Reest tussen Meppel & Halfweg

Vechtdal / Reestdal

Wandelen
14 km

Lange wandelroute steekt vanuit Overijssel de grens over met Drente. Onderweg informatie over o.a. scheepvaart, buurtschappen, molens en landgoed Dickninge. En halverwege een fijne uitkijktoren met zicht op grensrivier de Reest en hooilanden.

Toegankelijkheid

De route (70% onverhard) is merendeels gemarkeerd door het regionale wandelnetwerk. Looprichting & uitstapjes (oranje lijn), lees de instructies!

Startpunt

Wandelaar, het startpunt staat aan de Stationsweg bij de Stationshuiskamer van het NS-station Meppel. Alternatief startpunt (oranje lijn) start aan de achterzijde op het NS terrein P+R Ezingerweg (56, 7943 AZ). Dagroute 14km (A naar B): wandel vanuit de stad Meppel naar het dorp 'de Wijk' in Drenthe. Aldaar terugreizen met de bus vanaf POI Halte Vijverweg naar het NS-station Meppel. Meerdaagse route: Lees voor knooppunt 46 de POI 'Tips meerdaagse en B&B'.

Highlights op deze route:

 • 1

  Stadsrandzone Meppel-Reestdal

  Stadsrandzone Meppel-Reestdal

  In het gebied waar de Reest de stadsrand van Meppel raakt, lagen opgaven voor nieuwe natuur, vasthouden van water, toevoegen van recreatieve mogelijkheden en het versterken van het 'groene' landschap. Een gezamenlijk inrichtingsplan werd opgesteld. Klik op de link 'toon meer'.

  Toon meer

  Stadse hectiek

  Wandel je het ene moment langs de stadsgrens van Meppel, verderop kun je het unieke Reestdal ervaren waarin een trekpontje en/of uitzichttoren en verhalenpaal aan de Reeststouwe. Ooievaars op hoge paalnesten kun je o.a. spotten aan het laarzenpad met zicht op Isala Diaconessenhuis Meppel.

  Natuur in een notedop

  Nergens in het Reestdal vind je in zo'n klein gebied een grotere verscheidenheid aan (natte) hooilanden, bosjes, houtwallen, meidoornhagen. Het kent een rijke flora met o.a. zwanenbloem. lisdodde, moerasspirea, kattenstaart, Jacobskruid, gulden roede en teunisbloem.

  Lees meer

  Routes Landschap Overijssel

  Vanaf het bord stadsrandzone Meppel-Reestdal start de gemarkeerde (bruin pijltje) rondwandeling (9km) voor het huis Ezingerweg 36. De route(s) van Landschap Overijssel tussen Meppel en 'de Wijk' volgen gedeeltelijk deze stadsrandzone! Lees m.b.t. de juiste looprichting de LO instructies.

  Routes Landschap Overijssel
 • 2

  Alternatieve 'groene route'.

  Alternatieve 'groene route'

  Foto boven: Hier start de alternatieve 'groene route' van Landschap Overijssel naar rechts (foto) over de Ezingerweg (oranje lijn). Blijf rechtdoor deze markering (bruin pijltje) volgen tot ver na de grensoversteek rivier de Reest. Lees, bij de robuuste houten voetgangerssluis, de (i)nstructie.

  Juiste looprichting naar het dorp 'de Wijk': Volg de omhooglopende POI-nummering, zowel vanaf de Stationshuiskamer via het Wilhelminapark, maar ook via de alternatieve 'groene' route over rivier de Reest. Mis de leuke uitstapjes niet, lees hierover in de (i)nstructies.

 • 3

  Brug over grensrivier de Reest

  Oorsprong grensrivier de Reest

  Het riviertje de Reest ligt op de grens van de provincies Drenthe en Overijssel en stroomt vanaf Dedemsvaart (buurtschap De Tippe) naar Meppel. De Reest is een typische laaglandbeek. Sterk meanderend door een vlak landschap en met een verval van slechts 5 meter over een afstand van 37 kilometer.

  Niet alleen hier in dit natuurgebied rond Meppel, maar ook elders in het Reestdal kan het grensrivier(tje) de Reest ruimschoots buiten de oevers treden. (Onderste foto, natte hooilanden bij Havixhorst.) Foto 1 en 2: rondwandeling stadsrandzone Meppel-Reestdal (9km). Meer lezen? Klik op de link.

