Op en Top Reestdal

Vechtdal / Reestdal

Wandelen
17 km

Balkbrug begin twintigste eeuw: Woeste gronden lagen te wachten op een grootschalige ontginning. Cultuurhistorische wandeling langs oude, verborgen sporen in ’t boerenland, bos, glooiende essen, karakteristieke buurtschappen en hooilanden. Schotse Hooglanders rond eeuwenoude veenbeek de Reest.

Toegankelijkheid

Goed begaanbare (bos-/heide-/zand)paden. Route voor 85% gemarkeerd door het wandelnetwerk. Let op de (i)nstructies voor de juiste looprichting.

Startpunt

Startpunt: bezoekerscentrum De Wheem, Oud Avereest 22, 7707 PN Balkbrug. Combineer je deze app met een extra lus (oranje lijn), dan kun je in de 22km route ook een bezoek brengen aan het Informatiecentrum 't Ende (onbemand) in De Stapel van Het Drentse Landschap (april t/m oktober tussen 10 - 17 uur).

Highlights op deze route:

 • Op en Top Reestdal

  Verlaat de parkeerplaats en loop richting boerderij De Wheem. Knooppunt A30: Volg de markering (pijl: oranje) naar A30, A31 tot 29 (POI). Ga voor 29 links tot instructie De Wildenberg. Looprichting: Volg de omhooglopende nummering aan POI's.

 • 1

  Beleef de natuur van dichtbij.

  Natuurbeleving dichtbij...

  Vaak trekken kinderen met hun begeleiders er in de natuur er niet zoveel meer op uit dan vroeger. Toen groeide je als kind veel meer op met het ritme van de natuur en haar leef omgeving. Landschap Overijssel wil mensen inspireren er meer op uit te trekken en middels creativiteit de natuur beleven.

  Speelnatuurpad Bas de Das

  Bij de poort van Bas de Das (met verstopplekken en huisjes) maken kinderen kennis met verschillende dieren in het Reestdal. In deze app kom je langs de takkenril van de Egel, een insectenmuur en een kikkerpoel. Het leefgebied van padden, salamanders en libellensoorten.

  Speelnatuurpad De Wheem

  Natuur beleven met Foodwalk?

  Een korte wandeling over de es, langs oude akkertjes en door de hooilanden van de rivier de Reest. U wandelt over terrein van Landschap Overijssel en Het Drentse Landschap. Plukplekken bevinden zich in een natuurgebied. Pluk alleen voor eigen gebruik! Klik op link voor de wandelrorute-app.

  Foodwalk vanaf De Wheem
 • 2

  Bezoekerscentrum De Wheem

  Bezoekerscentrum De Wheem

  Bezoekerscentrum 'De Wheem' van Landschap Overijssel is een goed begin- of eindpunt van een middagje Reestdal. In deze fraaie boerderij, midden in het Reestdal, is van alles te beleven. Behalve mooie exposities vind je er een leuke winkel en kun je er terecht voor een kopje koffie met wat lekkers.

  Reestdal havermout-appeltaart

  Een specialiteit van De Wheem is de overheerlijke havermout-appeltaart, bekend onder de naam 'Reestdalkoek'. Eén van de overheerlijke streekproducten in het Reestdal.

  Speelnatuur

  Kinderen kunnen zich binnen vermaken in de dassenburcht of op het spannende Speelnatuurpad achter De Wheem. Regelmatig zijn er bij De Wheem leuke (kinder) activiteiten!

  Openingstijden De Wheem
 • Wandelkeuzepunt A30

 • 3

  Begraafplaats Oud Avereest

  De oudste begraafplaats

  In Oud Avereest ligt veruit de oudste begraafplaats van de voormalige gemeente Avereest. In de dertiende eeuw stond er al een kerkje. De bewoners uit de omgeving werden in- of in de directe omgeving van het kerkje begraven. Achter het smeedijzeren hek, op het hoogste gedeelte, stond de houten kerk.

  Militair Erehof Oud Avereest

  Aan de Meppelerweg het informatiebord over het Militair Erehof Oud Avereest. Om er veilig naar toe te lopen, kun je het beste toegang nemen via het smeedijzeren hek (foto boven). Achter dit hek stond in de tijd van 'Toen' een baarhuisje. Op de historische begraafplaats Achterveld nog te zien.

