Idyllisch Reestdal (dag 2)

Vechtdal / Reestdal

Wandelen
21 km

Dag 2 van deze tweedaagse brengt je, in vergelijk met dag 1, door een heel ander gebied van het unieke eeuwenoude beekdallandschap met het meanderende grensriviertje de Reest. Ontdek karakteristieke buurtschappen, natuurreservaten met grote grazers en beleef de roerige geschiedenis van Ommerschans.

Toegankelijkheid

Goed begaanbare (bos/gras/zand)paden. Knooppuntenroute: gemarkeerd (pijl: bruin) in Drenthe en (pijl: verschillende kleuren) in Overijssel.

Startpunt

B&B & Boerderijcamping Achter 't Koeienpad, Nolderweg 7, 7707 PK in Linde (Dr). Autonavigatie instellen op Nolderweg 3. Parkeer de auto op het erf. Horeca en Rustpunt (zie koffie-icoon). OV reiziger: Lijnbus 31 (niet op zondag) rijdt tussen NS Hoogeveen / NS Ommen over Balkbrug. Stap uit bij halte Nolderweg 78. Volg vanaf huisnr. 76 de routelijn naar rechts tot Achter 't Koeienpad. Via het doorsteekje (oranje lijn) tussen eind-/startadres, kun je er een 23 km dagwandeling van maken.

Highlights op deze route:

 • Rustpunt Achter 't Koeienpad

  Rustpunt (selfservice met prijslijst) en toilet bezoeken? Bordjes wijzen u de weg, Verlaat het erf tot knooppunt 64. Loop naar knooppunt 65. Volg de Drentse markering (pijl:bruin) richting knooppunt 02 tot (i)nstructie fietspad.

 • 1

  Minicamping Achter t Koeienpad

  Boerdeijcamping en B&B

  Achter de boerderij ligt een kampeerveldje tussen oude eiken en linden, met uitzicht op het boerenland. Er is op de boerderijcamping plek voor 14 caravans of tenten. Ook zijn er in de boerderij twee slaapzolders voor B&B gasten. Voor gasten en wandelaars en fietsers is er een Rustpunt op het erf.

  Achter 't Koeienpad

  Rustpunt Achter 't Koeienpad

  Rustpunt Achter 't Koeienpad in Nolde biedt nog meer dan alleen maar een selfservice op het erf voor (warme) drankjes. Rond de boerderij graast weidevee. Aan het boerenlandpad (omheind) kun je ze van nabij bekijken.

 • 2

  Buurtschap Nolde

  Boerderij 'Het Reestdal'

  Nu: Vakantiewoning ‘Boerderij het Reestdal’ heeft een weids uitzicht en is gelegen op een particulier boerenerf. Toen (foto boven): hoe het ooit is geweest aan Nolderweg 5. Het huidige gastenverblijf (niet naar binnen gluren) is geschikt voor 8 personen en heeft 4 slaapkamers en een ruime woonkamer.

  Lees meer...

  Historie buurtschap Nolde

  Buurtschap Nolde bestond rond 1800 uit vijf naast elkaar gelegen boerderijen met omringende esgronden (akkers). Op de lager gelegen gronden langs de Reest bevonden zich de wei- en hooilanden. Tot 1900 grotendeels in gebruik door de gemeenschappelijke heidevelden, waar schapen graasden.

  Nolde ligt op het laatste puntje van de stuwwal richting Zuidwolde. De es van het gehucht lag als een soort schiereiland in het beekdal van de Reest. Je ervaart daar nu maar weinig meer van omdat overal in het landschap bosjes en boomsingels verschenen en de vergezichten verdwenen.

 • 3

  Heidereservaat Nolde

  Zo'n duizend jaar terug...

  Zo'n duizend jaar geleden was het Reestdal een gebied met grote veenmoerassen en dichte broekbossen. Wie goed speurt kan nog een aantal 'horsten' (zandkoppen) ontdekken. Rond 12e eeuw kwamen boeren uit het noorden naar dit gebied, op zoek naar een betere toekomst. Het Nolderveld nu, een reservaat.

 • Fietspad: rechtdoor uitlopen.

  Blijf op het fietspad. (Voetgangerssluis links (pijl: bruin) negeren.) Volg Meeuwenweg naar rechts. Vervolg de markering (pijl: bruin) tot instructie knooppunt 04.

