Molenroute Tubbergen 30 km

Noord Twente

Fietsen
33 km

Wind- en watermolens zijn verbonden met Tubbergen. Zij bepalen samen met het glooiende landschap in belangrijke mate het beeld van Twente. De molens getuigen van vindingrijkheid van onze voorouders. Met deze route fietst u langs 3 van de 7 overgebleven wind- en watermolens in de gemeente Tubbergen.

Toegankelijkheid

De molenroute is uitgezet over overwegend binnendoorweggetjes en verharde fietspaden. Een klein deel is een goed toegankelijk semiverhard fietspad.

Startpunt

Het startpunt is de parkeerplaats bij Camping de Molenhof, eertcafe Antje en Bille en korenmolen De vier winden. Deze bevindt zich aan de Kleisenweg 3, 7667 RS Reutum. Bij Restaurant Watermolen van Bels, Camping de Molenhof, Eetcafe Antje en Billie, Restaurant de Molen Fleringen en Café Restaurant Fraans Marie kunt u ook een papieren versie van de route verkrijgen. U kunt ook starten bij Watermolen Herinckhave en de Molen van Frielink. Heel veel fietsplezier door dit prachtige landschap!

Highlights op deze route:

 • P De vier winden

 • 1

  Korenmolen 'De Vier Winden'

  Kleijsen

  De Vier Winden wordt ook wel Kleijsen's Möll genoemd. De Kleijsenweg, waaraan de molen ligt, herinnert nog steeds aan deze molenaar en eigenaar. De molen is nu eigendom van de Stichting De Vier Winden.

  Windkorenmolen

  De molen is gebouwd in 1862. Het is een zogenaamde windkorenmolen; een achtkantige bovenkruier met stelling. De molen heeft een vlucht van 22.50m en is ingericht als korenmolen met twee koppels maalstenen.

  Ook zonder wind

  Bijzonder is dat met de molen ook bij windstil weer kan worden gemalen. Dit leverde de molenaar in de jaren dertig van de vorige eeuw extra inkomsten op. Een tweede steenkoppel werd via een aandrijfriem aangedreven door een dieselmotor.

  Mechanisch luiwerk

  Het oorspronkelijke luiwerk, aangedreven door de wind, kan niet altijd worden gebruikt. Om de zakken graan toch omhoog te kunnen takelen, is een uniek tweede mechanisch luiwerk (foto) in de molen aangebracht.

  Open: zaterdag 13.30 - 16.30 uur of op afspraak.

 • Eetcafe Antje & Billie

 • Knooppunt 74

  Knooppunt 74

 • Knooppunt 44

  Knooppunt 44

 • 2

  Watermolen Herinckhave

  De molen

  De watermolen van Herinckhave ligt aan de Herinckhaveweg in Fleringen en is onderdeel van het landgoed behorende bij de havezate Herinckhave. De molen is voor het eerst genoemd in 1521. Het huidige gebouw dateert waarschijnlijk uit 1645 met als kenmerk een onderslagmolen. De molen is een korenmolen.

  Vrijwilligers

  Een team van vrijwillig molenaars draagt er zorg voor dat de molen op gezette tijden draait. Het molenrad heeft een diameter van 4.30 meter, waarop 29 schoepen van 90 cm breed zijn gemonteerd. Het water om de molen te laten draaien wordt aangevoerd vanuit de Fleringer Molenbeek.

  De watermolen is eigendom van de familie Von Bönninghausen.

  Luiwiel

  Een steenkraan wordt in een korenmolen gebruikt voor het optillen, omdraaien en verplaatsen van een molensteen, waarna de steen bijvoorbeeld gebild (gescherpt) kan worden. In de nok van watermolen Herinkhave bevindt zich een uniek luiwiel (foto) waarmee mogelijk dezelfde handelingen verricht werden.

  Deze krachtsinspanning gebeurde letterlijk met man en macht (ook zittend). Dit luiwiel is uniek in Nederland.

  Openstelling: april t/m oktober elke 1e zaterdag van de maand van 13-16 uur; buiten deze tijden op afspraak.

 • 3

  Molen van Frielink

  Windmolen

  De molen van Frielink, ook wel Fleringer molen genoemd, staat langs de Ootmarsumseweg tussen Fleringen en Albergen. Deze windmolen is in zijn huidige vorm gebouwd in 1846, ter vervanging van de in 1844 aldaar door brand verwoeste olie-korenmolen.

  Grondzeiler

  De huidige molen is een koren- en pelmolen van het type grondzeiler (bovenkruier). De molen heeft een vlucht van 22 m en beschikt over twee koppels maalstenen en een pelsteen. Er is een vrijwillig molenaar beschikbaar om de molen te laten draaien. De molen is sinds 1975 eigendom van de gemeente.

  Pelmolen

  In een pelmolen werd vroeger gerst tot gort (en later rijst) gepeld, om het kaf van de graankorrel te scheiden. Een pelmolen kan pas werken bij een windkracht van ten minste 5 Bft. De meeste pelmolens hebben naast pelstenen (foto) ook maalstenen.

  Zo kan er bij onvoldoende wind voor het pellen nog wel graan gemalen kan worden. De gerst wordt bovenop de bovenste pelsteen, de loper, gestort en de korrels worden door de draaiende steen naar het pelblik (foto) geslingerd.

  Openstelling: zaterdags van 13.30 - 16.30 uur en op afspraak.

 • Cafe restaurant de Molen

 • Cafe restaurant Fraans Marie

 • Fietsknooppunt 40

  fietsknooppunt 40

 • Knooppunt 41

  Knooppunt 41

 • Linksaf route vervolgen.

  Linksaf voor vervolg van de route (vanaf de doorsteek langs het kanaal)

 • Camping De Molenhof

 • Eindpunt De vier winden

Colofon: Deze route is ontwikkeld door de Tubbergse molenaars.
Deel deze pagina