Klimaatloop Olst - Deventer

Salland

Wandelen
18 km

Welkom bij deze klimaatloop van Olst via Diepenveen naar Deventer op zaterdag 17 oktober 2015. Zo vraagt u de wereldleiders in Parijs om te kiezen voor rechtvaardig klimaatbeleid. Tijdens uw wandeltocht bekruipt u ongetwijfeld het gevoel van dankbaarheid voor al dat natuurschoon.

Toegankelijkheid

Deze route voert u over goed bewandelbare paden

Startpunt

De route start in het centrum van Olst bij de Dorpskerk aan het Kerkplein

Highlights op deze route:

 • 1

  De Bastiaan en de Dorpskerk

  Willibrord of Dorpskerk

  Deze mooie eenbeukige laatgotische kerk werd al in de dertiende eeuw gebouwd. Daarvoor stond op deze plek al een kapel. In de eeuwen die volgden werd de kerk regelmatig verbouwd en uitgebreid. Bijzonder is onder andere het dertiende eeuwse doopvont. De kerk is een rijksmonument.

  De Bastiaan

  In De Bastiaan, genoemd naar een boer die er ooit woonde, vinden de vele activiteiten plaats van de kerkelijke gemeente.

 • 2

  Project Aardenhuizen

  Wonen onder de grond?

  Bouwen, werken, wonen en leven in harmonie met de natuur, in verbondenheid met elkaar en ter inspiratie van de wereld. Dit is de missie van de bewoners van de aardenhuizen in Olst. Een bijzonder en prachtig project.

  Laag energieverbruik

  Enthousiaste mensen hebben in Olst aardenhuizen gebouwd met een extreem laag energieverbruik, lokale watervoorziening en -zuivering en goede energieprestatie. Bovendien is er geen aansluiting op het riool nodig en passen de huizen prachtig in het landschap.

  www.aardehuis.nl
 • 3

  Havezathe Groot Hoenlo

  Havezathe Groot Hoenlo

  De havezate werd voor het eerst vermeld in 1233. Het dateert uit de 15e eeuw, met vleugels uit de 18e eeuw. In het verleden heeft Harry Mulisch ook op het kasteel gewoond. Het wordt genoemd in zijn boek De ontdekking van de hemel. Een bouwwerk dat van een huis verschilde als een adelaar van een kip.

 • 4

  De IJssellinie

  Ingebetonneerde Shermantank

  Hier ziet u de Nederlandse waterlinie tegen een Russisch offensief uit de tijd van de koude oorlog. Van 1950 tot 1968 moest de linie een opmars van het Rode Leger vertragen door een brede zone langs de rivier onder water te zetten. Pas eind 1990 werd bekend de aanwezigheid met bunkercomplex bekend.

  Bunkers

  Ter verdediging werd een zestigtal bunkers en kazematten opgetrokken en werden ingebetonneerde Shermantanks uit WO ll in de dijken geplaatst. De Stichting IJssellinie houdt er regelmatig boeiende rondleidingen in en om de bunkers.

  www.ijssellinie.nl
 • Op koers

  Volg de bordje naar de Haere

 • 5

  De Haere

  Zonnewijzer De Haere

  Dat wereldleiders in Parijs beseffen dat het nu echt tijd is om concrete stappen te zetten voor een rechtvaardig klimaatbeleid. Wat heeft u met zon en energie?

 • 6

  (H)eerlijke bank

  (H)eerlijke bank

  Zit u goed bij uw bank? Zie de website 'bankwijzer'.

  www.eerlijkegeldwijzer.n
 • 7

  De Kleine Wildenberg

  De Kleine Wildenberg

  De Kleine Wildenberg is een boerderij in Diepenveen waar je kunt logeren, ontspannen en tot jezelf kan komen. Gewoon omdat je er even uit wil, alleen of met je gezin of om op stap te gaan in het mooie Salland. De Kleine Wildenberg is een aantal dagen per week een Zorgboerderij en tevens Rustpunt.

 • 8

  De Oosterwaarde

  De Oosterwaarde

  Tussen Nieuw Rande en de IJsseldijk, op eeuwenoude esgrond in Diepenveen ligt het biologisch dynamische landbouwbedrijf de Oosterwaarde. Het is in 1994 opgericht en heeft 14 hectare grond. Er worden biologisch dynamische groenten en bloemen geteeld en rechtstreeks aan de consument verkocht.