  Oorsprong grensrivier de Reest
 • Stationshuiskamer Meppel

  Locatie en recente openingstijden StationsHuiskamer NS-station Meppel. Klik op de link.

  Recente openingstijden horeca Informatie OV 9292 reistijden
 • Reest tussen Meppel & Halfweg

  Startpunt: Laat het stationsgebouw achter je en loop Stationsweg in. Bij Marten Ottenlaan linksaf tot instructie 'Witte brug', Wilhelminapark (foto). Voor de juiste looprichting: volg de omhooglopende POI nummering en lees ook de instructies.(i)

  Alternatieve 'groene route'

  Wandel de alternatieve 'groene route' op Ezingerweg wanneer het geen 'extreem nat weer is'. Foto: Volg aan de achterzijde van het station, vanaf dit infobord, de oranje kaartlijn en de markering (bruin pijltje) van het Drentse wandelnetwerk.

 • 4

  Geschiedenis Meppel & de Reest

  Geschiedenis Meppel & de Reest

  Meppel was begin 12e eeuw niet meer dan een groepje boerderijen, om in 1422 te worden afgescheiden van Kolderveen als een zelfstandig kerspel. Toen mocht men ook een kerk bouwen. In 1809 kreeg Meppel van Lodewijk Napoleon opnieuw stadsrechten. De kaart dateert uit 1600 en is gemaakt door G. Coert.

  Wateren in en rond Meppel

  In de stad gaan Beilerstroom / Oude Vaart (noordoosten), Ruiner Aa/Wold Aa (noordoosten) en rivier de Reest (zuidoosten) over in het Meppelerdiep (Meppelerkom, zuidwesten) en het Zwarte Water bij Zwartsluis. Laatstgenoemde waterweg stroomt bij Zwolle in de IJssel. Meer info? Klik op link.

  Stichting Oud Meppel

  Spoorwegknooppunt Meppel

  Meppel staat ook bekend als spoorwegknooppunt; hier verenigen zich de spoorlijnen vanuit Groningen en Leeuwarden richting Zwolle. De ansichtkaart 'Stationsplein Meppel' aan de Parallelweg dateert uit 1988. Meer informatie over (NS) Meppel en omgeving vind je bij 'Het Geheugen van Drenthe'.

  Het geheugen van Drenthe

  Reestdallandschap in notedop

  De Loop van de Reest, LAW uitgave van Het Drentse Landschap, bestaat al meer dan 15 jaar. In totaal is de huidige wandeling bijna 160 km lang, twee derde deel ervan gaat over onverharde wegen. Onderweg passeer je de Reest maar liefst twintig keer tussen station Meppel en Hoogeveen. Klik op de link.

  Boekje HDL - De Loop vd Reest

  Boekje Loop van de Reest, uitgave maart 2009: Een gedeelte van deze kaart, gemaakt door Cornelis Pijnacker in 1634, laat zien dat het Oude Diep vanaf het Drents plateau naar Meppel loopt. De plaats Hoogeveen stond toen nog maar net op de kaart, het heette toen naar zijn stichter 'Nie Echten'.

  Stadswandeling Meppel

  Klik op de link
 • Witte brug: Wilhelminapark

  Na de witte brug (foto) volg je in het Wilhelminapark de waterloop van grensrivier de Reest naar rechts tot aan de Tuinkoepel, een monument. Lees daar de instructie tot het vervolg van de route 'Reest tussen Meppel & Halfweg'.

 • 5

  Wilhelminapark & Tuinkoepel

  Wilhelminapark & Tuinkoepel

  Het Wilhelminapark is een wandelpark gelegen aan de Reestoever. Vanaf 1914 werd het park in fases aangelegd naar een ontwerp van L.A. Springer in gemengde tuinstijl. Een deel van het terrein werd gereserveerd voor villabebouwing. In 1954 heeft men het park vergroot. De vijver in het park diende...

  ... oorspronkelijk als bekken voor de bij tijd en wijle overstromende Reest. De van elders afkomstige achtzijdige theekoepel met rieten dak en stamt uit circa 1840. Meer weten over de theekoepel, er staat een informatiebordje. In 1921 heeft men een hertenkamp toegevoegd en in 1929 een rosarium.

