Idyllisch Reestdal (dag 1)

Vechtdal / Reestdal

Wandelen
19 km

Dag 1 van deze tweedaagse wandeling gaat door het eeuwenoude dal van het grensriviertje de Reest, en komt dicht bij de oorsprong van het riviertje. Je wandelt door een uniek cultuurhistorisch landschap waarin groenlanden, wateren, bossen en (nieuwe)natuurgebieden elkaar in snel tempo afwisselen.

Toegankelijkheid

Merendeels goed begaanbare (bos/gras/schouw)paden en wegen. Knooppuntenroute: gemarkeerd met bruine pijlen, zowel in Overijssel als Drenthe.

Startpunt

B&B en Rustpunt De Kruidenhoeve, Den Oosterhuis 10, 7707 PE Balkbrug. Horeca: kort voor het eindpunt Hotel Ter Linde (alle dagen geopend), Het Kabouterwoud (geopend vrij, za, zondag vanaf 12 uur). Rustpunten (selfservice) aan het begin/eindpunt. Bereikbaar met OV (niet op zondag) vanaf halte 'Weg naar Den Oosterhuis' (oranje lijn vanaf knooppunt 99) en per auto. Via het doorsteekje (oranje lijn) tussen eind-/startadres kun je er ook een circa 22 km dagwandeling van maken.

Highlights op deze route:

 • Halte Den Oosterhuis

  Stap uit bij de halte Weg naar Den Oosterhuis. Bewandel het fietspad tot knooppunt 16/99. Volg het aanwijsbord De Kruidenhoeve naar links (oranje lijn) en de markering (pijl: bruin) tot knooppunt 36. Naar links het startpunt Rustpunt De Kruidenhoeve.

 • Idyllisch Reestdal (dag 1)

  Nieuw in Drenthe! Gemarkeerde wandelpaden met bordjes (pijl: bruin) en palen met knooppunten in het veld. Lees a.u.b. elke instructie m.b.t. de juiste looprichting! Startpunt: Volg de halfverharde weg tot 36 (Ov). Kies 69 (Dr).

 • 1

  De Kruidenhoeve

  De Kruidenhoeve

  Van juni tot september (op dinsdag/woensdag van 12 tot 17 uur) van harte welkom bij de natuurvriendelijke sier-(kruiden)tuinen van stichting De Kruidenhoeve. Een kopje thee, rondkijken en voor de kinderen een Speurneusroute. De achtertuin grenst aan het mooie natuurgebied 'Het Reestdal'.

  Tuinen en B&B De Kruidenhoeve Natuurgebied 'Het Reestdal' Wandelnetwerk Drenthe
 • 2

  Atelier Marie Louise Minke

  Ateliertuin Marie Louise Minke

  Van harte welkom in de verrassende belevingstuin van beeldend kunstenaar Marie Louise Minke. Voordat je gaat kijken, wel even melden bij de voordeur. In de ruimtelijke ateliertuin staan objecten die gemaakt zijn van natuurlijk materiaal dat voor een bijzondere sfeer zorgt.

  Lees meer
 • Wandelkeuzepunt A36

 • 3

  Buur(t)schappen ...

  Buur(t)schappen ...

  In Nederland kennen we van oudsher het 'buurtschap' als naam voor een verzameling huizen of boerderijen zonder formele zeggenschap. Een 'buurschap' of 'boerschap' heeft een andere betekenis: een gehucht waar de heer of boer zeggenschap heeft. Tegenwoordig worden de termen vaak door elkaar gebruikt.

  Buurschap Den Oosterhuis

  In het Reestdal ontstonden in het verleden veel buurschappen. De naam van het huidige buurschap 'Den Oosterhuis' is ontleend aan een 'hoevenaam'; de naam van de boerderij waarvan de boer het voor het zeggen had. In het Reestdal kom je regelmatig dit soort hoevenamen tegen.

  Buurschap Schrapveen

  Het huidige buurtschap 'Schrapveen' is afgeleid van de Friese persoonsnaam 'Schrappe'. Een paar eeuwen terug, zo rond 1570, had dit buurschap de naam 'Schrappinckvene'.