 • 4

  Reestkerk in Oud Avereest

  Geschiedenis Oud-Avereest

  De kerk van het buurtschap (gehucht, streekdorp) Avereest kent een lange geschiedenis. Het is in de 12e eeuw ontstaan op een hoge zandrug door ontginningen van de woeste gronden langs het riviertje de Reest. Tegenwoordig hoort Oud Avereest bij de plaats Balkbrug, gemeente Hardenberg.

  Parochie Oud-Avereest

  De parochie Avereest omvatte buurtschappen aan beide zijden van de Reest, zowel in Drenthe als Overijssel. Aan het begin van de 17e eeuw werd de kerk protestants. Doordat de kerk o.a. onderdak bood aan soldaten, werd het gebouw er niet beter op. Het gebouw stortte in 1635 in, maar werd vernieuwd.

  Kerk Oud-Avereest 19e eeuw

  Na een periode van veel gesteggel, werd rond 1851 uiteindelijk besloten tot nieuwbouw en wel op de huidige plek. De Reestkerk van nu kreeg in 1852 een torentje. Het kerkorgel kwam in 1866. De boer van De Weeme, nu het bezoekerscentrum van Landschap Overijssel, was toen ook tevens de dominee.

  St. Vrienden van de Reestkerk

  De stichting 'Vrienden van de Reestkerk' heeft als voornaamste doel om de kerk, een rijksmonument, op een passende wijze te exploiteren. Waaronder SKOA-concerten (september t/m april op een zondagmiddag). Wisselende exposities (elke zondagmiddag) in de ontvangstruimte grenzend aan de Reestkerk.

  Reestkerk: concert / expositie
 • Wandelkeuzepunt A31

 • 5

  Bruggetje van Bartje

  Over de Reest

  Het kronkelige riviertje De Reest vormt over enkele tientallen kilometers de grens tussen Overijssel en Drenthe. Niet alleen heeft het Reestdal haar naam aan dit riviertje te danken, maar ook het kleinschalige landschap in deze regio met de oogstrelende natuur.

  Rechte sloot?

  Diverse keren bogen de bestuurders van beide provincies zich over de vraag hoe ze van het kronkelige riviertje een rechte sloot konden maken. Dat kon natuurlijk alleen als er aan weerszijden van De Reest stukjes grond van provincie zouden wisselen. Gelukkig zijn ze daar nooit uitgekomen.

  Bartje en de bok

  Het bruggetje hier over De Reest wordt ook wel het bruggetje van Bartje genoemd. In de vroegere TV serie Bartje probeerde het ondeugende jongetje hier een eigenwijze bok de brug te laten oversteken. Het was de slotscene van de film. Hierna trok Bartje samen met zijn bok de wijde wereld in!

 • 6

  Wandelnetwerk knooppunt 39

  Wandelnetwerk in Drenthe

  Drenthe: Het wandelnetwerk knooppunt (alleen nummer) met de markering (pijl; bruin) van Recreatieschap Drenthe wordt in het veld anders aangeduid dan in Overijssel. In deze provincie zie je een knooppunt (letter en nummer) met de markering (pijl: verschillende kleuren).

 • De Wildenberg - Den Westerhuis

  Ga voor De Wildenberg links. Het grensriviertje de Reest wordt in de 22km ook nog tweemaal overgestoken. Verderop, op het erf van boerderij 'Het Reestdal, naar rechts. Volg rechtuit het halfverharde pad tot instructie Den Westerhuis.

 • 7

  Boerderij De Wildenberg

  Boerderij de Wildenberg

  Al halverwege de veertiende eeuw wordt in de archieven van het klooster van Dickninge (De Wijk) melding gemaakt van 'De Wijldenbarghen', oftewel de woeste berg. Van oudsher werden vanuit de boerderijen in het gebied Wildenberg-Rabbinge de eenmansessen of kampen bewerkt.

  Van modern naar authentiek

  Boerderij De Wildenberg kent een roerige geschiedenis, die gekenmerkt wordt door een groot aantal verbouwingen. Je kunt je bijna niet voorstellen dat hier in de tweede helft van de twintigste eeuw grote mestsilo's, een loopstal voor honderden koeien en een moderne bungalow hebben gestaan. En NU?

