Kijk-Proef-Beleef 't Reestdal

Vechtdal / Reestdal

Fietsen
30 km

De oorsprong van het Reestdal ligt ver achter ons, maar ook nu nog proef je in streekproducten de rijke historie. Deze heerlijke tocht gaat door het coulissenlandschap tussen het dorp De Wijk (Dr) en buurtschap Oud Avereest (Ov). Stap regelmatig af en 'Proef het Reestdal'.

Toegankelijkheid

Goed begaanbare (half)verharde (fiets)wegen. Route volgt 80% het fietsroutenetwerk Overijssel/Drenthe. Let op instructies voor de juiste rijrichting!

Startpunt

Startpunt 1: TIP De Wijk onder De Wieker Meule, P Dorpsstraat 65a, 7957 AS De Wijk. Alternatief startpunt (2): Parkeerplaats Bezoekerscentrum De Wheem van Landschap Overijssel, Oud Avereest 22, 7707 PN Balkbrug. Alternatief startpunt (3): Parkeerplaats Informatiecentrum 't Ende van Het Drentse Landschap, Stapelerweg 20, 7957 NB De Wijk. Horeca in De Wijk, IJhorst, Bloemberg, Balkbrug en Halfweg.

Highlights op deze route:

 • TIP De Wijk

  Welkom na de reis voor koffie/thee/wc bij Tourist Info Punt de Wijk. Verlaat de parkeerplaats. Volg Dorpsstraat kort naar links, gelijk rechts Julianaweg op. Volg de fietsbordjes naar FKP 89, 81, 98 tot instructie Haalweide. (FKP = fietsknooppunt.)

 • 1

  Dorpshistorie & TIP de Wijk

  Geschiedenis van De Wijk

  De eerste bewoning rond het riviertje de Reest dateert uit omstreeks 1200. Er was toen sprake van een Hof te Dickninge, dat eigendom was van het klooster van Ruinen. De vroegere rijkdom kunt u terugzien in de statige huizen op de landgoederen Dickninge en de Havixhorst en de monumentale boerderijen.

  De Wieker Meule

  De Wieker Meule is een achtkante stellingmolen daterend uit 1829. De molen is bijna geheel met riet gedekt en heeft een wiekenomvang van 22,5 meter. De molen is iedere zaterdagmiddag te bezichtigen van 13.00 - 17.00. De molen is dan in bedrijf. U kunt er allerlei soorten meel kopen.

  Over de historie en werking

  Lekker recept met molenmeel

  Verwen jezelf met dit lekkere molenmeel recept. Klik op de link voor meer...

  Recept met molenmeel

  TIP De Wijk

  Wilt u graag meer weten over de omgeving of tips krijgen voor de mooiste wandelingen en fietstochten, bezoek dan het kantoor van de TIP in De Wijk. Op het kantoor of voor de molen u kunt thee of koffie drinken of even gebruik maken van het toilet.

  Alle toeristische informatie
 • 2

  Terrein Smaakmakersfestival

  Smaakmakersfestival

  Indien mogelijk, vindt in september op het terrein aan de Julianaweg langs de Reest het 'Smaakmakersfestival' plaats: een kleurrijk festival met lekkere streekproducten van lokale ondernemers en veel muziek. Laat je inspireren en proef het Reestdal.

  Lees meer

  Foodwalks

  Tijdens het Smaakmakersfestival worden o.a. foodwalks georganiseerd. Onder leiding van een gids van Landschap Overijssel wordt er uit de natuur geplukt om het daarna samen te koken en te eten.

 • Bezoek Het Hemels Uitzicht

  Een bezoek aan 'Het Hemels Uitzicht', mis dit niet. Stuur rechts langs de kerk naar het pleintje met informatiepanelen van Landschap Overijssel. Lees de historie over 't Reestdal of beluister het volksverhaal. Trap hiervoor rustig op het pedaal.

 • 3

  Het Hemels uitzicht

  'Het Hemels' uitzicht

  Neem plaats op het bankje en geniet van het prachtige uitzicht op het grensriviertje de Reest en over het Reestdal. Het nest op de hoge paal geeft zicht op de opgroeiende ooievaars vanaf het voorjaar. Trap rustig op de pedalen van de praatpaal en hoor alles over de unieke historie van deze plek.