 • Knooppunt 04, looprichting A44

  Loop rechtuit het bos in, ga bij knooppunt 04 (Dr) linksaf. (Op de kaart A44). De route wordt vanaf dit punt tot het eindpunt volledig gemarkeerd door het Overijsselse (soms Drentse) wandelnetwerk. Volg de omhooglopende nummering aan POI's.

 • Wandelkeuzepunt A44

 • Wandelkeuzepunt A42

 • 4

  Meeuwenveen

  Kokmeeuwen en planten

  Het Meeuwenveen is een groot ven (een pingoruïne) met een duidelijke ringwal die gedeeltelijk is afgegraven. Vroeger huisde in het ven een grote kokmeeuwenkolonie waaraan het zijn naam te danken heeft. In het ven groeit veel Slangenwortel, dat behoort tot de Aronskelkfamilie.

  Lees meer...

  Pingoruine

  Een pingo is een heuvel tot zo'n 60 meter hoog, ontstaan doordat ondergronds ijs circa 100.000 jaar terug de bodem heeft opgedrukt. Als het ijs smelt ontstaat een 'pingoruïne', die de vorm van een krater heeft. Het Meeuwenveen is zo'n pingoruïne.

  Lees meer...
 • 5

  Wandelnetwerk knooppunt 01

  Wandelnetwerk knooppunt 01

  Drenthe: Het wandelnetwerk knooppunt (alleen nummer) met de markering (pijl; bruin) van Recreatieschap Drenthe wordt in het veld anders aangeduid dan in Overijssel. In deze provincie zie je een knooppunt (letter en nummer) met de markering (pijl: verschillende kleuren).

 • 6

  Spookmeertje

  Ahh, witte wieven..

  Hier zie je een veenplas die door de mensen uit de buurt 'het Spookmeer' wordt genoemd. Het oude verhaal wil dat je er ’s nachts de kans loopt een spookachtige gedaante uit het water te zien verrijzen die je met zijn knekelhand naar de diepten van het meer probeert te lokken... Klik op de link.

  Spookmeer op de Wildenberg

  Turf

  De plas is waarschijnlijk ontstaan doordat water in de diep uitgestoven laagte bleef staan. Het veen dat in het ondiepe water ontstond, is door minder bijgelovige lieden als turf uit het Spookmeer gestoken.

  Goed kijken

  Meestal ligt het spookmeertje er heel rustig bij. Als je goed kijkt (en even blijft kijken, want hij duikt regelmatig onder) zie je hier regelmatig de dodaar - een klein familielid van de fuut die zijn naam dankt aan zijn pluizige kontje.

 • (A) 38 - De Wheem

  Ga bij A38 (foto) rechtsaf naar 39 (Drentse wandelnetwerk) met de markering (pijl: oranje) naar A31, A30 (Overijsselse wandelnetwerk). Na de Reestkerk het Bezoekerscentrum De Wheem. Vervolg het wandelnetwerk via de omhooglopende POI nummering.

 • Wandelkeuzepunt A38

 • 7

  Wandelnetwerk knooppunt 39

  Wandelnetwerk in Drenthe

  Drenthe: Het wandelnetwerk knooppunt (alleen nummer) met de markering (pijl; bruin) van Recreatieschap Drenthe wordt in het veld anders aangeduid dan in Overijssel. In deze provincie zie je een knooppunt (letter en nummer) met de markering (pijl: verschillende kleuren).

 • 8

  Bruggetje van Bartje

  Over de Reest

  Het kronkelige riviertje De Reest vormt de grens tussen Overijssel en Drenthe. Het Reestdal dankt niet alleen haar naam aan dit riviertje, maar ook haar kleinschalige cultuurlandschap.

  Lees meer

  Rechte sloot?

  Diverse keren bogen de bestuurders van beide provincies zich over de vraag hoe ze van het kronkelige riviertje een rechte sloot konden maken. Dat kon alleen als er aan weerszijden van De Reest stukjes grond van provincie zouden wisselen. Gelukkig zijn ze daar nooit uitgekomen.