  De Kiefte: keuterboerderij

  De oude kaart laat zien hoe onherbergzaam in het gebied 'De Kiefte' was tegen het einde van de 19e eeuw. Het Schrapveen was een groot moeras dat overliep in de Reest. Na de drooglegging werd het gebied De Kiefte ontgonnen (gele cirkel). Boerderij De Kiefte is nu erfgoedlogies van Drents Landschap. .

  Het Drentse Landschap
 • 4

  Grensoversteek de Reest

  Grensoversteek Schrapveen

  Wanneer je op dit bruggetje staat, heb je rechts zicht op de steeds smaller wordende Reest, stroomopwaarts richting de bron. Links kijk je uit op natuurreservaat Schrapveen. De Reest is een van de weinige echte hoogveenbeken in Nederland.

  Lees meer...

  Onbeduidend slootje

  De oorsprong van de bovenloop van de Reest ligt ten noorden van Dedemsvaart in het buurtschap De Tippe (Ov). De afgedamde rechte sloot bij de oorsprong wordt verrijkt met kwelwater en stroomt als een onbeduidend slootje richting Schrapveen.

  Moerassprinkhaan

  De Reest ligt in (natuur)gebied Schrapveen-Nolderveld-Jodenvonder. Het grensriviertje kenmerkt zich door grote contrasten op korte afstand. Kleinschalig (boeren)landschap wordt afgewisseld met stuifduinen en (moerassige) hooilanden. O.a. de moerassprinkhaan voelt zich hier thuis.

  Ecoloog v der Weele vertelt...
 • Knooppunt 69

  Loop naar knooppunt 27.

 • 5

  Natuurreservaat Schrapveen

  Planten als vertellers

  Reservaat Schrapveen heeft vanwege haar moerassige hooilanden een grote natuurwaarde. De zeldzame planten vertellen stuk voor stuk iets over de plek waar ze groeien en worden daarom nauwlettend gevolgd door de beheerder Het Drentse Landschap. Vanwege de kwetsbaarheid is het gebied niet toegankelijk.

  Natuurreservaat Schrapveen

  Moeraskartelblad

  In het Reestdal groeit een bijzondere plant die het gemis van de orchidee ruimschoots compenseert: 'Moeraskartelblad'. Deze plant bloeit in het voorjaar en houdt van de drassige, matig voedselarme grond van reservaat Schrapveen.

  Moeraskartelblad
 • 6

  Buurtschap Paardelanden

  Historie Paardelanden

  In de gemeente Zuidwolde vormt het huidige Linde (Dr) het middelpunt van de buurtschappen Nolde, Schrapveen, Paardelanden, Vuile Riete. De buitenstreek van Linde grenst aan het Reestdalgebied. Van oorsprong is de naam 'Paardelanden' ontstaan uit het gebruik van gemeenschappelijke 'paardenweiden'.

  Linde, het dorp dat wandelde
 • Knooppunt 27

  Loop naar knooppunt B15 (Ov).

 • Bas Slatmanpad

  De hoofdroute gaat rechtdoor (pijl: groen) richting Het Bergje. Blijf de markering volgen tot knooppunt B14. Alternatieve route (oranje lijn): Wandel rechtsaf het Bas Slatmanpad op. Volg het gritpad tot instructie overkapte brugje (kissing bridge).

 • Wandelkeuzepunt B15

 • 7

  Landgoed Bijenberg & beheer

  Kapelletje voor rustzoekers

  Een moment tot verstilling; dat vind je na het draaihek tot het privéterrein landgoed Bijenberg. Loop over het graspad richting een hoekige boombank, het kapelletje en watertjes. Alleen in dit gedeelte mag je kort pauzeren in hun grote natuurtuin.

  Beheer natuurlijke bosranden

  Buurtschap Noord Stegeren, een pareltje in het Reestdal. Recht tegenover de toegang tot het kapelletje op het landgoed Bijenberg beheert Landschap Overijssel de natuurlijke bosranden en het open terrein. Met een beetje geluk, kun je naast de ooievaars, ook wild spotten.

  Lees meer
 • Overkapt bruggetje

  Foto: ga na dit brugje links. (Pijl groen gaat rechtsaf.) Blijf op het ongemarkeerde pad tot na de rechterbocht. Neem links de slootoversteek. Steek verderop de verkeersweg over, Het Bergje. Vervolg de hoofdroute (pijl: groen) tot knooppunt B14.

