Kijk-Proef-Beleef 't Reestdal

Vechtdal / Reestdal

Fietsen
30 km

De oorsprong van het Reestdal ligt ver achter ons, maar ook nu nog proef je in streekproducten de rijke historie. Deze heerlijke tocht gaat door het coulissenlandschap tussen het dorp De Wijk (Dr) en buurtschap Oud Avereest (Ov). Stap regelmatig af en 'Proef het Reestdal'.

Toegankelijkheid

Goed begaanbare (half)verharde (fiets)wegen. Route volgt 80% het fietsroutenetwerk Overijssel/Drenthe. Let op instructies voor de juiste rijrichting.

Startpunt

Startpunt 1: TIP De Wijk onder De Wieker Meule, P Dorpsstraat 65a, 7957 AS De Wijk. Alternatief startpunt (2) bij P Bezoekerscentrum De Wheem, Oud Avereest 22, Balkbrug van Landschap Overijssel en (3) het Drents Landschap. P Informatiecentrum 't Ende, Stapelerweg 20, 7957 De Wijk. Ook op de route: terrein 'Smaakmakersfestival' (eind september) & Reestlandhoeve - Wijngoed & Zorgboerderij (bezoek op afspraak ma, do, za vanaf 10.00). Horeca in De Wijk, IJhorst, Bloemberg, Balkbrug en Halfweg.

Highlights op deze route:

 • TIP De Wijk

  Welkom na de reis voor koffie/thee/wc bij Tourist Info Punt de Wijk. Verlaat de parkeerplaats. Volg Dorpsstraat kort naar links, gelijk rechts Julianaweg op. Volg de fietsbordjes naar FKP 89, 81, 98 tot instructie Haalweide. (FKP = fietsknooppunt.)

 • 1

  Historie De Wijk

  Geschiedenis van De Wijk

  De eerste bewoning rond het riviertje de Reest dateert uit omstreeks 1200. Er was toen sprake van een Hof te Dickninge, dat eigendom was van het klooster van Ruinen. De vroegere rijkdom kunt u terugzien in de statige huizen op de landgoederen Dickninge en de Havixhorst en de monumentale boerderijen.

  De Wieker Meule

  De Wieker Meule is een achtkante stellingmolen daterend uit 1829. De molen is bijna geheel met riet gedekt en heeft een wiekenomvang van 22,5 meter. De molen is iedere zaterdagmiddag te bezichtigen van 13.00 - 17.00. De molen is dan in bedrijf. U kunt er allerlei soorten meel kopen.

  Lekker recept met molenmeel

  Verwen jezelf met dit lekkere molenmeel recept. Klik op de link voor meer...

  Recept met molenmeel
  Alles over historie en werking

  TIP De Wijk

  Wilt u graag meer weten over de omgeving of tips krijgen voor de mooiste wandelingen en fietstochten, bezoek dan het kantoor van de TIP in De Wijk. Dit is tevens het startpunt van deze fietsroute. Op het kantoor of voor de molen u kunt thee of koffie drinken of even gebruik maken van het toilet.

  De TIP is alle dagen geopend van 10.00 tot 12.30 uur, behalve op zondag. Van april t/m september op maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 15.00 uur.

  Alle toeristische informatie.
 • 2

  Terrein Smaakmakersfestival

  Smaakmakersfestival

  Jaarlijks vindt in september op het terrein aan de Julianaweg langs de Reest het 'Smaakmakersfestival' plaats: een kleurrijk festival met lekkere streekproducten van lokale ondernemers en veel muziek. Laat je inspireren en proef het Reestdal!

  Lees meer

  Foodwalks

  Tijdens het Smaakmakersfestival worden o.a. foodwalks georganiseerd. Onder leiding van een gids van Landschap Overijssel wordt er uit de natuur geplukt om het daarna samen te koken en te eten.

 • Bezoek Het Hemels Uitzicht

  Een bezoek aan 'Het Hemels Uitzicht', mis dit niet. Stuur rechts langs de kerk naar het pleintje met informatiepanelen van Landschap Overijssel. Lees de historie over 't Reestdal of beluister het volksverhaal. Trap hiervoor rustig op het pedaal.

 • 3

  Het Hemels uitzicht

  Het Hemels uitzicht

  Stap hier even van de fiets, neem plaats op het bankje en geniet van het prachtige uitzicht over het Reestdal en het ooievaarsnest. Trap op de pedalen van de praatpaal en hoor alles over de historie van deze plek.