  Bartje en de bok

  Het bruggetje hier over De Reest, wordt ook wel het bruggetje van Bartje genoemd. In de vroegere TV serie Bartje probeerde het ondeugende jongetje hier een eigenwijze bok de brug over te laten steken. Het was de slotscene van de film. Hierna trok Bartje samen met zijn bok de wijde wereld in!

 • Wandelkeuzepunt A31

 • 9

  Reestkerk in Oud Avereest

  Geschiedenis Oud-Avereest

  De kerk van het buurtschap (gehucht, streekdorp) Avereest kent een lange geschiedenis. Het is in de 12e eeuw ontstaan op een hoge zandrug door ontginningen van de woeste gronden langs het riviertje de Reest. Tegenwoordig hoort Oud Avereest bij de plaats Balkbrug, gemeente Hardenberg.

  Parochie Oud-Avereest

  De parochie Avereest omvatte buurtschappen aan beide zijden van de Reest, zowel in Drenthe als Overijssel. Aan het begin van de 17e eeuw werd de kerk protestants. Doordat de kerk o.a. onderdak bood aan soldaten, werd het gebouw er niet beter op. Het gebouw stortte in 1635 in, maar werd vernieuwd.

  Kerk Oud-Avereest 19e eeuw

  Na een periode van veel gesteggel, werd rond 1851 uiteindelijk besloten tot nieuwbouw en wel op de huidige plek. De Reestkerk van nu kreeg in 1852 een torentje. Het kerkorgel kwam in 1866. De boer van De Weeme, nu het bezoekerscentrum van Landschap Overijssel, was toen ook tevens de dominee.

  St. Vrienden van de Reestkerk

  De stichting 'Vrienden van de Reestkerk' heeft als voornaamste doel om de kerk, een rijksmonument, op een passende wijze te exploiteren. Waaronder SKOA-concerten (september t/m april op een zondagmiddag). Wisselende exposities (elke zondagmiddag) in de ontvangstruimte grenzend aan de Reestkerk.

  Reestkerk: concert / expositie
 • Wandelkeuzepunt A30

 • 10

  Bezoekerscentrum De Wheem

  Bezoekerscentrum De Wheem

  Bezoekerscentrum 'De Wheem' van Landschap Overijssel is een goed begin- of eindpunt van een middagje Reestdal. In deze fraaie boerderij, midden in het Reestdal, is van alles te beleven. Behalve mooie exposities vind je er een leuke winkel en kun je er terecht voor een kopje koffie met wat lekkers.

  Reestdal havermout-appeltaart

  Een specialiteit van De Wheem is de overheerlijke havermout-appeltaart, bekend onder de naam 'Reestdalkoek'. Eén van de overheerlijke streekproducten in het Reestdal.

  Speelnatuur

  Kinderen kunnen zich binnen vermaken in de dassenburcht of op het spannende Speelnatuurpad achter De Wheem. Regelmatig zijn er bij De Wheem leuke (kinder) activiteiten!

  Openingstijden De Wheem
 • Wandelkeuzepunt A29

 • 11

  Boerderijen in het Reestdal

  Siergevels Reestdalboerderijen

  Misschien heb je de boerderijgevels al gezien, maar op Oud Avereest no. 1 zie je o.a. een gebruikerstuin, een levensboom boven de voordeur, een bakhuisje en een boerin die 'onder de pannen' zit. Het grote verschil met de andere boerderijen in Oud Avereest? Deze boerderij heeft een siergevel.

  Lees meer
 • 12

  Beekherstel Reestdal

  Beekherstel de Reest

  Waterschap Reest en Wieden wil met de nieuwe inrichting een aantal doelen bereiken. Het optimaliseren van de grond- en oppervlaktewaterpeilen voor de functie natuur in het beekdal. Daarbij rekeninghoudend met de aanwezige landbouw. En tevens het voorkomen van overlast tijdens hoogwatersituaties.

  Bijzonderheden Reestdal

  Het Reestdal is voor Nederlandse begrippen fysisch geografisch zeer zeldzaam, dat komt door de gaafheid van het dal. Het harmonieus samengaan van natuur en landschap in het kleinschalige beekdallandschap moet in het plan 'Water-Op-Maat project Reestdal' passen.

