HVA: van Schans tot Reest

Vechtdal / Reestdal

Fietsen
21 km

'Boeren, Burgers en Buitenlui' was het thema van één van de afgelopen Open Monumentendagen. Dat is mooi zichtbaar bij deze fietsroute langs karakteristieke boerderijen en monumenten in het 200 jaar oude Avereest. Archieffoto's: privé en beeldbank Historische Vereniging Avereest en dé Ommerschans.

Toegankelijkheid

Goed begaanbare (half)verharde (fiets)wegen. Route volgt 80% het fietsroutenetwerk Overijssel/Drenthe, volg de instructies voor juiste rijrichting.

Startpunt

Startpunt: De Wheem, Oud Avereest 22, 7707 PN Balkbrug. Horeca: Bezoekerscentrum De Wheem (beperkt geopend voor koffie/thee/Reestdalkoek), campings aan De Haar en Lunchroom Bakkerij Oegema in Balkbrug. Molen De Star: geopend (als de wieken draaien) en op woensdagmiddag vanaf 13 uur / zaterdagmorgen vanaf 10-13 uur. Ook welkom in Het Magazijn (naast de molen) voor de nodige bakproducten en/of koffie/thee.

Highlights op deze route:

 • HVA: van Schans tot Reest

  Vanaf boerderij De Wheem; volg het fietspad naar rechts. Historische begraafplaats/Reestkerk bezoeken? Steek verkeersweg over (volg oranje lijn). Via bordjes volgt u het fietsroutenetwerk Overijssel/Drenthe. Wijkt het af, lees de instructies.

 • 1

  Oud Avereest & De Wheem

  Toen: De Weeme

  Toen monniken het kerkje in Oud Avereest stichtten, kreeg de pastoor een boerderij met grond erbij. Dit erf werd 'De Weeme' genoemd. In de 18e/19de eeuw was De Weeme in gebruik als boerderij en herberg. Op zondag werden hier na kerktijd de laatste nieuwtjes uitgewisseld in de gelagkamer.

  Nu: De Wheem

  Sinds het jaar 1979 is Landschap Overijssel de beheerder van de monumentale boerderij (De Weeme) De Wheem. Dit boerderijtype is een zogeheten 'Hallenhuis'. Wanneer De Wheem geopend is, bekijk ook even de constructie van de gebinten, de gelagkamer van toen en de toga van de dominee in 't opkamertje.

  Bezoekerscentrum De Wheem

  Betekenis levensboom

  Sta even stil bij de 'levensboom' boven de voordeuren, o.a. buurtschap.Oud Avereest. Zie je verschil? De witte boom (gietijzer), heeft een symbolische functie. Met zijn wortels in de bodem en takken gericht naar boven, kan hij worden gezien als een verbinding tussen hemel en aarde; het geeft geluk.

 • 2

  Begraafplaats Oud Avereest

  De oudste begraafplaats

  In Oud Avereest ligt veruit de oudste begraafplaats van de voormalige gemeente Avereest. In de dertiende eeuw stond er al een kerkje. De bewoners uit de omgeving werden in- of in de directe omgeving van het kerkje begraven. Achter het smeedijzeren hek, op het hoogste gedeelte, stond de houten kerk.

  Militair Erehof Oud Avereest

  Aan de Meppelerweg het informatiebord over het Militair Erehof Oud Avereest. Om er veilig naar toe te lopen, kun je het beste toegang nemen via het smeedijzeren hek (foto boven). Achter dit hek stond in de tijd van 'Toen' een baarhuisje. Op de historische begraafplaats Achterveld nog te zien.

 • 3

  Oud Avereest & Reestkerk

  Geschiedenis Oud Avereest

  De kerk van het buurtschap (gehucht, streekdorp) Avereest kent een lange geschiedenis. Het is in de 12e eeuw ontstaan op een hoge zandrug door ontginningen van de woeste gronden langs het riviertje de Reest. Tegenwoordig hoort Oud Avereest bij de gemeente Hardenberg.