  Video Levend Reestdal

  Als je naar de andere kant kijkt, zie je het prachtige kerkje van IJhorst met een losstaande klokkenstoel. Op deze plek staat al eeuwenlang een kerk. Voor 1400 was het een houten kerk. Het huidige kerkgebouw stamt uit 1823. In de Wijk is geen kerk; men kerkte dus in IJhorst.

  Aalstal of fuik

  Aan zo'n mooie plek kleeft een mooi verhaal. Vroeger hadden adel en kerk het voorrecht om paling te vangen met een zogenaamde 'aalstal' (fuik) in de Reest. In IJhorst hebben buurtbewoners de reeds lange tijd verdwenen aalstal gereconstrueerd (foto) en een nieuwe functie gegeven.

  De aalstal is een soort fuik die even breed is als de rivier. Door deze in de Reest te laten zakken en weer omhoog te halen ving men vis. Tegenwoordig kan de aalstal gebruikt worden om ecologisch onderzoek te doen naar de visstand.

 • Restaurant Vos in IJhorst

  Restaurant Vos: voor consumptie, lunch of diner. Op maandag na, dagelijks geopend vanaf 11 uur.

  Openingstijden restaurant Vos
 • 4

  KroKo MultiPunt VVV & winkel

  KroKo MultiPunt VVV & winkel

  Streekwinkel en tevens Toerist Info (VVV), Is de winkel niet geopend, dan is het openbaar toilet (inworp 50 eurocent) altijd bereikbaar. Bezitter elektrische auto: Er staat bij de oranje brievenbus een oplaadpunt voor twee auto's aan de parkeerstrook Heerenweg IJhorst.

 • Haalweide tot FKP 98

  Verlaat Heerenweg naar links. Rij Respersweg uit. Volg Commissieweg naar rechts over het fietspad tot de afslag na bushalte 'Stapelerweg'. Stuur rechtsaf en vervolg het fietspad. Volg de fietsbordjes naar 98. U passeert Informatiecentrum 't Ende.

 • 5

  Kappertjes van dotterbloem

  Terug in Drenthe

  Je passeert hier de veenbeek de Reest; de kronkelende grens tussen Overijssel en Drenthe. De Reest is gelukkig nooit gekanaliseerd. Een van de redenen hiervoor was dat men grensconflicten wilde voorkomen.

  Lees meer...

  Dotterbloem & Moeraskartelblad

  Op deze hooilanden vind je veel dotterbloemen. Ook groeien hier het moerasviooltje en het zeldzame moeraskartelblad (ook wel: de 'orchidee van het Reestdal'). Deze planten gedijen op vochtige grond. Hoge waterstand en periodieke overstromingen zijn daarom belangrijk.

  Duitse kappertjes

  Dotterbloemen zijn licht giftig; toch worden er 'Deutsche Kapern' van gemaakt. Zelf maken? Laat de bloemknoppen een nacht liggen met veel zout erop, daarna voorzichtig afdrogen. Inmaken: pot vullen met jeneverbessen, takje tijm, laurierblaadje, kruidnagel en azijn. Circa 1 maand laten staan.

  Meer recepten...
 • 6

  Zuivelfabriek Haalweide

  De Eendracht

  Van 1896 tot 1968 stond op deze plek stoomfabriek "De Eendracht". Van de melk van omringende veehouders werd hier boter & kaas gemaakt. Edammer, Broodkaas, Goudse en Randkaas.

  Vette weiden...

  In archiefstukken uit 1428 wordt boerderij De Haalweide al vermeld naar het gelijknamige buurtschap. 'Haalweide' betekent 'weide in moerassig gebied'. De Haalweide was een van de vele grote boerderijen die in de loop van de eeuwen langs de Reest werden gebouwd.

  Lees meer
 • 7

  Herenboerderijen en keuterboer

  Herken de status van een boer

  Wie het begin van het grensriviertje de Reest al eens heeft bewonderd ontdekt de grote contrasten aan boerderijen langs deze beek. Keuterboerderijen aan het begin, statige herenboerderijen en landhuizen richting de De Wijk / Meppel. Wie een beetje status had plantte een beuk voor zijn woning.

  Monumentale beuken

  Op deze plek staat zo'n mooie statige, monumentale beuk op het boerenerf.

