Flinke wandeling op landgoed Vilsteren, met onderweg o.a. het graf van de kluizenaar, een fraai uitzichtpunt en een kijkje achter de schermen van het beleid en de werkzaamheden op het landgoed. Af en toe kunt u een doorsteekje nemen (oranje lijn in de routeapp)
Toegankelijkheid
De route is niet volledig over verhard pad.
Startpunt
Startpunt: Landgoedcentrum Vilsteren, Vilsterse Allee 1d, 7734 PB Vilsteren (hier zijn ook folders van de route verkrijgbaar) Parkeergelegenheid bij de kerk naast het landgoedcentrum. Met openbaar vervoer naar station Dalfsen en OV fiets (of eigen fiets in de trein) op de fiets naar Vilsteren.
Highlights op deze route:
-
startpunt & folderverkoop
Startpunt route. Hier zijn ook folders over de wandelroute verkrijgbaar a € 1,-. Deze zijn ook buiten openingstijden te vinden in een rek aan de deur van het landgoedcentrum.
-
1
Inleiding
Welkom!
Hartelijk welkom op het ca. 1.051 hectare grote, particuliere landgoed Vilsteren, eigendom van de familie Cremers. Zij heten u van harte welkom!
Landgoed
De meeste mensen denken bij een landgoed in eerste instantie aan een groot landhuis of kasteel met een park er om heen. Een landgoed is echter veel meer. Wat formeel gezegd is het een cultuurhistorische, landschappelijke en economische eenheid. Het gaat om het samenspel, terug te zien in deze route.
Ensemble
Huis Vilsteren vormt de kern van het landgoed, met daaromheen o.a. het park, de bossen en het dorp Vilsteren. Een weldoordacht 'ensemble'. Het park is uitgevoerd in de Engelse landschapsstijl. Het huidige Huis Vilsteren dateert van 1906. De huidige aanleg van het park is van ca. 1810.
Dorp op het landgoed
Het dorp Vilsteren behoort dus ook bij het landgoed. Een heel dorp op een landgoed is voor Nederland een unieke situatie. De gemeenschap van Vilsteren en het landgoed zijn al eeuwen nauw met elkaar verbonden.
-
2
Kerk
Katholieke kerk
In Vilsteren staat een rooms-katholieke parochiekerk gewijd aan de Heilige Willibrordus. De kerk is gebouwd in 1897. De familie Cremers van het landgoed heeft de nieuwe kerk aangeboden, omdat de oude kerk uit 1820 - met een dak van stro - niet meer solide was.
Neogothiek
De Sint Willibrorduskerk werd gebouwd tussen 1896-1897. De door architect J.W. Boerbooms ontworpen kerk is een neogotische pseudobasiliek met 40 meter hoge toren. Het is een goed voorbeeld van Boerbooms' op de Nederrijnse gotiek geïnspireerde stijl.
Gebrandschilderde ramen
De kerk bevat schitterende gebrandschilderde ramen boven het hoofdaltaar. Deze zijn geschonken door de familie Cremers en in 1910 gemaakt door atelier Ledner uit München. De andere vensters zijn in 1935 vervaardigd door Lou Asperlagh. Hij heeft ook de wanden voorzien van een kruiswegstatie.
Eigen zitplaatsen
Aan de zuidkant is ter hoogte van het altaar de Cremerskapel aan de kerk gebouwd. Hier had de familie Cremers zijn eigen zitplaatsen.
-
Restaurant & Herberg De klomp
De ernaast gelegen 'De Nieuwe Ruif', BBQ restaurant en café, kent andere openingstijden. Klik op de link voor beide locaties. Vanaf of nabij deze horeca in Vilsteren starten meerdere wandel-/fietsroute apps van Landschap Overijssel. Zie: http://www.landschapoverijssel.nl/routes of via de app naar routes rond Vilsteren.
