HVA: van Reest tot Schans

Vechtdal / Reestdal

Wandelen
16 km

Op de grens van Overijssel & Drenthe: 'Boeren, Burgers en Buitenlui' was ooit het thema van één van de Open Monumentendagen. Dat is mooi zichtbaar bij deze wandelroute langs karakteristieke boerderijen en monumenten in het ruim 200 jaar oude Avereest. Archieffoto's: privé en beeldbank HVA.

Toegankelijkheid

Goed begaanbare (bos/zand/gras/)paden. Route volgt het wandelroutenetwerk Reestdal en Drenthe. Let op de instructies voor de juiste looprichting.

Startpunt

Startpunt: De Wheem, Oud Avereest 22, 7707 PN Balkbrug. De route is in Drenthe in te korten bij wandelknooppunt 39 tot 4 km - 't ommetje Oud Avereest. Horeca: Bezoekerscentrum De Wheem (beperkt geopend voor koffie, thee, Reestdalkoek) en onderweg bij de campings aan De Haar, Rustpunt Thomashuis Balkbrug (selfservice) en Molen de Star. (Geopend op woensdagmiddag en zaterdagmorgen.)

Highlights op deze route:

 • Wandel van Reest tot Schans

  Volg het wandelnetwerk Reestdal / Drenthe (pijl: verschillende kleuren). Je komt aan in buurtschap Den Westerhuis. Na boerderij 'Het Reestdal' (een monument) kom je over 't grensriviertje de Reest. Bij boerderij De Wildenberg rechtsaf (oranje pijl).

 • 1

  Oud Avereest & De Wheem

  Toen: De Weeme

  Toen monniken het kerkje in Oud Avereest stichtten, kreeg de pastoor een boerderij met grond erbij. Dit erf werd 'De Weeme' genoemd. In de 18e/19de eeuw was De Weeme in gebruik als boerderij en herberg. Op zondag werden hier na kerktijd de laatste nieuwtjes uitgewisseld in de gelagkamer.

  Nu: De Wheem

  Sinds het jaar 1979 is Landschap Overijssel de beheerder van de monumentale boerderij (De Weeme) De Wheem. Dit boerderijtype is een zogeheten 'Hallenhuis'. Wanneer De Wheem geopend is, bekijk ook even de constructie van de gebinten, de gelagkamer van toen en de toga van de dominee in 't opkamertje.

  Bezoekerscentrum De Wheem

  Betekenis levensboom

  Sta even stil bij de 'levensboom' boven de voordeuren, o.a. buurtschap.Oud Avereest. Zie je verschil? De witte boom (gietijzer), heeft een symbolische functie. Met zijn wortels in de bodem en takken gericht naar boven, kan hij worden gezien als een verbinding tussen hemel en aarde; het geeft geluk.

 • Wandelkeuzepunt A30

 • 2

  Oud Avereest & Reestkerk

  Geschiedenis Oud Avereest

  De kerk van het buurtschap (gehucht, streekdorp) Avereest kent een lange geschiedenis. Het is in de 12e eeuw ontstaan op een hoge zandrug door ontginningen van de woeste gronden langs het riviertje de Reest. Tegenwoordig hoort Oud Avereest bij de gemeente Hardenberg.

  Rond 1800 stond er een klokkenstoel naast het houten kerkje. Het kwam in de 19e eeuw in verval en rond 1851 was er nieuwbouw op de huidige plek (foto HVA). De Reestkerk van nu kreeg in 1852 een torentje. Het kerkorgel kwam later, in 1866. De boer van De Weeme was toen tevens de dominee.

  Lees meer...

  De Reestkamer

  In 2015 is de Reestkerk grondig gerestaureerd en uitgebreid met de Reestkarmer. Nu functioneert de kerk, naast de kerkdiensten, begrafenissen en trouwerijen, ook als cultureel centrum waar o.a. concerten worden gehouden. In de Reestkamer zijn (alleen op zondag) wisselende exposities te zien.

  Lees meer
 • Wandelkeuzepunt A31

 • 3

  Begraafplaats Oud Avereest

  De oudste begraafplaats

  In Oud Avereest ligt veruit de oudste begraafplaats van de voormalige gemeente Avereest. In de dertiende eeuw stond er al een kerkje. De bewoners uit de omgeving werden in- of in de directe omgeving van het kerkje begraven. Achter het smeedijzeren hek, op het hoogste gedeelte, stond de houten kerk.

