rechtsaf Stendermolenweg.
-
RA Bommelaspad
Rechtsaf Bommelaspad en rechts aanhouden op splitsing.
-
Natuurmonumenten De Wakel
Tijdens openingstijden kun je hier rusten voor een kop koffie/thee.
-
14
Bommelas
Bommelas
Op grond van de Buurser marke, dicht bij de grens met de marke Honesch, bouwde Gerrit Jan Keizers zijn ālƶsse hoesā. Het gezin woonde voordien op de Weuste in de Krukkānhook maar moet daar korte tijd later zijn vertrokken. (plaats het huidige Brezan). Zie verder het bord dat hier geplaatst is.
-
LA Knoefweg RA Knippertweg
Linksaf Knoefweg (geen bord) rechtsaf Knippertweg.
-
RA Buurserstraat LA Schansweg
Rechtsaf Buurserstraat linksaf Schansweg.
-
15
Harvelderschans
Harvelderschans
In het heidegebied van Haaksbergen bevindt zich een schans uit de Tachtigjarige Oorlog. Het is een eenvoudige veldschans met vaste afmetingen, ook wel Duitse schans genoemd. In de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) kwamen de Nederlanden in opstand tegen de katholieke Spaanse overheersers.
-
RA Huttenweg
Rechtsaf Huttenweg
-
16
Groenland
Groenland
Het erve Groenland een afsplitsing van Onland in 1651 is genoemd naar een stuk veen dat ligt aan het einde van de Groeneplasweg richting Niekarkerweg. Van dit veen het zogenaamde algemeene veen was 1/4 voor de Hones en 3/4 voor gemeente Haaksbergen.
-
17
Hutten Tone
Hutten Tone
Bewoner in 1825 de weduwe Berendina Kotters-Kerkhof. Eigenaar de Marke Haaksbergen. Hier staat ook een aardappelkelder.
Vanaf midden van de 18e eeuw werden in Nederland aardappelen, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, verbouwd en gegeten. De aardappels moesten ās winters vorstvrij worden opgeslagen. Verdere informatie op het hier geplaatste bord.
-
18
De Kok
De Kok
De Kok: De eerste bewoner in 1825 is Hermannus Meijerink in echt met Geertruida Kroessen. Eigenaar de Marke Haaksbergen en Hones. Familie Heemink kreeg daardoor de naam Kok.
-
19
Van Schaik
De Schuure thans Van Schaik
De oorspronkelijke benaming is āDe Schuureā is gebouwd door de familie Westendorp. (thans dus Van Schaik) Het boerderijtje āDe Schuureā stond op de plek waar in 1835 een nieuw huis is gebouwd.
-
RA Peddedijk
Rechtsaf Peddedijk wordt Morssinkhofweg.
-
LA Hasseltweg
Linksaf Hasseltweg.
-
20
Marterie
Marterie
Marterie is in 1825 van de erven Marten Reimerink en de bewoner was Gerhardus Johannes Reimerink.
-
21
Tuten
Tuten
De bewoner in 1825 was Derk Mengerink in echt met Berendina Snuiverink die als huisnaam Tuten hadden. Eigenaar was Anne Geertrui Smits.
-
22
Jaosker
Jaosker
Eigenaar en bewoner in 1825 van de Jaosker zijn Harmen Bekker in echt met Geertruid Jaasker. al deze erven behoorden tot de Molenvelderven op de hones.
-
23
Erve Frit
Erve Frit
Erve Frit. Deze naam komt van Arend Jan Frit in echt met Elisabeth Joossink. Hier woonde tot het laatst een vrijgezel voordat het naar de huidige eigenaar ging.
-
24
Peerdekloas
Peerdekloas
Eigenaar en bewoners Christiaan Groothuis in echt met Johanna ten Broeke hadden de bijnaam Peerdekloas. Een latere bewoner Hermanus ten Asbroek in echt met Johanna Groothuis worden nog steeds Peerdekloas genoemd.