  Lees meer
 • 8

  Informatiecentrum 't Ende

  Informatiecentrum 't Ende

  Deze oude hoeve - genaamd 't Ende - bevindt zich aan de rand van het gehucht De Stapel en is sinds 1997 in bezit van Het Drentse Landschap. De boerderij is eind jaren '90 in oude luister hersteld. Het voorhuis is in erfpacht, het achterste deel van de 'staart' is ingericht als informatiecentrum.

  Natuurinfocentrum 't Ende

  Het verleden

  De oudste vermelding van een boerderij 't Ende op deze plek is uit 1458. In 1569 wordt 't Ende als één van de vier boerderijen van buurtschap De Stapel genoemd. In de 17e en 18e eeuw ontwikkelt de hoeve zich tot een succesvol boerenbedrijf.

  Eikengaard

  't Ende is altijd een behoorlijk erf geweest. Rond 1792 had de boer hier 100 schapen, 30 koeien, 9 varkens en 5 paarden op stal. Dat was voor die tijd een flinke boerderij. De boer had ook z'n eigen eikengaard voor de houtkap en verkoop. Deze is nu nog te zien tegenover de ingang van 't Ende.

  Jaarlijks wisselende expositie

  Jaarlijks wordt hier een wisselende (kunst) expositie ingericht door Het Drents Landschap.

  Lees meer

  Wildplukarrangementen van Olga

  Wildplukster Olga laat je tijdens een wandeling zien welke planten, bessen, bloemen e.d. eetbaar zijn en welke je beter echt kunt laten staan. Klik op de link voor de mogelijkheden.

  Op pad met wildplukster Olga

  Na de wandeling kun je genieten van een heerlijke ‘wildpluk high tea’ van gerechten die Olga heeft voorbereid.

 • Startpunt infocentrum 't Ende

  Start u vanaf de parkeerplaats informatiecentrum 't Ende? Rij tot de Stapelerweg en volg het fietspad naar rechts, Stuur richting fietsknooppunt 98, 99, 37, 15 tot instructie bezoekerscentrum De Wheem in Oud Avereest.

 • Restaurant Poortman

  Restaurant Poortman: voor koffie, thee, lunch of diner.

  Café-Restaurant Poortman
 • 9

  Buurtschap Bloemberg

  Historie Bloemberg

  Vanaf de 10e eeuw kwam het gebied rond Fort in handen van de bisschop van Utrecht. In de 14e eeuw kwam er meer belangstelling voor het gebied ten zuidwesten van Zuidwolde. Omstreeks 1708 werd het buurtschap Bazuin van moedermarke Drogt afgescheiden...

  ... De markegronden van Bloemberg werden opgedeeld in Bloemberg, Pieperij en Rabbinge. Begin 19e eeuw werd vanuit Veeningen begonnen met de afgraving van het veen. Bron: Wandelgids Fort, uitgave Streekbelang Fort e.o.

  Oudste boerderij Bloemberg

  Tramlijn Balkbrug-Meppel

  De moeder van de eigenaar van café Poortman is op deze plaats geboren en getogen. In haar jeugd was er nog de tram, waar nu het fietspad ligt. Die leverde veel klanten op; mensen uit Fort stapten bijvoorbeeld hier op. 'Moeder vertelde wel', zegt (wijlen) Ria Donker, 'dat ze als kinder meeliften'.

  Bron: Een gedeelte uit 't Olde Karspel', kwartaalblad van de Historische Vereniging De Wijk-Koekange, en in Mandielig van de oudheidkamer Zuidwolde. Naar aanleiding van het 100 jarig bestaan van Café Poortman in het jaar 2000.

  Oudheidkamer Zuidwolde
 • Startpunt De Wheem

  Vanaf het Bezoekerscentrum De Wheem in Oud Avereest stuurt u rechts langs de Reestkerk over het fietspad. Weg Oud Avereest gaat over in Meppelerweg. Volg de fietsbordjes richting 15 tot instructie Bezoek aan korenmolen De Star (oranje lijn).

 • 10

  Bezoekerscentrum De Wheem

  Reestdalkoek: lekker!