  Militair Erehof Oud Avereest

  Aan de Meppelerweg het informatiebord over het Militair Erehof Oud Avereest. Om er veilig naar toe te lopen, kun je het beste toegang nemen via het smeedijzeren hek (foto boven). Achter dit hek stond in de tijd van 'Toen' een baarhuisje. Op de historische begraafplaats Achterveld nog te zien.

 • 4

  Boerderijmonument Het Reestdal

  Den Westerhuis 1

  'Het Reestdal' staat als naam boven de grote schuurdeur (baander) en is een gemeentelijk monument. Deze boerderij heeft eeuwen dienst gestaan als het erve 'den Westerhuis'. Nu, met een terugblik naar 1439, staan op dezelfde plek in buurtschap Den Westerhuis nog altijd drie boerderijen.

  Aan de achterkant van boerderij 'Het Reestdal' bevindt zich, naast een oude kapschuur, ook de zogeheten 'baander'. Deze grote, hoge dubbele deur heeft toegang tot de bedrijfsruimte van de boerderij en zorgde ervoor dat de boer met paard en wagen het hooi kon laden en lossen.

  Boerderijen in het Reestdal

  Uilenbord

  Diverse boerderijen in het Reestdal zijn in het bezit van een zogeheten 'uilenbord'. Dit is een klein driehoekje onder de nok, dat open is. Door dit 'gat' kunnen uilen de boerderij binnen en zich hier nestelen, met als tegenprestatie dat zij muizen en ander ongedierte uit het graan zouden weren.

 • 5

  Reest & De Wildenberg

  Grensrivier de Reest

  De veenbeek de Reest kent een grillig verloop en heeft nog grotendeels zijn oorspronkelijke vorm. Het vormt 35 kilometer de sterk meanderende grens tussen Overijssel en Drenthe. Het veen en ijzeroer kleurt het water roodbruin.

  Impressie 'Idyllisch Reestdal'

  Het verloop van de Reest

  Riviertje de Reest kent een verval van circa 5 meter tussen de oorsprong De Tippe (ten oosten van Dedemsvaart) tot aan het eindpunt Wilhelminapark in Meppel. Het begint als een smalle boerensloot, en eindigt als kanaal.

  Lees meer over Het Reestdal

  Middeleeuwen en Nu

  Ver voor de middeleeuwen waren het ondoordringbare, moerassige woeste gronden rond de Wildenberg. Ook nu kan het behoorlijk zompig zijn op de aangrenzende hooilanden langs het hoger gelegen pad. Boeren vestigden zich daarom op de hoge zandkoppen om de voeten droog te houden.

 • De Wildenberg

  Volg de markering (pijl: oranje) naar rechts tot POI Wandelnetwerk knooppunt 39 (foto). Lees op dit punt, en onderweg instructie(s) voor de juiste looprichting. Markering wandelpaden (pijl: verschillende kleuren).

 • 6

  Boerderij De Wildenberg

  Boerderij de Wildenberg

  Al halverwege de veertiende eeuw wordt in de archieven van het klooster van Dickninge (De Wijk) melding gemaakt van 'De Wijldenbarghen', oftewel de woeste berg. Van oudsher werden vanuit de boerderijen in het gebied Wildenberg-Rabbinge de eenmansessen of kampen bewerkt.

  Van modern naar authentiek

  Boerderij De Wildenberg kent een roerige geschiedenis, die gekenmerkt wordt door een groot aantal verbouwingen. Je kunt je bijna niet voorstellen dat hier in de tweede helft van de twintigste eeuw grote mestsilo's, een loopstal voor honderden koeien en een moderne bungalow hebben gestaan. En NU?

  Erfgoedlogies De Wildenberg

  Teken van welvaart

  Beuken- en Kastanjebomen in de voortuin waren een teken van welvaart, maar boden ook de nodige beschutting tijdens een warme zomerdag. Weetje: Het bladerdak van de bomen vormen een natuurlijke parasol, handig toch? Vaak zie je bij een boerderij ook een bakhuisje.