-
25
Haoze of Kasperie
Haoze of Kasperie
In 1682 wordt al vermeld Kaspers een huisje bij Tisten, tetaxeerd op 30 gulden. Eigenaar van het erve Haoze of Kasperie in 1825 is Jan Hartgerink en bewoner Berend Leus.
-
26
Kiekeberend
Kiekeberend
Kiekeberend is in 1825 eigendom van de Marke Haaksbergen en Hones. Een latere bewoner Berend Laarveld In het begin dezer eeuw leefde hier Berend Laarveld, bekend onder den naam Kieke Berend, door zijne beroemdheid als Ziener,
-
27
'n Timmerman
'n Timmerman
'n Timmerman. Genoemd naar een eigenaar/bewoner Hermanus Groothuis in echt met Johanna Waanders die het beroep van timmerman had.
-
LA Bekkevosweg einde weg RA
Linksaf Bekkevosweg einde weg rechtsaf.
-
28
Bleekerij Ten Hoopen
Bleekerij Ten Hoopen
In het jaar 1857 werd hier aan de Buurserbeek in de buurschap Honesch een natuurbleek aangelegd door Derk Jan ten Hoopen. Hij was afkomstig van de firma A.J. ten Hoopen & Zn. te Neede en pachtte de grond de eerste dertig jaren van de marke Haaksbergen en Honesch. Later omgebouwd tot woning.
-
29
De Bekkevos
De Bekkevos
In 1825 Bekkedam gehuwd met Berendina ter Woerts. Daarom Bekkewoerst en thans Bekkevos.
Op grond behorende bij dit erf staat ook een Mariakapel. Zie voor meer informatie het bord dat hier geplaatst is.
-
30
Ploddershuizen
Ploddershuizen
"Pasman" is een eenvoudig Twents boerderijtje. Het woongedeelte stamt uit de 18e eeuw, het bedrijfsgedeelte uit de 19e eeuw. Bijzonder aan dit plekje is de erfbeplanting. Deze is nog origineel, met ondermeer een boomgaard met uit oude vruchtbomen en een grote lindeboom ten de zon voor de woning.
De naam Plodders heeft een nogal denigrerende betekenis, wat te maken heeft met het ontstaan van deze boerderijtjes, geen weelde dus. Het oudste Ploddershuis werd aan het eind van de 17e eeuw gesticht door Albert Belshof, alias Plodde Albert, die tot de huisarmen van de diaconie behoorde.
-
RA Molenveldweg einde weg LA
Rechtsaf Molenveldweg einde weg linksaf Hasseltweg.
-
31
Molenveld (Hartgerink)
Molenveld (Hartgerink)
Circa 100 m rechts ligt het erve Molenveld (Hartgerink). Onder de boerderij bevind zich een kelder gewelven waar in vroegere jaren bier werd gebrouwen. Het linker gedeelte was eerder een overdekte mestvaalt.
-
32
Hasselt Woner
Hasselt Woner
Hasselt Woner Een latere bewoner is de weduwe Willemina Johanna Meijer-Mengerink (Tutemientje)
-
33
Klein Lankheet
Klein Lankheet
Klein Lankheet is thans in bezit van stichting landgoed Het Lankheet. Achter deze boerderij ligt een werkschuur van waaruit rondleidingen worden gegeven, aanmelden kan via de http://www.hetlankheet.nl/
-
34
Groot of Oud Lankheet
Groot Lankheet (Pingel)
Hier aan Lankheterweg ligt het erve Groot (Pingel) eigendom van Adolf August Frederich Maurits Mulart. Bewoners in 1825 is het echtpaar Johannes Joostink in echt met Willemina Kuipers. Thans in bezit van stichting landgoed Het Lankheet.