  Samenwerking gebiedspartners

  Het waterschap werkt samen met zijn gebiedspartners: de provincies Overijssel en Drenthe, de gemeenten Meppel, Hardenberg, Staphorst en De Wolden, LTO, Stichting Het Drentse Landschap, Landschap Overijssel en diverse maatschappelijke organisaties aan het vitaliseren van het plattelandsgebied.

  Lees meer
 • 13

  Beheerboerderij De Uilenburcht

  Wat is een Potstal?

  Je mag het boerenerf op gaan om de potstal Beheerboerderij de Uilenburcht in Rabbinge beter te bekijken. Staat het weidevee op stal (wintermaanden), ga niet te dichtbij staan! De Limousinrunderen worden ingezet bij het beheer van de natuurgebieden. 's Zomers graast het vee op de wei-/hooilanden.

  Kringloop van de natuur...

  In de winter staan de koeien in de potstal en potten, tezamen met stro en koeienpoep, stalmest op. Die mest wordt, nadat Limousinrunderen in de wei gaan, verdeeld over de essen waarop graan wordt verbouwd. Het graan wordt in de winter, samen met hooi afkomstig van de beekdalen, gevoerd aan het vee.

  Lees meer
 • Wandelkeuzepunt A32

 • Wandelkeuzepunt A33

 • 14

  Buurtschap Den Huizen

  Buurtschap Den Huizen

  Den Huizen dateert uit de twaalfde eeuw. In deze tijd leefden mensen en vee nauw samen onder één groot dak. Boeren vestigden zich hier op de hogere gelegen dekzandruggen aan de randen van het beekdal en vormden toen kleine, agrarische gemeenschappen; een buur(t)schap. (Archieffoto; HVA.)

  Meer archieffoto's HVA
 • Wandelkeuzepunt A27

 • Wandelkeuzepunt A26

 • 15

  Historie Schapenstreek

  Betekenis 'Schapenstreek'

  Het brede zandpad was vroeger, komende vanaf buurtschap Den Huizen, een belangrijk verbindingspad voor de schaapsherder. Het gaat hier om een zogenaamde schapendrift of schapenstreek. Over dit pad dreef de schaapherder zijn kudde naar de heide Westerhuizingerveld.

  Oude landwegen Avereest

  De schapendrift was één van de vele oude landwegen in en rond Avereest en diende voornamelijk als verbinding tussen de boerderijen en gebruiksgronden. Dit zandpad laat nog iets van toen zien: aan weerszijden zie je nog gedeeltelijk de hoge aarden wal die de schapen op het rechte pad moest houden.

 • Wandelkeuzepunt A25

 • 16

  Camping 't Reestdal & Outdoor

  Speeltuin

  Welkom bij Camping 't Reestdal, met een leuke speeltuin naast horeca Proefkamer Het Reestdal. Liever het stoere werk? Maak dan kennis met 'Het Motorikpark' van Reestdal Outdoor met sportieve spelelementen en de trailruns van Landschap Overijssel. Download hiervoor de app 'Fietsen in Overijssel'.

  Camping 't Reestdal Proefkamer Het Reestdal Reestdal Outdoor Trailruns Landschap Overijssel
 • Proefkamer het Reestdal

  Een sfeervolle pleisterplaats direct aan de rode route van landschap Overijssel. Daniel Poolman heeft de ambitie om het Reestdal culinair op de kaart te zetten. De kennis van Daniel, op het gebied van gezonde en natuurlijke voeding, sluit perfect aan bij de activiteiten van Reestdal Outdoor. U kunt bij hun ook Trailrun-apps starten van Landschap Overijssel.

  Proefkamer het Reestdal
 • 17

  Camping Si-Es-An

  Over camping Si-Es-An

  Welkom bij Camping Si-Es-An, startpunt van verschillende (gps)wandel- speur- en fietsroutes van zowel de camping als Landschap Overijssel. De Brasserie en speeltuin zijn het gehele jaar geopend. Klik op de link over de recente openingstijden.

  Brasserie De Boerderij

  Historie campingboerderij

  Brasserie 'De Boerderij' stamt uit de periode van ontginningen rond 1950. Voor de bodemgesteldheid en de ruimtelijke ontwikkeling van het landschap rond Avereest buiten het beekdal, vonden in de 19e en 20e eeuw grootschalige heide- en veenontginningen plaats.