  Video Levend Reestdal

  Als je naar de andere kant kijkt, zie je het prachtige kerkje van IJhorst met een losstaande klokkenstoel. Op deze plek staat al eeuwenlang een kerk. Voor 1400 was het een houten kerk. Het huidige kerkgebouw stamt uit 1823. In de Wijk is geen kerk; men kerkte dus in IJhorst.

  Aalstal of fuik

  Aan zo'n mooie plek kleeft een mooi verhaal. Vroeger hadden adel en kerk het voorrecht om paling te vangen met een zogenaamde 'aalstal' (fuik) in de Reest. In IJhorst hebben buurtbewoners de reeds lange tijd verdwenen aalstal gereconstrueerd (foto) en een nieuwe functie gegeven.

  De aalstal is een soort fuik die even breed is als de rivier. Door deze in de Reest te laten zakken en weer omhoog te halen ving men vis. Tegenwoordig kan de aalstal gebruikt worden om ecologisch onderzoek te doen naar de visstand.

 • KroKo MultiPunt IJhorst

  Welkom in onze knusse streekwinkel KroKo MultiPunt, tevens Toerist Info (VVV). We zijn een minihoreca waar je, naast het snuffelen, ook welkom bent voor een warme/koude consumptie (met iets lekkers) of kleine lunch. Niet geopend, dan is het openbaar toilet (inworp 50 eurocent) altijd bereikbaar.

  Toerist Info KroKo MultiPunt
 • Horeca 't Vosje in IJhorst

  Café-restaurant het Vosje wordt ook wel de Eetkamer van IJhorst genoemd. U kunt er terecht voor een kopje koffie, lunch en diner. We heten u van harte welkom. Openingstijden winter: Op maandag gesloten, dinsdag geopend vanaf 16 uur. Woensdag t/m zondag vanaf 11 uur. Graag vooraf iets reserveren? (Onze website is nog in ontwikkeling.) We staan u graag telefonische te woord op 0522 441250.

  http://www.hetvosje-ijhorst.nl
 • Haalweide tot FKP 98

  Verlaat Heerenweg naar links. Rij Respersweg uit. Volg Commissieweg naar rechts over het fietspad tot de afslag na bushalte 'Stapelerweg'. Stuur rechtsaf en vervolg het fietspad. Volg de fietsbordjes naar 98. U passeert Informatiecentrum 't Ende.

 • 4

  Kappertjes van dotterbloem

  Terug in Drenthe

  Je passeert hier de veenbeek de Reest; de kronkelende grens tussen Overijssel en Drenthe. De Reest is gelukkig nooit gekanaliseerd. Een van de redenen hiervoor was dat men grensconflicten wilde voorkomen.

  Lees meer...

  Dotterbloem & Moeraskartelblad

  Op deze hooilanden vind je veel dotterbloemen. Ook groeien hier het moerasviooltje en het zeldzame moeraskartelblad (ook wel: de 'orchidee van het Reestdal'). Deze planten gedijen op vochtige grond. Hoge waterstand en periodieke overstromingen zijn daarom belangrijk.

  Duitse kappertjes

  Dotterbloemen zijn licht giftig; toch worden er 'Deutsche Kapern' van gemaakt. Zelf maken? Laat de bloemknoppen een nacht liggen met veel zout erop, daarna voorzichtig afdrogen. Inmaken: pot vullen met jeneverbessen, takje tijm, laurierblaadje, kruidnagel en azijn. Circa 1 maand laten staan.

  Meer recepten...
 • 5

  Zuivelfabriek Haalweide

  De Eendracht

  Van 1896 tot 1968 stond op deze plek stoomfabriek "De Eendracht". Van de melk van omringende veehouders werd hier boter & kaas gemaakt. Edammer, Broodkaas, Goudse en Randkaas.

  Vette weiden...

  In archiefstukken uit 1428 wordt boerderij De Haalweide al vermeld naar het gelijknamige buurtschap. 'Haalweide' betekent 'weide in moerassig gebied'. De Haalweide was een van de vele grote boerderijen die in de loop van de eeuwen langs de Reest werden gebouwd.