 • 8

  Noord-Stegeren, Bas Slatmanpad

  Bas Slatmanpad

  Noord-Stegeren: het particuliere terrein, onder de naam Bas Slatmanpad, is opengesteld voor wandelaars en fietsers. In ieder seizoen kun je verrast worden door een veelzijdigheid aan planten, zowel in de akkers als aan het wandelpad of slootkant. Meer hierover, zie de link. Geniet ervan!

  Noordstegeren, Natuurakkers
 • B14: Markering in Drenthe

  Naar links verlaat je het Overijsselse wandelnetwerk. Volg de markering (pijl: bruin) tussen de Braambergersloot (rechts) en grensriviertje de Reest (links) tot (i)nstructie knooppunt 32 (stuw).

 • Wandelkeuzepunt B14

 • 9

  De Reest - Braamberger sloot

  Stukje gekanaliseerde Reest

  Landschap Overijssel en Het Drentse Landschap doen hun uiterste best het landschap te behouden en nieuwe natuur kansen te geven. Om de Reest te laten meanderen is overleg met andere grondeigenaren essentieel. Alleen in dit stuk is de Reest gekanaliseerd.

 • Knooppunt 32 (stuw)

  Stap over de stuw, vervolg de markering (pijl: bruin) tot (i)nstructie Vogelobservatie hut/wand.

 • Vogelobservatiehut bezoeken?

  Pauzeren bij dit uitzichtpunt? Volg oranje lijn naar rechts. Vervolg de hoofdroute (pijl bruin) naar links (stukje vlonderpad) tot na het 'Drogterhuus' (Dorpshuis) in Drogteropslagen, knooppunt 23.

 • 10

  Nieuwe natuur Drogteropslagen

  Nieuwe natuur Drogteropslagen

  Foto: Het Drentse Landschap - In dit gebied zal de komende jaren broekbos, ruigte en kruidenrijk grasland ontstaan in het gebied aan de Drentse zijde van het riviertje de Reest. Op basis van historische kaarten zijn oude meanders en natte laagten hersteld, en is het gebied deels met bos ingeplant.

  Lees meer

  Ontwikkeling vanaf 2017

  Bij Drogteropslagen heeft de bovenloop van de Reest een natuurlijker karakter gekregen, vroegere meanders weer zichtbaar zijn gemaakt. Zo langzamerhand gaat zich een gevarieerd landschap ontwikkelen met broekbos, rietoevers en bloemrijk grasland met mooie doorkijkjes over het water.

  Lees meer
 • 11

  Dorpshuis Drogteropslagen

  't Drogterhuus Drogteropslagen

  Samen staan we sterk: De gezelligheid en de sfeer van binnen naar buiten toe laten uitstralen, ook tijdens de leuke dorpsactiviteiten, is tot volle tevredenheid bij de vele vrijwilligers in Drogteropslagen, gemeente De Wolden (Dr).

  Het dorpshuis is beperkt geopend voor passanten (fietsers of wandelaars). Maar staat de deur bij ons open, van harte welkom op het terras om iets te drinken of voor een ijsje in het zomerseizoen.

  Contact 't Drogterhuus

  2017: Nieuw natuurgebied

  Tussen Drogteropslagen en Dedemsvaart is in de bovenloop van de Reest een nieuw natuurgebied aangelegd door Het Drentse Landschap. De toegang tot dit gebied gaat via het gemarkeerde wandel-/vlonderpad (pijl: bruin) naar een vogelobservatie hut/wand. Via knooppunten is ook een rondwandeling mogelijk.

  2017: natuurwandeling (film)
 • Knooppunt 23

  Loop naar knooppunt 22.

 • Knooppunt 22

  Loop naar knooppunt 19.

 • Hekken bij Braambergersloot

  Foto: Het gemarkeerde schouwpad langs de Braambergersloot is vrij toegankelijk (pijl: bruin). Wanneer het metalen hek gesloten is, open het en a.u.b. weer sluiten! Na 4 hekken (soms open) kom je uit op een asfaltweg. Lees (i)nstructie knooppunt 19.

 • Knooppunt 19

  Looprichting 34 (na brug) tot knooppunt 31, Burg. Jansstraat.