 • Brasserie De Boerderij

  Brasserie De Boerderij is gehuisvest in een karakteristieke boerderij uit eind 1800 en vormt het knusse harte van camping Si-Es-An. Ook als je geen campinggast bent, is het een mooie plek voor een kop koffie/thee, een broodje of een ijsje. Er worden tevens streekgerechten geserveerd. Klik op de link voor de recente openingstijden De locatie is een goede start voor allerlei app-routes (wandelen, fietsen, speuren) van Landschap Overijssel. Met een overnachting maak je er een heerlijk fiets-/wandelarrangement van.

  Brasserie De Boerderij
 • Wandelkeuzepunt A23

 • 18

  Vipera verbindt

  Dennen op hoogte

  U loopt hier natuurgebied De Haardennen in. Het woordje 'haar' betekent hoogte en zoals u ziet staan op de armere zandgronden die iets hoger liggen inderdaad dennen. In de Haardennen heeft de afgelopen jaren het project 'Vipera verbindt' plaatsgevonden.

  Kans voor bedreigde soorten

  Tijdens het project zijn heide en hoogveentjes weer met elkaar verbonden door bos te kappen. Zo is het leefgebied van bedreigde diersoorten uitgebreid. bijzondere soorten als adder (vipera), levendbarende hagedis, kamsalamander, heideblauwtje en klokjesgentiaan profiteren hiervan.

  Lees meer
 • Wandelkeuzepunt A22

 • Wandelkeuzepunt A21

 • 19

  Huizingerwijk & Veengaten

  Historie Huizingerwijk

  Kijkend naar de Huizingerwijk, nu een smalle een sloot, kun je je moeilijk voorstellen dat er druk werd gevaren door boeren op een zogeheten 'zomp' tussen het buurtschap Den Huizen en het kanaal De Dedemsvaart. Op deze zomp, een plat schip met weinig diepgang, kon de boer schapen en turf vervoeren.

  Natuurwaarden veengaten

  Voor de natuurwaarden van de veengaten & veenputten is goed onderhoud zeer belangrijk. Wanneer er veel zonlicht op de grond komt, kan er een mooi biotoop ontstaan voor planten en dieren. Misschien voelt de (heide-/groene)kikker zich hier dan ook wel thuis. NWG de Reest zet zich hiervoor in.

  Natuurwerkgroep de Reest
 • Wandelkeuzepunt A17

 • 20

  Kanaal de Dedemsvaart: Nu N377

  Toen: kanaal De Dedemsvaart

  Haardennen: voor het dempen van het kanaal De Dedemsvaart, waarover nu de dubbele verkeersweg N377 ligt, werd rond 1966 vele kubieke meters zand gegraven Er ontstond een grote waterplas. Nu is het een verpacht viswater in een bosrijke omgeving waar het goed toeven is aan de waterkant..

  Lees meer

  Nu: dubbele verkeersweg N377

  Voor 1967 zag de Zwolseweg (N377) er compleet anders uit. Toen voeren vele grote vrachtschepen, meestal geladen met turf, tussen Dedemsvaart en Hasselt over dit brede kanaal. Die moesten vaak wachten voor de brug in Balkbrug (zie archieffoto HVA, kruising Balkbrug Centrum). 2020: aanleg tunnel.

  HVA droom: weer varen?

  Geschiedenis Balkbrug

  Eén van de drie belangrijkste wegen die van het zuiden naar het noorden van ons land liep, moest vanwege de aanleg van kanaal De Dedemsvaart van een brug voorzien worden. De brug kreeg een speciale functie, namelijk een beweegbare balk : 'de balkbrug'. Zo komt het dorp aan haar historische naam.

  Lees meer
 • Wandelkeuzepunt A11

 • 21

  Rijksmonumenten in Balkbrug

  Historie Limiethuisjes

  Boslaan 92 laat het laatste zogeheten Limiethuisje van de kolonie Ommerschans zien, een Rijksmonument. Het werd bewoond door bewakers en hun gezinnen, die moesten voorkomen dat kolonisten konden ontsnappen. De Limiethuisjes stonden op strategische plekken (grens) in het 700 ha grote gebied.