 • 7

  Wandelnetwerk knooppunt 39

  Wandelnetwerk in Drenthe

  Drenthe: Het wandelnetwerk knooppunt (alleen nummer) met de markering (pijl; bruin) van Recreatieschap Drenthe wordt in het veld anders aangeduid dan in Overijssel. In deze provincie zie je een knooppunt (letter en nummer) met de markering (pijl: verschillende kleuren).

 • 39 - splitsing 4 km / 16 km

  Kiest u 't ommetje Oud Avereest? Bij knooppunt 39 loopt u richting 32 (pijl: geel). Wandel naar rechts (pijl: geel) richting 29 tot het eindpunt De Wheem. LAW 16 km gekozen? Beklim links het heuveltje tot 38. Blijf de knooppunten volgen.

 • Wandelkeuzepunt A38

 • Wandelkeuzepunt A34

 • 8

  Wandelnetwerk knooppunt 98

  Wandelnetwerk knooppunt 98

  Drenthe: Het wandelnetwerk knooppunt (alleen nummer) met de markering (pijl; bruin) van Recreatieschap Drenthe wordt in het veld anders aangeduid dan in Overijssel. In deze provincie zie je een knooppunt (letter en nummer) met de markering (pijl: verschillende kleuren).

 • 9

  Esgehuchten & Den Kaat

  Ontstaan esgehuchten

  Pas in de loop van de middeleeuwen ontstonden op de zandkoppen aan de rand van het dal de esgehuchten. De agrarische methoden werden beter en ook de werktuigen bleken steeds meer geschikt om delen van het ruige veen te ontwateren en af te graven. Langzaamaan veroverde de mens een eigen plek.

  Boerderijen van het Reestdal

  Zandwegen als verbinding

  Tussen Den Kaat - Rabbinge- Den Huizen-Wildenberg stonden de boerderijen door zandwegen met elkaar in verbinding. Ook ging men over deze paden naar de kerk in Oud Avereest. Sommige boerderijen stonden in groepjes, zoals Den Kaat en Den Huizen. Andere waren een eenmanses zoals de Wildenberg.

  Buurtschap Den Kaat

  Buurtschap Den Kaat bestaat uit drie boerderijen. Waarschijnlijk is het in de late middeleeuwen waarschijnlijk ook als eenmanses begonnen. In 1384 wordt ten Coete genoemd in schattingslijsten van het Bisdom Utrecht. Uit onderzoek blijkt dat het gebint van Den Kaat 2 is opgericht rond 1660,

 • Wandelkeuzepunt A35

 • 10

  Katingerven

  Ontstaan Katingerven

  In het Katingerveld zaten veel natte plekken waar kleinschalig turf werd gestoken. Later werd ook zand afgegraven ten behoeve van het viaduct van de N 48 die in de jaren '60 werd aangelegd. In de jaren 60/70 werd er veel gezwommen in en geschaatst op de plas. Daarna kreeg de natuur de overhand.

  Landgoed Katingerveld

  Het Katingerveld was ooit een heidegebied waar de schapen van de boerderijen op Den Kaat graasden. Later is het op een paar stukjes na ontgonnen tot weiland. In 2006 is er het Katinger, particuliere bos geplant, waar de twee oude stukjes 'woeste grond' van Landschap Overijssel in zijn op genomen.

 • De Star - Ommerschans

  Links entree tot de achtkantige stellingmolen de Star en Het Magazijn, twee industriële monumenten. LAW: bij A12 rechtuit het bos in. Volg het wandelnetwerk (pijl: paars) tot instructie / keuzepunt U43. Je komt uit in de Ommerschans.

 • 11

  Korenmolen de Star

  Historie Molen de Star

  De molen aan de Koloniewijk (foto) is gebouwd in 1848. Vanaf de kruising Balkbrug had je zicht op de molen en het magazijn (foto). Om graan te lossen kon men met een puntertje tot in de molen varen. In 1974 is de molen verplaatst naar de huidige locatie en in 2002 het Magazijn..

  De achtkantige Korenmolen De Star staat circa 100m buiten het dorp zodat hij veel wind kan vangen voor het malen van het graan. Op de begane grond is een stukje geschiedenis van de Star en Het Magazijn. Beiden zijn industriële monumenten. Het winkeltje met bakproducten is gehuisvest in Het Magazijn.