  Essen en kampen

  Es of kamp (een eenmans-es) zijn andere woorden voor bouwland of akker. Van oudsher liggen de essen en kampen aan de randen van een beekdal en rondom of bij een (groepje) boerderij(en). En in de omgeving altijd de uitgestrekte heide. De heide was voor de landbouw van groot belang.

  Schaapskudde

  De schaapskudde graasde overdag op de hei en kwam ’s avond terug in de schaapskooi. Dit was een potstal waar de schapenmest met heideplaggen en ander organisch materiaal werd vermengd. Als de mest flink was 'opgepot’ werd de stal leeg gereden en de mest over de akker gestrooid.

  Bolvormig

  Dat gaf de es in de loop van de eeuwen zijn bolvormig karakter, hoewel we niet moeten vergeten dat essen ook al op hogere gronden waren aangelegd.

 • 9

  Hotel Gaia

  Hotel Gaia

  Een eerste vermelding van het landgoed is in 1285. Toen woonde familie Rande hier in een kasteel waar niet veel van over is. In 1857 laat AJ Duymaer van Twist, de gouverneur-generaal van Nederlands-Indië in Multatulli’s Max Havelaar, Nieuw Rande bouwen.

  Rijksmonument

  Het pand is in 1998 aangemerkt als Rijksmonument en is eigendom van Stichting IJssellandschap. Bij Hotel (Geb en) Gaia houden ze van de natuur en van het goede leven. In de keuken werken ze het liefst met verse, biologische seizoensproducten uit de eigen Sallandse streek. Lekker en eerlijk.

 • 10

  Waterzuiveringsinstallatie

  Waterzuiveringsinstallatie

  Nog steeds hebben 780 miljoen mensen geen toegang tot schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen. Per dag overlijden 1400 kinderen onder de 5 jaar door diarree als gevolg van vuil drinkwater, slechte sanitaire voorzieningen en hygiëne. Wees zuinig met water.

 • 11

  De Groene Moskee

  De Groene Centrum Moskee

  De moskee is gebouwd in 2002 en is geïnspireerd op verschillende bouwstijlen. Elk gebed wordt afgesloten met een uiting van dankbaarheid. Daarbij wordt een gebedssnoer gebruikt. Vanuit de Koran worden we opgeroepen om goed voor de schepping te zorgen.

 • 12

  Het Penninckshuis

  Het Penninckshuis

  Achter het beeld van Albert Schweitzer staat het Penninckshuis. Omstreeks 1588 liet Herman Penninck het bouwen. De 6 beelden boven de toegangsdeur stellen de 6 deugden voor (geloof, hoop, liefde, voorzichtigheid, kracht en gematigdheid).

  Groenen mannen en vrouwen

  De stad Deventer kent veel groene mannen en grotesken. Kunstzinnige vormen, vaak met een menselijk uiterlijk. Moet de linker groene man het kwaad buiten de deur houden. Zo staat de groene vrouw met appeltjes op haar hoofd voor de schoonheid van de vrouw. Het gebruik is al eeuwen in Europa bekend

 • 13

  RK Broederenkerk

  RK Broederenkerk

  Gebouwd tussen 1335 en 1338 op de plek waar rond 1300 een klooster gesticht was door de minderbroeders Franciscanen. De naam van de kerk herinnert er nogaan. De boeteprediker Geert Grote, een belangrijke grondlegger van de Moderne Devotie, woonde er geregeld de mis bij en heeft er wellicht gepreekt.

 • 14

  De Lebuïnuskerk

  De Lebuïnuskerk

  De huidige kerk, een gotische hallenkerk, kwam tot stand tussen 1450 en 1525. Muurschilderingen van voor de reformatie zijn o.a. te zien in de crypte. De Magistraatskapel is destijds speciaal voor de stadsbestuurders gebouwd. Het hoofdorgel is een Holtgräveorgel. Welkom in een fairtrade kerk.

Colofon: Deze route is ontwikkeld door de Protestantse Gemeente Colmschate Schalkhaar (PGCS)
Deel deze pagina