  Rijksmonument Boslaan/Ommerweg

  Aan de Boslaan 13-35 en Ommerweg 7-17 en 10-28 staan nog een aantal zogeheten dienstwoningen, rond 1910 ontworpen door gevangenisarchitect Metzelaar voor medewerkers van Rijksopvoedingsgesticht Veldzicht.

  Dronkemanslaantje

  Deze naam stamt uit de periode van de Maatschappij van Weldadigheid. Langs deze afgelegen weg gingen dronken kolonisten, na bezoek aan het café, terug naar de kolonie. Ondanks koloniegeld, alleen te gebruiken in de Ommerschans, lukte het sommigen toch om elders aan geld te komen voor drank.

  Lees meer
 • Wandelkeuzepunt U44

 • 22

  Historie Boskerk

  Voormalige Boskerk

  Gebouwd in 1845 voor de protestantse bewoners van de bedelaarskolonie Ommerschans. Na sluiting van de kolonie werd het tot 1997 beurtelings gebruikt door de protestantse en katholieke bewoners van TBS kliniek Veldzicht. Sinds 2007 het 'Thomashuis' , voor volwassenen met een verstandelijke beperking.

  Voormalige pastorie & school

  Voor de katholieken duurde het tot 1869 voordat zij gebruik konden maken van een eigen kerk met pastorie. Het verhaal hierover is te lezen op het bordje aan Balkerweg 75, tegenover de voormalige school in Ommerschans. De kolonie Ommerschans was ooit een parochie binnen parochie Avereest.

 • Thomashuis Balkbrug - Rustpunt

  Welkom bij het Thomashuis Balkbrug, een Rustpunt. OPEN wanneer dit bord in de houder staat. Links achter het hek kunt u iets (warms) nuttigen (prijslijst aanwezig). Vergeet niet om het hek te sluiten. Dit Rustpunt is het hele jaar geopend: In de wintermaanden welkom in het schuurtje (je mag daar ook gebruik maken van het toilet).

  Thomashuis Balkbrug - Rustpunt
 • Wandelkeuzepunt U42

 • Wandelkeuzepunt U40

 • 23

  Historie Ommerschans

  Historie Ommerschans

  Ommerschans is rond 1625 gebouwd ter verdediging van de Spanjaarden en in de loop van de tijd uitgebreid met bastions en ravelijnen. Vanaf 1740 dient het terrein ook als munitieopslagplaats, 'Lands Magazijnen. Eind achttiende eeuw nam de militaire functie af en nu ligt het er verlaten bij.

  Vereniging De Ommerschans

  Nieuw! Authentiek kanon

  "Ze komen eraan!" Zo moet het in 1672 geklonken hebben op de schans van Ommen. In dat jaar viel de Munsterse bisschop Bernard van Galen, ook wel bekend als Bommen Berend, Overijssel binnen met een groot leger met 42.000 man voetvolk en 17.000 ruiters. RTV oost was bij de onthulling van het kanon.

  Lees meer...

  Nabij het 'kanon' staat ook een verhalenpaal. Trap rustig op het pedaal om het verhaal over dé Ommerschans met haar roerige tijden te beluisteren.

  Maatschappij van Weldadigheid

  Ooit was hier de toegangspoort tot de onvrije kolonie Ommerschans (1819-1890). Deze kolonie, bedoeld als straf-en bedelaarskolonie, was onderdeel van de Maatschappij van Weldadigheid, een maatschappelijk experiment bedacht door Johannes van den Bosch. Het hoofdgebouw bood plaats aan 1200 bedelaars;

  Op weg naar Werelderfgoed 2018
 • Wandelkeuzepunt U41

 • 24

  Hist begraafplaats Ommerschans

  Historische begraafplaats

  De omheinde begraafplaats van bedelaarskolonie Ommerschans is in 1821 in gebruik genomen. Het voorste gedeelte is de laatste rustplaats van de ambtenaren van de kolonie, het achterste gedeelte was voor de kolonisten. De witte kruizen zijn geplaatst op de graven van overledenen van kliniek Veldzicht.

  Lees meer

  Informatiehut Ommerschans

  Op het fundament van het voormalige baarhuisje is een informatiehut geplaatst door stichting participatieproject De Ommerschans (foto). Er staat ook een grote houten bank voor de vermoeide wandelaar(s).