  Lees meer over de Star
 • Wandelkeuzepunt A12

 • U43 - Ommerschanspad

  Je gaat bij U43 rechtsaf. Sla voor de gracht linksaf. Kies eerste pad naar links. In haakse bocht een verhalenpaal, beluister historie Ommerschans. Bewandel het pad tot na de stepstones. Op Schansweg rechtsaf, vervolg het wandelnetwerk.

 • Wandelkeuzepunt U43

 • Steppingstones onder water?

  Staan de stepping stones onder water? Keer dan terug naar U43. Sla rechtsaf. Oude Schansweg. Vervolg de lange, gemarkeerde wandelnetwerkroute (pijl: verschillende kleuren) tot het eindpunt De Wheem in Oud Avereest.

 • Wandelkeuzepunt U45

 • 12

  Hoeve No4 en Smederij

  Historie Hoeve No 4 (privé)

  De fam. Hiemstra runt een biologisch melkveebedrijf op één van de voormalige 21 kolonieboerderijen; Hoeve No.4 in Ommerschans. Van 1894-1930 was dit pand in gebruik als zuivelhoeve van het Rijksopvoedingsgesticht Veldzicht. (Foto: indeling koloniegronden, Maatschappij van Weldadigheid vanaf 1818).

  Vereniging De Ommerschans Koloniën van Weldadigheid

  Smederij Bart Hiemstra

  Een oude ambacht wordt uitgeoefend op een wel heel bijzondere plek, pal naast de historische kolonieboerderij (Hoeve nr. 4) aan Balkerweg 72 in Ommerschans. De jonge Bart Hiemstra is zeer gedreven om het oude smeedambacht in ere te houden. Demonstratie alleen op afspraak.

  Smederij Hiemstra
 • Wandelkeuzepunt U46

 • Historie RK kerk & Hoeve No.4

  Volg de hoofdroute rechtsaf. Ter informatie: naar links staat een paneel (foto) over de voormalige RK kerk. (Nu staat er een woonhuis.) Lees in de POI Hoeve No.4 over de historie '21 voormalige koloniehoeves' en de huidige smederij Bart Hiemstra.

 • 13

  Hist begraafplaats Ommerschans

  Historische begraafplaats

  De omheinde begraafplaats van bedelaarskolonie Ommerschans is in 1821 in gebruik genomen. Het voorste gedeelte is de laatste rustplaats van de ambtenaren van de kolonie, het achterste gedeelte was voor de kolonisten. De witte kruizen zijn geplaatst op de graven van overledenen van kliniek Veldzicht.

  Informatiehut Ommerschans

  Op het fundament van het voormalige baarhuisje is een informatiehut geplaatst door stichting participatieproject De Ommerschans (foto). Er staat ook een grote houten bank voor de vermoeide wandelaar(s).

  Lees meer
 • Wandelkeuzepunt U41

 • 14

  Historie Ommerschans

  Historie Ommerschans

  Ommerschans is rond 1625 gebouwd ter verdediging van de Spanjaarden en in de loop van de tijd uitgebreid met bastions en ravelijnen. Vanaf 1740 dient het terrein ook als munitieopslagplaats, 'Lands Magazijnen. Eind achttiende eeuw nam de militaire functie af en nu ligt het er verlaten bij.

  Hist. Vereniging Ommerschans

  Nieuw! Authentiek kanon

  "Ze komen eraan!" Zo moet het in 1672 geklonken hebben op de schans van Ommen. In dat jaar viel de Munsterse bisschop Bernard van Galen, ook wel bekend als Bommen Berend, Overijssel binnen met een groot leger met 42.000 man voetvolk en 17.000 ruiters. RTV oost was bij de onthulling van het kanon.

  Lees meer...

  Nabij het 'kanon' staat ook een verhalenpaal. Trap rustig op het pedaal om het verhaal over dé Ommerschans met haar roerige tijden te beluisteren.

  Maatschappij van Weldadigheid

  Ooit was hier de toegangspoort tot de onvrije kolonie Ommerschans (1819-1890). Deze kolonie, bedoeld als straf-en bedelaarskolonie, was onderdeel van de Maatschappij van Weldadigheid, een maatschappelijk experiment bedacht door Johannes van den Bosch. Het hoofdgebouw bood plaats aan 1200 bedelaars;

  Op weg naar Werelderfgoed 2018
 • Wandelkeuzepunt U40

 • Wandelkeuzepunt U42

 • 15

  Veldzichthoeve

  Bouwhoeve-Veldzichthoeve

  Hoeve 5, een van 21 koloniehoeves: op deze plek woonde en werkte de onderdirecteur Landbouw. Daarna in gebruik als bouwhoeve van Rijks Opvoedingsgesticht Veldzicht (ROG). Midden vorige eeuw afgebroken, maar het terrein is nog steeds onderdeel van Veldzicht, nu Forensisch Psychiatrisch Centrum.