  Lees meer
 • 6

  Herenboerderijen en keuterboer

  Herken de status van een boer

  Wie het begin van het grensriviertje de Reest al eens heeft bewonderd ontdekt de grote contrasten aan boerderijen langs deze beek. Keuterboerderijen aan het begin, statige herenboerderijen en landhuizen richting de De Wijk / Meppel. Wie een beetje status had plantte een beuk voor zijn woning.

  Monumentale beuken

  Op deze plek staat zo'n mooie statige, monumentale beuk op het boerenerf.

  Lees meer
 • 7

  Informatiecentrum 't Ende

  Informatiecentrum 't Ende

  Deze oude hoeve - genaamd 't Ende - bevindt zich aan de rand van het gehucht De Stapel en is sinds 1997 in bezit van Het Drentse Landschap. De boerderij is eind jaren '90 in oude luister hersteld. Het voorhuis is in erfpacht, het achterste deel van de 'staart' is ingericht als informatiecentrum.

  Natuurinfocentrum 't Ende

  Het verleden

  De oudste vermelding van een boerderij 't Ende op deze plek is uit 1458. In 1569 wordt 't Ende als één van de vier boerderijen van buurtschap De Stapel genoemd. In de 17e en 18e eeuw ontwikkelt de hoeve zich tot een succesvol boerenbedrijf.

  Eikengaard

  't Ende is altijd een behoorlijk erf geweest. Rond 1792 had de boer hier 100 schapen, 30 koeien, 9 varkens en 5 paarden op stal. Dat was voor die tijd een flinke boerderij. De boer had ook z'n eigen eikengaard voor de houtkap en verkoop. Deze is nu nog te zien tegenover de ingang van 't Ende.

  Jaarlijks wisselende expositie

  Informatiecentrum 't Ende: Jaarlijks wordt er een wisselende (kunst)expositie ingericht door Het Drents Landschap. Laat u verrassen. In 2018: Deeltijdkunstenaars lieten zich lieten inspireren door het magische grensriviertje de Reest.

  Lees meer
 • Startpunt infocentrum 't Ende

  Start u vanaf de parkeerplaats informatiecentrum 't Ende? Rij tot de Stapelerweg en volg het fietspad naar rechts, Stuur richting fietsknooppunt 98, 99, 37, 15 tot instructie bezoekerscentrum De Wheem in Oud Avereest.

 • Restaurant Poortman

  Het voormalig café Poortman (sinds 1900) vind je nu niet meer terug. Het pand, van boerderij tot huiskamer-café met winkeltje, kreeg onder de verschillende (familie)eigenaren ook een belangrijke maatschappelijke functie tot april 2015. Het pand werd in mei 2017 verkocht. De nieuwe eigenaren, Anandi en Maurice, hebben het pand gemoderniseerd met behoud van de 'stijl van vroeger'. Bekijk hun site voor de recente openingstijden.

  Café-Restaurant Poortman
 • 8

  Buurtschap Bloemberg

  Historie Bloemberg

  Vanaf de 10e eeuw kwam het gebied rond Fort in handen van de bisschop van Utrecht. In de 14e eeuw kwam er meer belangstelling voor het gebied ten zuidwesten van Zuidwolde. Omstreeks 1708 werd het buurtschap Bazuin van moedermarke Drogt afgescheiden...

  ... De markegronden van Bloemberg werden opgedeeld in Bloemberg, Pieperij en Rabbinge. Begin 19e eeuw werd vanuit Veeningen begonnen met de afgraving van het veen. Bron: Wandelgids Fort, uitgave Streekbelang Fort e.o.

  Oudste boerderij Bloemberg

  Tramlijn Balkbrug-Meppel

  De moeder van de eigenaar van café Poortman is op deze plaats geboren en getogen. In haar jeugd was er nog de tram, waar nu het fietspad ligt. Die leverde veel klanten op; mensen uit Fort stapten bijvoorbeeld hier op. 'Moeder vertelde wel', zegt (wijlen) Ria Donker, 'dat ze als kinder meeliften'.

  Bron: Een gedeelte uit 't Olde Karspel', kwartaalblad van de Historische Vereniging De Wijk-Koekange, en in Mandielig van de oudheidkamer Zuidwolde. Naar aanleiding van het 100 jarig bestaan van Café Poortman in het jaar 2000.

  Oudheidkamer Zuidwolde
 • 9

  Bezoekerscentrum De Wheem

  Reestdalkoek: lekker!