  Foto: via het Drents Archief
 • Na de Tuinkoepel linksaf

  Ga na de Tuinkoepel links en linksaf over de weg Werkhorst tot Z28. Volg de omhooglopende POI nummering richting het dorp 'de Wijk' in Drenthe. Maak daar de keuze: Met lijn 34/39 terug of een meerdaagse?

 • 6

  Meppel-Zuid: vm buurtschappen

  Voormalige buurtschappen

  De voormalige Staphorster buurtschappen Hesselingen, Werkhorst en Springenberg zijn in de achterliggende jaren zo langzamerhand in de wijkbebouwing van Meppel-Zuid opgegaan. De straatnaam 'Werkhorst' herinnert hier nog aan; 'horst' is afgeleid aan het wat hoger gelegen grondgebied.

  Bron foto: Grote Historische Atlas Drenthe. Kaart No. 254 Meppel. Verkend in 1884, gedeeltelijk herzien in 1908.

  Ontstaan van een buur(t)schap

  In Nederland kennen we van oudsher het 'buurschap' als naam voor een verzameling huizen of boerderijen zonder formele zeggenschap. Een 'buur(t) -/ of 'boerschap' heeft een andere betekenis: een gehucht waar de heer of boer zeggenschap heeft. De grote boerderijen aan de Reest herinneren hier nog aan.

  Maar men vestigde zich van oudsher ook aan de waterkant waar men levendige handel kon drijven. De eerste bewoning ontstond vaak rond een sluis of brug. De schipper voorzag zich aan de walkant van de beschikbare producten, de bewoners kochten en/of ruilden hun waar met de schipper.

  Molen Werkhorst in Meppel

  Op 11 maart 1841 werd aan Lucas Kleijenberg en Conradus Slot door Gedeputeerde Staten van Overijssel vergunning verleend " tot het daarstellen van eenen zaagmolen " op de landhoeve "Werkhorst" aan de oever van de Reest. Het terrein waarop de molen verrees werd toen niet door gebouwen omringd.

  Deze stellingmolen stond oorspronkelijk op het grondgebied van de gemeente Staphorst. In 1961 werden ten behoeve van de buurgemeente Meppel enige grenswijzigingen uitgevoerd, waarbij de buurtschappen de Werkhorst en Hesselingen bij de gemeente Meppel gevoegd werden. Meer info? Klik op de link

  Molen Werkhorst in Meppel
 • Wandelkeuzepunt Z28

 • Wandelpad door nieuwe natuur

  Komende vanaf Z28: Bij droog weer, volg rechtuit het gemarkeerde wandelpad (bruin pijltje). Je passeert dit informatiepaneel (foto) en een waterplas. Na een driekwart rondje (oranje lijn) kom je uit op een halfverharde weg. Sla linksaf, vervolg de hoofdroute tot het dorp de Wijk.

 • Na voetgangerssluis rechtsaf

  Vervolg, na de robuuste houten voetgangerssluis, naar links de oranje lijn door de 'nieuwe natuur' in het Reestdal. Het gras-/wandelpad is gemarkeerd. Ga op de halfverharde weg linksaf. Volg de hoofdroute richting het dorp 'de Wijk'.

 • Het Trekpontje ervaren?

  Even een retourtje over grensrivier de Reest ervaren? Wandel kort naar rechts richting het trekpontje, En, genoten? Keer terug naar de hoofdroute en loop richting 'de Wijk'.

 • 7

  Trekpontje & 'Natte Potenpad'

  Trekpontje over de Reest

  Een 'laarzenpad' (vrij goed te bewandelen) vormt samen met het trekpontje (zelf bedienen) over de Reest het verbindingspad tussen De Reeststouwe naar een verhalenpaal en vele ooievaarsnesten op hoge palen nabij Isala Diaconessenhuis Meppel. Foto's uit 2015.

  Project Stadsrandzone Meppel

  Het 'NATTEPOTENPAD' is tot in het jaar 2022 niet meer opgenomen in de wandeling (9km) van Stadsrandzone Meppel-Reestdal. (Kaartfoto, rode lijn vanaf het trekpontje aan de Reeststouwe.). De huidige markering (pijl: bruin) gaat over de Hoogeveenseweg tot na het ziekenhuis (aansluiting gele lijn).