 • Schuin rechts smal bospad

  Verlaat het brede zandpad schuin rechts om na een klimmetje het gemarkeerde pad door het bos te volgen. Verderop vervolg je weer de brede zandpad en weg naar knooppunt 31.

 • Knooppunt 31

  Rechtsaf, Burg. Jansstraat. Loop naar knooppunt 59.

 • Knooppunt 59

  Loop naar knooppunt 56.

 • 12

  Een Slag - Mysterie Mina Koes

  Nagedachtenis aan Mina Koes

  U passeert op dit bospaadje ook een grote kei met de letters MK en een rode tegel met gedicht. Dit is ter nagedachtenis aan Mina Koes en ter waarschuwing voor de gevaren van het vrije veld. Tevens een van de Mysteries van het Reestdal. Klik op de link voor de video.

  Mysterie van Mina Koes

  Ontginningssporen...

  Omstreeks 1900 werd dit gebied in slagen (langgerekte stroken) in ontginning gebracht. De Egge fungeerde als ontginningsas voor het gebied. De strooksgewijze verkaveling is nog steeds kenmerkend voor het landschap. Het Drentse Landschap beheert dit (bos)gebied. In deze 'Slag' o.a. de Adelaarsvaren.

  Wilde planten...
 • Voor de sloot rechtsaf

  Voor de sloot rechtsaf. Sla linksaf, (i) knooppunt 56.

 • Knooppunt 56

  Looprichting naar knooppunt 52 tot instructie 'Opstapje Zwarte Gat'.

 • Opstapje naar 'Het Zwarte Gat'

  Foto: Neem dit opstapje: je betreedt het natuurreservaat 'Het Zwarte Gat'. Volg de markering (pijl:bruin) rond het veenmeer waar ook grote grazers van Het Drentse Landschap vertoeven. Honden niet toegestaan! Loop naar knooppunt 52.

 • 13

  Het Zwarte Gat - reservaat HDL

  Het Zwarte Gat

  Van de eeuwenoude gronden onder de naam 'Dal van de Egge' is maar weinig overgebleven, alleen het natuurreservaat 'Het Zwarte Gat' herinnert nog aan deze tijd. Zo ook de straatnaam 'De Egge' richting Zuidwolde. Het Drentse Landschap heeft deze gronden in beheer.

  De Slagen & Het Zwarte Gat
 • Knooppunt 52

  Naar links tot knooppunt 51.

 • Knooppunt 51

  Foto: Sla na dit picknickbankje linksaf. Loop naar knooppunt 50. Rechts de afwateringssloot Beneden Egge.

 • Knooppunt 50

  Loop rechtdoor naar knooppunt 74.

 • Knooppunt 74

  Loop naar knooppunt 85. Je wandelt door het particuliere bos, Landgoed Linde.

 • Knooppunt 85

  Volg de weg naar links tot knooppunt 72, ANWB wegwijzer doorgaand verkeer.

 • Knooppunt 72

  Wandel over het viaduct (doorgaand verkeer) naar knooppunt 71. Alternatieve route (oranje lijn) bij dit infopaneel (halverwege de afdaling pad links).

 • 14

  Ecoduct Stiggeltie

  Ecoduct Stiggeltie

  Om de Sallandse Heuvelrug en het Drents Plateau beter met elkaar te verbinden, werd in 2012 Ecoduct Stiggeltie gerealiseerd. De twee grote natuurgebieden werden op deze manier met elkaar verbonden zodat er uitwisseling kon ontstaan tussen planten en dieren aan weerskanten.

  Door de aanleg van ecoduct Stiggeltie is de verbinding aan de zuidzijde van de N48 verbeterd. In het natuurgebied, dat in beheer is van Het Drentse Landschap, grazen ook vleeskoeien van de boeren.

 • Stiggeltie, alternatieve route

  Alternatieve route: ga bij het infopaneel Ecoduct Stiggeltie linksaf langs de afsluitboom. Blijf het graspad volgen tot de instructie houten klaphekje.

 • Knooppunt 71

  Volg 67 naar links. Verderop kom je over het privéterrein van 't Nolderwoud (foto). Blijf de markering (pijl: bruin) volgen tot instructie knooppunt 67.

 • Hotel Ter Linde

  Pauzeren op een sfeervolle ambiance op de grens van het Reestdal. Het restaurant heeft de nostalgie van een boerderij uit de 17e eeuw. Dagelijks geopend vanaf 10 uur.