  Wat heb je nodig: 500 gr zelfrijzend bakmeel, 500 gr bruine basterdsuiker, 250 gr havermout, 400 gr roomboter 1 kg goudrenetten in partjes, 1 zakje vanille suiker, beetje kaneel, bakplaat + bakpapier

  Werkwijze: Oven voorverwarmen op 200 graden, meel en suiker mengen, smelt boter in pannetje, havermout door het meel en suiker mengen, gesmolten boter erbij. Mix dit mengsel met de mixer (met deeghaken) tot het rul is. Beleg de bakplaat met het havermoutmengsel. In 45 min goudbruin bakken. Lekker!

  Welkom op Het Kerkenpad

  Bezoekerscentrum De Wheem

  Bezoekerscentrum 'De Wheem' van Landschap Overijssel is een goed begin- of eindpunt van een middagje Reestdal. In deze fraaie boerderij, midden in het Reestdal, is van alles te beleven. Behalve mooie exposities vind je er een leuke winkel en kun je er terecht voor een kopje koffie met wat lekkers.

  Openingstijden De Wheem Alle toeristische informatie

  Historie Oud Avereest

  De kerk van het buurtschap (gehucht, streekdorp) Avereest kent een lange geschiedenis. Het is in de 12e eeuw ontstaan op een hoge zandrug door ontginningen van de woeste gronden langs het riviertje de Reest (HVA archief). Tegenwoordig hoort Oud Avereest bij de plaats Balkbrug, gemeente Hardenberg.

  Beeldbank Hist. Ver. Avereest Vrienden van de Reestkerk
 • Startpunt De Wheem

  Vanaf het Bezoekerscentrum De Wheem in Oud Avereest stuurt u rechts langs de Reestkerk. Volg het fietspad, weg Oud Avereest gaat over in Meppelerweg. Volg de fietsbordjes richting 15 tot instructie Bezoek aan korenmolen De Star (oranje lijn).

 • Bezoek aan korenmolen De Star

  Korenmolen de Star bezoeken? Dan wordt de fietsroute verlengd met 5 km. Vanaf zijweg Schapenstreek het fietspad (oranje lijn) langs Meppelerweg vervolgen tot FKP 15. Ga voor Lunchroom Oegema linksaf richting FKP 16 tot instructie Katingerveldveldweg.

 • Lunchroom bakkerij Oegema

  Van harte welkom op het terras of binnen in de sfeervolle lunchroom (voor koffie, thee, gebak en/of eenvoudige lunch). Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 8 tot 18 uur. Op zaterdag: 8 tot 16 uur.

  Lees meer...
 • Katingerveldweg - De Star

  Stuur rechts Katingerveldweg op. Rij op het industrieterrein links / rechts / links tot na het benzinestation. Daar rechtsaf tot fietsoversteek (groen verkeerslicht). Na oversteek N377 kort rechts, links richting FKP 13 tot instructie Balkbrug.

 • 10

  Korenmolen de Star

  Molenaarsbloem & cupcakes

  Recept voor 12/16 vormpjes. 125 gr. bloem, 125 gr. boter, 100 gr. suiker, 2 eitjes, geraspte schil van 1/2 citroen en/of 1 pakje vanillesuiker, snufje zout. Neem gekleurde cupcake vormpjes, ingrediënten op kamertemperatuur, baktijd 25 min., bakplaat midden in 180 graden voorverwarmde oven.

  Beboter vormpjes, bestrooi met poedersuiker. Roer 10 min. in grote kom de boter zacht, voeg suiker, vanillesuiker met zout toe. Dan één voor een ei met houten lepel tot een glad beslag en de bloem erdoor. Vormpjes 2/3 vullen en zet op bakplaat, bak ze goudbruin. Afkoelen en smullen maar...

  De Star & het Magazijn

  De achtkantige Korenmolen De Star staat circa 100m buiten het dorp zodat hij veel wind kan vangen voor het malen van het graan. Op de begane grond is een stukje geschiedenis van de Star en het Magazijn. Het winkeltje met bakproducten is in Het Magazijn. Beiden zijn industriële monumenten.