  Wat heb je nodig: 500 gr zelfrijzend bakmeel, 500 gr bruine basterdsuiker, 250 gr havermout, 400 gr roomboter 1 kg goudrenetten in partjes, 1 zakje vanille suiker, beetje kaneel, bakplaat + bakpapier

  Werkwijze: Oven voorverwarmen op 200 graden, meel en suiker mengen, smelt boter in pannetje, havermout door het meel en suiker mengen, gesmolten boter erbij. Mix dit mengsel met de mixer (met deeghaken) tot het rul is. Beleg de bakplaat met het havermoutmengsel. In 45 min goudbruin bakken. Lekker!

  Welkom op Het Kerkenpad

  Bezoekerscentrum De Wheem

  Bezoekerscentrum 'De Wheem' van Landschap Overijssel is een goed begin- of eindpunt van een middagje Reestdal. In deze fraaie boerderij, midden in het Reestdal, is van alles te beleven. Behalve mooie exposities vind je er een leuke winkel en kun je er terecht voor een kopje koffie met wat lekkers.

  Openingstijden De Wheem Alle toeristische informatie

  Historie Oud Avereest

  De kerk van het buurtschap (gehucht, streekdorp) Avereest kent een lange geschiedenis. Het is in de 12e eeuw ontstaan op een hoge zandrug door ontginningen van de woeste gronden langs het riviertje de Reest (HVA archief). Tegenwoordig hoort Oud Avereest bij de plaats Balkbrug, gemeente Hardenberg.

  Beeldbank Hist. Ver. Avereest Vrienden van de Reestkerk
 • Katingerveldweg - De Star

  Stuur rechts Katingerveldweg op. Rij op het industrieterrein links / rechts / links tot na het benzinestation. Daar rechtsaf tot fietsoversteek (groen verkeerslicht). Na oversteek N377 kort rechts, links richting FKP 13 tot instructie Balkbrug.

 • Balkbrug richting FKP 15, 37

  Rij richting FKP 13 tot klinkerweg. Sla rechtsaf, De Omloop gaat over in Molenweg. Op T-splitsing rechtsaf tot FKP 15. Rij Meppelerweg nu tegenovergesteld tot de afslag Schapenstreek. Ga linksaf het (bos)fietspad op. Lees instructie Schapenstreek. .

 • Lunchroom bakkerij Oegema

  Lunchroom bakkerij Oegema: voor koffie, thee, gebak en/of eenvoudige lunch. Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 8 tot 18 uur. Op zaterdag: 8 tot 16 uur.

  Lees meer over de bakkerij
 • 11

  Korenmolen de Star

  Molenaarsbloem & cupcakes

  Recept voor 12/16 vormpjes. 125 gr. bloem, 125 gr. boter, 100 gr. suiker, 2 eitjes, geraspte schil van 1/2 citroen en/of 1 pakje vanillesuiker, snufje zout. Neem gekleurde cupcake vormpjes, ingrediënten op kamertemperatuur, baktijd 25 min., bakplaat midden in 180 graden voorverwarmde oven.

  Beboter vormpjes, bestrooi met poedersuiker. Roer 10 min. in grote kom de boter zacht, voeg suiker, vanillesuiker met zout toe. Dan één voor een ei met houten lepel tot een glad beslag en de bloem erdoor. Vormpjes 2/3 vullen en zet op bakplaat, bak ze goudbruin. Afkoelen en smullen maar...

  De Star & het Magazijn

  De achtkantige Korenmolen De Star staat circa 100m buiten het dorp zodat hij veel wind kan vangen voor het malen van het graan. Op de begane grond is een stukje geschiedenis van de Star en het Magazijn. Het winkeltje met bakproducten is in Het Magazijn. Beiden zijn industriële monumenten.

  Molennieuwtjes over De Star Filmpje over Molen De Star
 • Bezoek aan korenmolen De Star

  Korenmolen de Star bezoeken? Dan wordt de fietsroute verlengd met 5 km. Vanaf zijweg Schapenstreek het fietspad (oranje lijn) langs Meppelerweg vervolgen tot FKP 15. Ga voor Lunchroom Oegema linksaf richting FKP 16 tot instructie Katingerveldveldweg.

 • Schapenstreek; naar eindpunt

  Rij Schapenstreek uit. Op klinkerweg De Haar naar rechts tot Nieuwe Dijk. Sla linksaf. Volg verderop de fietsbordjes naar 36, 35, 88 (2 maal) 87, 86, 85 tot instructie Halfweg. Zuivelboerderij De Waard of Wijngoed bezoeken, lees de instructie.