  Rond 1800 stond er een klokkenstoel naast het houten kerkje. Het kwam in de 19e eeuw in verval en rond 1851 was er nieuwbouw op de huidige plek (foto HVA). De Reestkerk van nu kreeg in 1852 een torentje. Het kerkorgel kwam later, in 1866. De boer van De Weeme was toen tevens de dominee.

  Lees meer...

  De Reestkamer

  In 2015 is de Reestkerk grondig gerestaureerd en uitgebreid met de Reestkarmer. Nu functioneert de kerk, naast de kerkdiensten, begrafenissen en trouwerijen, ook als cultureel centrum waar o.a. concerten worden gehouden. In de Reestkamer zijn (alleen op zondag) wisselende exposities te zien.

  Lees meer
 • 4

  Boerderijen en schooltje

  Boerderijen in Oud Avereest

  Als je vanaf het fietspad naar de boerderij op Oud Avereest 1 kijkt, zie je o.a. een gebruikerstuin, een levensboom boven de voordeur, een bakhuisje en een boerin die 'onder de pannen' zit. Het grote verschil met de andere boerderijen in Oud Avereest? Deze boerderij (foto) heeft een siergevel.

  Bakhuisje naast de boerderij

  Sommige boerderijen hebben een klein stenen schuurtje, een zogeheten bakhuisje (foto). Wanneer er brandhout nodig was om in zo'n bakhuisje de oven op te stoken (voor o.a. brood en koeken bakken), tja, dan moest de boer een (beuken)boom kappen en daarna het hout drogen. Dus werk aan de winkel.

  Schooltje Oud Avereest

  De school van Oud-Avereest was tot in de 19e eeuw de enige school van Avereest, en haar geschiedenis is nauw verbonden met die van de naburige kerk. De huidige Reestkerk. Tot aan de Franse Revolutie was het geven van onderwijs in de Nederlanden immers een taak van de kerk.

  Lees meer
 • Meppelerweg - Eerste Schansweg

  Bij Nieuwe Dijk rechtsaf. Linksaf, De Haar op. Bij Si-Es-An linksaf. Op Meppelerweg, rechts. Volg de fietsbordjes 15, 14, 36 tot de instructie Eerste Schansweg.

 • Proefkamer het Reestdal

  Een sfeervolle pleisterplaats direct aan de rode route van landschap Overijssel. Daniel Poolman heeft de ambitie om het Reestdal culinair op de kaart te zetten. De kennis van Daniel, op het gebied van gezonde en natuurlijke voeding, sluit perfect aan bij de activiteiten van Reestdal Outdoor. U kunt bij hun ook Trailrun-apps starten van Landschap Overijssel.

  Proefkamer het Reestdal
 • 5

  De Haar - Toen en Nu

  Camping 't Reestdal

  De Haar en Westerhuizingerveld waren vroeger uitgestrekte, woeste gronden. Na verloop van tijd vestigden zich boeren in het gebied. Ze ontgonnen het land en er kwamen kleine boerenbedrijven. Aan De Haar 5 nu Camping 't Reestdal en Outdoor Reestdal. Recreatief en Actief.

  Camping 't Reestdal

  Camping Si-Es-An

  Vroeger zag dit gebied er heel anders uit. De schaapherder doolde vanaf buurtschap Den Huizen - op het erf zie je nog een monumentale schaapskooi - over de Haardennen tot in het Westerhuizingerveld. Tegenwoordig vormt Camping Si-Es-An een leuke uitvalbasis voor allerlei activiteiten. Wees welkom!

  Camping Si-Es-An
 • Brasserie De Boerderij

  Brasserie De Boerderij is gehuisvest in een karakteristieke boerderij uit eind 1800 en vormt het knusse harte van camping Si-Es-An. Ook als je geen campinggast bent, is het een mooie plek voor een kop koffie/thee, een broodje of een ijsje. Er worden tevens streekgerechten geserveerd. Klik op de link voor de recente openingstijden De locatie is een goede start voor allerlei app-routes (wandelen, fietsen, speuren) van Landschap Overijssel. Met een overnachting maak je er een heerlijk fiets-/wandelarrangement van.