  Hotel Restaurant Ter Linde
 • Houten klaphekje

  Vervolg de hoofdroute naar links (pijl: bruin) om na het klaphekje over het privéterrein Het Nolderwoud uit te komen bij knooppunt 67.

 • Wildrooster, daarna rechtsaf

  Ga direct na het wildrooster rechtsaf. Geniet van het zicht op de waterplas van Het Nolderwoud. (Recreatieplas alleen toegankelijk voor hun gasten.)

 • Knooppunt 67

  Richting knooppunt 83 kun je terecht bij horeca Het Kabouterwoud (geopend op vrij, za, zondag vanaf 12 uur). Vervolg de hoofdroute (vanaf 67) naar knooppunt 66.

 • 15

  Het Nolderwoud

  Geschiedenis Nolderwoud

  Groepsaccommodatie en bungalowpark Het Nolderwoud was vroeger Kamp Linde. Het werd in 1940 gesticht als werkkamp voor werklozen. Zij hebben de bossen in deze omgeving aangeplant. Twee jaar later diende dit kamp voor opvang van Joden.

  Aan het einde van de tweede wereldoorlog werd dit voormalige kamp gebruikt voor opvang van evacués. De huidige eigenaars, Freek en Wilma Fieten, hebben in 1996 het terrein verbouwd tot een bungalowpark met groepsaccommodaties, hotelkamers, beauty-instituut en restaurant.

  Lees meer
 • Het Kabouterwoud

  Bij het Het Kabouterwoud zijn fietsers en wandelaars van harte welkom. Openingstijden: op vrijdag (vanaf 12 uur) en zaterdag / zondag vanaf 11 uur. Ook op feestdagen en tijdens de schoolvakanties.

  Restaurant Het Kabouterwoud
 • Knooppunt 66

  Loop naar knooppunt 65.

 • Knooppunt 65

  Loop naar knooppunt 64.

 • Knooppunt 64

  Loop naar links het campingterrein Achter 't Koeienpad op, eindpunt dag 1 van de tweedaagse Idyllisch Reestdal. Een rondwandeling ingepland? Lees dan de instructie Tweedaagse rondwandeling (oranje lijn). Verlenging van circa 2 km.

 • 16

  Minicamping Achter t Koeienpad

  Boerdeijcamping en B&B

  Achter de boerderij ligt een kampeerveldje tussen oude eiken en linden, met uitzicht op het boerenland. Er is op de boerderijcamping plek voor 14 caravans of tenten. Ook zijn er in de boerderij twee slaapzolders voor B&B gasten. Voor gasten en wandelaars en fietsers is er een Rustpunt op het erf.

  Achter 't Koeienpad

  Rustpunt Achter 't Koeienpad

  Rustpunt Achter 't Koeienpad in Nolde biedt nog meer dan alleen maar een selfservice op het erf voor (warme) drankjes. Rond de boerderij graast weidevee. Aan het boerenlandpad (omheind) kun je ze van nabij bekijken.

 • B&B Achter 't Koeienpad

  Wilt u er een dagwandeling van maken? Volg dan over het erf van Achter 't Koeienpad de markering (pijl: bruin) tot na de tunnel Nolderweg, keuzepunt 69. Ga rechts richting 36 langs het bordje Natuurreservaat. Het graspad komt door de hooilanden. Bij De Kruidenhoeve het eindpunt.

 • Tweedaagse (1) - rondwandeling

  Tweedaagse als rondwandeling? Loop vanaf knooppunt 64 (pijl: bruin) over de camping om na het klaphekje over het omheinde wandelpad uit te komen bij (i)nstructie knooppunt 63

 • 17

  Stuwwal Zuidwolde

  Suudwoldiger Rug

  Op dit punt kun je, achteromkijkend en recht voor je, goed zien dat het buurtschap Nolde hoog ligt. De es van dit gehucht lag als een soort schiereiland (kaart 1900) in het beekdal van de Reest. Je ervaart daar nu maar weinig meer van omdat overal in het landschap bosjes verschenen zijn.