 • 12

  Camping Si-Es-An

  Over camping Si-Es-An

  Welkom bij Camping Si-Es-An, startpunt van verschillende (gps)wandel- speur- en fietsroutes van zowel de camping als Landschap Overijssel. De Brasserie en speeltuin zijn het gehele jaar geopend. Klik op de link over de recente openingstijden.

  Brasserie De Boerderij

  Historie campingboerderij

  Brasserie 'De Boerderij' staat in het hart van de camping en stamt uit de periode van ontginningen rond 1950. Voor de bodemgesteldheid en de ruimtelijke ontwikkeling van het landschap rond Avereest buiten het beekdal, vonden in de 19e en 20e eeuw grootschalige heide- en veenontginningen plaats.

  Subsidieproject happy bee

  Natuurbeleving is een kernwaarde van de toeristische ervaring. Samen met camping Rheezerwold in Heemserveen hebben wij i.s.m. Landschap Overijssel en het waterschap Drents Overijsselse delta de kwaliteiten van de omgeving op een speelse en spannende wijze onder de aandacht gebracht in 2020.

  Lees meer over dit project
 • Brasserie & camping Si-Es-An

  Brasserie De Boerderij: voor koffie, thee, lunch of diner op het terrein van camping Si-Es-An in Balkbrug. Naast kamperen of het huren van een chalet is er ook een mogelijkheid tot B&B met hotelfunctie. Informeer naar de mogelijkheden. .

  Brasserie De Boerderij
 • 13

  Camping 't Reestdal & Outdoor

  Speeltuin

  Camping 't Reestdal heeft een leuke speeltuin naast horeca Proefkamer Het Reestdal. Liever het stoere werk? Maak dan kennis met 'Het Motorikpark' van Reestdal Outdoor met sportieve spelelementen en de trailruns van Landschap Overijssel. Download hiervoor de app 'Fietsen in Overijssel'.

  Camping 't Reestdal Reestdal Outdoor Trailruns Landschap Overijssel
 • Bezoek De Waard & Wijngoed

  Wijngoed De Reestlandhoeve of zuivelboerderij De Waard bezoeken? (Graag vooraf overleggen in wat mogelijk is.) Sla rechtsaf en volg de oranje lijn op de kaart. Na uw bezoek kunt u de fietsroute gemakkelijk weer oppakken bij fietsknooppunt 35.

 • 14

  Boerderijwinkel Uut 't Veld

  Echt boerderijvlees

  Familie Emmink runt deze boerderij, het ligt tussen de Staatsbossen en het Reestdal in. Ze houden zich bezig met het fokken van het Franse vleesras Blonde d’Aquitaine. Het zijn mooie, grote, elegante dieren met een goede bespiering en een zeer constante vleeskwaliteit.

  Vleeskoe 'Blonde d’Aquitaine'

  Dit koeienras loopt bijna jaarrond buiten, alleen in de winter gaan ze op stal. Bij Emmink zijn de dieren op de boerderij gehuisvest in ruime hokken met stro. De voeding van de dieren wordt door hunzelf verbouwd en aangevuld met krachtvoer.

  Boerderijwinkel

  Kom gerust even kijken op het erf tijdens de openingstijden van de boerderijwinkel. Dit is op vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 17 uur. De slogan van dit bedrijf: 'Uut 't Veld Boerderijvlees, u proeft gewoon het goede leven'.

  Lees meer
 • 15

  Kievitshaar, een buurtschap

  Kievitshaar

  Aan het begin van de twintigste eeuw lag tussen Balkbrug en Meppel nog een uitgestrekt heideveld. Vanaf 1919 is er meer dan 1.500 hectare woeste grond in cultuur gebracht. Vanaf die tijd werden zand- en veenwegen werden verhard. Kievitshaar toen: vier boerenwoningen als een oase in de woestijn...