  Brasserie De Boerderij
 • 6

  Entree Heuveltjesbosbad

  Mooiste openluchtbad Nederland

  Het zwembad bestaat sinds 1937. Schitterend gelegen in een bosrijke omgeving en voorzien van alle attributen om u een heerlijke zwemdag te bezorgen. Dit prachtig gerenoveerde zwembad is in 2015 verkozen tot het mooiste openluchtbad in Nederland.

  Heuveltjesbosbad Balkbrug
 • Heuveltjesbosbad

  Heuveltjesbosbad bezoeken? Volg op de kaart de oranje lijn naar rechts tot de ingang van het openluchtbad.

 • Lunchroom bakkerij Oegema

  Van harte welkom op het terras of binnen in de sfeervolle lunchroom (voor koffie, thee, gebak en/of eenvoudige lunch). Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 8 tot 18 uur. Op zaterdag: 8 tot 16 uur.

  Lees meer...
 • 7

  Geschiedenis Balkbrug

  Negentiende eeuw en verder

  Vroeger was dit een onafzienbare vlakte, bedekt met heide en in de lagere delen veenplassen, lag open voor turfwinning. Wijken (waterwegen in het veengebied) werden gegraven om het veen te ontwateren en gestoken turf af te voeren. Er ontstond bebouwing langs De Dedemsvaart.

  Balkbrug, een speciale functie

  Eén van de drie belangrijke wegen die van het zuiden naar het noorden van ons land liep, moest vanwege de aanleg van kanaal De Dedemsvaart van een brug voorzien worden. De brug kreeg een speciale functie, namelijk een beweegbare balk; 'de balkbrug'. Zo komt het dorp aan zijn historische naam.

  Beeldbank Avereest (HVA) Beeldbank De Ommerschans
 • 8

  Rijksmonumenten in Balkbrug

  Historie Limiethuisjes

  Boslaan 92 laat het laatste zogeheten Limiethuisje van de kolonie Ommerschans zien, een Rijksmonument. Het werd bewoond door bewakers en hun gezinnen, die moesten voorkomen dat kolonisten konden ontsnappen. De Limiethuisjes stonden op strategische plekken (grens) in het 700 ha grote gebied.

  Rijksmonument Boslaan/Ommerweg

  Aan de Boslaan 13-35 en Ommerweg 7-17 en 10-28 staat nog een aantal zogeheten dienstwoningen, rond 1910 ontworpen door gevangenisarchitect Metzelaar voor medewerkers van Rijksopvoedingsgesticht Veldzicht.

  Dronkemanslaantje

  Deze naam stamt uit de periode van de Maatschappij van Weldadigheid. Langs deze afgelegen weg gingen dronken kolonisten, na bezoek aan het café, terug naar de kolonie. Ondanks koloniegeld, alleen te gebruiken in de Ommerschans, lukte het sommigen toch om elders aan geld te komen voor drank.

  Lees meer
 • Eerste Schansweg - Ommerschans

  Verlaat fietspad Boslaan naar links. Rij Eerste Schansweg uit. Stuur links tot fietsknooppunt 13. Volg fietsbordje 14 door Ommerschans tot instructie Acacialaan. Tip: stap in Ommerschans (bij de POI's) af om de historie te bekijken/beluisteren!

 • 9

  Voormalige Koloniehoeves

  Bedelaarskolonie Ommerschans

  In 1819 gaf Koning Willem I het vruchtgebruik van de oude Ommerschans, gelegen even ten zuiden van het dorp Balkbrug en ten noorden van de gemeente Ommen, aan de Maatschappij van Weldadigheid. Die had het jaar ervoor haar eerste kolonie (Frederiksoord) nabij het Drentse Vledder ingericht.