  Erfgoedlogies De Wildenberg

  Teken van welvaart

  Beuken- en Kastanjebomen in de voortuin waren een teken van welvaart, maar boden ook de nodige beschutting tijdens een warme zomerdag. Weetje: Het bladerdak van de bomen vormen een natuurlijke parasol, handig toch? Vaak zie je bij een boerderij ook een bakhuisje.

 • 8

  Grensoversteek Wildenberg

  Veenbeek de Reest: het begin..

  Van oorsprong is de Reest een hoogveenbeek. Vroeger ontving het riviertje zijn water uit de grote en uitgestrekte hoogvenen rond onder meer Slagharen, Hardenberg en Dedemsvaart. De Reest voerde toen het water af van dit 30.000 tot 40.000 ha groot niemandsland. Bron: zie link.

  Grensriviertje de Reest

  Het verloop...

  Het riviertje de Reest ligt op de grens van de provincies Drenthe en Overijssel en stroomt vanaf Dedemsvaart naar Meppel. De Reest is een typische laaglandbeek. Sterk meanderend door een vlak landschap en met een verval van slechts 5 meter over een afstand van 37 kilometer.

 • 9

  Boerderij Het Reestdal

  Boerderij Het Reestdal

  Boerderij het Reestdal is een schitterende oude boerderij met een mooie, oude kapschuur. Aan de achterkant van de boerderij bevindt zich een 'baander'. Deze grote, hoge dubbele deur heeft toegang tot de bedrijfsruimte van de boerderij en zorgde ervoor dat paard en wagen...

  ... naar binnen konden om de oogst te laden en te lossen. De boerderij heeft een rieten dakbedekking en schuren met wanden van hout. Het Uilenbord op de nok van de boerderij gaf, zoals de naam al doet vermoeden, uilen toegang tot de boerderij.

  Uilenbord

  Diverse boerderijen in het Reestdal zijn in het bezit van een uilenbord. Dit is een klein driehoekje onder de nok, dat open is. Door dit 'gat' kunnen uilen de boerderij binnen en zich hier nestelen, met als tegenprestatie dat zij muizen en ander ongedierte uit het graan zouden weren.

  Den Westerhuis 1, monument

  'Het Reestdal': Deze naam staat boven de grote schuurdeur (baander) en is een gemeentelijk monument. Deze boerderij heeft eeuwen dienst gestaan als het erve 'den Westerhuis'. Nu, met een terugblik naar 1439, staan op dezelfde plek in buurtschap Den Westerhuis nog altijd drie boerderijen.

 • Den Westerhuis - 17 / 22km

  Loop na Den Westerhuis no. 3 het graspad op. (Rechts bordje over Boomplantdag.) Verderop, na de boerderij links, kruising weg Oud Avereest. Wandel de halfverharde Trambaan (eigen weg) op en uit tot Stuw Lutten Oever. Lees instructie Splitsing route.

 • 10

  Voormalige Trambaan

  Aanleg Trambaan in 1886

  Ja heus, vroeger reed hier een tram. In 1884 vroeg J.D. Ruys een vergunning aan bij de provincie Overijssel voor de aanleg en exploitatie van een stoomtramlijn langs het kanaal de Dedemsvaart, dat van Hasselt naar de Overijsselse Vecht bij Gramsbergen liep. In 1886 werd de eerste tramlijn aangelegd.

  Trambaan ter ziele in 1948

  Vanaf 1924 begon de DSM met het inzetten van bussen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam het personenvervoer per stoomtram weer op gang, maar dat was een tijdelijke opleving. Uiteindelijk sloot DSM in 1948. (Archieffoto's Hist. Ver. Avereest (HVA).

  Uit de archieven HVA...
 • 11

  Shiitake boerderij Haveman

  Biologische Shiitake boerderij

  In de natuur groeien shii-takes in bossen, waar ze de voedingsstoffen uit dood eikenhout gebruiken. Op deze ecologische, kleinschalige kwekerij groeien de shii-takes, buiten in 'Het Jodenbos', in een heel donker dennenbos. In deze natuurlijke omgeving ontstaat een kwaliteitsproduct.