  Molennieuwtjes over De Star Filmpje over Molen De Star
 • Balkbrug richting FKP 15, 37

  Rij richting FKP 13 tot klinkerweg. Sla rechtsaf, De Omloop gaat over in Molenweg. Op T-splitsing rechtsaf tot FKP 15. Rij Meppelerweg nu tegenovergesteld tot de afslag Schapenstreek. Ga linksaf het (bos)fietspad op. Lees instructie Schapenstreek. .

 • Schapenstreek - FKP route

  Rij Schapenstreek uit. Op klinkerweg De Haar naar rechts tot Nieuwe Dijk. Sla linksaf. Volg verderop de fietsbordjes naar 36, 35, 88 (2 maal) 87, 86, 85 tot instructie Halfweg. Zuivelboerderij De Waard of Wijngoed bezoeken, lees de instructie.

 • 11

  Camping Si-Es-An

  Over camping Si-Es-An

  Welkom bij Camping Si-Es-An, startpunt van verschillende (gps)wandel- speur- en fietsroutes van zowel de camping als Landschap Overijssel. De Brasserie en speeltuin zijn het gehele jaar geopend. Klik op de link over de recente openingstijden.

  Brasserie De Boerderij

  Historie campingboerderij

  Brasserie 'De Boerderij' stamt uit de periode van ontginningen rond 1950. Voor de bodemgesteldheid en de ruimtelijke ontwikkeling van het landschap rond Avereest buiten het beekdal, vonden in de 19e en 20e eeuw grootschalige heide- en veenontginningen plaats.

 • Brasserie De Boerderij

  Brasserie De Boerderij is gehuisvest in een karakteristieke boerderij uit eind 1800 en vormt het knusse harte van camping Si-Es-An. Ook als je geen campinggast bent, is het een mooie plek voor een kop koffie/thee, een broodje of een ijsje. Er worden tevens streekgerechten geserveerd. De locatie is een goede start voor allerlei app-routes (wandelen, fietsen, speuren) van Landschap Overijssel. Met een overnachting maak je er een heerlijk fiets-/wandelarrangement van.

  Brasserie De Boerderij
 • 12

  Camping 't Reestdal & Outdoor

  Speeltuin

  Welkom bij Camping 't Reestdal, met een leuke speeltuin naast horeca Proefkamer Het Reestdal. Liever het stoere werk? Maak dan kennis met 'Het Motorikpark' van Reestdal Outdoor met sportieve spelelementen en de trailruns van Landschap Overijssel. Download hiervoor de app 'Fietsen in Overijssel'.

  Camping 't Reestdal Proefkamer Het Reestdal Reestdal Outdoor Trailruns Landschap Overijssel
 • Proefkamer het Reestdal

  Een sfeervolle pleisterplaats direct aan de rode route van landschap Overijssel. Daniel Poolman heeft de ambitie om het Reestdal culinair op de kaart te zetten. De kennis van Daniel, op het gebied van gezonde en natuurlijke voeding, sluit perfect aan bij de activiteiten van Reestdal Outdoor. U kunt bij hun ook Trailrun-apps starten van Landschap Overijssel.

  Proefkamer het Reestdal
 • Bezoek De Waard & Wijngoed

  Wijngoed De Reestlandhoeve of zuivelboerderij De Waard bezoeken? (Graag vooraf overleggen in wat mogelijk is.) Sla rechtsaf en volg de oranje lijn op de kaart. Na uw bezoek kunt u de fietsroute gemakkelijk weer oppakken bij fietsknooppunt 35.

 • 13

  Westerhuizingerveld

  Project Vipera Verbindt...

  De vier gebieden waar het project zich op richt zijn Boswachterij Ommen, Boswachterij Hardenberg, Boswachterij Staphorst & Haardennen en landgoed De Eese. Opgesteld door Stichting RAVON samen met Landschap Overijssel en in samenwerking met Bosgroep Noordoost Nederland. Naast de adder...

  ... biedt het plan ook nieuwe kansen voor dieren als levendbarende hagedis, heikikker, heideblauwtje, bruine eikenpage, moerrassprinkaan en zeldzame planten als klokjesgentiaan, beenbreek (foto), en ronde zonnedauw. Misschien spot u ook iets in de nieuwe natuur?

 • 14

  Kievitshaar, een buurtschap

  Kievitshaar

  Aan het begin van de twintigste eeuw lag tussen Balkbrug en Meppel nog een uitgestrekt heideveld. Vanaf 1919 is er meer dan 1.500 hectare woeste grond in cultuur gebracht. Vanaf die tijd werden zand- en veenwegen werden verhard. Kievitshaar toen: vier boerenwoningen als een oase in de woestijn...