  Aannemer Eltje Nuis bouwde op de binnenplaats van de voormalige schans een enorm gebouw; circa 100 x 100 meter en 2 verdiepingen hoog. Dat bood plaats aan duizend bedelaars, die te werk werden gesteld op een van de werkplaatsen op het terrein of op een van de 21 hoeves.

  Historie 21 hoeves...

  Het werk in de kolonie Ommerschans bestond uit veld-en fabrieksarbeid. Het hoofddoel was echter veldwerk. Hiervoor werden 21 hoeves gebouwd, ieder met 35 ha grond. Verdeeld over het 700 ha groot gebied en aangelegd volgens een vast patroon van paden en lanen, orthogonaal (zie plattegrond).

  De hoeves werden bewoond door gezinnen uit de vrije koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid. Zij waren door hun goede inzet, gedrag en opbrengst beloond en bevorderd tot heenvaar op een van de hoeves in de Ommerschans. De bedelaars waren werkzaam op de hoeves.

  Hoe het verder ging...

  Ten oosten van de Ommerschans ontstond een heuse veenkolonie, waarbij kanaal De Dedemsvaart (tussen Hasselt en Ane) werd gebruikt voor het afvoeren van turf uit de nieuwe veenderijen. Tevens ook voor het aanvoeren van veroordeelde bedelaars en mest- en bouwstoffen voor de bedelaarskolonie.

  Lees meer
 • 10

  Hoeve No 4 in Ommerschans

  Historie Hoeve No 4

  Dit is één van de 21 hoeve's uit de voormalige kolonie Ommerschans. Na sluiting van de kolonie, werd de boerderij als zuivelhoeve in gebruik genomen voor jongens van Rijksopvoedingsgesticht Veldzicht (1894-1930). Nu is het eigendom van familie Hiemstra. Zij runnen een biologisch melkveebedrijf.

  Hoeve No 4

  Plattegrond Ommerschans, circa 700 hectare groot (rond 1818). Bron: RAAP-Rapport 2216, 2010. De limiethuisjes (felrood blokje met puntdak) stonden op strategische punten (bewaking). Circa 20 hoeve's (blokje lichtbruin): Een aantal zijn nu nog zichtbaar, waaronder Hoeve No.4 aan Balkerweg 72.

  Smederij Bart Hiemstra

  Pal naast de historische kolonieboerderij bevindt zich smederij Hiemstra. De jonge Bart Hiemstra is zeer gedreven om het oude smedenambacht in ere te houden. Het bijwonen daarvan is een belevenis!

  Smederij Hiemstra
 • 11

  Hist begraafplaats Ommerschans

  Historische begraafplaats

  De omheinde begraafplaats van bedelaarskolonie Ommerschans is in 1821 in gebruik genomen. Het voorste gedeelte is de laatste rustplaats van de ambtenaren van de kolonie, het achterste gedeelte was voor de kolonisten. De witte kruizen zijn geplaatst op de graven van overledenen van kliniek Veldzicht.

  Informatiehut Ommerschans

  Op het fundament van het voormalige baarhuisje is een informatiehut geplaatst door stichting participatieproject De Ommerschans (foto). Er staat ook een grote houten bank voor de vermoeide wandelaar(s).

  Lees meer
 • 12

  Beleef oude vesting

  Historie verdedigingsschans

  Wat begon als een geheel omsloten aarden veldschans, werd later uitgebreid met bastions, ravelijnen en bijbehorende grachten. Een deel van het verdedigingswerk is op deze plek opnieuw aangelegd. Rond 1819 is op het middenterrein het grote bedelaarsgesticht gebouwd met binnenterrein in carré-vorm.

  Lees meer
 • Rustpunt Thomashuis Balkbrug

  Rustpunt Thomashuis Balkbrug bezoeken? Steek de verkeersweg over en volg de oranje lijn tot het Rustpunt (selfservice). Links staat een verhalenpaal bij het kanon: beluister de geschiedenis Ommerschans door rustig op het pedaal te trappen.