 • 8

  Reeststouwe & Uitkijktoren

  Uitkijktoren Reeststouwe

  De 7 meter hoge uitkijktoren over het Reestdal, de ontginningen en ruilverkavelingen rond Meppel, en een magnifiek uitzicht op het grensriviertje de Reest. Beluister het verhaal door rustig op het pedaal te trappen van de Verhalenpaal. Er staan nabij de uitkijktoren ook picknickbankjes.

  Pontjes & Verhalenpalen

  Een andere keer avontuurlijk wandelen? Kies dan het pontje en het Laarzenpad (dit kan drassig zijn) richting de parkeerplaats van het ziekenhuis Meppel. Met een beetje creatief denken kun je, vanaf deze parkeerplaats, er een kleiner ommetje van maken. Informatie, klik op de link(en).

  Stadsrandzone Meppel-Reestdal Reeststouwe, lees het verhaal

  De Reeststouwe: Natte hooilanden.

 • Wandelkeuzepunt Z27

 • Wandelkeuzepunt Z29

 • 9

  Wateren in het Reestdal

  Reestdal - Canon van Nederland

  Duizend jaar geleden woont er nog niemand in Meppel, alleen natuur. En het is er nat, erg nat. Het landschap is een wildernis met veenmoerassen en dichte bossen met wilde dieren. Er stromen drie rivieren naar Meppel: de Havelter Aa, de Oude Vaart uit het noorden. de Wold Aa uit het noordoosten.

  Lees meer over deze Canon

  Hoogeveensche Vaart

  De monniken graven een kanaal uit het moeras naar de rivier de Havelter Aa. Als water wegstroomt uit het moeras, wordt het droog land. Dat noemen we 'ontginnen'. Dat kanaal heet ‘de Wetering’ en bestaat nog steeds. Het heet nu de Hoogeveense Vaart.

  Lees ook het infopaneel over het Reestdal nabij het fietspad. (Rivier de Reest stroomt hier onder het kanaal door via grote buizen.) De aldaar vermelde link 'Vakantie in het Reestdal' verwijst sinds 2018 door naar de website 'Tourist Info Punt Het Reestdal'.

  Vakantie in het Reestdal
 • 10

  Hoogeveensche Vaart

  Historie scheepvaart

  Foto: Potschepen (kleine turfschepen) werden hoofdzakelijk gebruikt in Noordwest Overijssel en in Meppel. Meppeler potschippers werden al in de 15e eeuw vermeld. In 1485 leverde Johan van Cralen uit Meppel een potschip vol turf aan Kampen en in 1492 kocht Geert Grote uit Meppel een pot in Zwolle.

  Hoogeveensche Vaart

  Het kanaal vanaf de plaats Hoogeveen tot het Meppelerdiep bij Meppel, aangelegd begin 17e eeuw. In 1625 kwam het gedeelte van Echten tot Meppel gereed, dat ook bekend stond als de Nieuwe Grift. Deze vaarweg maakte gedeeltelijk gebruik van de Wetering bij Meppel en van een deel van het Oude Diep.

  Lees meer over de scheepvaart
 • Loop rechtuit het talud op !

  Na het verlaten van het fietspad loop je rechtuit het talud op ! (Een veel belopen graspad.) Ga op de verharde weg naar rechts en vervolg de route Reest tussen Meppel & Halfweg richting het dorp 'de Wijk'.

 • 11

  Hooilanden & ooievaars

  Begrip (natte)hooilanden

  Het begrip hooiland: Het is grasland dat vrijwel uitsluitend wordt gebruikt om hooi te winnen. Binnen het agrarische systeem was hooi essentieel om vee de winter door te helpen. (Bloemrijke)hooilanden waren buitengewoon belangrijk en zijn meestal in de late Middeleeuwen ontstaan en uitgesproken arm.

  De hooilanden lagen vaak op plekken die te moerassig waren voor gebruik als weiland. Het zijn botanisch rijke gebieden, die door hun jarenlange verarming vanuit natuurwetenschappelijk oogpunt belangrijk zijn door hun vochtigheid. De beste hooilanden lagen in een beekdal, zoals in het Reestdal.

