Molenroute Tubbergen 40 km

Noord Twente

Fietsen
41 km

Wind- en watermolens zijn verbonden met Tubbergen. Zij bepalen samen met het glooiende landschap in belangrijke mate het beeld van Twente. De molens getuigen van vindingrijkheid van onze voorouders. Met deze route fietst u langs de 4 van 7 overgebleven wind- en watermolens in de gemeente Tubbergen.

Toegankelijkheid

De molenroute is uitgezet over overwegend binnendoorweggetjes en verharde fietspaden. Een klein deel is een goed toegankelijk semiverhard fietspad.

Startpunt

Het startpunt is de parkeerplaats bij Watermolen de Mast. Deze bevindt zich aan de Denekamperweg 244, 7661 RM Vasse. U kunt de route ook bij de Geesterense Molen of bij de Watermolen van Bels starten. Bij Restaurant Watermolen van Bels, Camping de Molenhof, Eetcafe Antje en Billie, Restaurant de Molen Fleringen en Café Restaurant Fraans Marie kunt u ook een papieren versie van de route verkrijgen. Heel veel fietsplezier door dit prachtige landschap!

Highlights op deze route:

 • Watermolen de Mast

  Welkom op deze prachtige fietstocht van ongeveer 40 km. U begint met fietsen in westelijke richting naar het dorp Vasse. Naar fietsknooppunt 27

 • 1

  Watermolen de Mast

  Oudste molen

  Dit is de oudste nog werkende watermolen in Twente. In 1433 was de ´Mastesmolen´ gepacht door ene Reynolt van Coevorden en in het bezit van de bisschop van Utrecht. Eerst was het een oliemolen, later een koren- en papiermolen.

  Hazelbekke

  De molenkolk ligt aan de overzijde van de Denekamperweg en wordt op peil gehouden door de Hazelbekke. Benedenstrooms van de molen wordt de beek Onderbeek genoemd en bij Tubbergen heet hij Heinemansbeek en Markgraven.

  Bakspieker

  Naast de molen ligt ook nog een schuurtje geheel in Saksische stijl, de voormalige bakspieker met originele bakoven (foto). Van het meel van gemalen graan werden ter plaatse broden en koeken gebakken.

  De oudste sporen van een vaste bakoven zijn nagelaten door de Bandkeramiekers, de eerste landbouwers, rond 4.000 voor Christus.

  Openstelling: 2e en 4e zaterdag van de maand van 13.30 - 16.30 uur en op afspraak

 • Fietsknooppunt 24

  Fietsknooppunt 24

 • Knooppunt 20

  Knooppunt 20

 • Knooppunt 19

  Knooppunt 19

 • 2

  Grote Geesterse Molen

  De grote molen

  Deze zogenaamde grote molen is gelegen aan de Hardenbergerweg en is gebouwd in 1867 als korenmolen. Vroeger waren er ook enkele kleinere molens in Geesteren. In 1995 werd de molen eigendom van de Stichting Grote Geesterse Molen. Hij wordt ook "de molen van Kienhuis" genoemd, de vroegere eigenaar.

  De techniek

  De molenwieken hebben een vlucht van 20.90 m. De molen beschikt over een koppel maalstenen. Op gezette tijden wordt door vrijwillige molenaars graan gemalen.

  Molenschool

  Elke zaterdagmorgen wordt er op de molen instructie gegeven voor vrijwilligers die een opleiding voor molenaar volgen. De theoretische informatie wordt door twee instructeurs aan de hand van de praktische handelingen verzorgd.

  In de praktijk komt het er ook op neer dat de vrijwilligers kennis opdoen van het weer en de molentechniek. Daartoe hebben de instructeurs uniek opleidingsmateriaal ontwikkeld. Op de foto het billen van de maalsteen.

  Openstelling: zaterdags van 09.30 - 13.00 uur.

 • Knooppunt 13

  Knooppunt 13

 • Knooppunt 93

  Knooppunt 93

 • Knooppunt 25

  Knooppunt 25

 • 3

  Watermolen Frans

  Mosbeek

  De watermolen van Frans is een van de drie watermolens die vroeger langs de Mosbeek stonden. Deze watermolen ligt langs de Oosteriksweg in Mander. Evenals de andere watermolens in de gemeente Tubbergen is ook deze watermolen van het type bovenslagmolen.

  Landschap Overijssel

  De molen is bijna een eeuw lang eigendom geweest van de familie Frans. Sinds 1963 is Stichting "Overijssels landschap" eigenaar. Een vrij grote molenkolk ligt direct naast de molen voor opvang van het beekwater.

  In de molen bevindt zich een koppel maalstenen dat door waterkracht wordt aangedreven. In het molengebouw is een info- en tentoonstellingsruimte ingericht. De molen wordt zeer regelmatig gedraaid door vrijwillige molenaars.

  Papier

  De molen is in 1711 gebouwd voor de papierfabricage. Aangedreven door waterkracht stampten de hamers van de molens oude lompen tot vezels. Deze vezels vormden een brij, die in zeeframen werd uitgeschept, geperst en gedroogd tot kwaliteitspapier.

  Drogen

  De papierenvellen werden gedroogd aan rekken met knijpers (foto). Voor het beschrijfbaar en sterker maken van het papier werd het gedompeld in de lijmketel, die gevuld was met een warm mengsel van water, dierlijke lijm en aluin. Hierna ging het weer terug naar de droogschuur.

  Openstelling: dagelijks

 • Knooppunt 32

  Knooppunt 32 Voor een bezoekje aan de Watermolen van Bels gaat u hier rechtsaf en na het bezoek terug naar dit punt.

 • 4

  Watermolen Bels

  Bels

  De in 1725 gebouwde watermolen is één van de drie papiermolens die toen langs de Mosbeek stonden. Hij dankt zijn huidige naam aan Jannes Bels. Deze was paardenhandelaar in Vasse en werd in 1916 eigenaar.

  Toerisme

  Tegenwoordig kun je bij Bels lekker eten en drinken in het restaurant (de vroegere papiermolen). Bij mooi weer kun je genieten van het terras aan de molenkolk.

  In een bijgebouw is een tentoonstelling over Overijsselse molens. ´IJs en Es´, het bezoekerscentrum van Landschap Overijssel vertelt het verhaal van het ontstaan van het Dal van de Mosbeek.

  Cichoreimolen

  Aan de rechteroever van de Mosbeek werd een nieuw molengebouw gebouwd, tegenover de bestaande papiermolen, om cichorei te malen. Dit maalsel werd gedroogd en gebrand (zie foto). Sinds de 19e eeuw wordt van de gemalen en gebrande wortels van cichorei een cafeïnevrije drank gemaakt.

  Deze cichoreikoffie of peekoffie was in Nederland populair geworden als koffie voor de ‘gewone man’. In oorlogs- en crisisjaren, vooral 1940-1945, werd deze surrogaatkoffie bij gebrek aan echte op grote schaal gedronken, waarbij echter de opwekkende werking van de cafeïne ontbrak.

  Ook werd vaak een beetje 'peekoffie' aan echte koffie toegevoegd als smaakversterker (cichorei van Buisman).

  Openstelling: dagelijks

 • Knooppunt 31

  Knooppunt 31

 • Restaurant watermolen Bels

Colofon: De prachtige fietsroute is ontwikkeld door de Tubbergse Molenaars
Deel deze pagina