  Haveman Groen
 • Splitsing route: 17 / 22km

  Route 22km: ga rechts. Volg de markering (pijl: rood en/of bruin) tot instructie t Ende in De Stapel. Hoofdroute: ga links/rechtsaf. Volg de markering (pijl: rood) tot een schuurtje met rood dak. Lees instructie 'Hoofdroute Veentjesweg'.

 • Restaurant Poortman

  Restaurant Poortman: voor koffie, thee, lunch of diner.

  Café-Restaurant Poortman
 • Wandelkeuzepunt A50

 • Wandelkeuzepunt 10

 • Wandelkeuzepunt 11

 • 12

  Uitloper zandopduiking

  Vroegere dalrand Reestdal

  Grasland en houtsingel nabij het grensriviertje de Reest: Misschien moeilijk om voor te stellen, maar aan het begin van de 20e eeuw werden hier honderden karrenvrachten zand afgevoerd van de toen nog aanwezige dalrand langs het grensriviertje de Reest.

  Zand voor Wilhelminapark

  De toenmalige eigenaar van 't Ende verkocht dit Reesterzand aan de gemeente Meppel, die het gebruikte voor de aanleg van het Wilhelminapark aan de Reest. Wie nu een kijkje neemt in dit fraai aangelegde park, begrijpt misschien waarvoor die grote hoeveelheden zand nodig waren.

  Historie Wilhelminapark

  Grensriviertje de Reest

  De Reest vormt de circa 35 km lange, natuurlijke grens tussen Drenthe en Overijssel, van De Tippe, ten noorden van Dedemsvaart, tot Meppel. De beek ontspringt als nietszeggend slootje (bovenloop) in de weilanden om in Meppel, de benedenloop, te eindigen als een brede vaart.

  Lees meer

  Roestwater of toch niet?

  Ontdekken waarom het water in de Reest roodbruin kleurt? Na de eerste twee houten loopplanken (brug) kun je molshopen tegenkomen. Speur in de opgeworpen zandbulten naar stukjes ijzeroer. In combinatie met de veengrond, kleurt ijzeroer het water in de Reest roodbruin.

 • Wandelkeuzepunt 12

 • 13

  Informatiecentrum 't Ende

  Informatiecentrum 't Ende

  Deze oude hoeve - genaamd 't Ende - bevindt zich aan de rand van het gehucht De Stapel en is sinds 1997 in bezit van Het Drentse Landschap. De boerderij is eind jaren '90 in oude luister hersteld. Het voorhuis is in erfpacht, het achterste deel van de 'staart' is ingericht als informatiecentrum.

  Natuurinfocentrum 't Ende

  Het verleden

  De oudste vermelding van een boerderij 't Ende op deze plek is uit 1458. In 1569 wordt 't Ende als één van de vier boerderijen van buurtschap De Stapel genoemd. In de 17e en 18e eeuw ontwikkelt de hoeve zich tot een succesvol boerenbedrijf.

  Eikengaard

  't Ende is altijd een behoorlijk erf geweest. Rond 1792 had de boer hier 100 schapen, 30 koeien, 9 varkens en 5 paarden op stal. Dat was voor die tijd een flinke boerderij. De boer had ook z'n eigen eikengaard voor de houtkap en verkoop. Deze is nu nog te zien tegenover de ingang van 't Ende.

  Jaarlijks wisselende expositie

  Jaarlijks wordt hier een wisselende (kunst) expositie ingericht door Het Drents Landschap.

  Lees meer

  Wildplukarrangementen van Olga

  Wildplukster Olga laat je tijdens een wandeling zien welke planten, bessen, bloemen e.d. eetbaar zijn en welke je beter echt kunt laten staan. Klik op de link voor de mogelijkheden.

  Op pad met wildplukster Olga

  Na de wandeling kun je genieten van een heerlijke ‘wildpluk high tea’ van gerechten die Olga heeft voorbereid.

 • 't Ende, De Stapel

  Voor het Informatiecentrum rechts. Vervolg het wandelnetwerk. Bij knooppunt 13 links. Volg de markering (pijl: bruin) tot na de POI. Wandel naar rechts/links/rechts. Volg de markering (pijl: rood) tot na A51. Lees instructie Hoofdroute: Veentjesweg.