 • Thomashuis Balkbrug - Rustpunt

  Welkom bij het Thomashuis Balkbrug, een Rustpunt. OPEN wanneer dit bord in de houder staat. Links achter het hek kunt u iets (warms) nuttigen (prijslijst aanwezig). Vergeet niet om het hek te sluiten. Dit Rustpunt is het hele jaar geopend: In de wintermaanden welkom in het schuurtje (je mag daar ook gebruik maken van het toilet).

  Thomashuis Balkbrug - Rustpunt
 • Acacialaan-Molenweg-De Omloop

  Sla rechtsaf, rij Acacialaan uit. Stuur naar links, Molenweg. Volg de fietsbordjes 18 tot na molen de Star aan De Omloop. Lees de instructie Coevorderweg.

 • 13

  Korenmolen de Star

  Historie Molen de Star

  De molen aan de Koloniewijk (foto) is gebouwd in 1848. Vanaf de kruising Balkbrug had je zicht op de molen en het magazijn (foto). Om graan te lossen kon men met een puntertje tot in de molen varen. In 1974 is de molen verplaatst naar de huidige locatie en in 2002 het Magazijn..

  De achtkantige Korenmolen De Star staat circa 100m buiten het dorp zodat hij veel wind kan vangen voor het malen van het graan. Op de begane grond is een stukje geschiedenis van de Star en Het Magazijn. Beiden zijn industriële monumenten. Het winkeltje met bakproducten is gehuisvest in Het Magazijn.

  Lees meer over de Star
 • Coevorderweg-Den Kaat

  Volg de ventweg naar rechts tot het (fiets)verkeerslicht. Steek bij groen N377 over, rij rechtdoor. Volg de zig-zag routelijn over het industrieterrein Katingerveld. Op de T-splitsing rechts naar 16. Vervolg de knooppunten tot het eindpunt De Wheem.

 • 14

  Esgehuchten & Den Kaat

  Ontstaan esgehuchten

  Pas in de loop van de middeleeuwen ontstonden op de zandkoppen aan de rand van het dal de esgehuchten. De agrarische methoden werden beter en ook de werktuigen bleken steeds meer geschikt om delen van het ruige veen te ontwateren en af te graven. Langzaamaan veroverde de mens een eigen plek.

  Boerderijen van het Reestdal

  Zandwegen als verbinding

  Tussen Den Kaat - Rabbinge- Den Huizen-Wildenberg stonden de boerderijen door zandwegen met elkaar in verbinding. Ook ging men over deze paden naar de kerk in Oud Avereest. Sommige boerderijen stonden in groepjes, zoals Den Kaat en Den Huizen. Andere waren een eenmanses zoals de Wildenberg.

  Buurtschap Den Kaat

  Buurtschap Den Kaat bestaat uit drie boerderijen. Waarschijnlijk is het in de late middeleeuwen waarschijnlijk ook als eenmanses begonnen. In 1384 wordt ten Coete genoemd in schattingslijsten van het Bisdom Utrecht. Uit onderzoek blijkt dat het gebint van Den Kaat 2 is opgericht rond 1660,

 • 15

  Top Takkenhoogte

  Top Takkenhoogte

  Wanneer je vanaf de parkeerplaats Takkenhoogte / Meeuwenveen naar de top van Kijkheuvel Takkenhoogte bent gelopen, word je beloond met een prachtig uitzicht over het natuurgebied. Zo kun je de zwaluwwand zien als je naar rechts kijkt richting het woonhuis.

  De grazers op de Takkenhoogte

  Stichting Het Drentse Landschap zet voor het beheer van grote natuurgebieden grazers in, waaronder Schotse Hooglanders. Tijdens een rondwandeling in de zomermaanden, kun je ze ontmoeten op de Takkenhoogte. Houd voldoende afstand, vooral als ze kleine kalfjes hebben.

  Natuurbeheer Drents Landschap

  De naam Takkenhoogte

  Op het informatiebord bij parkeerplaats Takkenhoogte lees je alles over deze omgeving. Zo ook over de naam 'Takkenhoogte', één van de vele 'mysteries' van het Reestdal. Voor meer informatie over de naam 'Takkenhoogte'; klik op de link.