  Kievitshaar werd op een kaart uit 1813 Kivitshaar genoemd; een gehucht met een paar boerderijen middenin een groot moerassig heideveld met hier en daar wat vennen. Er was een wegverbinding over een hooggelegen zandrug door het Staatsbos, een half natuurlijk bos sinds 1920,

 • Eetcafé Het Vergulde Ros

  Vroeger was dit café de pleisterplaats van paarden- en veehandelaren. Maar ook handelslieden als "pannigie blauw" en "stoffen bakkertje" kwamen aan het eind van de dag van hun eerlijk verdiende borreltje genieten. De schilderijen en borden aan de wand stammen uit die tijd. Ook origineel zijn de houten vloer (ossenrood), de oude stamtafel, smyrna tafelkleden en balken aan het plafond. Het eetcafé is beperkt geopend.

  Eetcafé Het Vergulde Ros
 • Bezoek Wijngoed Reestlandhoeve

  Wijngoed de Reestlandhoeve bezoeken? (Graag vooraf overleggen.) Dan op ma, do, zat van 10-17 geopend voor een glas wijn, kop koffie, thee e.d. Na uw bezoek kunt u de route (oranje lijn) gemakkelijk weer oppakken bij fietsknooppunt 35.

 • 15

  De Reestlandhoeve: wijn & zorg

  Buffelmozzarella

  Werkwijze voor de buffelmozzarella met aardbeienvinaigrette: Was 250 gr. aardbeien en halveer ze in een kom. Schep om met 2 el balsamicoazijn, 5 el olijfolie (extra vierge). Marineer 10 minuten. Hussel de rucola met handvol blaadjes basilicum. Drapeer dit over 4 borden...

  Snijd de Buffelmozzarella (een Vechtdalproduct) in plakjes, leg dit over de sla. Schep de aardbeien en dressing erover. Strooi 2 el kappertjes erover. Druppel er eventueel nog wat olijfolie over alle producten. Ook lekker met gedroogde rauwe ham. Bereidingstijd circa 20 minuten. Laat het u smaken.

  Kies bij dit overheerlijke recept de Reestlander Royal. Een lichtzoete, mousserende rosé wijn gemaakt van de Muscat Bleu. Een frisse wijn met de geur van rozen en in de smaak aardbeien, frambozen, rozenbottel en meloen. Geschikt als aperitief, ook lekker in combinatie met een fruitdessert / kaas.

  Wijngoed de Reestlandhoeve

  De Reestlandhoeve is een wijngaard gelegen in het Reestdal op de grens van Overijssel en Drenthe, met uitstekende condities zoals een ijzeroer houdende, zanderige en waterdoorlatende bodem. De druiven worden biologisch en bio-dynamisch geteeld. Dit geeft de wijnen een geheel eigen smaak en bouquet.

  Wijngoed de Reestlandhoeve Video De Reestlandhoeve

  Bekroonde wijnen

  De Reestlander wijnen zijn zeer goed beoordeeld tijdens het AWC 2015, een grote internationale wijnkeuring in Wenen. Een zilveren plak voor de Reestlander Rosé 2014, een zilveren medaille voor de Reestlander Muscat 2014 en een kwaliteitszegel voor de Reestlander Wit 2014.

  Zorgboeren & Wijngoed

  Zorgboerderij en biogroenten

  Participeren, Groeien en Ontwikkelen... Wijngoed de Reestlandhoeve, bekend om zijn Reestlander wijnen, biedt als zorghoeve een bijzonder concept van dagbesteding en ambulante begeleiding. In het jaar 2016 zijn we gestart met een biogroententuin, de seizoenproducten worden verkocht.

 • 16

  Zuivelboerderij De Waard

  Zuivelboerderij De Waard

  Op Zuivelboerderij de Waard wordt boerenzuivel gemaakt. Om de lekkerste melk bij elkaar te grazen, lopen de koeien een groot deel van het jaar in de wei. En daardoor proef je het Reestdal in de zuivel. Openingstijden winkel: vrijdag 13.00 uur tot 17.00 uur, zaterdag 10.00 uur tot 16.00 uur.