-
3
Erve Nienes
Boerderij Erve Nienes
Hier staat al eeuwen een boerderij met de naam Nienes. Het dorp Vilsteren heeft een agrarische oorsprong. Het is een zogenaamd 'esdorp'. De parkaanleg van buitenplaats Vilsteren kwam pas later. Het beleid van het landgoed is er op gericht de agrarische activiteiten in het dorp te handhaven.
Luiken en wapen
Dat de boerderij bij het landgoed hoort, kunt u zien aan de luiken - in de kleuren van het landgoed - en het wapen van de oudst bekende leenheren: de ridders van Vilsteren.
-
Wandelkeuzepunt R11
-
4
Meanderende Vecht
De oude Vecht
Het water dat u ziet, is een oude meander van de Vecht. Eind 19e, begin 20e eeuw werd de rivier gekanaliseerd en zijn veel bochten afgesneden. De lengte van het Nederlandse deel van de Vecht werd ca. 30 km korter. Deze meander is zo'n bocht, maar werd gelukkig niet afgesneden.
Nevengeul
In 2015 is een zogenaamde 'nevengeul' van de Vecht op het landgoed aangelegd. Indien u het Stuwepad naar het noorden volgt, kunt u ook hier een kijkje nemen.
-
5
Spoorlijn uit 1903
Het spoor
U passeert de uit 1903 daterende spoorlijn Zwolle-Emmen. Alle stations langs het spoor zijn ontworpen door architect Eduard Cuypers, die ook verantwoordelijk is voor het in 1906 gebouwde Huis Vilsteren.
Station Vilsteren
Even verderop stond vroeger station Vilsteren. Het station deed dienst van januari 1903 tot mei 1966. Vanuit Vilsteren werd vooral mijnhout vervoerd voor de mijnen in Limburg. Helaas is het station in 1980 afgebroken.
-
Wandelkeuzepunt R14
-
6
Zichtheuvel
Oude structuur
Vanaf deze in 2001 gerealiseerde zichtheuvel heeft u een prachtig uitzicht over de heide. De heuvel ligt precies op het eindpunt van een zichtas vanuit het Huis Vilsteren. Zo is een nieuw element ingepast in de oude structuur van het landschap.
-
7
Open Hamei
Op bezoek bij de buren!
Na de brug bent u tijdelijk te gast bij de Open Hamei. Dit buurlandgoed hoorde tot 1949 bij Vilsteren maar is toen bij een vererving een apart landgoed geworden.
-
Wandelkeuzepunt R17
-
8
Graf van de kluizenaar
Beroemde attractie
De kluizenaarshut is waarschijnlijk de beroemdste attractie van Vilsteren. Het is een goed voorbeeld van wat in de Engelse landschapsstijl een 'follie' wordt genoemd. Follies werden gebruikt om het landschap nog romantischer en verrassender te maken.
Kluizenaarshut
De route gaat niet langs graf van de kluizenaar (zie foto), maar het ligt vlak bij de Kluizenaarshut, kunt u het vinden?
Meer informatie -
9
Multifunctioneel bos
Beheer keuzes
460 hectare van het landgoed bestaat uit bos. Bos is in Nederland altijd multifunctioneel. Het heeft natuurlijke, landschappelijke en cultuurhistorische waarde: er wordt hout geproduceerd en de wandelaar geniet ervan. Dit neemt niet weg dat er in het beheer bepaalde keuzes gemaakt kunnen worden.
Bosbeleidsplan
In een parkbos kan het cultuurhistorisch ongewenst zijn om dode bomen te laten staan. In een bos waar het accent ligt op natuur, is dit juist wel gewenst: vogels en insecten hebben baat bij dood hout. Landgoed Vilsteren heeft in een bosbeleidsplan vastgelegd waar welke functie het belangrijkste is.
-
Einde!
-
Wandelkeuzepunt R10
-
Doorsteekje; korte variant
Via dit doorsteekje is de route een stuk korter en wandelt u direct naar het eindpunt.