  Mysterie Takkenhoogte
 • 16

  Takkenhoogte

  Familie

  De Takkenhoogte vormt een met eikenbos begroeide verhoging in het landschap. Deze verhoging is ontstaan als een rivierduin in de warme periode voor de laatste ijstijd. De Takkenhoogte is vernoemd naar de boerenfamilie Takken die in de negentiende eeuw op de boerderij De Wildenberg woonde.

  Over het mysterie Takkenhoogte

  Soortenrijk

  De vennen en de nieuwe waterpartijen in het gebied worden bewoond door groene en bruine kikkers, heikikkers en kleine watersalamanders.

  Regelmatig broeden hier grauwe ganzen, wintertalingen, dodaarzen, wilde eenden, rietgorsen, roodborsttapuiten en grauwe klauwieren. Ook is het gebied van groot belang voor allerlei soorten trekvogels.

  Bij de inrichting van het natuurgebied vestigde zich een grote kolonie oeverzwaluwen in een zandhoop. Om de zwaluwen in het gebied te houden, is een deel van die hoop omgevormd tot een permanente zwaluwenwand.

  Nieuwe soorten

  In het heideveld van Takkenhoogte ontwikkelen zich verschillende soorten planten. De laatste jaren zijn veel nieuwe soorten opgedoken zoals grote wolfklauw en heidekartelblad. Ook komen in het gebied paddestoelen voor die karakteristiek zijn voor schrale bodems.

  Lees meer...
 • Stap af, loop naar Kijkheuvel

  Stap af bij de toegang naar de parkeerplaats Takkenhoogte/Meeuwenveen. Het bord informeert je over dit prachtige natuurgebied. Voor het bezoek Kijkheuvel Takkenhoogte: wandel dan na de afsluitboom circa 300 meter. Een riante beloning voor de klim.

 • 17

  Beheerboerderij de Pieperij

  Wat is een Potstal?

  Stap even af om de potstal beter te bekijken. Op beheerboerderij De Pieperij worden limousin-runderen ingezet bij het beheer van de natuurgebieden. Zij dragen bij aan het herstel en behoud van het oude cultuurlandschap in het dal van de Reest. 's Zomers graast het vee op de weilanden en hooilanden.

  De eeuwenoude kringloop...

  In de winter staan de koeien in de potstal op stro, afkomstig van de akkers. De stalmest wordt verdeeld over de essen waarop graan wordt verbouwd. Het graan wordt in de winter, samen met hooi afkomstig van de beekdalen, gevoerd aan het vee: een eeuwenoude kringloop van voedingsstoffen.

  Vlees van het landschap

  Rustpunt de Pieperij

  Even pauzeren bij de karakteristieke beheerboerderij van Het Drentse Landschap? Bij OPEN, van harte welkom op het bankje of treed de staldeur binnen om u in het halletje te voorzien van een warme of koude consumptie. Prijslijst is aanwezig, helaas geen toilet.

  Rustpunt De Pieperij no. 7
 • 18

  Oude Trambaan

  Aanleg Trambaan in 1886

  Ja heus, vroeger reed hier een tram. In 1884 vroeg J.D. Ruys een vergunning aan bij de provincie Overijssel voor de aanleg en exploitatie van een stoomtramlijn langs het kanaal de Dedemsvaart, dat van Hasselt naar de Overijsselse Vecht bij Gramsbergen liep. In 1886 werd de eerste tramlijn aangelegd.

  Trambaan ter ziele in 1948

  Vanaf 1924 begon de DSM met het inzetten van bussen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam het personenvervoer per stoomtram weer op gang, maar dat was een tijdelijke opleving. Uiteindelijk sloot DSM in 1948. (Archieffoto's Hist. Ver. Avereest (HVA).

  Uit de archieven HVA...
 • HVA: van Schans tot Reest

Colofon: Monumentengroep HVA Schans-Reest (2017) i.s.m. Landschap Overijssel.
Deel deze pagina