  Kievitshaar werd op een kaart uit 1813 Kivitshaar genoemd; een gehucht met een paar boerderijen middenin een groot moerassig heideveld met hier en daar wat vennen. Er was een wegverbinding over een hooggelegen zandrug door het Staatsbos, een half natuurlijk bos sinds 1920,

 • 16

  Zuivelboerderij De Waard

  Zuivelboerderij De Waard

  Op Zuivelboerderij de Waard wordt boerenzuivel gemaakt. Om de lekkerste melk bij elkaar te grazen, lopen de koeien een groot deel van het jaar in de wei. En daardoor proef je het Reestdal in de zuivel. Openingstijden winkel: vrijdag 13.00 uur tot 17.00 uur, zaterdag 10.00 uur tot 16.00 uur.

  Zuivelboerderij De Waard

  Boerenkaas en Reestlanderwijn

  Boerenkaas en Wijn uit het Reestdal, twee heerlijke streekproducten die uitmuntend met elkaar te zijn combineren. Zuivelboerderij De Waard verkoopt, naast hun eigen zuivelproducten, Flinkert Boerenkaas in hun boerderijwinkel. Wijn, ook te verkrijgen in de Wijnbar(n) bij De Reestlandhoeve.

 • Bezoek Wijngoed Reestlandhoeve

  Wijngoed Reestlandhoeve bezoeken? De Wijnbar(n) is geopend op ma, di, wo, do, vrij, en zaterdag van 10-17 uur voor een glas wijn, kop koffie, thee e.d. Na uw bezoek kunt u de route (oranje lijn) gemakkelijk weer oppakken bij fietsknooppunt 35.

 • 17

  Wijnbar(n) de Reestlandhoeve

  Proef eens dit recept

  Buffelmozzarella met aardbeienvinaigrette! Was 250 gram aardbeien en halveer ze in een kom. Schep om met 2 el balsamicoazijn, 5 el olijfolie (extra vierge). Marineer 10 minuten. Hussel de rucola met handvol blaadjes basilicum. Drapeer dit over 4 borden.

  Snijd dan de Buffelmozzarella (Vechtdalproduct) in plakjes, leg dit over de sla. Schep de aardbeien en dressing erover. Strooi 2 el kappertjes erover. Druppel er eventueel nog wat olijfolie over alle producten. Ook lekker met gedroogde rauwe ham. Bereidingstijd circa 20 minuten. Laat het u smaken.

  Kies bij dit overheerlijke recept de Reestlander Royal. Een lichtzoete, mousserende rosé wijn gemaakt van de Muscat Bleu. Een frisse wijn met de geur van rozen en in de smaak aardbeien, frambozen, rozenbottel en meloen. Geschikt als aperitief, ook lekker in combinatie met een fruitdessert / kaas.

  Reestlandhoeve I Wijngoed

  De Reestlandhoeve is een wijngaard gelegen in het Reestdal op de grens van Overijssel en Drenthe, met uitstekende condities zoals een ijzeroer houdende, zanderige en waterdoorlatende bodem. De druiven worden biologisch geteeld. Dit geeft de wijnen een geheel eigen smaak en bouquet.

  Video De Reestlandhoeve

  Bekroonde wijnen

  De Reestlander wijnen zijn zeer goed beoordeeld tijdens het AWC 2015, een grote internationale wijnkeuring in Wenen. Een zilveren plak voor de Reestlander Rosé 2014, een zilveren medaille voor de Reestlander Muscat 2014 en een kwaliteitszegel voor de Reestlander Wit 2014.

  De hedendaagse wijnen

  Zorgboerderij en biogroenten

  Participeren, Groeien en Ontwikkelen... Wijngoed de Reestlandhoeve, bekend om zijn Reestlander wijnen, biedt als zorghoeve een bijzonder concept van dagbesteding en ambulante begeleiding. In het jaar 2016 zijn we gestart met een biogroententuin, de seizoenproducten worden verkocht.

  Zorgboeren & Wijngoed
 • 18

  De Vier Bergen

  De Vier Bergen

  Vroeger toen dit gebied nog als 'woeste' gronden werd aangeduid, was duidelijk het heuvelachtige, moerassige terrein te herkennen aan vier in het oog springende heuvels. zogeheten 'Horsten' dat 'hoogte' betekent. Op die hoogten (foto) zie je nog steeds hagelwit stuifzand.

  Lees meer
 • 19

  De Zwarte Venen

  Meters dik veen, maar ...

