Landgoed Algoed

Zuid Twente

Fietsen
13 km

Deze route leidt door de omgeving van Twekkelo, een buurtschap tussen Enschede en Hengelo. Geniet van de mooie landschappen, de markante zouthuisjes en de geschiedenis die overal nog volop aanwezig is. Voor groepen is het mogelijk om hapjes en drankjes te reserveren bij Landgoed AlGoed

Toegankelijkheid

Terrein is goed begaanbaar. Er wordt niet alleen over asfalt gefietst, maar ook over verschillende goed onderhouden zandpaden.

Startpunt

Start- en eindpunt zijn bij Landgoed Algoed aan de Burgemeester Stroinkstraat 411, ter hoogte van Lutje Esweg. Dit is per auto en fiets goed te bereiken. Landgoed AlGoed ligt bij de fietsknooppunten 30 en 31.

Highlights op deze route:

 • Landgoed AlGoed

  Landgoed AlGoed is een open ontmoetingsplek, dagbesteding en activiteitencentrum in de natuur. Door de week staat de koffie klaar, in het weekend op afspraak. Geniet van deze mooie fietstocht.

 • 1

  Zouthuisjes

  Nieuw type zouthuisje.

  Deze zouthuisjes zijn de vervangers van de grote zwarte zouttorens waarvan er nog een paar te zien zijn in de omgeving. Deze zouthuisjes worden eens in de zoveel tijd verplaatst om nieuw zout te winnen.

 • 2

  Schuilkerk

  De schuilkerk in Twekkelo

  Deze schuur was in de 18e eeuw een schuilkerk voor de Protestanten. Zij werden door de Katholieken als ketters gezien en hierdoor werden zij vervolgd. Omdat deze kerk qua uiterlijk op de schuren in de buurt lijkt kon men in alle rust hier de kerkdiensten houden.

 • 3

  Sluis twentekanaal

  Sluis ter hoogte van Hengelo

  Bij deze sluis staan een paar leuke weetjes. Weet je bijvoorbeeld dat er tussen het begin en eind van de sluis 21 meter hoogteverschil is? Kijk voor nog meer leuke weetjes op het blauwe bord.

 • 4

  Kristalbad

  Kristalbad

  Deze vlakte is vernoemd naar het kristalbad. Vroeger was in deze zijtak van het Twentekanaal een zwembad, het Kristalbad. Hier leerde de jeugd de eerste meters onder begeleiding zwemmen. Nu is dit een stukje 'nieuwe natuur'.

 • Landgoed Algoed

Colofon: De route is gemaakt door Opgeblazen Feit in opdracht van Landgoed AlGoed.
Deel deze pagina