  Zuivelboerderij De Waard

  Boerenkaas en Reestlanderwijn

  Boerenkaas en Wijn uit het Reestdal, twee heerlijke streekproducten die uitmuntend met elkaar te zijn combineren. Zuivelboerderij De Waard verkoopt, naast hun eigen zuivelproducten, Flinkert Boerenkaas in hun boerderijwinkel. Wijn, te verkrijgen bij De Reestlandhoeve.

 • 17

  De Vier Bergen

  De Vier Bergen

  Vroeger toen dit gebied nog als 'woeste' gronden werd aangeduid, was duidelijk het heuvelachtige, moerassige terrein te herkennen aan vier in het oog springende heuvels. zogeheten 'Horsten' dat 'hoogte' betekent. Op die hoogten (foto) zie je nog steeds hagelwit stuifzand.

  Lees meer
 • 18

  De Zwarte Venen

  Meters dik veen, maar ...

  Ondanks de uitgestrektheid van de veengebieden in de gemeente Staphorst is het rond IJhorst nergens tot grote turfwinning gekomen. Wel kon men een goede boterham verdiend worden met het houden van vee op de vette weilanden langs de Reest. Men won wel turf, maar alleen voor eigen gebruik.

  Lees meer

  Turfwinning en meertjes

  De turf werd gewonnen in zogeheten veenputten die, nadat het veen verdwenen was, volliepen met water. Op die manier ontstond niet alleen het inktzwarte ven de 'Zwarte Venen' maar ook de Ganzeplas en enkele andere kleine meertjes in dit unieke gebied. Zomers aan de waterkant, de weidebeekjuffer.

  Lees meer...
 • Halfweg tot eindpunt De Wijk

  Rij na Het Vergulde Ros de klinkerweg naar rechts op. Na de brug over de Reest rechtuit langs het tolhek. Op kruising de oude oprijlaan naar links uitrijden. Rechtsaf op het fietspad volgt u de fietsbordjes 89 tot het eindpunt TIP en De Wieker Meule.

 • 19

  Tolhuisje

  Tolhuisje

  Het Tolhuisje is een rijksmonument. Vroeger liep de belangrijkste weg van Staphorst naar De Wijk over het landgoed Dickninge. Om hun inkomen wat aan te vullen hieven de baronnen van Steenwijk de Vos tol voor deze weg. In het huisje woonde vroeger de tolwachter. Foto: Hist. Ver. de Wijk-Koekange.

  Lees meer...
 • 20

  Landgoed Dickninge

  Het landgoed Dickninge

  Het landgoed Dickninge bij De Wijk bestaat uit cultuurgronden en bossen. Te midden hiervan staat nu het monumentale huis Dickninge, in de middeleeuwen stond hier het benedictijner klooster Dickninge. Toen Cornelis Pronk het klooster in 1732 tekende, stond alleen het oude brouwhuis nog overeind.

  Meer historie...

  Benedictijner klooster

  Het klooster bestond uit een rentmeestershuis en een kerk. Na de hervorming werd het klooster nog tot 1652 bewoond door nonnen. Daarna raakte het in verval, eind 18e eeuw werd alles afgebroken.

  Lees meer...

  Bosuil

  Als u geluk heeft, kunt u de bosuil op het landgoed spotten. Bosuilen komen algemeen voor in bossen, parken en tuinen. Bosuilen jagen vrijwel alleen in de schemering en 's nachts. Overdag houden de vogels zich schuil in de top van een boom. De bosuil heeft een spanwijdte van 80 tot 95 cm.

  Lees meer...
 • 21

  Huize Voorwijk

  Huize Voorwijk

  Huize Voorwijk is een monumentaal herenhuis met aan weerszijden koetshuizen. Deze koetshuizen zijn door een muur aan het hoofdgebouw verbonden, waardoor een mooi, besloten voorplein ontstond. Het werd in 1791 gebouwd. Tegenwoordig is het in bezit van de familie De Vos van Steenwijk.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Voorwijk
 • Grand café, pizzeria Mulino

  Grand café, pizzeria Mulino voor koffie, lunch, borrel of Italiaans ijs. Adres: Dorpsstraat 51 te de Wijk

  Grand café, pizzeria Mulino
 • TIP De Wijk

Colofon: Groep Reestdal/Vechtdal in samenwerking met Landschap Overijssel.
Deel deze pagina