  Terugtrekkende gletsjers

  De terugtrekkende gletsjers (voorlaatste ijstijd) lieten grondmorene achter in de vorm van een laag keileem van wisselende dikte met daarop smeltwaterafzettingen. De Rug van Zuidwolde ligt 16 m +NAP. Over deze rug liep een oude verbindingsweg door het Reestdal via de Ommerschans naar het Vechtdal.

  Vanaf de Middeleeuwen

  In de Middeleeuwen ontstond de nederzetting Zuidwolde te midden van uitgestrekte moerasgebieden. Op kleinere zandkoppen eromheen esgehuchten. Verandering geschiedde door de grootschalige verveningen vanaf de 17e eeuw op initiatief van de familie Van Echten. Hierdoor ontstonden nieuwe buurtschappen.

 • Knooppunt 63

  Loop naar knooppunt 68 (direct na de tunnel Nolderweg).

 • Knooppunt 68

  Loop over het (hoge)gras richting knooppunt 36. Je betreedt het natuurreservaat dat onder beheer staat van Het Drentse Landschap. Loop tot instructie Jodenvonder.

 • 18

  Waterberging Nolderveld

  Waterberging Nolderveld

  In het gebied 'Nolderveld-Jodenvonder' bij Zuidwolde is in 2011 gestart met de omvorming van landbouwgronden tot natuur. Vroeger graasden hier de Limousinrunderen van stichting Het Drentse Landschap. Privéfoto routemaker: opgegraven kienhout.

  Ecologische verbindingen

  Voor dit gebied in de bovenloop van het Reestdal was - naast het herstel van de natuurwaarden en aanleg van ecologische verbindingen - waterberging als doelstelling geformuleerd. Het herstelproces vond plaats in overleg met o.a. het Waterschap Reest en Wieden.

  De Loop van de Reest

  De lange afstandswandeling 'De Loop van de Reest' tussen Meppel en Hoogeveen vertelt circa 160 km het verhaal van de geschiedenis van het Reestdallandschap. Vrijwel nergens in Nederland vind je een beek die zo goed bewaard is gebleven als de Reest.

  Lees meer

  Hooilanden

  De hooilanden waren in het verleden belangrijk voor de gemeenschap. In de late middeleeuwen zijn de meeste hooilanden privébezit geworden, veel eerder dan de zogenaamde 'meenten' (gemeenschappelijke weilanden). Tegenwoordig worden de hooilanden beheerd door het Drentse en Overijsselse Landschap.

 • Jodenvonder tot eindpunt

  Volg de markering naar links. Foto: Ga na dit brugje 'Jodenvonder' rechtdoor. De zogeheten (natte)hooilanden zijn in beheer van Landschap Overijssel. Voor de bosschage rechts/links het wandelpad volgen naar het eindpunt Rustpunt De Kruidenhoeve.

 • 19

  Ooievaars

  Hoogbenige Eibers

  In het voorjaar zien de hooilanden aan de Overijsselse kant van de Reest niet alleen geel van de dotterbloemen, maar ook laten de vele klepperende ooievaars (Eibers) van zich horen. Het paalnest, voorheen na de grensoversteek, staat sinds 2020 bij De Kruidenhoeve.

  Boomnestelaars of toch niet?

  Bouwden ooievaars oorspronkelijk hun nest in bomen, de afgelopen eeuwen zien we dat ze vooral gebruik maken van daken, torens en paalnesten. En, leuk om te weten, ooievaars zijn trouw aan hun nestplaats maar niet aan hun partner.

  Opgroeiende eibers

  Een ooievaar legt gemiddeld 3 tot 5 eieren die gedurende 33 dagen worden bebroed. Bij de geboorte weegt het jong ruim 60 gram en na 20 dagen is dit toegenomen tot circa 1,5 kilo. Ze consumeren per dag zo'n 500 gram voedsel. Na ruim twee maanden worden ze geringd.

  Het ringen van de eibers

  Vrijwilligers van de stichting Stork moeten bij het ringen van de jonge ooievaars hoog klimmen om ze te kunnen vangen. Vervolgens worden ze geringd op de 'begane grond'. Ze worden gewogen, gemeten en geringd met een uniek nummer. De jongen vliegen na circa 9 weken uit.

  Ooievaars in Nederland
Colofon: Groep Reestdal i.s.m. Landschap Overijssel en Harald de Graaff van Het Drentse Landschap.
Deel deze pagina

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?