-
35
Watermolen
Watermolen
De uit 1548 daterende dubbele watermolen (koren-olie) is door zijn ligging en entourage een inspiratiebron voor schilders en fotografen. Bovendien fungeert de molen als een ideale pleisterplaats voor rustzoekers.
In de bakoven wordt nog steeds van het gemalen graan brood gebakken.
-
36
Top of Visscherij
Top of Visscherij
Top of Visscherie. De bewoners in 1825 was Gerrit Gorkink en eigenaar was Jan Hartgerink, zij waren tevens bruggenwachter. Hier is in 2016 de oude brug gevonden tijdens aanleg van omleiding voor de Buurserpot. Zie via de link, http://www.vvvhaaksbergen.nl/zien-en-doen/kunst-en-erfgoed/Buurserpot/
-
Links aanhouden RA Rekkenseweg
Links aanhouden Watermolenweg na brug rechtsaf fietspad Rekkenseweg.
-
Erve Bruggert
Hier kan men genieten van een kop koffie met appelgebak.
http://www.ervebruggert.nl/ -
RA Lankheterweg
Rechtsaf Lankheterweg eind rechts aanhouden wordt Oliemolenweg
-
Theehuis en camping Stienboer
Camping Stienboer en theehuis Jordaan. Dit mooie huis stond voor kort aan de Fazantstraat, midden in Haaksbergen. Daar werd het huis rond 1922 gebouwd door textielfabrikant Jordaan als woning voor zijn kaderpersoneel. In 2011 is het op de huidige plek herbouwd. Nu heeft het een functie van theeschenkerij annex expositieruimte. Het karakteristiek industriƫle erfgoed symboliseert een stukje textielverleden van Haaksbergen en de plaats van de familie Jordaan daarin.
-
37
'n Diek
'n Diek
Het Erve 'n Diek of De Dijk was in 1825 eigendom van de weduwe van Engbert Grootholt ten Hagen en bewoner is weduwe Hermannus Lankheet Bennink.
-
38
Groot Scholtenhagen
Sportpark Groot Scholtenhagen
Geschonken door Willem Hendrik Jordaan (1828-1902). Deze had tot doel het vestigen van eene gelegenheid voor de ingezeten van de gemeente Haaksbergen tot ontspanning en de ondersteuning van hulpbehoevende oude werklieden van de firma D. Jordaan & Zonen.
Deze muziekkoepel werd gebruikt om de bevolking te laten genieten van mooie muziek en ook nu wordt hier gebruik van gemaakt.
-
't Hagen
Na een lange fiets-wandeltocht kun je hier genieten van het park en een kop koffie of thee.
-
RA Dievelaarslaantje
Rechtsaf Dievelaarslaantje
-
39
Dievelaarslaantje
Dievelaarslaantje
Aan het Dievelaarslaantje ligt o.a. de Kinderboerderij de Boschplaats, scouting, De Han Jordaangroep en natuurvereniging IVN. En verder de retentievijver met zijn prachtig kunstwerk van glas aan de Scholtenhagenweg.
-
Oversteek RA WH Jordaansingel
Oversteek en rechtsaf W.H. Jordaansingel.
-
40
Onze Lieve Vrouw van Lourdes
Onze Lieve Vrouw van Lourdes
Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes, opgericht in de naoorlogse jaren, toen Haaksbergen zich in westelijke richting uitbreidde. De kerk, ingewijd in 1958, is driebeukig van opzet, met een brede middenbeuk en smalle zijbeuken, qua concept gebaseerd op de volkskerk van de jaren 1920 en '30.
-
LA Molenstraat einde Kerk
Linksaf Molenstraat. Het einde van de wandeling is bij de Pancratiuskerk.
-
Horeca
Hier op de Markt is er aan het eind van de fietstocht de mogelijkheid voor een hapje en een drankje op de verschillende terrasjes.
-
Hotel Restaurant Bi'j de Water
Hier bij de Watermolen is van alles te bekijken en een mooie omgeving om te wandelen.