  Koloniën van Weldadigheid
 • Wandelkeuzepunt U46

 • Wandelkeuzepunt U45

 • Alternatief wandelpad

  Wandelpad over de Stepping Stones volgen? Ga links het smalle pad op (oranje lijn). Staan de stapstenen onder water? Keer terug naar het brede zandpad. Vervolg de hoofdroute naar knooppunt U43. Vervolg de markering (pijl:paars) tot de instructie A12.

 • 25

  Een ravelijn

  Oude ravelijn in ere hersteld

  In ere hersteld, de oude ravelijn uit de achttiende eeuw. Deze ravelijn, een driehoekig buitenwerk van de vesting, heeft een licht oplopend vlak waarachter de manschappen beschermd stonden opgesteld en is omgeven door een ravelijnsgracht. Trap op 't pedaal voor de geschiedenis 'Ommerschans'.

 • Wandelkeuzepunt U43

 • 26

  Oude verbindingsweg

  Oude Schansweg

  Rond 1740 vond de uitbreiding plaats van de verdedigingsschans tot een van de grotere munitieopslagplaatsen van Nederland. De doorgaande route van het zuiden naar het noorden van Nederland liep om de schans heen. In 1832 was het (halfverharde) zandpad (wat nu Oude Schansweg is) de verbindingsweg.

  Rondwandelingen Ommerschans
 • 27

  Koloniewijk en natuurbeheer

  Koloniewijk

  De naam herinnert aan de kolonie 'Ommerschans' van de 'Maatschappij van Weldadigheid'. Klik op de link om kennis te maken met al de zeven koloniën (Drenthe, Overijssel, België). De koloniewijk is nu een afwateringssloot.

  Maatschappij van Weldadigheid

  Natuurbeheer landschap

  Landschap Overijssel beheert de kleinschalige bosjes en graslanden (op de kaart geel gemarkeerd) rond korenmolen de Star. Via de grondwaterstand, kunnen we op een positieve manier invloed uitoefenen op de natuur.

 • Knooppunt A12 - naar eindpunt

  Vanaf knooppunt A12 loop je rechtuit en volg je de markering (pijl: blauw) tot instructie Kategerbos.

 • Wandelkeuzepunt A12

 • 28

  Korenmolen de Star

  Historie molen de Star

  De molen aan de Koloniewijk, een zijwijk van kanaal De Dedemsvaart, is gebouwd in 1848. Vanaf de kruising Balkbrug had je toen zicht op de molen. Om graan te lossen kon men met een puntertje tot in de molen varen. In 1974 is de molen verplaatst naar de huidige locatie.

  Het Magazijn

  Het Magazijn is oorspronkelijk gebruikt als opslagplaats voor onderhoudsmaterialen voor kanaal De Dedemsvaart, en stond dichtbij de molen. Na het dempen van het kanaal is het Magazijn verplaatst en in 2002 naar de huidige locatie. Het Magazijn en korenmolen De Star zijn industriële monumenten.

  Hedendaagse bedrijvigheid...

  Vrijwilligers van molen De Star en hun vrienden houden de geschiedenis levend en organiseren regelmatig evenementen. O.a. tijdens de landelijke Nationale molendag (mei) en Open Monumenten Dag (september) vinden hier activiteiten plaats. Ook geopend tijdens plaatselijke wandel-/fiets evenementen.

  Korenmolen de Star
 • Kategerbos - voetgangerssluis

  Alternatief pad (oranje lijn) wanneer het gras te nat is! Vervolg het wandelnetwerk tot instructie voetgangerssluis. Rechtsaf sluisje Kategerbos. Volg de graspaden tot de keisteen 'Milan'. Ga naar links tot instructie voetgangerssluis - eindpunt.

 • 29

  Landgoed Kategerbos

  Kategerbos, nieuwe natuur

  Met subsidies werd het voor boeren mogelijk gemaakt om hun landerijen terug te geven aan de natuur. Dit bos is aangeplant in 2005. De keien verwijzen naar de kleinkinderen van voormalig grondeigenaar ten Kate. Het oude cultuurbos is in beheer van Landschap Overijssel.

