Paardrijden op de Lemelerberg

Salland

Paardrijden
17 km

Mooie ruiterroute met veel zandpaden, een mooi uitzicht en afwisselend landschap.

Toegankelijkheid

Goed toegankelijk via ruiterpaden, openbare (zand)wegen.

Startpunt

Startpunt: parkeerplaats 1 aan de Oude Raalterweg, Lemele of: kleine parkeerplaats 2 aan parallelweg van de Lemelerweg, Lemele

Highlights op deze route:

 • Oude Raalterweg noord

  Parkeren trailer of start route

 • Boscafé- Camping Lemeler Esch

  Het Boscafé is onderdeel van de Natuurcamping de Lemeler Esch. Café met eetmogelijkheid.

 • 1

  Aanbindpaal

  Aanbindpaal voor paarden

  Hier kunt u uw paard aanbinden als u zelf op de picknickbank iets wilt eten of drinken. Vlak bij de paal staat een unieke waterpomp met drinkbak, voor als ook uw paard iets wil drinken.

 • 2

  Waterpomp met drinkbak

  Volanta pomp met drinkbak

  Grondwater zit diep op de Lemelerberg. Daarom staat hier de enige werkende originele Volantapomp in Nederland die zonder elektriciteit water tot 95 m diepte kan oppompen. Veel gebruikt in ontwikkelingslanden. Nagenoeg onderhoudsvrij. Het felle rood werd groen overgeverfd om niet teveel op te vallen.

 • 3

  Verstrengelde bomen

  Verstrengelde bomen

  Net na de oversteek van het brede toegangspad staan deze merkwaardig verstrengelde bomen. Een den en een beuk staan hier in jarenlange omarming.

 • 4

  Dassenspoor

  Dassenspoor

  Op de Lemelerberg leven dassen. Het is niet waarschijnlijk dat je ze ziet tijdens je trailrun, maar de prent in het zand is het bewijs van hun aanwezigheid.

 • 5

  Uitzicht vanaf de top.

  Uitzicht vanaf de top

  Vanaf de top heb je uitzicht over de omgeving. Blijf wel op het ruiterpad rijden en rij niet op het naastgelegen wandelpad.

 • 6

  Stichting 't Olde Manegepeerd

  Rusthuis voor manegepaarden.

  Rika Lassche runt hier het rusthuis voor 'gepensioneerde' manegepaarden die aan de andere zijde van de Lovènse weg in de wei en op stal staan. Hoe u dit goede initiatief kunt steunen en meer leest u op www.manegepeerd.nl

Colofon: Stichting Hippisch Toerisme Nederland in samenwerking met Miriam Gerrits.
Deel deze pagina

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?