Ruiterroute Twickel

Zuid Twente

Paardrijden
7 km

Mooie en afwisselende ruiterroute door gevarieerd landschap met bossen, parken, lanen, weilanden, boerderijen, beken en watermolen. De route is nagenoeg volledig onverhard.

Toegankelijkheid

Goede en meest onverharde paden. Alleen rijden op voor ruiters aangegeven paden! Verlengen is mogelijk, maar dan via asfaltwegen.

Startpunt

Startpunt: kruising Schievenweg en Engelbertinkstraat (nabij nr 7), Ambt Delden. Parkeermogelijkheid: bij kruispunt Schievenweg, Twickelerlaan en Engelbertinkstraat, Ambt Delden. Kaart van Landgoed Twickel is verkrijgbaar in de Landgoedwinkel (Twickelerlaan 2, Delden).

Highlights op deze route:

 • Parkeerplaats Schievenweg

  Parkeren op de zandweg langs de kant.

 • Parkeerplaats Schievenweg

 • 1

  Watermolen De Noordmolen

  Oude watermolen de Noordmolen

  De Noordmolen is al meer dan 650 jaar oud. De molen is verschillende malen gerestaureerd, zie ook de gedenkstenen in de kademuren.

  De Noordmolen
 • 2

  Schitterend uitzicht!

  Een stukje klimmen

  Mooi uitzicht vanaf de heuvel over landgoed Twickel.

 • 3

  Jachthuis "Het Wanink"

  Voormalig jachthuis uit 1881

  Erve Het Wanink is een voormalig jachthuis van kasteel Twickel. Gebouwd in 1881 naar ontwerp van Henri Evers in opdracht van baron George van Heeckeren van Wassenaar. Het bestaat uit een statig voorhuis, een aangebouwde stal en een koetshuis, waar de jagers hun paarden konden stallen.

  Jachttableau

  Jachthuizen werden vroeger gebouwd om vanuit een representatief gebouw op jacht te kunnen. Ook had men hier de gelegenheid om voor het jachtgezelschap een diner te serveren en op 'de deel' (de werkruimte van de boerderij) het jachttableau uit te stallen.

  Geschiedenis Jachthuis Wanink
 • 4

  Twickeler Vaart

  Twickeler Vaart

  De Twickelervaart werd in 1771 gegraven door Carel George van Wassenaer Obdam, eigenaar van de nabijgelegen havezate Twickel ter bevordering van de handel en de nijverheid in Twente.

Colofon: Route gemaakt door Peter Grobbée (Haarle gem. Hellendoorn)
Deel deze pagina