  Voormalige aardappelkelder

  De kelder, ten zuidzijde van Hoeve 5 aan bosrand, maakte deel uit van de voormalige bedelaarskolonie . Omschrijving aardappelkelder; een ronde plattegrond onder een bakstenen koepelgewelf. De koepel is afgedekt met aarde.

  ...en vormt een kunstmatige heuvel. De ingangspartij bestaat uit een bakstenen frontmuur met vleugels, daarbinnen een houten deur onder een rondboog. (Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed). Hedendaags is het een onderkomen voor vleermuizen.

  Historie Boskerk & Pastorie

  Gebouwd in 1845 voor de protestantse bewoners van de bedelaarskolonie Ommerschans. Na sluiting van de kolonie werd het tot 1997 beurtelings gebruikt door de protestantse en katholieke bewoners van TBS kliniek Veldzicht. Tegenwoordig een Thomashuis, voor mensen met een verstandelijke beperking.

  Lees meer

  De eerste steen van de bijbehorende pastorie is op 16 september 1832 gelegd. De dominee hield tot 1845 dienst in het schooltje van de bedelaarskolonie. Ook hier werd het beurtelings gebruikt door protestanten en katholieken. De katholieken konden pas rond 1870 gebruik maken van een eigen RK-kerk.

  OMD 14-09-2019 in Ommerschans

  Tijdens Open Monumenten Dag 2019 heet de Historische Vereniging de Ommerschans u van harte welkom in de Veldzichthoeve. Ontvangst: een bordje wijst u de weg. Laat u verrassen. Het is ook mogelijk om een rondleiding met een gids te maken door de verschillende tijdlagen in Ommerschans / Balkbrug.

  Programma OMD 14 sept. 2019 Hist. Ver. de Ommerschans
 • Thomashuis Balkbrug - Rustpunt

  Welkom bij het Thomashuis Balkbrug, een Rustpunt. OPEN wanneer dit bord in de houder staat. Links achter het hek kunt u iets (warms) nuttigen (prijslijst aanwezig). Vergeet niet om het hek te sluiten. Dit Rustpunt is het hele jaar geopend: In de wintermaanden welkom in het schuurtje (je mag daar ook gebruik maken van het toilet).

  Thomashuis Balkbrug - Rustpunt
 • 16

  Historie Boskerk

  Historie Boskerk

  Gebouwd in 1845 voor de protestantse bewoners van de bedelaarskolonie Ommerschans. Na sluiting van de kolonie werd het tot 1997 beurtelings gebruikt door de protestantse en katholieke bewoners van TBS kliniek Veldzicht. Sinds 2007 het 'Thomashuis' , voor volwassenen met een verstandelijke beperking.

  Spookpastorie

  Voor de katholieken duurde het tot 1869 voordat zij gebruik konden maken van een eigen kerk met pastorie. Het verhaal hierover is te lezen op het bordje aan Balkerweg 75, tegenover de voormalige school in Ommerschans. De kolonie Ommerschans was ooit een parochie binnen parochie Avereest.

  Mysteries van het Reestdal
 • Wandelkeuzepunt U44

 • 17

  Rijksmonumenten in Balkbrug

  Historie Limiethuisjes

  Boslaan 92 laat het laatste zogeheten Limiethuisje van de kolonie Ommerschans zien, een Rijksmonument. Het werd bewoond door bewakers en hun gezinnen, die moesten voorkomen dat kolonisten konden ontsnappen. De Limiethuisjes stonden op strategische plekken (grens) in het 700 ha grote gebied.

  Rijksmonument Boslaan/Ommerweg

  Aan de Boslaan 13-35 en Ommerweg 7-17 en 10-28 staat nog een aantal zogeheten dienstwoningen, rond 1910 ontworpen door gevangenisarchitect Metzelaar voor medewerkers van Rijksopvoedingsgesticht Veldzicht.

