Oldenzaal - Vlinderpuntenroute

Noord Twente

Fietsen
27 km

Zie je in Noordoost-Twente een rode vlinder? Stop dan even, want de vlinders markeren staan op bijzondere plekken. Ze zijn leuk om te bezoeken en je hoort er alles over Noordoost-Twente. Deze route gaat langs 3 vlinderpunten: de Steenfabriek, het Arboretum en het historische centrum van Oldenzaal.

Toegankelijkheid

Route gaat over verharde (fiets)paden.

Startpunt

Startpunt: Steenfabriek 'De Werklust', Smuddeweg 3, 7581 PN Losser. Parkeergelegenheid, horeca en fietsenoplaadpunt aanwezig.

Highlights op deze route:

 • 1

  Steenfabriek Losser

  Steenfabriek 'De Werklust'

  Langs de weg Oldenzaal-Losser duikt de fabriek plotseling op: een ringoven met in het midden de 45 meter hoge schoorsteen. De locatie is ook al zo uitzonderlijk. De meeste steenfabrieken zijn te vinden langs de kleirijke rivieren. Hier is een rivier is echter in geen velden of wegen te bekennen..

  Rijksmonument

  Het unieke van de steenfabriek is dat alle onderdelen nog aanwezig zijn. Van de kleigroeve waar de klei werd gevonden voor de steen, tot de ringoven waar de steen werd gebakken. Een uniek monument van het vroeg-industriële Twente, in 1999 is aangewezen als Rijksmonument. www.dewerklust.nl

  18 okt: Vlinderpunten fietsdag

  Speciale activiteiten op 18 oktober: maak een ritje met de kleine stoomtrein (gratis), speel boerengolf of maak een zelf een steen waar je je naam in mag zetten (gratis mee te nemen na drogen en bakken).

 • 2

  Arboretum Poort Bulten

  Arboretum

  Een wandelgebied en een unieke leerschool van de natuur, dat is het parkachtig aangelegde arboretum Poort-Bulten. Ongeveer 2.500 inheemse en uitheemse bomen en heesters, verdeeld over 1.000 verschillende soorten. www.arboretum-poortbulten.nl

  18 okt: Vlinderpunten fietsdag

  Op 18 oktober vind je hier een bijzondere tentoonstelling over Leonard A. Springer, de landschapsarchitect die oa het Arboretum heeft ontworpen. Ter ere van hem is er ook een speciale 'Springerroute' door het park (ook te belopen via IZI Travel app).

 • 3

  Plechelmuskerk Oldenzaal

  Historisch centrum Oldenzaal

  Welkom in Oldenzaal, de glimlach van Twente! Typisch voor Oldenzaal zijn de vele feesten en evenementen zoals de braderiedagen de Boeskool is Lös en Carnaval. Ook is Oldenzaal een van de meest enthousiaste carnavalsgemeenten boven de grote rivieren.

Colofon: Route gemaakt door Vlinderpunten Noordoost-Twente.
Deel deze pagina

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?