 • Wandelkeuzepunt 13

 • 14

  Orchidee & natte hooilanden

  Orchidee van het Reestdal

  De zogeheten (natte) hooilanden in het stroomdal van de Reest staan bekend als groeiplaats voor zeldzame moerasplanten, zoals grote pimpernel, noordse zegge, stijf struisriet en draadrus. Het Overijsselse gemarkeerde graspad (pijl: rood en bruin) kan in een natte periode drassig zijn.

  Door het natuurbeheer, gericht op 'verschraling' van de grond, komt het zeldzame moeraskartelblad hier steeds meer voor. Tijdens de bloeitijd kan het veld prachtig paars kleuren. Daarom noemen we het moeraskartelblad ook wel de 'orchidee van het Reestdal'; de echte orchidee zie je hier zelden.

  Lees meer
 • Wandelkeuzepunt A51

 • 15

  Water toe- en afvoer

  Water toe- en afvoer

  In het begin van de twintigste eeuw lag tussen Balkbrug en Meppel nog een uitgestrekt heideveld. Vanaf 1919 is er meer dan 1.500 hectare woeste grond in cultuur gebracht. Waterschap Het Westerhuizingerveld speelde daarin een belangrijke rol. De afwateringssloot werd in 2000 aangelegd.

  Vruchtbare grond

  De ontginning van het Westerhuizingerveld (rond 1930) is door het Waterschap Westerhuizingerveld, in samenwerking met de sociale werkvoorziening, uitgevoerd. Na de drooglegging ontstond vruchtbare grond voor landbouw. Nu kan het melkvee er grazen en wordt er o.a. graan verbouwd.

 • Hoofdroute: Veentjesweg

  Let op: Bij het schuurtje met rood dak verlaat je het wandelnetwerk. Wandel het boerenlandpad uit tot betonweg (Hoofdweg). Sla linksaf. Lees instructie Hoofdweg: wijngaard bezoeken?

 • Hoofdweg: wijngaard bezoeken?

  Op ma, di, wo, do en zaterdag van 10-16 uur is het mogelijk om wijngaard 'De Reestlandhoeve' te bezoeken. Meld je wel even aan bij het oranje gebouw 'Wijnbar'. Hoofdroute: Volg de halfverharde (eigen weg) naar rechts tot instructie Kievitshaar.

 • 16

  Wijngoed de Reestlandhoeve

  Wijngaard De Reestlandhoeve

  In 2003 is de Reestlandhoeve begonnen met de aanplant van de wijngaard die nu een oppervlakte van 3 ha beslaat. De grond hier in het Reestdal leent zich goed voor druiventeelt. Zo zit er 'ijzeroer' in de zanderige en waterdoorlatende bodem. Je proeft het in onze bekroonde wijnen.

  Lees meer
 • Kievitshaar tot knooppunt A24

  Kievitshaar: Naar links gaat de halfverharde weg over in een fietspad. Wandel dit door het bos uit. Ga links/rechtsaf en loop het beton (fiets)pad uit. Op Nieuwe Dijk kort links tot instructie Knooppunt A24.

 • 17

  Kievitshaar, een buurtschap

  Kievitshaar

  Aan het begin van de twintigste eeuw lag tussen Balkbrug en Meppel nog een uitgestrekt heideveld. Vanaf 1919 is er meer dan 1.500 hectare woeste grond in cultuur gebracht. Vanaf die tijd werden zand- en veenwegen werden verhard. Kievitshaar toen: vier boerenwoningen als een oase in de woestijn...

  Kievitshaar werd op een kaart uit 1813 Kivitshaar genoemd; een gehucht met een paar boerderijen middenin een groot moerassig heideveld met hier en daar wat vennen. Er was een wegverbinding over een hooggelegen zandrug door het Staatsbos, een half natuurlijk bos sinds 1920,

 • 18

  Westerhuizingerveld

  Project Vipera Verbindt...

  De vier gebieden waar het project zich op richt zijn Boswachterij Ommen, Boswachterij Hardenberg, Boswachterij Staphorst & Haardennen en landgoed De Eese. Opgesteld door Stichting RAVON samen met Landschap Overijssel en in samenwerking met Bosgroep Noordoost Nederland. Naast de adder...

  ... biedt het plan ook nieuwe kansen voor dieren als levendbarende hagedis, heikikker, heideblauwtje, bruine eikenpage, moerrassprinkaan en zeldzame planten als klokjesgentiaan, beenbreek (foto), en ronde zonnedauw. Misschien spot u ook iets in de nieuwe natuur?