  Dronkemanslaantje

  Deze naam stamt uit de periode van de Maatschappij van Weldadigheid. Langs deze afgelegen weg gingen dronken kolonisten, na bezoek aan het café, terug naar de kolonie. Ondanks koloniegeld, alleen te gebruiken in de Ommerschans, lukte het sommigen toch om elders aan geld te komen voor drank.

  Lees meer
 • Wandelkeuzepunt A11

 • 18

  Tramlijn & De Dedemsvaart

  Stoommonsters rond 1939

  De aanleg van de tramlijn - Balkbrug / Meppel - verliep met de nodige strubbelingen. Enkele boeren stagneerden de plannen, met als gevolg dat de tramlijn ter plaatse moest worden omgeleid door de heidevelden van boeren in Oud-Avereest. Station Balkbrug was tevens postkantoor en café.

  Kanaal De Dedemsvaart

  De Dedemsvaart was de levensader van Balkbrug. Door de aanleg van het 40 km lange kanaal De Dedemsvaart tussen Hasselt en Ane ontstonden nieuwe nederzettingen aan het water. Zo ook het dorp Balkbrug met haar winkeltjes, scholen en monumentale panden van de wat rijkere mensen.

 • Wandelkeuzepunt A18

 • Wandelkeuzepunt A20

 • 19

  Heuveltjesbosbad

  Toen: recreatieplas/kanovijver

  Balkbrug: het Heuveltjesbosbad werd in 1937 aangelegd als kanovijver in de prachtige bosrijke omgeving genaamd Heuvelenbosch. Een prachtplek voor een zwembad dat in de beginjaren 50 zich ontwikkelde als het Heuveltjesbosbad Balkbrug tot het prachtige, hedendaagse zwembad.

  Mooiste zwembad Nederland 2015

  Heuveltjesbosbad Balkbrug
 • 20

  Huizingerwijk & veenputten

  Historie Huizingerwijk

  Kijkend naar de Huizingerwijk, nu een smalle sloot, kun je je moeilijk voorstellen dat er druk werd gevaren door boeren op een zogeheten 'zomp' tussen het buurtschap Den Huizen en het kanaal de Dedemsvaart. Op een zomp, platbodem met weinig diepgang, kon de boer schapen en turf vervoeren.

  Hierover meer bij HVA

  Natuurwaarden en veenputten

  Het gebied de 'Haardennen' kent een grote verscheidenheid aan natuurwaarden waaronder de veenputten. Goed onderhoud is daarbij essentieel. Voor een mooi biotoop is bijvoorbeeld voldoende zonlicht op de grond belangrijk. Misschien voelt de heidekikker zich hier dan ook wel thuis.

 • Wandelkeuzepunt A21

 • Wandelkeuzepunt A22

 • 21

  Historie Haardennen

  Waarom de naam 'Haardennen'

  Waarom dit natuurgebied, onder beheer van Landschap Overijssel, de naam 'Haardennen' kreeg laat zich gemakkelijk raden. 'Haar' betekent 'hoogte' en met de dennenbomen er op ontstond de naam 'Haar'dennen. Landschap Overijssel is de beheerder van dit prachtige, heuvelachtige terrein ...

  ... Beheerder Dijkstra vertelt

  Stuifduinen 'Haardennen'

  Doordat de heidevelden werden overbegraasd en er teveel werd afgeplagd ontstond hier een voedselarm milieu waar zand aan de oppervlakte kwam. Door de wind verplaatste het zand en vormde zo stuifduinen. Maar 'Haardennen' is ook een uniek stukje bos met (natte)heide, vennetjes en zandruggen.

 • Schapenstreek - A26

  Bij het bankje naar links het pad uitlopen. Ga rechts tot A25 (horeca Brasserie bij camping Si-Es-An geopend van woensdag t/m zondag). Volg Schapenstreek naar rechts. Vervolg vanaf knooppunt A26 het wandelnetwerk tot De Wheem in Oud Avereest.

 • Wandelkeuzepunt A23

 • Brasserie De Boerderij

  Brasserie De Boerderij is gehuisvest in een karakteristieke boerderij uit eind 1800 en vormt het knusse harte van camping Si-Es-An. Ook als je geen campinggast bent, is het een mooie plek voor een kop koffie/thee, een broodje of een ijsje. Er worden tevens streekgerechten geserveerd. Klik op de link voor de recente openingstijden De locatie is een goede start voor allerlei app-routes (wandelen, fietsen, speuren) van Landschap Overijssel. Met een overnachting maak je er een heerlijk fiets-/wandelarrangement van.