  Ondanks de uitgestrektheid van de veengebieden in de gemeente Staphorst is het rond IJhorst nergens tot grote turfwinning gekomen. Wel kon men een goede boterham verdiend worden met het houden van vee op de vette weilanden langs de Reest. Men won wel turf, maar alleen voor eigen gebruik.

  Lees meer

  Turfwinning en meertjes

  De turf werd gewonnen in zogeheten veenputten die, nadat het veen verdwenen was, volliepen met water. Op die manier ontstond niet alleen het inktzwarte ven de 'Zwarte Venen' maar ook de Ganzeplas en enkele andere kleine meertjes in dit unieke gebied. Zomers aan de waterkant, de weidebeekjuffer.

  Lees meer...
 • Halfweg tot eindpunt De Wijk

  Rij na Het Vergulde Ros de klinkerweg naar rechts op. Na de brug over de Reest rechtuit langs het tolhek. Op kruising de oude oprijlaan naar links uitrijden. Rechtsaf op het fietspad volgt u de fietsbordjes 89 tot het eindpunt TIP en De Wieker Meule.

 • Eetcafé Het Vergulde Ros

  Vroeger was dit café de pleisterplaats van paarden- en veehandelaren. Maar ook handelslieden als "pannigie blauw" en "stoffen bakkertje" kwamen aan het eind van de dag van hun eerlijk verdiende borreltje genieten. De schilderijen en borden aan de wand stammen uit die tijd. Ook origineel zijn de houten vloer (ossenrood), de oude stamtafel, smyrna tafelkleden en balken aan het plafond. Het eetcafé is beperkt geopend. Klik op de link 'Recente openingstijden'.

  Recente openingstijden
 • 20

  Tolhuisje

  Tolhuisje

  Het Tolhuisje is een rijksmonument. Vroeger liep de belangrijkste weg van Staphorst naar De Wijk over het landgoed Dickninge. Om hun inkomen wat aan te vullen hieven de baronnen van Steenwijk de Vos tol voor deze weg. In het huisje woonde vroeger de tolwachter. Foto: Hist. Ver. de Wijk-Koekange.

  Lees meer...
 • 21

  Landgoed Dickninge

  Het landgoed Dickninge

  Het landgoed Dickninge bij De Wijk bestaat uit cultuurgronden en bossen. Te midden hiervan staat nu het monumentale huis Dickninge, in de middeleeuwen stond hier het benedictijner klooster Dickninge. Toen Cornelis Pronk het klooster in 1732 tekende, stond alleen het oude brouwhuis nog overeind.

  Benedictijner klooster

  Het klooster bestond uit een rentmeestershuis en een kerk. Na de hervorming werd het klooster nog tot 1652 bewoond door nonnen. Daarna raakte het in verval, eind 18e eeuw werd alles afgebroken. Meer weten? Klik op de link.

  Historie landgoed Dickninge

  Bosuil

  Met een beetje geluk is soms deze bosuil op het landgoed spotten (foto), Bosuilen jagen vrijwel alleen in de schemering en 's nachts. Overdag houden de vogels zich schuil in de top van een boom. De bosuil heeft een spanwijdte van 80 tot 95 cm.

  Lees meer over de bosuil

  Stinzenflora

  Landgoed Dickninge: Eind maart is de bodem van het bos bedekt met de kleurrijke tapijten van holwortels en ander vroege bloeiers. Explosieve groei Stinzenflora: Waarom alleen hier in de voormalige kloostertuin van Dickninge en niet daarbuiten? Het antwoord is niet zo moeilijk te geven.

  Lees meer
 • 22

  Huize Voorwijk

  Huize Voorwijk

  Huize Voorwijk is een monumentaal herenhuis met aan weerszijden koetshuizen. Deze koetshuizen zijn door een muur aan het hoofdgebouw verbonden, waardoor een mooi, besloten voorplein ontstond. Het werd in 1791 gebouwd. Tegenwoordig is het in bezit van de familie De Vos van Steenwijk.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Voorwijk
 • Grand café, pizzeria Mulino

  Grand café, pizzeria Mulino voor koffie, thee, lunch, borrel of Italiaans ijs. Adres: Dorpsstraat 51 te 'de Wijk'

  Grand café, pizzeria Mulino
 • TIP De Wijk

Colofon: Reestdalgroep i.s.m. Landschap Overijssel.
Deel deze pagina

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?