  Lees meer

  Ooievaars in het Reestdal

  Als ergens een gebied in ons land is waar je met het grootste gemak kunt genieten van de majestueuze ooievaar, dan is het wel in het Reestdal. Hier broedt namelijk de meest succesvolle populatie van Nederland. Dit is te danken aan een ooievaarsproject van Vogelbescherming Nederland.

  Lees meer via 'Het Reestdal'

  Foto-locatie

  Bovenste foto: De (natte)hooilanden achter het landgoed Havixhorst. Bloemrijke hooilanden richting Schiphorst. Foto daaronder: Foeragerende ooievaars in het Reestdal. Onderste twee foto's: prachtcombi in de wintermaanden en voedsel zoeken in het gemaaide hooiland.

 • 12

  Buur(t)schap Schiphorst

  Buur(t)schap Schiphorst

  Het Reestdal bood de grote boeren op de hoger gelegen gronden rond het grensriviertje de Reest alle elementen die ze nodig hadden voor een verantwoord bedrijf. Vlakbij huis goed te bewerken, voldoende weiland om het vee te laten grazen en aan weerszijden van hoogveenbeek de Reest de hooilanden.

  De hooilanden moesten voldoende opleveren om het vee de winter door te helpen en ze bij te voeren als zomers in de wei droogte toesloeg. Bron: boekje 'de Loop van de Reest', uitgave 2009 van het Drentse Landschap. Het huidige buurtschap 'De Schiphorst' valt onder de gemeente Meppel (Dr).

  Geheugen van Drenthe

  Historie doorwaadbare plaatsen

  Een van de doorwaadbare plaatsen waarvoor dit niet geldt, ligt in de Schiphorst bij de boerderij van wijlen Hendrik Kist, waar nu zijn dochter en schoonzoon wonen. Deze boerderij behoort tot de oudste in de buurt en bekend is dat er vroeger eveneens in dit gebouw een grutterij was gevestigd.

  Meer weten? Klik op de linken!

  Collectie historische foto's Bruggetjes over de Reest
 • Sla rechtsaf naar De Lokkerij

  Bij dit bord (achterzijde) naar rechts over de halfverharde (prive)weg naar De Lokkerij. Bij de informatiepanelen een klimmetje naar links en volg het bospad naar rechts. Het gemarkeerde pad (paal met paarse kop) gaat over het landgoed Havixhorst.

 • 13

  De Lokkerij

  Beheerboerderij Landschap

  Voor de toegang tot het informatiecentrum De Lokkerij staan informatiepanelen over het beheer en natuurlijk het wel en wee van de ooievaars. De boerderij bij het buitenstation is eigendom van Het Drentse Landschap.

  OoievaarsBuitenstation

  Eind jaren zestig was de ooievaar nagenoeg uit Nederland verdwenen. De Vogelbescherming heeft toen een aantal buitenstations opgericht waaronder De Lokkerij. Meer lezen? Klik op de link

  Buitenstation De Lokkerij

  Leefgebied voor de ooievaars

  Als ergens een gebied in ons land is waar je met het grootste gemak kunt genieten van de majestueuze ooievaar, dan is het wel in het Reestdal. Hier broedt namelijk de meest succesvolle populatie van Nederland. Dit is te danken aan een ooievaarsproject van Vogelbescherming Nederland.

  Lees meer
 • 14

  Havezate Havixhorst

  Havezate De Havixhorst

  De Havixhorst wordt voor het eerst genoemd in 1371. Het huis zoals het er nu staat dateert van 1753. Tot 1963 is de havezate in particulier bezit geweest van o.a. de familie De Vos van Steenwijk. In 1982 kwam de havezate in het bezit van Het Drentse Landschap. Meer weten? Klik op de linken.

  Havixhorst: Drents Landschap Foto: Het geheugen van Drenthe

  Rondleiding

  Het is voor groepen mogelijk een rondleiding op de Havixhorst te krijgen. Voor contact, klik op de link.

  Chateauhotel en -restaurant

  Beeldenpark De Havixhorst

  De tuin rond de Havixhorst is aangelegd in barokstijl en is in gebruik als beeldenpark en kruidentuin. De tuin is vrij te bezichtigen. In de beeldentuin staan sculpturen van bekende kunstenaars o.a. van Charlotte van Pallandt.