 • Knooppunt A24 tot eindpunt

  Ga bij het witte hek 'Landschap Overijssel' naar rechts door het heideveld. Volg nu het wandelnetwerk (pijl: verschillende kleuren) via de knooppunten tot het eindpunt De Wheem in Oud Avereest.

 • Wandelkeuzepunt A23

 • 19

  Geritsel in de struiken

  Geritsel en gekwetter

  Links en rechts van het pad bevinden zich allerlei verschillende soorten struiken, ook ter hoogte van de campings. Dat levert voedsel en schuilgelegenheid op voor allerlei vogels.

  Soorten

  Het zachte tikken van de roodborsten en winterkoninkjes, roepjes van allerlei mezensoorten. De alarmroep van de merels. Vaak zie je een eindje voor je op de paden troepjes vinken een kostje bij elkaar scharrelen.

 • Brasserie De Boerderij

  Brasserie De Boerderij: voor koffie, thee, lunch of diner.

  Brasserie De Boerderij
 • Wandelkeuzepunt A25

 • 20

  De Haar - Toen en Nu

  Camping 't Reestdal

  De Haar en Westerhuizingerveld waren vroeger uitgestrekte, woeste gronden. Na verloop van tijd vestigden zich boeren in het gebied. Ze ontgonnen het land en er kwamen kleine boerenbedrijven. Aan De Haar 5 nu Camping en Proefkamer 't Reestdal en Outdoor Reestdal.

  Camping 't Reestdal

  Camping Si-Es-An

  Vroeger zag dit gebied er heel anders uit. De schaapherder doolde vanaf buurtschap Den Huizen - op het erf zie je nog een monumentale schaapskooi - over de Haardennen tot in het Westerhuizingerveld. Tegenwoordig vormt Brasserie de Boerderij het hart van Camping Si-Es-An

  Camping Si-Es-An
 • 21

  Historie Schapenstreek

  Betekenis 'Schapenstreek'

  Het brede zandpad was vroeger, komende vanaf buurtschap Den Huizen, een belangrijk verbindingspad voor de schaapsherder. Het gaat hier om een zogenaamde schapendrift of schapenstreek. Over dit pad dreef de schaapherder zijn kudde naar de heide Westerhuizingerveld.

  Oude landwegen Avereest

  De schapendrift was één van de vele oude landwegen in en rond Avereest en diende voornamelijk als verbinding tussen de boerderijen en gebruiksgronden. Dit zandpad laat nog iets van toen zien: aan weerszijden zie je nog gedeeltelijk de hoge aarden wal die de schapen op het rechte pad moest houden.

 • Wandelkeuzepunt A26

 • Wandelkeuzepunt A27

 • 22

  Den Huizen

  Beschermd dorpsgezicht

  Den Huizen is één van de oudere buurtschappen in het Reestdal. Het bestaat uit slechts vier boerderijen, waarvan drie zich een rijksmonument mogen noemen. Daar komt bij dat Den Huizen de status van beschermd dorpsgezicht heeft gekregen. Het Reestdal kent meerdere karakteristieke boerderijen (link).

  Historie door Werner ten Kate

  Atelier

  In een van de boerderijen vind je het atelier van kunstenaar Piet Eggen. Mocht je in de gelegenheid zijn, bekijk dan vooral zijn werk (beperkte openingstijden) waarvoor de Reest en het Reestdal vaak als inspiratie dienen.

  Lees meer...
 • 23

  Grensoversteek Den Huizen

  Middenloop van de Reest

  Zonder twijfel zijn Rabbinge en De Wildenberg de best bewaard gebleven delen van de middenloop van de Reest. Beide terreinen zijn eigendom van Het Drentse Landschap. De Wildenberg is een mooi voorbeeld van een eenmans-es. Soms groeide zo'n esje uit tot een piepklein gehucht, zoals Rabbinge.

  Pachtboerderijen Den Huizen

  Al gaande langs de Reest tot aan de robuuste houten brug, heb je zicht op twee prachtige pachtboerderijen van het Landschap Overijssel in buurtschap Den Huizen. Dit schijnt een van de oudste buurtschappen te zijn in het Reestdal. Natuurschilder Piet Eggen heeft zicht op de Reest vanuit zijn atelier.