  Brasserie De Boerderij
 • 22

  De Haar - Toen en Nu

  Camping 't Reestdal

  De Haar en Westerhuizingerveld waren vroeger uitgestrekte, woeste gronden. Na verloop van tijd vestigden zich boeren in het gebied. Ze ontgonnen het land en er kwamen kleine boerenbedrijven. Aan De Haar 5 nu Camping 't Reestdal en Outdoor Reestdal. Recreatief en Actief.

  Camping 't Reestdal

  Camping Si-Es-An

  Vroeger zag dit gebied er heel anders uit. De schaapherder doolde vanaf buurtschap Den Huizen - op het erf zie je nog een monumentale schaapskooi - over de Haardennen tot in het Westerhuizingerveld. Tegenwoordig vormt Camping Si-Es-An een leuke uitvalbasis voor allerlei activiteiten. Wees welkom!

  Camping Si-Es-An
 • Wandelkeuzepunt A25

 • Wandelkeuzepunt A26

 • Wandelkeuzepunt A27

 • 23

  Buurtschap Den Huizen

  Buurtschap Den Huizen

  Den Huizen dateert uit de twaalfde eeuw. In deze tijd leefden mensen en vee nauw samen onder één groot dak. Boeren vestigden zich hier op de hogere gelegen dekzandruggen aan de randen van het beekdal en vormden toen kleine, agrarische gemeenschappen; een buur(t)schap. (Archieffoto; HVA.)

  Meer archieffoto's HVA
 • Wandelkeuzepunt A33

 • 24

  Markering gele route

  Wandelmarkering in Drenthe

  Markering wandelpaden in Drenthe (pijl: bruin). Het wandelnetwerk Reestdal in Overijssel kent verschillende kleuren. Je volgt hier het brede, soms mulle zandpad, richting Rabbinge tot wandelnetwerk knooppunt (A)32.

 • 25

  Beheerboerderij De Uilenburcht

  Wat is een Potstal?

  Je mag het boerenerf op gaan om de potstal Beheerboerderij de Uilenburcht in Rabbinge beter te bekijken. Staat het weidevee op stal (wintermaanden), ga niet te dichtbij staan! De Limousinrunderen worden ingezet bij het beheer van de natuurgebieden. 's Zomers graast het vee op de wei-/hooilanden.

  Kringloop van de natuur...

  In de winter staan de koeien in de potstal en potten, tezamen met stro en koeienpoep, stalmest op. Die mest wordt, nadat Limousinrunderen in de wei gaan, verdeeld over de essen waarop graan wordt verbouwd. Het graan wordt in de winter, samen met hooi afkomstig van de beekdalen, gevoerd aan het vee.

  Lees meer
 • Wandelkeuzepunt A32

 • 26

  Boerderijen en schooltje

  Boerderijen in Oud Avereest

  Als je vanaf het fietspad naar de boerderij op Oud Avereest 1 kijkt, zie je o.a. een gebruikerstuin, een levensboom boven de voordeur, een bakhuisje en een boerin die 'onder de pannen' zit. Het grote verschil met de andere boerderijen in Oud Avereest? Deze boerderij (foto) heeft een siergevel.

  Bakhuisje naast de boerderij

  Sommige boerderijen hebben een klein stenen schuurtje, een zogeheten bakhuisje (foto). Wanneer er brandhout nodig was om in zo'n bakhuisje de oven op te stoken (voor o.a. brood en koeken bakken), tja, dan moest de boer een (beuken)boom kappen en daarna het hout drogen. Dus werk aan de winkel.

  Schooltje Oud Avereest

  De school van Oud-Avereest was tot in de 19e eeuw de enige school van Avereest, en haar geschiedenis is nauw verbonden met die van de naburige kerk. De huidige Reestkerk. Tot aan de Franse Revolutie was het geven van onderwijs in de Nederlanden immers een taak van de kerk.

  Lees meer
 • Wandelkeuzepunt A29

 • De Wheem

Colofon: Monumentengroep HVA Schans-Reest (2017) in samenwerking met Landschap Overijssel.
Deel deze pagina

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?