  Lees meer over het beeldenpark

  Dikke Reint, een mysterie

  Reint Hendrik Baron de Vos van Steenwijk woonde in de tweede helft van de 19 de eeuw op de Havixhorst. De ongetrouwde Reint Hendrik werd in de volksmond 'Dikke Reint' genoemd vanwege zijn zwaarlijvig postuur. Klik voor het hele verhaal op de link 'De excentrieke baron'.

  De excentrieke baron
 • Havixhorst, hotel & restaurant

  Cháteauhotel Havixhorst: voor koffie, thee, lunch of diner. Maar ook voor een adellijke overnachting.

  Havixhorst in De Schiphorst
 • Uitstapje naar Halfweg

  Met het uitstapje naar Halfweg ontdek je niet alleen geschiedenis maar beleef je ook het weidse zicht op de hooilanden, soms met zoveel ooievaars, rond het grensriviertje de Reest. Na de grensoversteek, richting de horeca, staat ook een verhalenpaal. Trap hiervoor rustig op het pedaal.

  Horeca weekend-openingstijden
 • Eetcafé Het Vergulde Ros

  Vroeger was dit café de pleisterplaats van paarden- en veehandelaren. Maar ook handelslieden als "pannigie blauw" en "stoffen bakkertje" kwamen aan het eind van de dag van hun eerlijk verdiende borreltje genieten. De schilderijen en borden aan de wand stammen uit die tijd. Ook origineel zijn de houten vloer (ossenrood), de oude stamtafel, smyrna tafelkleden en balken aan het plafond. Het eetcafé is beperkt geopend. Klik op de link 'Recente openingstijden'.

  Recente openingstijden
 • 15

  Tolhuisje

  Tolhuisje

  Het Tolhuisje is een rijksmonument. Vroeger liep de belangrijkste weg van Staphorst naar De Wijk over het landgoed Dickninge. Om hun inkomen wat aan te vullen hieven de baronnen van Steenwijk de Vos tol voor deze weg. In het huisje woonde vroeger de tolwachter. Foto: Hist. Ver. de Wijk-Koekange.

  Lees meer...
 • Wandelkeuzepunt 44

 • 16

  Landgoed Dickninge

  Het landgoed Dickninge

  Het landgoed Dickninge bij De Wijk bestaat uit cultuurgronden en bossen. Te midden hiervan staat nu het monumentale huis Dickninge, in de middeleeuwen stond hier het benedictijner klooster Dickninge. Toen Cornelis Pronk het klooster in 1732 tekende, stond alleen het oude brouwhuis nog overeind.

  Benedictijner klooster

  Het klooster bestond uit een rentmeestershuis en een kerk. Na de hervorming werd het klooster nog tot 1652 bewoond door nonnen. Daarna raakte het in verval, eind 18e eeuw werd alles afgebroken. Meer weten? Klik op de link.

  Historie landgoed Dickninge

  Bosuil

  Met een beetje geluk is soms deze bosuil op het landgoed spotten (foto), Bosuilen jagen vrijwel alleen in de schemering en 's nachts. Overdag houden de vogels zich schuil in de top van een boom. De bosuil heeft een spanwijdte van 80 tot 95 cm.

  Lees meer over de bosuil

  Stinzenflora

  Landgoed Dickninge: Eind maart is de bodem van het bos bedekt met de kleurrijke tapijten van holwortels en ander vroege bloeiers. Explosieve groei Stinzenflora: Waarom alleen hier in de voormalige kloostertuin van Dickninge en niet daarbuiten? Het antwoord is niet zo moeilijk te geven.

  Lees meer
 • Wandelkeuzepunt 45

 • 17

  Tips meerdaagse en B&B

  Tips meerdaagse & B&B

  De route verlengen tot een meerdaagse met een overnachtingsmogelijkheid in De Wijk of IJhorst ? Open één van de vermelde linken, zo ook voor de routekaart(en). 1: De Wijk: Reest & Landgoederen (11km). 2: Kuieren rond Ywehorst: deel 2 (18km).

  1: Open link voor routekaart

  2: Kuieren rond Ywehorst

  Wordt het verblijf nog meer verlengd, volg dan de gemarkeerde wandelpaden richting knooppunt 46 nabij de grensovergang Kerkbrug over de Reest richting knooppunt Y11. In de route 'Kuieren rond Ywehorst: deel 2' staat de looprichting richting IJhorst vermeld.

  Open de link voor routekaart

  Overnachten in het Reestdal?