  Landschap Overijssel
 • Voetgangerssluis - eindpunt

  Volg de pijl: blauw naar links. Verlaat je het Kategerbos? Loop na de houten voetgangerssluis rechtuit rond het ven tot A35 (pijl: blauw). Sla rechtsaf. Volg (pijl: bruin) rechts door tunnel Den Kaat. Via 36 terug naar het eindpunt (dag 2).

 • Wandelkeuzepunt A35

 • Wandelkeuzepunt A36

 • De Kruidenhoeve

  Volg vanaf hier de oranje lijn (op de kaart) om weer bij het startpunt te komen als het om een dagwandeling gaat.

 • Rondwandeling tweedaagse (2)

  Volg je de rondwandeling (23 km) van Idyllisch Reestdal (dag 2)? Loop dan langs boerderij rechtuit (oranje lijn). Volg markering (pijl: bruin) door Drenthe via de knooppunten 68, 63, 64 tot op het erf van Boerderijcamping Achter 't Koeienpad.

 • 30

  Het Jodenvonder

  Vonders over de Reest

  Over de Reest ligt een aantal vonders (smalle bruggen van planken) die er vroeger voor zorgden dat de mensen aan de verschillende zijden van het grensriviertje de Reest, contact met elkaar konden hebben. Herstel van dit brugje in 1997.

  Het Jodenvonder

  De naam 'Jodenvonder' zou zijn ontstaan nadat een joodse marskramer op deze plek in de Reest verdronk. Tussen de 17e en 20e eeuw trokken deze zogenaamde 'kiepkerels' door Noord-Nederland met hun koopwaar in een mand op de rug ('kiep' is Nedersaksisch voor mand).

 • 31

  Waterberging & Hooilanden

  Wat is een waterberging?

  Je komt over een stuw en een zogenaamde afwateringssloot. Dit soort sloten zijn belangrijk voor de waterbeheersing bij de weilanden langs de wegen in het Reestdal. Nu zie je jong aangeplant bos, maar voor 2011 graasden hier nog de Limousinrunderen van Het Drentse Landschap.

  De natte hooilanden

  De hooilanden waren in het verleden belangrijk voor de gemeenschap. In de late middeleeuwen zijn de meeste hooilanden privébezit geworden, veel eerder dan de zogenaamde 'meenten' (gemeenschappelijke weilanden). Tegenwoordig worden de hooilanden beheerd door het Drentse en Overijsselse Landschap.

  Beekdallandschappen
 • 32

  Stuwwal Zuidwolde

  Suudwoldiger Rug

  Op dit punt kun je, achteromkijkend en recht voor je, goed zien dat het buurtschap Nolde hoog ligt. De es van dit gehucht lag als een soort schiereiland (kaart 1900) in het beekdal van de Reest. Je ervaart daar nu maar weinig meer van omdat overal in het landschap bosjes verschenen zijn.

  Terugtrekkende gletsjers

  De terugtrekkende gletsjers (voorlaatste ijstijd) lieten grondmorene achter in de vorm van een laag keileem van wisselende dikte met daarop smeltwaterafzettingen. De Rug van Zuidwolde ligt 16 m +NAP. Over deze rug liep een oude verbindingsweg door het Reestdal via de Ommerschans naar het Vechtdal.

  Vanaf de Middeleeuwen

  In de Middeleeuwen ontstond de nederzetting Zuidwolde te midden van uitgestrekte moerasgebieden. Op kleinere zandkoppen eromheen esgehuchten. Verandering geschiedde door de grootschalige verveningen vanaf de 17e eeuw op initiatief van de familie Van Echten. Hierdoor ontstonden nieuwe buurtschappen.

 • Rustpunt De Kruidenhoeve

  Een bezoek brengen aan het Rustpunt De Kruidenhoeve? Loop dan na het kleine houten toegangshekje (graag ook weer sluiten) rechtdoor naar de groene kast (overdekt) bij het Theehuis. Maak gebruik van de selfservice (prijzen koffie/thee/soep/fris etc., zie lijst). Dit Rustpunt is het hele jaar door open, tenzij het streng vriest (i.v.m. water tappen). Toilet in het halletje Theehuis (bij de bel).

  Rustpunt De Kruidenhoeve
Colofon: Groep Reestdal in samenwerking met Landschap Overijssel.
Deel deze pagina

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?