 • Wandelkeuzepunt A33

 • 24

  Buurtschap Rabbinge

  Beheerboerderij Rabbinge 4

  Het Drentse Landschap probeert de terreinen op een natuurlijke manier te beheren. Net als ‘heel lang geleden’ grazen er weer honderden runderen/schapen in de natuurgebieden, waaronder het Reestdal. Het beheer van deze gebieden wordt vanuit zogeheten beheerboerderijen gedaan.

  Beheer met eeuwenoude wetten

  Het vee graast op de weilanden in de beekdalen en op het veld. De wintervoorraad hooi komt van de nattere groenlanden. De mest wordt in de stal verzameld en later op de akkers ondergeploegd. Op de akkers wordt graan verbouwd, die vervolgens deels als krachtvervoer voor het vee wordt gebruikt.

  Het stro wordt weer in de potstal gebruikt. Als in het najaar een deel van de runderen naar de slager gaat, is de cirkel rond. Het woord 'potstal' is ontleend aan een opeenstapeling van stro en koeienpoep (oppotten van). Je ziet ook een kleinere 'potstal' onder de hooimijt, zogeheten 'Steltenberg'

 • Wandelkeuzepunt A32

 • 25

  Beheerboerderij De Uilenburcht

  Wat is een Potstal?

  Je mag het boerenerf op gaan om de potstal Beheerboerderij de Uilenburcht in Rabbinge beter te bekijken. Staat het weidevee op stal (wintermaanden), ga niet te dichtbij staan! De Limousinrunderen worden ingezet bij het beheer van de natuurgebieden. 's Zomers graast het vee op de wei-/hooilanden.

  Kringloop van de natuur...

  In de winter staan de koeien in de potstal en potten, tezamen met stro en koeienpoep, stalmest op. Die mest wordt, nadat Limousinrunderen in de wei gaan, verdeeld over de essen waarop graan wordt verbouwd. Het graan wordt in de winter, samen met hooi afkomstig van de beekdalen, gevoerd aan het vee.

  Lees meer
 • 26

  Beekherstel Reestdal

  Beekherstel de Reest

  Waterschap Reest en Wieden wil met de nieuwe inrichting een aantal doelen bereiken. Het optimaliseren van de grond- en oppervlaktewaterpeilen voor de functie natuur in het beekdal. Daarbij rekeninghoudend met de aanwezige landbouw. En tevens het voorkomen van overlast tijdens hoogwatersituaties.

  Bijzonderheden Reestdal

  Het Reestdal is voor Nederlandse begrippen fysisch geografisch zeer zeldzaam, dat komt door de gaafheid van het dal. Het harmonieus samengaan van natuur en landschap in het kleinschalige beekdallandschap moet in het plan 'Water-Op-Maat project Reestdal' passen.

  Samenwerking gebiedspartners

  Het waterschap werkt samen met zijn gebiedspartners: de provincies Overijssel en Drenthe, de gemeenten Meppel, Hardenberg, Staphorst en De Wolden, LTO, Stichting Het Drentse Landschap, Landschap Overijssel en diverse maatschappelijke organisaties aan het vitaliseren van het plattelandsgebied.

  Lees meer
 • 27

  Boerderijen in het Reestdal

  Siergevels Reestdalboerderijen

  Misschien heb je de boerderijgevels al gezien, maar op Oud Avereest no. 1 zie je o.a. een gebruikerstuin, een levensboom boven de voordeur, een bakhuisje en een boerin die 'onder de pannen' zit. Het grote verschil met de andere boerderijen in Oud Avereest? Deze boerderij heeft een siergevel.

  Lees meer
 • Wandelkeuzepunt A29

 • 28

  De vlindermuur

  De vlindermuur

  Op de parkeerplaats van De Wheem staat wel een bijzondere muur. Op het bordje staat voor wie dit muurtje is gemaakt. De foto is gemaakt na de aanleg, zie jij nu precies hetzelfde muurtje? Daar tegenover staat ook het kleinste hotel. Voor wie is dit gemaakt?

 • De Wheem

Colofon: Reestdalgroep i.s.m. Landschap Overijssel.
Deel deze pagina

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?