  Zoals het huisje op de foto zal een overnachtingsadres niet meer zijn. Gelukkig kunt u zich bij TIP de Wijk, Dorpsstraat 65a, laten informeren over de hedendaagse mogelijkheden en/of klik op de link(en).

  Tourist Info het Reestdal Vrienden op de Fiets
 • Wandelkeuzepunt 46

 • 18

  Zicht op het Reestdal

  Zicht op Reestdal en IJhorst

  Vanaf de hoger gelegen es ziet u de loop van de Reest. In de verte staat het oude kerkje van IJhorst met haar vrijstaande, hoge houten klokkentoren.

  Lees meer...

  Reeën in het grasland

  Met een beetje geluk kunt u in dit gebied, vooral in de vroege ochtend en tegen de avond, reeën spotten. Neem even de tijd en ga op het bankje tegen de wal zitten.

  Natte, bloeiende hooilanden

  Langs de Reest beheren Landschap Overijssel en Het Drentse Landschap een groot aantal hectares aan grasland. De landjes werden tijdens overstromingen van de Reest - vaak in de winter - bemest met slibdeeltjes. Het gras en de vele kruiden groeien er goed. De bloeitijd is een beleving op zich.

  Lees meer
 • 19

  Ooievaars in De Wijk

  Ooievaars in De Wijk

  Ooievaars nestelen van nature in bomen. Dat kun je hier op dit paadje, met de blik naar boven, aanschouwen. In 1969 heeft Vogelbescherming Nederland een project op touw gezet om het dier in ons land te herintroduceren. 10 jaar later kwam er in De Wijk een buitenstation 'De Lokkerij'.

  Een anekdote over een ooievaar
 • 20

  Dorpshistorie & TIP de Wijk

  Geschiedenis van De Wijk

  De eerste bewoning rond het riviertje de Reest dateert uit omstreeks 1200. Er was toen sprake van een Hof te Dickninge, dat eigendom was van het klooster van Ruinen. De vroegere rijkdom kunt u terugzien in de statige huizen op de landgoederen Dickninge en de Havixhorst en de monumentale boerderijen.

  De Wieker Meule

  De Wieker Meule is een achtkante stellingmolen daterend uit 1829. De molen is bijna geheel met riet gedekt en heeft een wiekenomvang van 22,5 meter. De molen is iedere zaterdagmiddag te bezichtigen van 13.00 - 17.00. De molen is dan in bedrijf. U kunt er allerlei soorten meel kopen.

  Over de historie en werking

  Lekker recept met molenmeel

  Verwen jezelf met dit lekkere molenmeel recept. Klik op de link voor meer...

  Recept met molenmeel

  TIP De Wijk

  Wilt u graag meer weten over de omgeving of tips krijgen voor de mooiste wandelingen en fietstochten, bezoek dan het kantoor van de TIP in De Wijk. Op het kantoor of voor de molen u kunt thee of koffie drinken of even gebruik maken van het toilet.

  Alle toeristische informatie
 • TIP De Wijk

 • Grand café, pizzeria Mulino

  Grand café, pizzeria Mulino voor koffie, thee, lunch, borrel of Italiaans ijs. Adres: Dorpsstraat 51 te 'de Wijk'

  Grand café, pizzeria Mulino
 • 21

  Naar bushalte, vertrektijd OV

  Lijndienst de Wijk - NS Meppel

  Voor wie een dagtocht wil inplannen en terug wil reizen naar NS-station Meppel, klik op de link voor een actuele vertrektijd vanaf Halte Vijverweg in de Wijk aan Dorpsstraat. Tip: zowel lijn 34 als 39 rijdt tussen 'de Wijk' en station Meppel.

  Plan uw busreis naar Meppel
Colofon: Reestdalgroep i.s.m. Landschap Overijssel. (archief)foto's: het Geheugen van Drenthe, kenniscentrum Oud Meppel, hetreestdal.nl en privé.
Deel deze pagina

Steun Landschap Overijssel

Overijssel is een schitterende en afwisselende provincie. Van de natuur kun je altijd genieten. Zelfs als je in de stad woont is natuur dichtbij. Dat is niet vanzelfsprekend, daar werken duizenden mensen hard aan, vaak met onze hulp. Samen maken we Overijssel mooier. Help je ons mee?